Insula Borneo casa celor mai ciudate animale din lume

Timp de citire estimat: 5 minute


insula borneo

Insula Borneo, cunoscută azi și sub numele de Kalimantan, este a doua ca mărime după Noua-Guinee. Insula Borneo se întinde pe o suprafață de 734000 kilometri pătrați. Mai mult de jumătate din ea face parte din teritoriul Indoneziei, fiind acoperită de păduri întinse, cu arbori de diferite înălțimi, unii atingând chiar 80 de metri, la umbra cărora trăiește o faună bogată și stranie.

De fapt, întreaga activitate pe insula Borneo se desfășoară în arbori, deoarece hrana pe sol este foarte săracă și total insuficientă. De aici și adaptarea viețuitoarelor la asemenea condiții de viață.

Să pornim acum întro mică călătorie în Insula Borneo și să vedem ce specii ciudate, inedite, unice în lume, ne așteaptă în acest colț de lume!

Cele mai ciudate animale de pe Insula Borneo uimesc orice privitor

Insula Borneo - Periophthalmus barbarus - peste care sta in copaci
Perioftalmul (Periophthalmus barbarus), un pește mic cu cap de broască și ochi bulbucați, se hrănește cu frunze moarte. Ziua el se cațără în pomi, unde stă până se înnopteaza. În tot acest timp respirația îi este asigurată de rezerva de apă ce o poartă în cap în care i se scaldă bronhiile.
maimuta Proboscis - Nasalis larvatus - Insula Borneo
De la un arbore la altul sar ciudatele maimuțe Proboscis (Nasalis larvatus), numite de localnici “Kera Bekantan”. Aceste maimuțe sunt asemănătoare cu macacul, ele însă nemaigăsindu-se în alt colț al lumii. Aceste primate sunt excelente înotătoare, ele trecând de la o insulă la alta pentru a se hrăni cu frunze și flori de palmieri.
insula borneo - lemurieni zburatori - Galeopterus variegatus
În pădurea deasă se mai găsește o specie de lemurieni zburători (Galeopterus variegatus), ce posedă de fiecare parte a corpului câte o membrană care se deschide în momentul săriturii, permițând planarea de la un arbore la altul pe distanțe ce pot depăși 50 de metri.
insula borneo - sarpe zburator
Șarpele bumerang (un specimen din cele 5 din genul Chrysopelea, serpi zburatori) nu are dispozitive naturale de planare, în schimb la sărituri el folosește sistemul bumerangului pentru a aluneca prin aer, de unde îi vine și numele.
veverita zburatoare - insula borneo - Petaurista elegans
Veverița gigant (Petaurista elegans) are și ea o membrană acoperită cu păr, pentru a zbura. Ea folosește coada drept cârmă.
soparla zburatoare Draco Volans - insula borneo indonezia
Șopârla zburătoare (Draco Volans) trăiește în vârful arborilor. Pentru a se deplasa dintr-un loc în altul, ea se aruncă în gol printr-o săritură savantă. În acel moment ea își desface o membrană roșie-portocalie și începe să planeze.
broasca care planeaza Rhacophorus pardalis - insula borneo
Rhacophorus pardalis este o broască dotată cu o piele curată ce se întinde de la cap la coadă și cu membrană la picioare, ca la palmipede. În momentul saltului acestea se întind și viețuitoarea planează.

Tot aici mai traiește un marsupial care, atunci când sare de la un arbore la altul, își desface picioarele legate printr-o pieliță ce se transformă într-o veritabilă parașută.

Desigur ca numărul viețuitoarelor ciudate, unele unice în lume, aflate în pădurile insulei Borneo, este mult mai mare! Animalele din insula Borneo sunt în atenția oamenilor de știință care au sarcina nu numai de a le studia dar și aceea de a le ocroti. Braconajul si turismul au dus la decimarea acestor specii. Azi chiar și localnicii își aduc aminte doar, de unele specii speciale ce traiau pe insula Borneo din Indonezia…

Galeria cu cele mai ciudate animale din Insula Borneo


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Insula Borneo casa celor mai ciudate animale din lume”

  1. Avatar loredana
    loredana

    Dupa culoare care o are broasca sigur are raie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *