Painea sau pita harica este acea paine consumată în special de către pustnici. Din acest motiv i se spune şi paine pusticeasca. Aceasta paine pustniceasca este hrana pentru trup şi pentru suflet în acelaşi timp, este hrană vie. Pita harica nu se coace ca painea de casa şi se prepară doar din grâu mărunţit (secară, orz sau ovăz), fără a îndepărta nimic – în mod tradiţional i se spune uruială.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cum se prepară paine pustniceasca
Peste uruială se pune apă şi se frământă până se obţine o cocă destul de tare. După framantat se lasă la dospit între 10 şi 12 ore, la o temperatură de 38 de grade celsius. Deoarece are nevoie să fie lăsată atâta timp la dospit, este indicat să se prepare seara şi să se lase peste noapte.
Cantitatea optimă pentru o zi este de 1-3 g pentru 1 kilogram din masa corporală la o singură masă. Dacă am 65 de kg, îmi vor trebui 190 g, iar pentru cele 3 mese zilnice îmi sunt suficiente 570 g.
Aceasta paine pustniceasca nu se mănâncă mai repede de 10-12 ore. Acesta este timpul optim în care se formează energiile vii.
Se ştie despre acestă pita harica că este un tratament nemaipomenit pentru multe boli. Dezintoxică organismul, îl păstrează tânăr şi în echilibru. Asta doar în cazul în care aceasta paine pustniceasca este consumată cu hrană vie – nefiartă, neprăjită, necoaptă (urzici, sfeclă roşie, dovlecei, pătrunjel, păstârnac, conopidă, morcov, gulii, ţelină, salată verde, seminţe de dovleac şi de floarea soarelui, nuci, alune, castane comestibile şi arahide)! Este interzis in acest regim uleiul ca şi alte produse grase, dulciurile şi produsele lactate. Se pot consuma cu prudenţă acriturile şi ardeiul iute.
Dacă ţinem acest regim timp de 60 de zile, atunci toate toxinele din corp se elimină, iar orice boală este eliminată.
Despre beneficiile consumui de pâine pustnicească ne vorbește părintele Ghelasie
Mai multe despre pâinea pustnicească aflăm de la Părintele Ghelasie Gheorghe de la Mănăstirea Frăsinei – regimul parintelui Ghelasie pentru o viata sanatoasa și anume medicina isihastă.
În medicina isihastă 2 ne vorbește despre pâine pustnicească
Despre pâine pustnicească, Mântuitorul Iisus ne spune că pâinea vieții este și o pâine divină, este și o pâine a sufletului și este și un chip al pâinii pentru corpul nostru. Baza vitalității a rămas acest chip al pâinii.
Pe baza unor observații experimentale, noi vorbim și de chipul cerealelor, in sensul de chipul unei paini pustnicesti care se dovedește de o valoare deosebită.
Noi am observat din viața ascetică creștină, că pâinea integrală, indiferent dacă e din grâu sau din alte cereale și care și mai mult, nu este prefăcută, nu e nici coaptă, are un efect extraordinar. Și atunci noi, pe undeva, o considerăm ca un prim medicament al acestei așa zis medicini isihaste, adică a unei medicini care caută și o orientare creștină, asta înseamnă medicina isihastă. Baza o punem în această pâine pustnicească pe care o facem din grâu ori din alte cereale. Dar in sensul ăsta, să fie cereală integrală, să fie făcută după modalitatea pâinii, adică cu apă, să fie lăsată simplu, fără drojdie, lăsată la dospit, acea prefacere.
Se spune că orice lucru trebuie să se prefacă prin apă și prin duh. Apa produce atragerea energiilor duhului și atunci apare acel chip de prefacere care este prefigurarea chipului painii, pâinea iconică cum o numim noi, care va fi pâinea altarului, a Bisericii, pâinea euharistică, trupul și sângele lui Hristos și care este pâinea cea cerească.
Din toate experimentările se dovedește că pustnicii care se hrăneau numai cu această pâine pustnicească erau sănătoși, nu aveau carențe de hrănire, trăiau chiar peste 100 de ani. Cum s-a introdus prefacerea pâinii, au început o serie de dereglări, o serie de boli chiar și la asceți.
Părintele Ghelasie
Lasă un răspuns