Rodia si sucul de rodie – 13 Beneficii în peste 700 seminte

Timp de citire estimat: 6 minute


rodia tipuri de rodii

Rodia, după cum bine se știe, nu este un fruct tradiţional la noi în ţară, motiv pentru care costă puţin mai mult decât fructele uzuale. Ceea ce conteaza cel mai mult este ca sucul de rodie este extraordinar de benefic pentru sănătate.

În cărţile vechi nu există prea multe menţiuni legate de acest fruct. Recent rodia a fost redescoperita si a apărut pe prima pagina a ziarelor pentru valorile sale medicinale reparatoare. Cu toate acestea, efectele impresionante ale rodiei au fost cunoscute inca din vechi timpuri.

Mărimea fructului de rodie ajunsă la maturitate poate fi la fel de mica ca o portocala si la fel de mare ca un fruct de pomelo, cu un diametru de aproximativ 7-12 cm, in fuctie de soi.

Rodia are o forma hexagonala rotunjita, cu un strat exterior galbui/rosiatic. În interiorul unei rodii se află aproximativ 700-800 de semințe bine plasate în interiorul pulpei roșii atunci cand fructul este bine copt.

Gustul sucului, dulce, acru sau picant, diferă în funcție de soi si starea de maturare a fructului.

Proprietati nutritionale ale rodiei

tipuri de rodii

Datorita continutului ridicat de punicalagin, puternic antioxidant, rodia are multe efecte benefice asupra organismului. Cercetările stiintifice  indica la rodie un nivel de antioxidanti de 2 sau 3 ori mai ridicat decat cel din vinul rosu sau ceaiul verde. Nivelul de antioxidant este chiar mai mare decat la alte fructe cunoscute pentru nivelul lor ridicat de antioxidanti, cum ar fi afinele, merisoarele si portocalele. Acest lucru se pare ca se datoreaza unui continut foarte ridicat de polifenoli prezenti in fruct.

Rodiile sunt, de asemenea, o sursă foarte bună de vitamina B, (riboflavina, tiamina și niacina), vitamina C, calciu și fosfor. Să nu uităm și faptul că rodia are fier. Aceasta combinație, alături de celelalte minerale din rodii ajută la prevenirea si vindecarea multor boli.

Sucul de rodie – Beneficii pentru sanatate ale consumului de rodie

Un studiu recent a relevat faptul că sucul de rodie, folosit frecvent, este extrem de benefic în lupta impotriva rigidizarii arterelor (ateroscleroză). Sucul de rodie reduce oxidarea colesterolului care contribuie la infundarea arterelor si intarirea acestora. Nu numai ca sucul de rodie reduce semnificativ problemele de circulație sanguină, dar chiar se pare că și tratează astfel de probleme.

Rodia si sucul de rodie

Un alt studiu demonstrează prezenta in fruct a unui agent puternic în lupta impotriva cancerului, in special a cancerului de prostata.

Beneficiile rodiei sunt multiple, asa ca urmeaza o lista a celor mai cunoscute afecțiuni în care utilizarea rodiei sau a sucului de rodie produce schimbari majore. Rodia se mananca cu samburi cu tot. Intr-un mediu formal, rodia se mananca cu lingura.

Semintele de rodie nu sunt toxice. Din contra, semintele sunt diuretice si au un efect benefic asupra intregului organism.

Afectiuni ce pot fi tratate cu seminte de rodie sau suc proaspat de rodie

  1. Anemie: Adauga o linguriță de scorțișoară și puțină miere de albine la un pahar de suc de rodie. Acest amestec este mai ales benefic in cazul femeilor în perioada menstruației.
  2. Mâncărimi anale: Mâncărimile sunt adesea cauzate de paraziții intestinali care ajung în zona anală pentru a-și depune ouăle. Usucă niște coajă de rodie până devine maro, fă-o pudră fină și amestec-o cu puțin ulei de măsline. Aplică acest amestec obținut în zona cu mâncărimi pentru a distruge viermii.
  3. Anti-îmbătrânire: Antioxidanții din sucul de rodie sunt eficienți în protejarea pielii de radicalii liberi care provoacă semnele de îmbătrânire.
  4. Astm: Conținutul ridicat de acid ascorbic (vitamina C) din sucul de rodie este un puternic agent antiinflamator, indicat in special copiilor cu astm.
  5. Ateroscleroza: Puterea de curătare a sucului de rodie indeparteaza acumularile depuse pe artere, reducand astfel riscul de a dezvolta boli de inima si accidente vasculare cerebrale.
  6. Hemoroizi: Se foloseste coaja unui fruct de rodie dintr-un sortiment acru, care se fierbe in aproximativ 2 cani de apa . Ceaiul obtinut se indulceste cu miere de albine si se bea de 2 ori pe zi pana se vindeca.
  7. Prevenirea cancerului: Continutul ridicat de antioxidant protejeaza celulele de radicalii liberi. Consumat in mod regulat, sucul de rodie bogat in antioxidanti tine cancerul la distanta.
  8. Colesterol: Consumul de sucuri bogate in antioxidanti este indicat in caz de colesterol marit sau de probleme de circulatie sanguina.
  9. Dezinterie – Consumul de suc de rodie proaspăt este un remediu excelent pentru calmarea durerii și a inflamatiei cauzate de diarea severa cu sange si mucus in scaun.
  10. Sistemul imunitar: Nutrientii prezenti in rodii sunt importanti in intarirea sistemului imunitar. Consuma suc de rodii atunci cand simti ca se apropie o raceala.
  11. Pierderea poftei de mancare: Daca nu poti manca, atunci poti consuma energie sub forma lichida. Sucul de rodie ajuta la cresterea apetitului.
  12. Grețurile de dimineata: Se amesteca si se bea o cantitate de miere de albine egala cu aceasi cantitate de suc de rodie pentru a inlatura greturile de dimineata.
  13. Dureri in gat: Agentii inflamatori prezenti in sucul de rodie reduc semnificativ durerea si roșeața din gat.

Cum se mananca rodia

cum se mananca rodia

Atunci cand cumperi rodii, alege-le pe cele care sunt mai grele si fara pielea crapata. Daca sunt depozitate la frigider, rodiile pot fi păstrate si timp de 6 luni.

Daca vrei sa stii cum se curata si se mananca rodia, e simplu. Se taie mai intai coroana rodiei și mai apoi se rupe fructul pe secțiuni (are 6 secțiuni). Dupa ce e desfacută rodia in sectiuni, semintele cu pulpa se desprind ușor cu degetele de pe pielita si se colectează într-un castron.

rodia

Cum se prepara sucul de rodie

Atat pulpa rosie, cat si semintele sunt comestibile. Pune-le în storcător pentru a extrage si consuma sucul de rodie proaspat. Consumul semințelor este o alegere personală, acestea fiind o sursă buna de fibre.

Daca nu ai storcator, pune pulpa de rodie cu seminte in blender cu putina apa si amesteca-le bine. Se strecoara printr-un tifon si se consuma sucul de rodie proaspat simplu sau in amestec cu alte sucuri.

Pulpa rodiei se poate consuma ca atare, iar semintele se pot scuipa.

Folosește ceea ce iti oferă natura pentru a te menține sănătos!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Rodia si sucul de rodie – 13 Beneficii în peste 700 seminte”

  1. Avatar Zambesc
    Zambesc

    Imi place rodia, si am gasit si la oferta de cateva ori in ultimul timp, adica la 5-6 lei/kg. Totusi ar doua minusuri acest fruct :), pateaza si e mai greu de mancat fara sa fac fac mizerie. Sotia mi-a dat interzis la rodie :).

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Mie imi place foarte mult rodia. Cred ca daca faci suc, e mult mai simplu si nici nu faci prea multa mizerie.Plus de asta, cred ca mai mult conteaza beneficiile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *