Alchimia si Practica Taoista ~ Meditatia Poarta Celesta

Timp de citire estimat: 8 minute


Practica taoista - Meditatia Poarta celesta

Dacă ești un practicant conștiincios sau dacă nu ai meditat niciodată, poți experimenta meditația Poarta Celestă, prezentată la final. Întai vom introduce practica taoistă și principalele instrumente de lucru din alchimia taoista. Calea Tao nu poate fi învățată fără practică, cele mai profunde experiențe nici nu pot fi scrise în cuvinte. Te invit să iei aminte la ceea ce unii consideră că nu este creat de mâna omului.

Practica Taoistă este o cale de auto-realizare ce a fost împărtășită lumii de către Maeștrii Taoişti din China Antică. Ca şi alchimişti, ei au descoperit căile de conştiinţă interioare şi relaţia acestora cu mintea.

Încetinirea zumzetului uriaş din mintea noastră ne poate aduce pe lângă o viață liniștită, o deschidere spre descoperirea revelației personale. Una din întrebările noastre practice este: Cum să ne trezim la propria noastră identitate?

Practica taoista si energia Chi

taoism - yin si yang

Pentru a înţelege alchimia taoistă, trebuie mai întâi să ajungem la o înţelegere a unei forţe subtile numită Chi. Din imensul mister Tao, care crează toate lumile, dar care este de neatins, de acolo apare acest flux etern al forţei vitale numit Chi.

Există mai multe tipuri de energie Chi. De exemplu, există o forţă vitală care “curge” din quasari şi din stele, deşi aceasta este foarte diferită în calitate de chi-ul creat de râuri și izvoare de pe Pâmânt.

Cei mai mulţi când se gândesc la energia Chi, de obicei se referă la o forţa subtilă a vieţii existentă în aer. Acest tip de energie Chi este mai concentrat în zonele naturale, departe de oraşe, şi este mai puternic în zonele cu păduri, lacuri, râuri şi pâraie, precum şi în zonele de ocean. Unii au speculat că acest tip de energie Chi are legătură cu ionii negativi, existând şi dovezi care arată că aşa este. Dar există şi alte tipuri de Chi, mai subtile, tipuri mai rafinate pe care se concentrează alchimia Taoistă avansată.

În mod tradiţional, înţelepţii taoişti petrec o mare parte din timpul lor ca pustnici în natură. În ultima perioadă, grupuri de bărbaţi şi femei au format comunităţi pentru a continua căutarea alchimiei lor cu ceilalţi. Aproape întotdeauna aceste lăcaşe se află departe de oraşe, amplasate în locuri în care Chi-ul este foarte puternic, de cele mai multe ori în zone desemnate ca Puncte Dragon.

Punctele Dragon sunt locurile de convergenţă, unde o formă de chi întâlneşte o alta. Acestea sunt frecvent întâlnite în lanţurile muntoase. Când două creste se “întâlnesc”, adesea există o tranşee sau un defileu care curge în jos, pe părţile laterale ale munţilor. Cum Chi-ul celest (tipul de energie Chi generat de cer) coboară, îl întâlneşte pe cel terestru între creste. Acesta se numeşte Punct Dragon.

În momentul în care două râuri sau pâraie se întâlnesc, acolo există o creştere considerabilă de Chi, iar acest loc este deasemenea numit un Punct Dragon. Înţelepţii taoişti caută aceste tipuri de locuri şi se înstalează fie în Punctul Dragon, fie în apropiere. Acest lucru a uşurat munca lor alchimică din moment ce există o abundenţă de Chi ce poate fi uşor atrasă în practicile lor.

Alchimia interioară taoistă prin gânduri, timp şi respiraţie

Ca şi în cazul altor forme de alchimie internă, practicantul taoist trebuie să-şi antreneze mintea pentru a intra într-o stare prelungită de linişte (tăcere). Această stare a minţii este crucială, din moment ce Tao poate fi experimentat doar în momentele de tăcere mentală. Multe din transformările alchimiei taoiste cer o minte tăcută, chiar mută.

Sunt multe feluri de practici ale tăcerii. Unele dintre ele implică mişcare, cum ar fi în cazul Tai-chi-ului, altele implică starea de meditaţie, cum ar fi Poarta Celestă. În aceste practici taoiste de linişte, mintea este condusă în cele din urmă la o stare de linişte profundă.

În practică, mai ales la început, poate exista o rafală de activitate mentală. Gândurile vin şi pleacă, uneori într-un torent, uneori într-un firicel. În cele din urmă, practicantul observă că viteza gandurilor lui/ei pare să încetinească. Pare să fie mai mult spaţiu între gânduri, şi, la un moment dat se opresc în totalitate, chiar şi pentru scurt timp.

Practicantul observă de asemenea că respiraţia se schimbă pe parcursul acestor stări. Există o tendinţă de încetinire a respiraţiei ca şi în cazul gândurilor. În momentul în care nu este nici un gând, de cele mai multe ori nu este nici respiraţie, sau dacă există, este superficială. Acest lucru este important din câteva motive. Din punct de vedere neurologic am putea spune că acest lucru se datorează faptului că undele cerebrale ale practicianului sunt în stadii mai mici de alfa şi / sau theta în cazul în care în mod natural respiraţia devine mai lentă.

Cercetările care s-au făcut asupra stărilor din timpul meditaţiei [1] au remarcat că aceste stadii pot produce de asemenea o scădere a tensiunii musculare, a frecvenţei cardiace, a presiunii sângelui şi a respiraţiei, toate acestea fiind pozitive în reducerea efectelor stresului.

De fapt, studiile au arătat că cei care practică forme de meditaţie ce produc astfel de efecte, ca cele din practicile taoiste , sunt mai puţin stresaţi comarativ cu colegii lor care nu practică meditaţia [2].

Există o relaţie fascinantă între percepţia atemporalităţii şi încetarea respiraţiei. În practica meditaţiei taoiste, această suspendare a respiraţiei este deseori întâlnită în momentele de intrare în stările profunde de liniştire a minţii.

Un studiu efectuat pe nişte pacienţi aflaţi într-o cameră de urgenţă, în urma unui stop cardiac, dezvăluie câteva informaţii fascinante despre interacţiunea corp-minte [3]. În timpul recuperarii, acestor pacienţi li s-au pus întrebări legate de percepţia lor asupra timpului. În urma răspunsurilor date de ei, cercetătorii ar putea prezice cine se va recupera şi cine va muri de la un alt atac de cord.

Acei pacienţi care au spus că ei au lăsat lucrurile să curgă, şi care au raportat existenţa sentimentului că era mai mult decât suficient timpul în care trebuia făcut ceva, au mai multe şanse de a se recupera şi de a evita un al doilea atac de cord. În schimb pacienţii care au afirmat că s-au aflat într-o presiune continuă, că au lăsat lucrurile neterminate, că se află în criză de timp, în mod invariabil au suferit o incidenţă mai mare de deces din cauza unui al doilea stop cardiac.

Nimic din ce a descris acest studiu nu ar fi o surpriză pentru înţelepţii taoişti. Din punct de vedere al taoismului, criza de timp actuală, cât şi criza generală este îngrijorătoare atât în cazul sănătăţii, cât şi a realizării spirituale. Avem nevoie să ne reducem mintea noastră, aflată în criză, la tăcere în mod regulat, sau dacă nu va suferi de efectele epocii moderne.

Poarta Celestă ~ Tehnica de meditatie taoista

Practica taoistă de meditaţie numită Poarta Celestă se bazează pe Punctele Dragon. Acestea, după cum am menţionat mai devreme, sunt locuri de convergenţă, în cazul în care o formă de Chi întâlneşte o alta.

Există mai multe Puncte Dragon în interiorul corpului uman. Poarta Celestă este doar unul dintre aceste puncte, şi se întâmplă să fie un loc unde cerescul Chi (formă subtilă a chiului) întâlneşte fluxul Chi-ului terestru (al pământului) al corpului în sine. Astfel, acest loc este de fapt o zonă încărcată energetic şi înţelepţii taoişti au descoperit cu mult timp în urmă cum să profite de ea.

Exerciţiul de constientizare a zonei “podul nasului” descris pas cu pas

Poarta celesta

Aşează-te confortabil şi închide ochii. Poţi să stai în poziţie culcată, dar în acest caz există riscul să adormi. Pentru un moment, fi atent la respiraţia ta. Nu o modifica, doar fii atent la ea. Fii atent la ritmul şi profunzimea respiraţiei. Apoi, după un moment, fii conştient de spaţiul de aporoximativ 3 cm în spatele podului nasului. Imaginează-ţi că există o deschidere (spațiu) de aproximativ 1 – 2 cm în această zonă. Aceasta este Poarta Celestă. Tot ce faci este să te focalizezi asupra ei.

Nu te concentra pe ea, doar fi conştient de această poartă. Dacă ai gânduri sau fantezii, aceasta nu este o problemă. Lasă-le să continue pe drumul lor cel vesel, doar lasă o parte din atenţia ta să se canalizeze asupra deschiderii porţii. Ai posibilitatea să crezi tot ce vrei despre orice vrei şi practica va lucra în continuare, atât timp cât o parte din atenţie este pe Poarta Celestă (deschidere).

Pe parcurs, dacă vei continua să păstrezi o parte din atenţie pe poartă, vei observa că în cele din urmă gândurile par să încetinească. După un timp va exista mai mult spaţiu între gânduri şi fantezii. În cele din urmă se vor opri cu totul, chiar şi numai temporar. Pe parcursul acestor momente vei observa că respiraţia s-a oprit sau a devenit superficială. Acest lucru este natural, şi este de fapt un semn că intri în stările profunde de linişte.

Dacă vei practica acest exerciţiu timp de 5 minute, vei simţi în mod clar modul în care această practică taoistă modifică gradul de conştientizare. Începătorii de obicei au nevoie de câteva minute pentru a intra în stadiile de linişte (tăcere) a minţii. În timp, aceste perioade de timp se prelungesc, cu cât practicantul se simte mai încrezător cu privire la modul de intrare în aceste stări profunde de relaxare a minţii.

Cum te ajută meditația taoistă?

Cercetările au demonstrat [4] că practicile de nemişcare, cum ar fi aceasta, sunt foarte eficiente la contracararea unora dintre efectele negative ale stresului. Doar douăzeci minute, o dată sau de două ori pe zi pot face o diferenţă extraordinară, în sensul de bunăstare.

Nu te lăsa dus în eroare de simplitatea acestei metode de meditaţie. Aceasta este o practică de linişte profundă, care eventual te va conduce la experimentarea directă a Tao-ului în sine. Prelungeşte încet aceste stări de linişte astfel încât să te obişnuieşti cu aceste locuri de “tăcere”.

În taoism, cele mai profunde secrete sunt revelate numai de către Tao în sine. Nu poti să găseşti adevăruri alchimice mai profunde în cărţi pentru că este interzis să se scrie despre ele.

Astfel, meditaţiile ca Poarta Celestă sunt chei cosmice. Ele pot, în cazul practicării de-a lungul timpului, cu încredere, să deschidă uşi înterioare ale percepţiei.

Dar, tu trebuie să întorci cheia pentru a deschide uşa blocată. Doar să te gândeşti la ea nu va aduce nici o transformare. Dacă vrei să experimentezi misterele Tao, nu trebuie doar să citeşti despre ele. Întoarce cheia şi treci dincolo de uşă.

Referinte pentru studii stiintifice

  1. Ritmul cardiac, tensiunea musculara si producerea alfa la meditatori transcedentali, Publicatia Biofeedback and Self-Regulation, Vol l, Nr. 4, 1976
  2. Efectul de tratament a metodei de exerciții Tai Chi în combinație cu inhalarea ionilor negativi de oxigen ai aerului asupra hiperlipidemiei, International journal of clinical and experimental medicine, 2014
  3. Percepția pacienților cu boli coronariene asupra simptomelor și a sentimentului de control sunt asociate cu calitatea vieții lor la trei ani după externarea din spital, Journal of clinical nursing, Ianuarie 2009
  4. Eficacitatea conștientizării asupra stresului și a anxietății la adolescenți: o revizuire sistematică, Autor Callimarie Bell, Universitatea Western Kentucky, 2019

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Alchimia si Practica Taoista ~ Meditatia Poarta Celesta”

  1. Avatar Cristescu Bogdan
    Cristescu Bogdan

    Foarte bun articol. Am aflat, apropo de punctele dragon, că sunt 7 puncte dragon în noi şi 7 în afara noastră (interne şi externe) dar din cauză că tehnica lor de stimulare pentru deblocarea energetică este o tehnică veche şi cam secretă, nu am reuşit decât să le găsesc numele, cred:

    Internal dragons – master point 1 fen below CV 15, St 25, St 32, St 41
    External dragons – GV 20 (& perhaps GV 19), Bl 11, Bl 23, Bl 61

    După cum spuneam, un maestru i-a spus unui individ care a pus numele astea pe net, că această tehnică veche a circulat prin viu grai. Dacă e atât de puternică, cred şi eu să circule prin viu grai căci dacă nu ai nevoie nu ai de ce să ai la îndemână ceva (adică să nu stea pe loc acel ceva ci să circule, în cazul în care ai nevoie, îl chemi şi el va apărea) nu?

  2. Avatar vreauultimulloc
    vreauultimulloc

    Jorjette tu esti sursa mea de info externa :D.
    Sarumana
     
    Ps: imi place mult mai mult noua tema, cred ca te caracterizeza mai bine si e mult mai odihnitoare ca aia aglomerata pe care o aveai inainte.

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Mulţumesc şi eu.
      Da, şi mie îmi place, mi se potriveşte mai mult şi e ca şi cum nu aş fi avut alta. Îi mulţumesc lui Bogdan pentru felul în care arată acum blogul meu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *