Prajitura Pandistar – Pandispan de casă

Timp de citire estimat: 3 minute


PIC 0110

În seara aceasta m-am gândit să fac ceva dulce, că așa i-am promis lui Bogdan înainte să facem soba – că o să fac multe prăjituri și plăcinte în cuptor. Cum e iarnă și prea multe ingrediente nu sunt așa disponibile, am ales să fac un pandispan – prajitura pandistar. Pentru prajitura pandistar am folosit 6 ouă, 6 linguri de ulei, 6 de făină, 12 linguri de zahăr, praf de copt, vanilie, amestec de coajă de lămâie cu portocală, cacao și zeamă de lămâie.

Cum se prepara prajitura Pandistar

Am spart ouăle și le-am separat – gălbenușurile în vasul principal în care facem întreaga compoziție, albușurile într-un bol separat. Gălbenușurile le-am amestecat în primă fază cu 10 linguri de zahăr și câteva semințe de vanilie, apoi am adăugat treptat cele 6 linguri de ulei, făina, amestecul de coajă de portocală cu lămâie și un pliculeț de praf de copt stins cu zeamă de lămâie. Separat am bătut bine cele 6 albușuri.

Când s-a făcut spuma, am adăugat 2 linguri de zahăr, am mai bătut bine încă 1 minut-două și am încorporat puțin câte puțin în amestecul de mai sus. Am pregătit o tavă și cele 2 forme de steluțe din silicon (le-am uns cu puțin ulei, iar tava am tapetat-o cu puțină făină), am turnat aproape toată compoziția, în timp ce în compoziția rămasă am adăugat cacao și puțină apă. Am adăugat și restul de compoziție pe mijloc, am presărat pe deasupra puțină ciocolată și am băgat la cuptor.

Ca să verific când este gata prajitura, am folosit o scobitoare – nu se lipește aluatul pe lemn. Partea cea mai interesantă a venit după ce le-am scos din cuptor. Ne-am pus la ornat și iată ce minunății au ieșit:

Pentru a orna prajitura Pandistar am folosit: peltea de gutui, unt, parmigiano reggiano, dulceaţă de mure, felii de clementine, 1 cub ciocolată şi 1 biscuite.

  1. Prima steluţă am tăiat-o în jumate, am uns-o pe o parte cu pelteaua de gutui, după care am pus cealaltă parte peste. Am aşezat feliile de clementine după cum se vede în poză, am asezat şi parmigiano reggiano printre, după care am pus în centru peltea de gutui, cu un bob de strugure în centru (noroc că am avut).
  2. Steluţa doi am găurit-o cu un pahar. Gaura am umplut-o cu dulceaţa de mure după care miezul l-am tăiat în două, am păstrat numai partea de jos, i-am adăugat un cerc de unt, peste o lingură cu dulceaţă de mure şi l-am aşezat peste gaura steluţei. Am ras pe deasupra prima data un biscuite, apoi ciocolata!

V-am invita şi pe voi la un PandiStar, dar mai bine vă faceţi singuri şi poate ornaţi mai creativ 🙂


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „Prajitura Pandistar – Pandispan de casă”

  1. vroiam sa spun 3 de ulei, 3 albusuri, 3 de faina… 18 e deja si pentru vecini

    1. Avatar Jorjette

      Cred ca daca puneam doar cate 3 imi ieseau doar stelutele – e destul de putina compozitia.

      1. pentru stelute puteai folosi cojile oualor 😉
        Ies si mai crocante in felul asta.

      2. Avatar Jorjette

        Nu prea am înțeles…ce anume să fac cu cojile ouălor. Să le fărâmițez și să le pun în compoziție sau…?

      3. nu. dar te plangeai ca e destul de putina compozitia. recunosc ca nu era o idee prea buna 🙁

      4. Avatar Jorjette

        Vezi dacă n-ai citit tot? 😀 Dacă as fi folosit doar jumătate din compoziție ar fi fost puțin, așa a fost suficient, chiar mai avem 2 feliuțe… 😛

  2. interesant aspectul…reteta o stiam multiplu de 3, dar cred ca tine de cantitatea dorita a se obtine

    1. Avatar Jorjette

      Mie mi-a ieșit un chec (pandispan) si cele 2 stelute. Cred că din cantitatea multiplu de 3 ar fi iesit 3 – dar totusi 18 ouă nu aveam de unde să le scot. Și așa astea sunt ouă de țară iar pandișpanul a ieșit de un galben incredibil de frumos.

  3. Foarte simpatica idee. Sunt convins ca si gustul e foarte bun (in ciuda nemernicului alauia de zahar).
    Eu n-am stelute, dar o sa-ti dau o bila alba. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *