Femeia-singură sau alături de un partener?

În societatea actuală, femeia a reuşit să-şi schimbe rolul pe care a trebuit să-l adopte secole la rând. A rupt „lanţurile” care o făceau să trăiască doar pentru ceilalţi, să uite de ea şi să trăiască mereu în umbră, să fi sclavul unor idei preconcepute. Sunt şi acum mulţi care compară femeile cu bărbaţii sau invers, însă nu văd necesitatea acestor comparaţii pentru ca femeia e femeie şi bărbatul bărbat. Suntem diferiţi, dar asta nu înseamnă că trebuie să existe diferenţieri la modul în care se fac, mai bine formulat-discriminări. Sunt persoane care datorită modului în care sunt trataţi, efectiv ajung să le fie ruşine, să-şi piardă încrederea în ei doar în urma unor consideraţii la nivel verbal.

Dacă nu demult o femeie singură era o ruşine şi era împinsă de cele ma multe ori spre izolare, acum lucrurile sunt diferite. Multe femei şi-au schimbat priorităţile punându-şi propriile vise pe primul loc, au învăţat să aleagă, să spună nu, cu toate acestea există şi femei tradiţionale, unele aflându-se la extremă, altele încercând să se adapteze la noile „cerinţe” ale societăţii.

femeie-singura Există teorii ce susţin că atragi ce-ţi doreşti şi că de ceea ce-ţi este frică nu scapi. Presupun că aceste dorinţe inconştiente sunt cauza, iar efectul este fie formarea unui cuplu, fie singurătatea.

Psihologia experenţială susţine că în viaţă mergem pe tiparele familiei, că avem în spate o serie de informaţii cu care ne naştem şi pe care le urmăm orbeşte, asta dacă nu le conştientizăm. De aceea dacă e să urmăm firul unei femei singure, e posibil să aflăm că nu e singura din familie care a trecut prin „aşa ceva”, e ca şi cum am vorbi despre puterea exemplului, în acest caz fiind vorba de un exemplu mai puţin palpabil/ vizibil.

Aşadar, există două tipuri de femei: singure şi care au viaţă de familie. În cazul femeilor singure(aici vorbesc şi despre femeile care aleg să experimenteze relatiile pasagere), cele mai frecvente cauze ale singurătăţii sunt: lipsa încrederii în propria persoană ceea ce duce implicit la lipsa încrederii într-un potenţial partener; existenţa unui model masculin în familie care a dus la inhibare, respingere, chiar ură faţa de tot ceea ce reprezintă masculin(chiar şi această atitudine are o doză de masculinitate) ; punerea în prim plan a carierei pe o perioadă destul de îndelungată, ajungându-se uneori la pierderea noţiunii timpului(se trezesc prea târziu pentru a putea găsi un partener, asta pentru că intră în criză şi nu mai reuşesc să-şi facă ordine în gânduri şi viaţă); căutarea perfecţiunii în celălalt, neacceptarea condiţiei umane, pierderea bruscă a partenerului (moarte) şi neacceptarea altuia .

În cazul femeilor ce şi-au întemeiat o familie, putem vorbi despre sentimentul de împlinire ca femeie şi ca mamă(alături de „ales”), dar putem vorbi şi despre acele femei care din frica de singurătate, a unei stabilităţi materiale, din frica de a nu fi respisă de societate acceptă un partener violent, acceptă o viaţă plină de frustrări, vise spulberate.

Binenţeles că există şi mamele singure, dar este destul de greu pentru o femeie sa crească singură un copil, din toate punctele de vedere-moral, social, material. În acest caz e vorba de existenţa a trei roluri -de mamă, tată şi femeie. Studiile arată că inconştient, instinctual, o femeie se orientează după situaţia materială a bărbatului sau posibilitatea creării acesteia(pentru a putea întreţine familia, în special copilul sau copiii -de aici a pornit şi următoarea idee „femeile sunt materialiste”), în timp ce un mascul caută să descopere cât de bine dezvoltat este instinctul matern.

În concluzie, ceea ce am scris mai sus nu este decât o generalizare, cauzele şi situaţiile fiind multiple şi individuale. Acum, femeia este liberă să aleagă ceea ce vrea să traiască, iar să spună că nu poate, nu este decât o simplă scuză, o neacceptare. Tot ce trebuie să ştie o femeie, dar şi un bărbat în aceeaşi măsură, este acel secret pe care fiecare din noi îl ascunde şi anume că „EU POT”.

Jorjette C
Author: Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

15 comentarii la „Femeia-singură sau alături de un partener?”

 1. Ca sa poti separa ceea ce este interesant intre toate aceste mesaje trebuie sa fi teribil de ingaduitor si sa ai un stomac bun. Eu va propun o alta abordare. Femeile sunt singurele care pot da viata. Personal nu cred ca existenta speciei umane este importanta. Pentru alte specii si pentru tera este chiar daunatoare. Daca totus existam acesta se datoreaza cel mai mult femeii. Numai ca femeia in vartejul evolutiei (progresului ??? ) a uitat cealata parte a menirii ei. Noi îi spunem, cei sapte ani de acasa. Acesta indatorire, menire daca vreti, este legata de nastere, de viata si influenteaza tot lanţul care urmeaza. Intreaga evolutie a omului este determinata de educatie care, incepe imediat ce fatul a fost conceput. Am in consideratie primul an de la conceptie pana la nastere. In al doilea an copilul este alaptat spalat si ingrijit ca sa creasca. ( poate face un barbat acesta?) Tot atunci ia cunostinta de primele notiuni. El asculta si inregistreaza orice se aude fara sa raspunda intr-un fel pe care sa-l intelegem. Urmeaza primele cuvinte si primele invataturi concrete : arde, doare, frumos, urat … In cei sapte ani invata cinstea, rusinea si poate invata respectul fata de viaţa si mamă. Faţă de femeie. Acest respect odata cultivat femeia îşi asigura pozitia pe care o are de drept dar pe care trebuie la randul ei sa o merite. (Nu ar mai exista luptele sterile de astazi in care unii imbecili pretind ca femeia le este egala. Femeia este net superioara. (Asta o spune un barbat) Pe cei sapte ani de acasa se cladeste eductia in scoli. Astfel rezsulta indivizi care formeaza o societate sanatoasa asa cum probabil specia umana nu va mai putea produce.
  Rolul barbatului in familie este de a asigura conditii pentru ca femeia sa poata desavarsi creatia.
  Sexul impreuna cu hrana conditioneaza existenta speciei la fel ca aerul si apa. (Probabil au existat specii care nu au iubit sexul dar acelea au disparut.) Am auzit despre un viitor in care reproducere ar pute fi individuala. Eu cred ca acesta este de fapt un trecut. Si acum exista specii care se pot autoreproduce. Cred de asemenea ca in trecut au fost mult mai multe asemenea specii dar care au disprut tocmai pentru ca nu a existat acesta mare dorinta determinata de placere si care specii, au uitat pur si simplu sa se reproduca, disparand astfel.
  Astazi mosnegi impotenti si babe frigide marginalizati de viata sexuala fac reguli pe care incearca sa le impuna. Nu vor reusi dar consumul de energie pe care-l determina este imens. Sunt prea multe de spus dar inchei pentru moment recomandand acelor specimene (impotenti si frigide) sa faca sex in grup. Astfel vor putea pleca oricand fara ca cineva sa observe.
  Privind cea mai veche meserie, a se retine ca este o meserie. Aportu oricui in societate inseamna o parte din el, ce poate da el. Adica faotbalistii, picioarele, muncitorii mainile, oamenii de stiinta capul(mintea)si asa mai departe. Tampiti care nu pot intelege insa, vor fi tot mai multi.

  1. Mulţumim pentru vorbe, pentru timpul ce ţi l-ai alocat, pentru energia consumată. Nu pot să te contrazic şi la cele spune nici nu am cu ce să te completez. Totuşi am o întrebare, crezi că de la copii vine viitorul omenirii? Întreb pentru că totul poate fi redus la oul şi găina, Biblia susţine că oul nu a existat ci prima a fost găina, creaţia lui Dumnezeu. Dacă viitorul omenirii ar fi tot un fel de nouă creare a unei civilizaţii, în cine stă speranţa noastră, în copii sau în noi cei care putem face copii?

 2. Intradevar este greu sa-ti cresti un copil singura dar in ziua de azi sunt putini care te accepta cu un copil facut deja… femeile sufera, stim cu totii asta, noi suferim cel mai mult in viata.

  1. Parcă bărbaţii au mai reuşit să depăşească astfel de prejudecăţi – parcă. În principiu însă ei vor ca femeia să fie doar a lor – vor să o posede la maxim, de asta o preferă fără copii. Asta e viaţa.

 3. MA NUMESC ALEX AM 38 DE ANI SI AS DORI SA CUNOSC ORICE FEMEIE CARE VREA SA FIE SATISFACUTA CINE VREA SA MA CUNOASCA SA INTRE PE IDUL MEU CARE ESTE VLADUT.ALIN40 ASTEPT UN RASPUNS DE LA VOI

 4. Sunt multe femei care fac acest lucru deoarece au uitat cine sunt ele şi ce pot face. Au nevoie de cineva de care să se agaţe cum ai spsu şi tu care să le care în spate, din mai multe motive.
  Femeile de-a lungul timpului şi-au cam pierdut din încredere şi este destul de greu să şi-o recapete, şi cred că acesta este unul din motivele pentru care au nevoie să fie completate…material, emoţional.
  De aici vine şi rata crescută a divorţurilor… mulţi se căsătoresc de dragul de a semna nişte hârtii, şi ajung peste un timp să afle că nu au nimic în comun, sau mai rău, ajung să stea într-o relaţie care le aduce doar suferinţă.

  La un moment dat, cu ceva timp în urmă mă întrebam de ce fac acest lucru, însă în timp am ajuns să înţeleg şi am început să accept că aşa „trebuie” să fie şi că depinde de ceea ce alege fiecare femeie pentru propria viaţă, ceea ce vrea să experimenteze.

  Îţi mulţumesc pentru completări, sunt binevenite şi de folos.

 5. Frumos articolul…scurt si la obiect. Am foarte multe prietene care s-au agatat de un barbat doar pt ca le ofera o sguranta materiala si nu pt ca-l iubesc. Sau chiar daca sunt tratate intr-un mod josnic de partenerul de viata, aceepta situatia doar ca sa fie „in randul lumii”. Mare pacat, pt ca oricine merita sa fie fericit, apreciat si iubit.Mai bine esti singur decat singur in doi.

 6. Dacă ar fi după mintea bărbaţilor nici o femeie nu ar fi singură, dar cum fiecare e cu mintea lui, femeia alege să trăiască o dramă a diferenţelor şi cum spui şi tu jorjette, alături de tiparul familiei, devine o femeie singură.

  Chestia cu „tipare din familie”, aş adăuga o comparaţie ca să explic într-un fel „cu alte cuvinte”, deci, este un mod de a trăi, un mod de a fi, bazat pe ceea ce am învăţat, ceea ce ştim, ceea ce cunoaştem, şi ceea ce am observat în jurul nostru încă de mici. Tiparele nu sunt ceva rău, ele există, se manifestă în noi, dar conştientizarea lor dă o altă nuanţă vieţii noastre.

  Imginativă cu acum cu toţii reţinem că alba ca zapada avea o alunita desupra buzei de sus, în partea stângă, cu trecerea timpului, în funcţie de fiecare, se poate trezi o domnisoară care să-şi deseneze o aluniţă, în acelaşi loc, dar cum trecutul pornit de la ideea mai sus spusă, a „afirmat” că e un adevăr perfect valabil, în mintea multora care cunosc ideea mai sus prezentată, acea fată „are aluniţa precum alba ca zăpada”.

  De aici lucrurile se duc într-o complexitate, eu am încercat să arăt că comunicarea poate influenţa existenţa sau conştientizarea tiparelor, de oricare fel ar fi ele!

 7. Bravo.Imi place ce ai scris.Dar:ai zis de existenta unui model masculin in viata.Modele se pot lua de la toate fiintele de pe pamant si de la animale si de la oameni chiar si de la plante sau obiecte, cu conditia sa fie un lucru bun si folositor.Deasemenea nu numai unei femei singure ieste greu sa creasca un copil ci si unui barbat singur,problema nu ieste ca:”copilul trebuie sa ia exemplu de la mama ca ar fi femeie sau de la tata ca art fi barbat”,asta ar fi si ieste :sexizm.Asa cum am amintit mai sus si copilul indiferent de sex trebuia sa ia exemplu  bun de la toti.societatea patriarhala a intoxicat mintile oamenilor,si debiteaza lucruri false de genul:”o femeie nu poate sa explice lucruri despre sex copilului ei de sex masculin sau un barbat nu poate sa explice lucruri despre sex copilului de sex feminin”Vezi aici sunt marile necazuri cu parintii singuri:se comporta ,cum ii dicteaza societatea si se:inhiba.Am dat doar un mic exemplu.De aceea de multe ori femeile nu pricep ce inseamna la un barbat sa fie disperat dupa sex,si barbatii nu inteleg femeile ce inseamna sa fii disperata dupa sex;lipseste Compasiunea,ca societatea a despartit sexele in „camere”diferite,si apare conflictul.Dar ori cum i mi place ca ai spus in concluzie ca :ieste doar o generalizare.

 8. Multumesc de completare…sunt atât de multe de spus încât e foarte greu să le cuprinzi pe toate, de asta e şi drăguţ atunci când vezi că de fapt articolul nu se termină unde am pus eu ultimul punct, ci se termină cu ultimul comentariu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.