9 Plante ciudate si interacţiunea plantă – om

Timp de citire estimat: 14 minute


Maranta leuconeura

Vegetaţia în totalitatea ei — fitosfera — este o adevărată uzină vie a planetei noastre, fără activitatea căreia existenţa oamenilor ca şi a animalelor nu ar fi posibilă. Prin funcţiile de fotosinteză, respiraţie şi transpiraţie organismele vegetale reglementează toate procesele de pe suprafaţa globului, asigurând în acest mod existenţa vieţii pe planeta noastră.

În momentul când învelişul vegetal dispare apar fenomene cu acţiune vătămătoare asupra întregului echilibru ce contribuie la menţinerea vieţii. Aerul oxigenat, curăţat de surplusul vătămător de gaz carbonic, e un dar al plantelor care asigură în permanenţă echilibrul compoziţiei chimice a atmosferei, făcând-o astfel respirabilă.

În fibra lor lemnoasă plantele acumulează căldura solară pe care, după sute de mii şi milioane de ani, ne-o restituie sub formă de cărbune, încălzindu-ne. Din pământ, apă şi aer, folosind doar energia solară, ele prepară sute ele substanţe fără de care civilizaţia umană ar fi greu de conceput. Dulciuri, grăsimi, uleiuri, felurite soiuri de făină, fibre din care ne ţesem îmbrăcămintea sau fabricăm hârtia, combustibili, mirodenii, parfumuri, medicamente, până şi temutele otrăvuri ies din uimitorul laborator al frunzei.

Iată de ce intră în obligaţia omului datoria de a ocroti şi păzi cu străşnicie aceste adevărate uzine vii ale naturii — plantele — împotriva oricăror acţiuni vătămătoare ce ar putea să le pericliteze existenţa, punând în acest fel sub semnul întrebării permanenţa vieţii, a întregii planete.

Pentru ca plantele deosebite si rare sunt mai indragite, va provoc sa cultivati cel putin una din aceste plante ciudate prezentate in cele ce urmeaza:

Clitoria (Clitoria ternatea)

plante ciudate - Clitoria ternatea

Clitoria are efecte terapeutice, alunga stresul si depresiile. Contrar aparentelor, nu imaginea florilor este responsabila de acest lucru, ci radacinile, care se folosesc in medicina populara indiana.

Clitoriile, scuza-mi pluralul, nu sunt toate albe, ci exista mai multe varietati, cele mai cunoscute fiind albastre cu nuante de alb.

Aceste plante ciudate sunt cataratoare si infloresc tot timpul anului, daca sunt tinute la temperaturi potrivite de cel putin 18 grade Celsius.

Ca planta ornamentala, Clitoria este indragita peste tot in lume, mai putin in Mexic, unde agricultorii ii blasfemiaza numele si forma, folosind-o drept nutret la vaci. Cel putin, asta am citit prin biblioteca INIFAP (Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agricolas y Pecuarias).

Plante ciudate in forma de broasca testoasa (Dioscorea elephantipes)

plante ciudate - Dioscorea elephantipes planta broasca testoasa

Ne-am obisnuit cu plante speciale de apartament ce infloresc cu o explozie de culori pastelate, precum violetele, fuchsiile sau kalanchoe. Altele sunt decorative prin frunzele colorate, ca maranta, dieffenbachia sau crotonul. Le cunoastem bine si pe cele incantatoare prin forma frunzelor sau a tulpinii, e vorba de palmieri, de plantele epifite si de simpaticii cactusi, care si-au transformat frunzele in spini.

Noi va propuem de asta data ceva mai special: o planta rara in apartamente, decorativa datorita… bazei tulpinii.

Planta broasca testoasa nu are nici flori deosebite, nici frunze iesite din comun. Tulpinile lungi ale acestei plante pornesc dintr-o baza puternic lemnificata, asemanatoare ca forma cu o carapace de broasca testoasa.

Evident, pentru a pune in evidenta acest lucru, planta broasca testoasa trebuie plantata in ghivece potrivite, scunde si largi. Unii cultivatori recomanda chiar vasele din sticla transparenta, insa acestea se gasesc mai rar in magazine.

Este o aparitie surprinzatoare in colectia oricarui pasionat de plante ciudate, de aceea, pentru ca efectul sa fie garantat, ghiveciul cu Dioscorea are nevoie de un spatiu separat, de locul lui, unde sa nu fie mascat de prezenta altor specii.

Ingrijirea plantei broasca testoasa

Desi cu siguranta Dioscorea poate fi considerata speciala, ea nu are nevoie de ingrijiri la fel de… speciale. Este o planta care face parte din categoria plantelor suculente, ceea ce inseamna ca, mai ales vara, are nevoie de multa apa. Ii place lumina intensa, deci o terasa sau un balcon pe timpul verii si o fereastra luminata din belsug iarna sunt cele mai potrivita locuri pentru planta broasca testoasa in apartament.

Nu alegeti ghivece foarte mari, cele scunde si cu gura larga sunt cele mai bune pentru ea. Radacina plantei este tuberizata, prin divizarea tuberculilor puteti inmulti si planta de fiecare data cand ii schimbati pamantul. pentru ca veni vorba de el, un pamant foarte bine afant, usor acid, care sa contina turba dar si pamant de gradina, ii va oferi toate substantele nutritive de care are nevoie, fara a mai fi nevoie sa cheltuiti bani pe ingrasaminte si fertilizatori.

Nu uitati sa ii stergeti frunzele cu apa din cand in cand, eventual sa le stropiti. Nu doar ca acest lucru o ajuta sa creasca si previne deshidratarea frunzelor, dar o si fereste de atacul paianjenilor rosii, niste insecte daunatoare destul de “pacatoase” in cazul ei.

Maranta leuconeura – plante ciudata care se roaga

O planta tropicala cu frunze ovale, colorate in rosu si verde. Este o planta decorativa atat prin culoarea frunzelor, cat si pentru un obicei al lor, acela de a se ruga.

Nu, nu se roaga de fapt, ci se pliaza noaptea ca sa isi pastreze umezeala, si lasa impresia ca planta isi intinde bratele catre cer. Din acest motiv, maranta se mai numeste planta care se roaga.

Sfaturi pentru cultivarea si ingrijirea plantei Maranta

Daca la inceput, in frageda pruncie, frunzele ei sunt de culoare verde deschis, pe masura ce trec anii petele rosii devin din ce in ce mai pronuntate. Culoarea frunzelor are legatura si cu spatiul in care creste: daca acesta este mai umbrit, frunzele se vor inverzi. Daca din contra, este mai multa lumina, petele rosii vor iesi in evidenta. In orice caz, maranta are nevoie de lumina mai putina, in cazul in care este tinuta la soare apar arsuri pe frunze.

Pentru ca este destul de betiva, planta poate fi crescuta chiar si in vase fara scurgere. De exemplu, in cupe sau pahare cu picior. Efectul este garantat, mai ales daca asezati planta intr-un substrat care alterneaza solul cu nisipul.

Cele mai mari probleme in apartament sunt legate de umiditatea aerului, mai ales iarna, aerul uscat poate fi o problema. In acest caz asezati planta langa un vas cu apa.

Laleaua africana – gratioasa si neobisnuita

Laleaua africana, sau Spathodea campanulata, infloreste in padurile din Africa ecuatoriala.

Poate fi admirata insa si in gradinile din insulele din Pacific, unde localnicii au facut o adevarata pasiune pentru aceasta floare. Lalelele africane sunt niste plante ciudate din punct de vedere vizual, cultivate pentru forma, culoare și efectul tropical. Are nevoie de apa multa si soare din belsug, exact ca orice fotomodel care se respecta.

Lemnul este greu de ars, astfel că pomul este de asemenea valoros in amenajarile pentru rezistentă la foc. Lemnul a fost folosit pentru burduful fierarului și altele asemenea.

Mugurii conțin un lichid care va purja afara dacă sunt stoarse sau străpungute, iar copiii se bucură de utilizarea acestora ca pistoale cu apă. De asemenea, le place să se joace cu păstăile de semințe deschise ce seamana cu o barca.

În Africa și Haiti, se crede că florile au proprietăți magice, iar lemnul este folosit pentru baghetele medicilor samani.

Zantedeschia – pe romaneste, cala

Zantedeschia aethiopica cala alba

Cala sau Zantedeschia aethiopica este o floare asociata la romani cu inmormantarile. Alte popoare, o considera un simbol al vietii iar cuplurile tinere sunt innebunite dupa buchetele de cale. Probabil adevarul este undeva pe la mijloc si asta ma face sa spun ca este vorba despre o planta ciudata, deosebita

Tot din mijloc, dar de data asta din mijlocul inflorescentei, porneste un organ galben numit spadice, mandru si erect inconjurat de o portiune carnoasa, ca un cornet, numita spata.

Daca te intrebi ce or insemna cuvintele astea, poftim definitiile:

Spata: bractee care inveleste floarea in faza de boboc. Spata nu este o floare, ci o frunza modificata
Spadice: inflorescenta in forma de spic. Se mai numeste si spadix.

Teiul de camera – o planta deosebita

Sparmannia africana teiul de camera

Teiul vine din Africa de Sud. Nu, nu este vorba de pomul parfumat, celebru prin versurile lui Eminescu si prin ceaiul pe care il facea bunica. Este vorba de o cu totul alta specie – teiul de camera.

Ce este teiul de camera?

Asa cum ii spune si numele, este o planta de apartament cu frunzis persistent, care se aseamana cu cel al teiului. Sparmannia africana este numele ei stiintific si face parte din familia Tilliaceae.

Este o planta deosebita, decorativa atat prin prunzele mari, legate, dintate pe margine, dar si prin florile albe, anuale. Trebuie retinut ca Sparmannia africana nu va inflori daca nu va avea lumina suficienta.

Cum ingrijesc teiul de camera?

Este o intrebare legitima, pentru ca daca nu aveti grija sa o ingrijiti asa cum se cuvine, planta se va usca; teiul de camera este o planta pretentioasa atat fata de lumina, cat si de apa, aer si substrat (pamant).

Este o planta cu frunzele destul de mari, ceea ce inseamna ca transpira mult prin ele. Da, si plantele pierd apa prin transpiratie, ca si noi, si bine-nteles ca aceasta apa trebuie completata. Iar teiuld e camera este nevoie de apa din doua surse: atat prin udatul ghiveciului, cat si prin stropitul frunzelor, mai ales vara.

Ca veni vorba de vara: este ideal ca mutati ghiveciul cu tei de camera in gradina, pe terasa sau pe balcon pe tot timpul verii, chiar si toamna, atata timp cat temperatura nu scade sub 10 grade Celsius.

Cand anotimpul rece isi intra in drepturi, mutati ghiveciul la iernat, adica intr-o camera cu temperatura de maxim 15 grade Celsius, dar cu multa lumina. Este o pauza de care aceasta planta are nevoie, atat atimp cat este cultivata in conditii artificiale, de apartament. NU cadeti tentatiei de a ii oferi iarna o temperatura mai mare, ii faceti mai mult rau decat bine.

Pamantul de ghiveci este si el important. NMu trebuie sa lipseasca un compost de frunze,. in amestec cu mranita si nisip.

Vreau sa inmultesc teiul de camera…

Numic mai simplu! Din lastarii care cresc primavara taiati butasi care vor inradacina usor intr-un vas cu nisip umed, acoperit cu o sticla PET taiata la jumatate sau cu o folie de plastic, sprijinita de 4 betisoare.

Lamium purpureum – plante ciudate dar elegante

Lamium purpureum sugel puturos floare de primavara

Cu greu gasesti o specie de planta mai oropsita decat ea. Creste in toata zona de campie, in apropierea padurilor. Nu este pe cale de disparitie, ba din contra. Este considerata buruiana si este trecuta pe lista neagra de catre producatorii de erbicide.

Nu doar agricultorii, ci chiar si floricultorii desconsidera aceste flori, neavand teoretic nicio valoare comerciala. Ca sa nu mai spunem ca aceste plante ciudate in limbaj popular, sunt denumite sugel puturos sau p**** tigancii.

Si totusi, nu imi pot inchipui cum ar arata gradina mea de primavara fara ea. Ea infloreste prin aprilie, iar florile tin putin, cam doua saptamani. Sunt mici, deloc spectaculoase la prima vedere, dar un ochi atent poate surprinde culorile calde si forma delicata a florilor ei. Si mai are ceva, planta asta. Are ceva-ul acela care le lipseste florilor cumparate din magazin: este salbatica, este spontana, este naturala.

Craciunita, floarea Craciunului pentru sarbatori pline de caldura

Poinsettia craciunita

Cunoscuta si cu numele de Craciunita, Poinsettia ne inveseleste casele prin culoarea ei puternica si frunzele vibrante. Devenita reprezentativa pentru sarbatorile de Craciun, planta aduce cu ea si parfumul Mexicului, tara din care este originara si unde aztecii o foloseau ca remediu pentru febra si ingredient pentru vopseaua rosie.

Craciunita este o planta mai ciudata

La prima vedere, pentru necunoscatori, poinsettia are flori mari, cu petale rosii. Ei bine, nu. Poinsettia este o tufa cu frunze de culoare verde-inchis si cu flori mici cat boabele de mazare, asezate in varful tulpinilor si care devin galbene atunci cand se deschid. Frunzele de langa ele se numesc bractee si iau culoarea rosie numai cand planta este inflorita.

Cum sa alegem Craciunita perfecta

Atunci cand le vedem in magazin ne atrage privirea imediat o mare de frunze rosii si verzi. Problema apare atunci cand din zecile de ghivece, luam unul: parca a si disparut impresia de tufa bogata, nu? Explicatia este ca daca sunt tinute foarte aproape una de alta, florile isi dezvolta foliajul in partea de sus.

Nu cedati si cautati o Poinsettia cu multe frunze verzi si rosii, sanatoase, fara pete maronii sau cu marginile rupte. Ideal, frunzele rosii ar trebui sa fie mai mari si sa acopere partial restul tufei.

Craciunita infloreste mai greu, asa ca alegeti una cu florile deja deschise; oricum ele vor ramane asa cateva saptamani. Daca luati planta cu mult timp inaintea Craciunului, florile trebuie sa fie verzi, pentru ca odata deschise, frunzele rosii care le inconjoara isi vor pierde culoarea.

Aveti grija ca pana acasa planta sa fie ferita de frig, pentru ca este sensibila la temperaturile scazute – infasurati-o intr-o punga de plastic sau de hartie.
Acum ca am cumparat-o, trebuie sa o ingrijim

Odata ajunsa acasa, Poinsettia trebuie asezata intr-un loc ferit de curenti de aer si de frig, la 15-20 grade Celsius. Se uda cand pamantul s-a uscat si numai cu apa la temperatura camerei.

Poinsettia nu trebuie aruncata dupa ce au trecut sarbatorile, frunzele si-au pierdut culoarea rosie sau au inceput sa cada. In schimb, taiati planta pana la 20 cm inaltime si continuati sa o ingrijiti cum se cuvine, cu udari regulate si solutii nutritive o data la 2-3 saptamani, in perioada de crestere.

Pentru a inflori in anul viitor, tineti planta in intuneric total timp de 9 ore pe zi, incepand din septembrie sau cel tarziu octombrie.

Billbergia, deloc pretentioasa, ideala pentru birouri

Billbergia floare rosie roz

Billbergia este o planta de apartament care creste usor si poate fi ingrijita fara batai de cap chiar si de cei mai neglijenti. Nu are nevoie de multa apa, nici de multa lumina, ce mai, este alegerea ideala daca ai nevoie de un ghiveci fara pretentii.

Billbergia se dezvolta sub forma unei tufe, compusa din manunchiuri de frunze alungite, dispuse sub forma unei rozete. Multi ii indragesc si florile neobisnuite, care apar pe o tija florala alungita, ce se prelinge pe langa ghiveci, intr-un mozaic de culori roz, verzi si albastru deschis.

Cum se mai numeste Billbergia?

Veti gasi Billbergia mai rar in florarii si mai des in casele prietenilor. Atunci cand o vedeti in magazin, pe eticheta ei se va afla doar denumirea stiintifica, Billbergia sp. Asta din pricina ca inca nu este foarte cunoscuta si nu s-a impamantenit inca o denumire comerciala. Prietenii va vor spune poate ca se numeste “lacrimile ingerului”, este una din denumirile populare ale Bilbergiei, care au inceput sa circule si in Romania. Corect, insa, denumirea populara unanim acceptata de cultivatorii din intreaga lume, se traduce prin “lacrimile reginei”.

Acest fapt poate provoca nedumeriri celor mai putin familiarizati cu denumirile plantelor ornamentale, de aceea este bine sa folositi traducerea corecta a numelui ei – “lacrimile reginei”.

Mai rar utilizat este numele de “floarea prieteniei”, care se datoreaza unei calitati ale plantei: se inmulteste grozav de repede si usor, astfel incat, daca aveti prieteni iubitori de flori, le puteti darui frecvent exemplare tinere de Billbergia.

O planta ciudata ruda cu ananasul

Exista mai multe specii de Billbergia, una dintre cele mai raspandite in Romania este Billbergia nutans. Toate speciile care compun acest gen fac parte din marea familie a Bromeliaceaelor, alaturi de deliciosul ananas (Ananas comosus) si frumoasele Guzmania, Aechmea si Tillandsia, pe care le gasim in florarii.

Ce inseamna plante epifite?

O planta epifita, contrar unor pareri larg raspandite, nu este un organism parazit. Este o planta ciudata pentru ca ea creste pe suprafata altor plante, de regula arbori, folosindu-se de ei ca suport, fara insa a utiliza substante din organismul lor. Adesea le intalnim in coroana arborilor din padurile tropicale, la imbinarea dintre crengile mai groase, unde se acumuleaza in timp materie organica provenita din descompunerea frunzelor moarte. Printre cele mai cunoscute categorii de plante epifite se numara bromeliile si orhideele.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „9 Plante ciudate si interacţiunea plantă – om”

  1. Avatar Derscanu
    Derscanu

    Planeta Pamant este un organism, o uzina, o masinarie impresionanta. Asa cum masina nu functioneaza daca ii lipseste o piesa, sau este stricata, la fel si planeta. Intreg ecosistemul functioneaza ca un lant, iar daca o zala se rupe, tot lantul se rupe.
    Trebuie sa avem grija de planeta noastra, mai cu seama ca noi oamenii sunt singurele specii ce locuim aici si care vatamam planeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *