Fructul kaki sau curmalul japonez – 7 beneficii, proprietati, cultivare

Timp de citire estimat: 9 minute


kaki fruct sau curmal japonez beneficii

Ţara de origine a curmalului japonez este China, unde a fost cunoscut sub denumirea de “Mărul Orientului”. Din China, fructul kaki s-a răspândit în Japonia unde încă joacă un rol primordial în bucătăria japoneză. În prezent, fructul kaki este prezent peste tot in lume. Chiar şi la noi în ţară sunt persoane care plantează copăcei de kaki sau curmal japonez. Singura problema este aceea ca uneori, datorita frigului timpuriu, fructele care seamana cu niste mere, nu reusesc sa ajunga la maturitate.

Curmalul japonez sau persimonul (diospyros kaki – diospyros in greaca inseamna fructul zeilor) este un fruct rotund mare, suculent. Are coaja subţire şi netedă, de culoare variabilă de la galben la portocaliu strălucitor, în funcţie de gradul de maturare.

Te intrebi ce gust are fructul kaki?

Pulpa fructului este moale, cremoasă, aproape gelatinoasă atunci când fructul este copt pe deplin. Un fruct copt bine are un gust foarte dulce si aromă de miere de albine. Unele parti ale fructului se pot face maro, dar acest lucru nu inseamna ca fructul nu mai este bun, ci de fapt este o acumulare de zahar din fruct.

Exista 2 tipuri de fructe de kaki – astringente şi non-astringente. Curmalul japonez astringent conţine un nivel ridicat de taninuri înainte de înmuiere, ceea ce face ca fructul sa fie necomestibil. Întrucât curmalul japonez non-astringent pierde taninul mai repede, acest lucru face fructele bune de mâncat chiar şi atunci când sunt tari. Marimea unui fruct variaza de la o marimea unei portocale pana la a unui fruct de grapefruit.

Exista si o a treia categorie de kaki, cel variabil astringent. Adica e bun la gust daca are seminte si astringent daca nu are seminte. Ca sa faca seminte se planteaza cu un alt exemplar care-l polenizeaza.

Kaki – Calitati nutritionale

Fructul de kaki este deosebit de sanatos, datorita continutului ridicat de fitonutrienti:

  1. cryptoxantin care dă culoarea portocalie strălucitoare
  2. catechine – antioxidanti din familia flavonoidelor, cunoscuti pentru proprietatile antiinflamatorii si antihemoragice
  3. acid betulinic cu efecte antitumorale
  4. beta-caroten, licopen, luteina, zeaxantina si criptoxantina – antioxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și pentru a preveni oxidarea si cancerul.

Curmalul japonez este bogat in vitamina A, C si vitaminele B. Din categoria mineralelor, se pot enumera urmatoarele elemente prezente in fructul de kaki – calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor și cupru.

Kaki fruct – Beneficii şi efecte terapeutice

Curmalul japonez are proprietăți laxative și diuretice și se recomandă în special pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului. De asemenea, este un fruct care oferă multă energie, de aceea este recomandat pentru copii, în alimentația sportivilor cât și pentru cei care se simt extenuaţi.

Mai jos avem o listă cu diferite proprietăți terapeutice și sănătoase ale acestui fruct foarte dulce:

  1. Consumul de fructe kaki previn sau amelioreaza raceala si gripa. Datorită conținutului bogat în vitamina C, curmalul japonez este foarte eficient în consolidarea funcției sistemului imunitar și poate ajuta la ameliorarea simptomelor de gripă și răceală, precum și multe alte condiții infecțioase sau inflamatorii.
  2. Se recomanda fructele in constipație. Datorită conținutului ridicat în fibre și apă, curmalul japonez are proprietăți laxative excelente care pot fi un remediu natural puternic pentru constipație.
  3. Fructele de kaki au efect diuretic. Kaki fruct are proprietăți diuretice excelente, datorită conținutului său ridicat de potasiu și calciu. Daca poti consuma cate un fruct pe zi, acesta este un mod eficient de a preveni sau diminua retentia de apa. Consumul zilnic de suc de kaki este indicat in defavoarea consumului de medicamente diuretice, deoarece aceste curmale japoneze nu cauzează pierderea de potasiu care este asociată cu administrarea unor diuretice cunoscute. Fructele ajuta la slabit, de accea sunt recomandate in diete.
  4. Mananca kaki in caz de hipertensiunea arterială. Ajută la reducerea tensiunii arteriale și previne multe boli de inima asociate cu hipertensiune arteriala.
  5. Se recomanda fructele pentru sănătatea ficatului si detoxifierea organismului. Curmalul japonez este o sursa excelenta de antioxidanti care joacă un rol cheie în sanatatea ficatului și detoxifierea organismului. Antioxidanții ajuta la neutralizarea toxinelor și a altor substanțe nocive din organism, pentru a preveni și trata prejudiciile cauzate de radicalii liberi.
  6. Fructele kaki sunt un energizant natural. Sunt fructe extrem de digerabile și oferă, de asemenea, multă energie sub formă de zaharuri, pentru a susține orice activitate care necesită energie. Acesta este motivul pentru care sunt recomandate în special pentru copii și persoanele care practică sport sau alte activități fizice.
  7. Fructele te scapa de stres şi oboseala. Datorita continutului ridicat în zaharuri și potasiu, sucul de fructe de curmal japonez contribuie la eliminarea simptomelor de stres si oboseala, fara a fi nevoie de a utiliza suplimente energetice și nutritive speciale.

Cum se consuma fructul kaki si cum se pastreaza

Pentru a verifica dacă fructele de curmal japonez sunt coapte, apasă ușor pe fruct. Dacă e tare,  încă nu e copt, deci nu mananca daca nu esti sigur ca ai soiul non-astringent. Soiul astringent isi pierde astringenta prin statul fiind pastrat in frig si prin supramaturare.

Kaki se coace dupa ce da inghetul si se consuma pana in ianuarie. Fructele coapte bine sunt moi la atingere, foarte dulci si cremoase si pot fi consumate aşa cum sunt. Pur și simplu le tai în două jumătăți și mănânci pulpa cu o lingura. Fructele proaspete se mananca si cu tot cu coaja. De asemenea, fructele pot fi folosite pentru a prepara delicioase sosuri, creme, gemuri, jeleuri și piureuri. Mai mult, pulpa o poţi folosi ca mască facială – are efecte multiple asupra pielii.

Pentru a accelera procesul de maturare, păstrează fructele la temperatura camerei. Depozitarea lor în frigider va încetini procesul de maturare, menținându-le mai mult timp. 

Fructele uscate au un conținut mai mare de zahăr pentru că în starea de uscat, zaharurile sunt mai concentrate. In video-ul ce urmeaza, poti vedea cum se usuca curmalele japoneze in mod traditional.

Recomandat este sa se consume fructul proaspat, astfel poate fi consumat ca atare, adaugat in salate, cereale, budinci. De asemenea, poate fi folosit pentru a prepara dulceata, tarte, biscuiti si tot felul de preparate dulci.

Iata cateva imagini cu retete cu kaki

Contraindicații și posibilele efecte adverse ale consumului de kaki

Contraindicațiile consumului de kaki

  • Persoanele care consumă medicamente anticoagulante ar trebui să evite sau să diminueze consumul de kaki, deoarece fructul conține tanin, iar acesta poate crește riscul de sângerare.
  • Persoanele cu intoleranță la fructoza ar trebui, de asemenea, să evite consumul de kaki, deoarece fructul conține fructoză.
  • Persoanele cu afecțiuni ale rinichilor ar trebui să consume kaki cu precauție, deoarece fructul conține potasiu, care poate fi dăunător pentru persoanele cu afecțiuni renale.

Posibilele efecte adverse

  • Diaree – Fructul conține tanini care pot provoca diaree, mai ales dacă fructul este consumat pe stomacul gol.
  • Alergii – Fructul poate provoca alergii la persoanele sensibile la latex sau la alte fructe din familia Sapindaceae, cum ar fi mango, lychee sau longan. Simptomele alergiei la kaki pot include urticarie, mâncărime, umflarea feței sau a limbii, dificultăți de respirație și anafilaxie.

Persoanele care prezintă oricare dintre contraindicațiile menționate mai sus ar trebui să evite consumul de kaki sau să consume fructul cu precauție.

Persoanele care nu au contraindicații pot consuma kaki, dar este recomandat să se consume fructul în cantități moderate.

Persoanele care au tendință la diaree ar trebui să consume persimon copt, care conține mai puțin tanin decât fructul crud.

Persoanele care sunt alergice la latex sau la alte fructe din familia Sapindaceae ar trebui să evite consumul de persimon.

În general, kaki este un fruct sănătos, care poate fi consumat cu moderație de către majoritatea persoanelor.

Cum se cultiva kaki sau curmalul japonez – plantare si ingrijire

Sa ai in gradina kaki este o modalitate excelenta de a te bucura de ceva diferit. Este un copac mai exotic, insa există soiuri care se potrivesc si la temperaturile de la noi din tara. Curmalii japonezi tolereaza frigul la -10 grade, in timp ce cei americani tolereaza conditii mult mai reci, supravietuind adesea la -32 de grade.

Prefera un sol fertil, bine drenat, cu un pH usor acid. Se planteaza intr-un loc bine drenat in plin soare, insa accepta si o usoara semiumbra.

Poti creste kaki din seminte, butasi sau grefe. Rasadurile tinere obtinute din seminte, care au varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani pot fi transplantate in grădină. Cea mai buna calitate provine totusi din plantarea de copaci altoiti. Soiurile americane au nevoie de planta mascul si femela, in timp ce soiul asiatic este autofertil. Chiar daca este autofertil, da un randament mai mare atunci cand creste alaturi de mai multi copacei de kaki.

Curmalul japonez nu are nevoie de prea multa ingrijire, in afara de udare. Se uda in special pana esti sigur ca s-a prins, si apoi are nevoie de apa doar in cazuri de seceta. De obicei copacii de kaki nu au nevoie de ingrasamant. Prea mult azot poate cauza caderea timpurie a fructelor.

Plante companion recomandate – menta.

Dacă ai căutat kaki de vânzare, daca vrei sa sa cumperi kaki plante altoite pentru gradina ta la un pret rezonabil, iti recomand o sursa sigura:

Majoritatea soiurilor rezista la -18-20 de grade .

Ai grijă de tine şi păstrează-te sănătos! Mananca cat mai multe fructe si legume proaspete!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Fructul kaki sau curmalul japonez – 7 beneficii, proprietati, cultivare”

  1. Avatar BALAN DOINA
    BALAN DOINA

    Kaki trebuie altoit ca sa faca fructe ??? Eu am doi puieti cam de 20 cm ,din samburii ,au un an ,iar acum mi-au iesit tot din samburi rodii ,pot sa-i plantez in gradina??? Multumesc.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Intr-adevar, kaki se obtine din seminte, insa trebuie altoit pentru a avea fructele pe care le doriti. Daca nu altoiti, copacul de kaki va face fructe salbatice, care sunt mici.

      Am gasit un site unde au la dispozitie 6 soiuri de kaki de vanzare, doar la 50 de lei bucata. Copacelul este la 1,5-2m si are minim 2 ani. Acesta este site-ul daca va intereseaza. Mi se pare un pret destul de acceptabil in comparatie cu alte oferte pe care le-am gasit pe internet.

  2. Avatar Bogdan Cristescu
    Bogdan Cristescu

    Iti zic, daca le pui la fermentat, faci o palinca….

    La cat de dulci sunt eu zic ca genereaza 14% alcool garantat. Adica la 100l de borhot de fructe kaki, prin distilare de 2 ori cel putin, scoti garantat 14l de palinca de 54-56 de grade.

    Palinca din fructe kaki!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *