Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi

Timp de citire estimat: 2 minute


iubeste aproapele ca pe tine insuti

iubeste aproapele ca pe tine insuti Am auzit această sintagmă şi o tot aud mereu, şi la Biserică şi printre oameni. Iubeşte-ţi aproapele- iubeşte-i pe cei de lângă tine, săraci sau bogaţi, bătrâni sau tineri, sănătoşi sau bolnavi, albi sau negri, români sau ţigani, pe cei de alte naţionalităţi şi tot aşa. Perfect de acord până aici.

Dar, urmează partea a doua. Cum să-i iubim pe ceilalţi când noi nu ştim să ne iubim pe noi înşine, când aşteptăm ca această iubire să vină din exterior în loc să o canalizăm noi din interior spre exterior. Această parte a doua este deseori omisă, ca şi cum nici n-ar exista. Şi nimeni nu ne spune să ne iubim pe noi, ci pe ceilalţi, ca şi cum să ne iubim pe noi înşine e de la sine înţeles că o facem.

Ei bine, mulţi nu ştiu să se iubească pe ei înşişi, să se accepte, să se respecte şi drept urmare nu ştiu să-i iubească, să-i accepte nici pe ceilalţi- perfect logic, nu?

Cum să mă iubesc pe mine însumi? Ce înseamnă să mă iubesc pe mine însumi?

Pentru mine înseamnă să fiu atentă la ceea ce-mi doresc, să fac totodată ceea ce-mi doresc (fără să încalc spaţiul celorlaţi), să accept atât părţile pe care le consider pozitive, cât şi pe cele pe care eu sau alţii le consideră negative la mine (personal încerc să evit pe cât posibil gândurile negative pentru că acestea au un efect pe care nu-l doresc în viaţa mea), să fiu conştientă şi responsabilă de acţiunile mele, să-mi respect atât corpul cât şi sufletul, să nu mă învinovăţesc, să nu mă simt ruşinată de ceea ce sunt sau ce fac, şi să primesc tot ceea ce-mi oferă viaţa cu bucurie şi cu deschidere.

Dacă ştiu să mă iubesc pe mine, voi ştii în acest fel să-i iubesc şi pe ceilalţi, nu prin prisma judecăţilor de valoare, ci le voi putea dărui acea iubire sinceră,  izvorâtă din inimă care nu aşteapă nimic în schimb.

Momentan lucrez la acest “pe mine însumi”!

Pentru tine ce înseamnă să te iubeşti pe tine însuţi?


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi”

  1. Avatar tatiana
    tatiana

    CLAAAAAAAAAAAAAAAAS NOTA 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

  2. Avatar Adaa
    Adaa

    Noi suntem o parte dintr-un intreg , uneori simtim ca ceva ne leaga , chear si fata de cei rai , numai ei stiu de ce gandesc asa , numai ei stiu prin ce trec si prin ce au trecut . Orice situatie grea , transforma omul , asta depinde numai si numai de el cum va fi . Rau s-au bun , el va alege. Cand te iubesti cu adevarat pe tine insuti cu adevarat o parte din lume se schimba , la fel si tu . Lucrurile in jurul tau nu mai stau la fel ca si inainte cu toate ca mai apar cateva piedici . Este minunat sa ma iubesc pe mine insami la fel si pe cei din jurul meu , fiind o parte dintr-un intreg , suntem Fiinte de Iubire si Liniste , trebuie doar sa acceptam asta , sa lasam frumosul sa iasa si la suprafata nu sa il inchidem in Suflet . Cand te iubesti pe tine insuti , daruiesti , iubesti , ierti , multumesti , te bucuri , esti fericit . Vrei sa oferi tot ceea ce ai bun in Suflet intregii lumi . Mereu va exista acel ceva care va vrea sa te opreasca , dar cu incredere si iubire se trece peste . Dupa o suferinta sau mai multe iti poti da seama de anumite chestii in viata , ea te transforma , este un bine , dar depinde in ce ne transformam , depinde ce credem , in cine credem , ce vrem , cum vrem …

  3. Avatar elena
    elena

    Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti….”ce tie nu-ti place altuia nu-i face”. Daca oferim iubire primim iubire, daca oferim critici si rautate primim aceleasi lucruri. Si pana la urma ce ne ofera iubirea? Implinire si fericire….si dupa cum zicea nenea Aristotel “Fericirea este sensul si scopul vietii, singura tinta si finalul existentei umane”.

  4. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    “Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti; Am auzit aceasta sintagma peste tot” Toti oamenii pot sa vorbeasca dar putin o fac…
    Ca si in cazul celor care omoara, de ce sa stea sa omoare (ca pana la urma nu castiga nimic, doar niste banet poate..), cand pot sa dea viata?
    Ii spui unui criminal mai omule asa si pe dincolo, cand poti sa dai viata sau sa aperi?
    S-ar uita lamine ca la un nebun, bineinteles ca capacitatea lui (din atatea crime) de a intelege e foarte scazuta, dar nu vorbim de asta, ca si daca ma duc pe strada si intreb pe cineva “POTI SA DAI VIATA?” va zice nu.

    De ce sa nu spui “poate” si sa spui cu vehementa “da” fara ca macar sa fi incercat…Ca pana la urma a da viata inseamna sa ajuti pe cel de langa tine cu compasiune iesita din comun, sa-l ajuti ca si cum ai fi tu.
    Lumea se degradeaza incetul cu incetul, daca inainte vedeai cum te ajuta cineva (in proportie mai mare ca in prezent), acum poti sa stai si sa mori de foame, ca nimeni nu-ti da o paine. Un bogat consuma 100 de mii de lei intr-o fractiune de minut, iar un sarac ii consuma intr-o saptamana, doua…Si tie ti-e greu sa-i intinzi si tu acea suta de mii.
    Nu mai vorbesc de acei nesimtiti (ca altfel n-am cum sa le spun) care ii mai si injura sau le dau vreo 5-10 mii de lei…
    RUSINE OAMENI BUNI!

    “Daca ma iubesc pe mine, in acest fel voi stii sa-i iubesc si pe altii” Foarte rar in opinia mea. Omul cand ajunge sa se iubeasca pe sine insusi uita de ceilalti, de aceea un copil de nota 10 la scoala (sau chiar media) nu va ajuta pe nimeni altcineva in situatie de corigenta, tocmai pentru ca “risca” sa primeasca o nota “mica”, un 7 sau un 8…Dar acel copil intra in corigenta, totusi iti va iesi medie 9.99 dar vei fi ajutat un coleg sau chiar “pretin”.
    Un copil sarman, care nu se iubeste pe sine si care ar face orice ca sa ajute pe cineva, din cauza ca a avut o viata foarte grea si stie cum e sa fi trist si sa nu ai dupa ce bea apa. Astfel acel om va progresa, va ajunge cu salariul “barosan” si va fi recunoscut…Vreau sa subliniez RECUNOSCUT, pentru ca oricine care a intrat cu “pile” nu va fi NICIODATA recunoscut. Poate cineva a invatat toata viata lui pentru postul acela si nu a reusit sa-l ia pentru ca Nea` Gheorghe a avut pila si a intrat acolo.
    Asta este tot o iubire de sine…
    Ar fi multe de discutat pe tema asta, dar e de ajuns si atat.

    Sanatate si fericire!

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Domnule, nu trebuie să înţelegi iubirea, ci să o simţi, simplu. Iubirea de sine, are loc din momentul când te naşti şi iei prima gură de aer. Ce e iubirea? Întrebare capcană pentru că mintea ta vrea să răspundă cu ceva, timp în care tu deja te iubeşti pe tine. Iubirea de sine este totalitatea acţiunilor tale conştiente. Când faci ceva pentru că aşa simţi, pentru că aşa vrei, fără să fii manipulat sau forţat de chestii indirecte sau directe. Iubirea de sine porneşte de aici şi se duce până în suflet. Nu confunda iubirea de sine cu egoismul, pentru că atunci când ajungi să te cunoşti pe tine însuţi, te accepţi aşa cum eşti, te faci mai bine, te vindeci, dacă nu-ţi place să fii bolnav, şi ajungi să îi înţelegi şi pe ceilalţi. Cu cât îţi rezolvi mai multe probleme din tine, cu atât ajungi să nu îi mai judeci pe cei care îi întâlneşti şi au aceeaşi problemă.

      Tu eşti bolnav şi nici nu ştii, pentru că tu crezi că problema este în exterior nu în tine. Acuzi, critici, vezi răul făcut de alţii tocmai pentru că tu eşti unul căruia i se face rău. Soata sau Dumnezeu îţi dă prilejul să vezi ce te doare, dar tu, nu trebuie doar să spui AU MĂ DOARE ci trebuie să te schimbi. Dacă ai fi darnic, vei avea parte în viaţă numai de momente în care poţi să fii darnic, dacă susţii că eşti diferit, vei avea în jurul tău oameni care să îţi spună că eşti diferit. Asta este oarecum legea Karmei, viitorul tău este în mâinile tale pentru că dacă renunţi la ceva pentru ceva, totul din jur se schimbă. E greu nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *