Rechinii de Galapagos

Timp de citire estimat: 2 minute


rechinul Galapagos

Lanțul insulelor Galapagos (61 de insule și insulițe, cu o populație totală de 12 mii locuitori) este înconjurat de apele Pacificului fiind parte integrantă a statului Ecuador cu numele oficial de Arhipelagul Colon. Ziua, în luna martie, se ating 30 grade C, iar în septembrie temperatura scade la 19 grade C. Temperatura apei variază în funcție de cea din aer. Ploile puternice se întâlnesc în februarie-aprilie, în jur de 70 mm/ lună. Această perioadă este și cea mai caldă și însorită.

În zona arhipelagului se întâlnesc două feluri de curenți marini. Curentul Humboldt originar din Antarctica, care înaintează de-a lungul coastelor Americii de Sud, aduce aer rece și ape bogate în hrană pentru mamiferele marine : balene și lei de mare. Lui i se datorează și prezența pinguinilor în arhipelag (care este în zona ecuatorială). Curentul Panama vine dinspre America Centrală. Aduce aer cald și umezeală făcându-și apariția în fiecare an în preajma Crăciunului. Acest fenomen poarta numele de El Nino. Ambele curente izbesc arhipelagul determinând alternarea anotimpurilor. Mai mult de jumătate (54%) dintre speciile care se întâlnesc aici sunt originare din zona California – Ecuador. Doar 23% dintre ele sunt specifice arhipelagului Colon.

Sunt cel puțin 5 specii de rechini întâlnite în Galapagos. Câteva fac parte din familia Carcharhinidae precum rechinul de recif, de Galapagos și cel negru. “Ei sunt carnivori activi și nimic nu este în siguranță în preajma lor” (Godfrey Merlen). Aceasta exclude atacul asupra oamenilor cel puțin la speciile mici.

Rechinul alb de recif (Triaenodon obesus) ajunge până la 6 picioare lungime și-l întâlnești în zona recifurilor dintre Costa Rica și Ecuador. Este ușor de recunoscut datorită culorii albe prezente pe partea dorsală. Călătoresc în grupuri mici.

rechinul Galapagos

Rechinul negru (Carchorhinus limbatus) este ceva mai mare ajungând la 8 picioare și este întâlnit în apele calde ale Atlanticului și Caraibelor. Este mai puțin văzut pentru că preferă apele adânci. Are un colorit gri închis aproape negru.

Rechinul de Galapagos (Carchorhinus galapocensis) ajunge până la 10 picioare și preferă și el apele adânci. Numele lui provine de la descrierea științifică a zonei de proveniență, dar poate fi găsit din Caraibe până în insulele dintre Columbia și Peru. Coloritul său este gri albăstrui fără alte semne caracteristice.

Rechinul Cap de ciocan (Sphyrna lewini sau zygaena) este cel mai spectaculos din cauza formei capului. Călătoresc în grupuri uriașe (100 sau mai mulți indivizi). Un exemplar matur ajunge până la 12 picioare. Înoată încet și este caracteristic Insulelor Galapagos.

Rechinul Port Jackson (Heterodontus quoyi) ajunge până la 9 picioare, el fiind botezat “pisica” (gato) de către pescarii ecuadorieni.

Rechinul balena (Rhincodon typus) este enorm, ajungând până la 60 de picioare (variază de la 40 în sus) și la 20 tone. Nu este cunoscut ca această specie să fi atacat oameni. Se hrănesc cu vietăți mici prezente în interiorul planctonului. În partea anterioară (burta) prezintă niște dungi albe simetrice și strălucitoare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *