Ceaiul de salvie si beneficiile consumului regulat al acestei plante

Timp de citire estimat: 9 minute


Ceaiul de salvie beneficii si utilizari

Salvia (in latina Salvia officinalis) – este un subarbust cultivat, originar in bazinul mediteranean. Se mai numeste popular si cilvie, jale, jales bun, jales de gradina, jalnica, joaie, salbie, selghie, șalet, șerlai. Dacii o numeau sallbia, salbie. Salvia este folosita ca planta medicinala din cele mai vechi timpuri. Galen citeaza in lucrarile sale proprietatile tonice, diuretice si hemostatice ale plantei. In Antichitate, ceaiul de salvie era considerat un panaceu universal.

Romanii ii apreciaza foarte mult proprietatile terapeutice. Incepand cu secolul al XVI-lea se cunoaste utilizarea terapeutica a uleiului de salvie. De asemenea, se folosea in special ceaiul de salvie si tinctura.  Se bea ceai de salvie pentru diverse afectiuni pe care le vei descoperi daca citesti acest articol.

Utilizarea terapeutica a salviei ~ Proprietati si Beneficii

Principiile active ale salviei au actiune coleretica, carminativa, antiseptica, antispastica, astringenta, antisudorala, antiflogistica, antigalactagoga, usor hipoglicemianta, cicatrizanta.

Planta de salvie are urmatoarele proprietati:

  • stimuleaza secretia bilei de catre celulele hepatice
  • favorizeaza eliminarea gazelor din intestine
  • participa activ la distrugerea microorganismelor
  • diminueaza sau inlatura spasmele muschilor netezi
  • are actiune hemostatica locala prin precipitarea proteinelor
  • contracta capilarele si diminueaza secretiile
  • diminueaza transpiratia
  • diminueaza inflamatiile
  • limiteaza procesul de secretie lactata
  • scade usor tensiunea arteriala
  • favorizeaza procesul de epitelizare si vindecare a ranilor.

Ceaiul de salvie este folosit intern :

  • in afectiunile cronice ale cailor biliare
  • pentru oprirea transpiratiei nocturne la cei bolnavi de tuberculoza
  • in inflamatiile gastrointestinale urmate de balonari
  • in bolile de ficat pentru a mari secretia de bila
  • in menstruatii neregulate, cistita, afectiuni genitale
  • diabet
  • circulatia defectuoasa a sangelui
  • bronsite cronice
  • dischinezii
  • varice
  • nervozitate
  • reumatism
  • vaginita atrofica
  • micsorarea secretiei de lapte la femeile care alapteaza.

Ceaiul de salvie poate ajuta la ameliorarea diareei: salvia proaspata este un remediu tradițional pentru diaree.

Poate sprijini sănătatea oaselor: Vitamina K, care este prezenta in salvie în cantitati mari, joaca un rol important în sănătatea oaselor. O deficienta a acestei vitamine poate avea ca efecte subțierea oaselor si aparitia de fracturi.

Ceaiul de salvie poate combate imbătranirea pielii: compusii de salvie pot ajuta la combaterea semnelor imbatranirii, cum ar fi ridurile, dar nu numai.

Extern, se foloseste ceaiul de salvie in abcese dentare si amigdalita, gingivite sangerande si afte bucale. În acest sens, se fac spălături locale cu un decoct de salvie.

Frunzele de salvie au un gust puternic care devine şi mai puternic atunci când acestea sunt uscate. Se utilizează salvia cu moderaţie pentru aromatizarea alimentelor şi pentru digestia grăsimilor. Florile de salvie se adaugă în salate sau se folosesc în ceaiurile balsamice, în timp ce frunzele se folosesc pentru a face un ceai antiseptic şi tonifiant sanguin. Salvia conţine hormoni ce ajută la reglarea menstruaţiei şi a simptomelor menopauzei (1).

Ceaiul de salvie in tratamentele interne ~ Preparare si mod de administrare

Pentru tratarea afectiunilor vasculare, se prepara o infuzie din 1 lingurita frunze uscate la 100 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se bea ceaiul de salvie pe parcursul unei zile.

Pentru tratarea balonarilor abdominale (meteorism), afectiuni ginecologice – in menstre neregulate (dismenoree), diabet zaharat, nervozitate, se pregateste o infuzie de salvie din 1 lingurita frunze uscate maruntite la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai de salvie pe zi. In caz de cistita, se poate consuma ceaiul de salvie cu frunze de mur.

Pentru tratarea astmului bronsic, se prepara o infuzie din 2 lingurite de frunze de salvie maruntite, 1 lingura musetel si o lingurita coada soricelului la 100 ml de apa clocotita. Se beau 2 cani de ceai de salvie pe zi.

Pentru tratarea dischineziei biliare, se face un ceai de salvie din 1 lingurita frunze maruntite la 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 15-20 de minute. Se bea ceaiul de salvie treptat in cursul unei zile.

Pentru combaterea transpiratiei excesive, se pregateste o infuzie din 2 lingurite frunze uscate la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute. Se bea ceaiul de salvie rece, treptat in cursul unei zile.

Pentru tratarea asteniei nervoase, surmenajului psihic, surmenajului intelectual, pentru stimularea functiei sexuale, se prepara vin de jaleș (salvie) din 80 g frunze uscate la 1 l de vin bun. Se lasa la macerat vinul de salvie timp de 10 zile, agitandu-se sticla zilnic. Se strecoara. Se pastreaza in sticle astupate cu dop. Se iau 1-3 linguri dupa mancare.

Pentru tratarea bronsitelor cronice, balonarilor abdominale, in diabet zaharat, varice, vaginita atrofica, dischinezie biliara, reumatism, se consuma infuzie din 1 lingurita frunze de salvie uscate si maruntite la 100 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se beau 2 cani de ceai de salvie pe zi.

Pentru reglarea fluxului menstrual, refacerea uterului infantil, favorizarea conceptiei (fecundatiei) si purtarea sarcinii, se folosesc supozitoare cu extract hidroalcoolic din frunze de salvie. De asemenea, se recomanda ceaiul de salvie, 1-2 cani pe zi.

Ceaiul de salvie – utilizari in remediile externe

Pentru tratarea gingivitei, abceselor dentare, in aftoza bucala, amigdalita, faringita, se prepara o infuzie din 2 lingurite frunze uscate la 100 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 minute. Se strecoara. Se face gargara cu ceaiul de salvie obtinut.

Pentru tratarea ranilor purulente, ulceratiilor, se foloseste ceai de salvie din 3 linguri frunze uscate si maruntite la 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperit 15-20 de minute. Se fac bai locale cu ceaiul de salvie obtinut.

Pentru tratarea ranilor si contuziilor, se prepara o alifie din 30 g extract de salvie, 250 g untura proaspata si 45 g de ceara de albine. Se unge zona afectata.

Adauga salvia in dieta ta – cum sa folosesti salvia in bucatarie ca si planta aromatica

Salvia se poate folosi cu succes si in bucatarie, pentru a aromatiza diverse preparate. Frunzele de salvie proaspete au o aroma puternica su sunt adesea utilizate in preparate proaspete sau mancaruri.

Ita cateva modalitati prin care poti sa adaugi salvie proaspata in dieta ta:

  • Se presara pentru a garnisi supele
  • Se amesteca la final in tocanite.
  • Se combina frunzele tocate cu unt pentru a face unt de salvie
  • Se adauga frunzle tocate in sosul de rosii
  • Se servesc presarate pe omleta

Salvia uscata este adesea preferata de bucatari si aceast vine adesea macinata sau sub forma de frunze intregi. Iata cateva moduri de a folosi salvia uscata in bucatarie:

  • Se foloseste ca si condiment pentru legumele prajite sau fierte
  • Se combina cu piure-ul de cartofi sau de dovleac
  • Se poate folosi la aromatizarea otetului de mere.

Salvia este incredibil de versatila si usor de adaugat in supe, tocanite si mancaruri pregatite la cuptor. Este disponibila proaspata, uscata sau macinata.

Salvia in ritualuri ~ Utilizări magice

Salvia absoarbe negativitatea şi nenorocirile, alungă tulburările şi tensiunile. Se arde pentru a consacra spaţiul pentru ritualuri şi se adaugă uscată sau proaspătă în băile ritualice. Tradiţia spune că cei care mănâncă salvie devin nemuritori, atât în ani, cât şi în înţelepciune. Se poartă pentru înţelepciune, se arde pentru vindecare şi spiritualitate, pentru protecţie, bani şi bogăţii.

Aromaterapie cu ulei esential de salvie

Uleiul esential de salvie este un foarte bun antiinflamator şi antibacterian. Se foloseşe ulei de salvie şi este benefic în cazurile de acnee, mătreaţă, căderea părului, inflamarea pielii, pentru păr şi piele grasă, ulcer, riduri, hipertensiune arterială, dureri musculare, astm, infecţii ale gâtului, tuse măgărească, colici, crampe, dispepsie, flatulenţă, menstruaţie neregulată, depresie, frigiditate, impotenţă, migrene, tensiune nervoasă, condiţii legate de stres. Uleiul are efect de relaxare, întinerire, de echilibrare, de inspiraţie, sedativ, revitalizant, afrodisiac, îmbătător, euforic, de încălzire.

Contraindicatii si potentiale reactii adverse

Consumul ceaiului de salvie poate avea efecte adverse. Salvia contine un compus numit thjonon care ii ofera o aroma puternica, dar in doze mari poate fi toxica.

Consumul de cantitati extrem de mari de ceai de salvie sau consumul acestei plante sub alte forme pe perioade indelungate de timp fara pauze, poate provoca probleme cardiace, convulsii, varsaturi si leziuni renale daca se ingereaza 3-7 grame de thjonon pe zi

Cu toate acestea, ceaiul de salvie contine doar 4-11 mg din acest compus la 1 litru, astfel incat oti sa bei in siguranta mai multe cani pe zi, fara vreun risc de toxicitate.

Ar trebui sa eviti insa sa ingerezi ulei esential de salvie sau sa il adaugi in ceai. Doar 12 picaturi pot fi toxice.

Poti sa bei ceai de salvie zilnic?

Un studiu preliminar publicat în Chemical Central Journal sugereaza ca intre trei si sase cani de ceai de salvie ar putea fi consumate zilnic fără a atinge praguri toxicologice.

Femeile insarcinate insa nu ar trebui foloseasca salvia in cantitati mai mari decat cele utilizate în mod obisnuit la gstit. Aportul mare de thjone poate provoca contracții uterine.

Deși uneori se recomanda ceaiul de salvie pentru a reduce aportul de lapte matern la mamele care alaptează si care au prea mult lapte sau pentru cele care încearca sa-si întarce copilul, femeile care alăpteaza ar trebui să-și consulte medicii înainte de a folosi salvia din cauza conținutului de thujone.

Bibliografie:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Ceaiul de salvie si beneficiile consumului regulat al acestei plante”

  1. o să-l dau celor interesaţi!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Multumesc! Cred insa ca oricine poate sa bea o cana cu ceai de salvie. Chiar fara un motiv anume. Doar pentru ca este un ceai bun, aromat!

  2. Foarte interesant! Pe mine m-a ajutat sa stopez caderea parului dupa ce am nascut (in combinatie cu rozmarinul 🙂

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Eu folosesc ceaiul de salvie in special pentru proprietatile de reglare a menstruatiei.

      Am avut si eu probleme cu parul, insa pe acestea le-am rezolvat altfel. A inceput sa-mi cada din cauze stresului pentru ca am plecat in strainatate 3 luni. Primul pas a fost sa ma tund, al doilea sa hidratez parul si scalpul. Acum am revenit la sapunul pregatit de o buna prietena de a mea si parul meu este fericit.

      Multumesc ca ai impartasit cu noi experienta ta! Sanatate si numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *