Iarba de silur – beneficii și 7 remedii naturale

Timp de citire estimat: 4 minute


iarba de silur Euphrasia officinalis

Iarba de silur (Euphrasia officinalis/Euphrasia rostkoviana) – este o plantă semiparazitică ce își extrage nutrienții din rădăcinile anumitor ierburi care cresc alături de ea în câmpie. Iarba de silur are frunze ovale și mici, flori albe cu pete galbene și niște venișoare roșii, care seamănă cu un ochi congestionat. Frunzele ușor amare erau folosite în salate.

Este o plantă erbacee anuală întâlnită în locuri umede din fânețe, poieni, tufărișuri, margini de pădure din regiunea montană. Popular i se mai spune și bureniță albă, buruieniță, dințură, dragostea-fetei, floare de ochi, mângâierea apelor, etc..

Rădăcina plantei este pivotantă, tulpina este glandulos-păroasă, înaltă de 10-50 cm, ramificată. Frunzele inferioare sunt obtuze, iar cele mijlocii și superioare ovate, cu 3-5 dinți ascuțiți, verzi sau roșiatice, pe față cu peri simpli, aspri și cu peri articulați, lungi. Florile sunt albe sau palid-liliachii, grupate în inflorescențe. Înflorește din iunie până în septembrie.

Părțile aeriene conțin substanțe amare, ulei gras, tanin, aucubină, săruri minerale.

Iarba de silur – remedii pentru sanatate

Părțile aeriene ale plantei au utilizări terapeutice în medicina tradițională umană, cât și în cea veterinară. Este utilizată de medicina populară umană pentru afecțiunile hepatice, gastrice și în anorexie, iar de medicina veterinară în insuficiențe cardiace.

O infuzie din întreaga plantă sau un suc din tulpine proaspete este un tonic general ce diminuează tensiunile și infecțiile oculare, este un produs cosmetic foarte indicat oferind strălucire ochilor. Este un bun antiseptic, ușor astringent, cu proprietăți de reducere a inflamațiilor și iritațiilor ochilor, indicat și pentru sinuzită.

  1. Pentru combaterea hepatitei (icterului) și stimularea digestiei, se prepară publere de iarbă de silur și se ia câte un vârf de cuțit pe zi, cu apă.
  2. Pentru afecțiunile gastrice se prepară ceai din iarbă de silur și 3 lingurițe cu pulbere de plantă sau plantă uscată mărunțită peste care se toarnă 1-2 căni cu apă clocotită. Se acoperă ceaiul 10-15 minute, după care se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi.
  3. Pentru stimularea vederii, se consumă intern pudră din plantă – se iau 2 vârfuri de cuțit pe zi – respectiv 2 g.
  4. Pentru ameliorarea inflamării acute și subacute a ochilor, a conjunctivitelor, blefaritelor, în traumatismele recente ale ochiului care ar putea degenera în ulcus serpens corneae, se prepară un decoct din o lingură de plantă mărunțită peste care se toarnă 250 ml cu apă. Se fierbe 10 minute. Se strecoară și se lasă să se răcească. Se aplică comprese folosind un pansament steril. Adesea, acest remediu se asociază cu consumul intern a 3 căni de decoct pe zi, fiecare a 250 ml.
  5. Pentru combaterea umflăturilor ochilor, a oboselii ochilor și scurgerea ochilor, se prepară o infuzie din iarbă de silur din 3 lingurițe de plantă uscată și mărunțită sau pudră, peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită. Se lasă la macerat 10-15 minute, după care se dă în clocot 1-2 minute. Se strecoară și se lasă la răcit până la călduț. Se spală ochii cu un tampon de vată. În timpul nopții se aplică comprese pe ochi.
  6. Pentru revigorarea ochilor obosiți ai bătrânilor și ai celor care citesc seara, se fac spălături oculare cu apă distilată de pe plantă. Apa obținută este aromatică și are aspect lăptos.
  7. Pentru ameliorarea afecțiunilor oculare, a înlăturării oboselii lor și redării unei expresivități normale, prepară și folosește un decoct din 3 lingurițe amestec, în părți egale, de frunze și flori de silur, flori de salvie și flori de roiniță. Se fierbe 3-5 minute. Se acoperă și se lasă la răcit până la călduț. După ce se strecoară, cu soluția obținută se spală ochii, folosind un tampon cu vată, apoi se aplică comprese care se păstrează 30 de minute.

Părți folosite de la Iarba de silur: flori, frunze și tulpina.

Utilizări magice pentru silur sau floarea de ochi

Într-o oală se infuzează un pumn de Iarba de silur în jumătate de litru de apă clocotită și se acoperă. Se lasă să stea peste noapte. Se strecoară foarte bine planta, încât să rămână aproape uscată.Se păstrează într-un recipient bine sigilat, departe de lumina soarelui și căldură, dar nu în frigider. Se bea câte o jumătate de linguriță într-o jumătate de cană de apă de izvor pentru a încuraja clarviziunea, pentru a curăța mintea de gândurile de care nu este nevoie și pentru a îmbunătăți memoria.

Iarba de silur se arde ca și tămâia pentru clarviziune și în ritualul de divinație. Se poartă după sine atunci când aveți nevoie să vedeți adevărul într-o chestiune.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *