Vanilia este o aromă ce se află pe locul doi în lume la popularitate şi preţ; ciocolata este cea mai preferată aromă în lume, iar şofranul este cel mai scump. Extractul de vanilie este un produs greu de obţinut, o dată pentru că necesită multă muncă fizică şi o dată pentru că depinde 99% de factori naturali. Hai să vedem ce înseamnă totuşi vanilia…
CUPRINSUL ARTICOLULUI
De unde vine vanilia și cu ce preț?
Copacul de vanilie sau Vanilla planifolia, original din Mexic, dar care se pare că poate creşte şi în alte climate tropicale (deci la noi în România, nu), înfloreşte (ştii florile de pe toate reclamele cu produsele ce conţin vanilia), iar din floarea polenizată ies păstăi.
Polenizarea florilor se face numai de către albine sau de pasărea colibri. Din această cauză producţia depinde 99% de natură pentru că o floare nepolenizată nu va face păstăi. În unele ţări (precum China, Indonezia sau Madagascar) s-a ajuns la polenizarea cu mâna. Oamenii merg din floare în floare şi le polenizează manual, în lipsa păsărilor colibri şi a albinelor. Aici intervine un cost crescut al produsului final.
Extract natural sau aromă sintetică?
Pentru reducerea costurilor, producătorii au început să investească în studii ştiinţifice şi în laboratoare. Anul acesta se desfăşoară o cercetare în Malaiezia care se vrea a dovedi şi a concretiza ideea că, clonarea copacului într-o formă ce nu necesită polenizarea pentru a produce păstăile, reduce costurile de producţie şi creşte recolta.
Din câte am citit se pare că încă au probleme la calitatea produsului final, nu e ca cel natural, uneori chiar se strică extractul de vanilie ori are un gust departe de cel dorit.
Aşadar, acum ştim ce este vanilia şi de unde provine ea.
Totuşi noi consumăm vanilie?
Răspunul este clar că nu! Vanilia este un produs scump ceea ce face ca un produs ce conţine vanilia să nu se vândă prea ieftin. Se foloseşte aşadar forma sintetică.
Vanilia sintetică sau vanilina este un produs chimic. Răşina, boabele păstăilor şi lemnul copacului de vanilie, conţin o substanţă numită lanină din care se face vanilia sintetică.
Cum arată extractul natural de vanilie?
Extractul natural se obţine din fermentarea boabelor de păstaie. Extractul natural are o cu totul altă aromă şi savoare din cauza altor substanţe aromatice pe care le dezvoltă în timpul procesului de fermentare şi de extragere.
După procesul de extragere din materia fermentată, extractul obţinut se păstrează în sticluţe închise la culoare deoarece lumina alterează calitatea produsului, aroma şi savoarea sa.
Extractul natural, are o culoare maro-vişinie, pe când aroma de vanilie, produsul chimic, este de obicei un praf albicios. De aici vine şi culoarea produselor de vanilie, alb-gălbui, pentru că se amestecă fie lapte praf cu aroma sintetică, fie orice altceva cu aroma sintetică. Producătorii ce folosesc aroma sintetică, pentru a apropia produsul final de ideea de vanilie, au adoptat culoarea florii de vanilie în redarea vizuală (ca să nu zic manipularea vizuală) a produsului final.
Concluzia?
Crema din prăjituri, îngheţata, bomboanele, crema de vanilie din produsele de patiserie şi altele, toate folosesc aroma sintetică. O dată pentru că producătorii nu au bani de investit în extractul natural, şi a doua oară pentru că nu îi strânge nimeni cu uşa ca să renunţe la compusul chimic!
Extractul natural de vanilie se achiziţionează în general doar pentru a-l transforma în aromă sintetică. Sunt foarte puţini cei care folosesc extractul atunci când prepară un produs pentru masele de oameni si in acest caz, produsele obtinute sunt mai scumpe.
Lasă un răspuns