Sâmburii de măr sunt otrăvitori?

Timp de citire estimat: 2 minute


Samburii de mar sunt otravitori sau nu

Ei bine, samburii de mar pot fi otrăvitori dar în circumstanţe speciale. Seminţele de măr conţin o substanţă numită amigdalin (cunoscută şi ca vitamina B17) care poate elimina cianuri în anumite circumstanţe favorabile cum ar fi în contact cu enzimele digestive.

Cianura este legată de zaharuri sub forma unui compus, iar această cianură este extrem de comună în natură, ea apare în peste 2000 de feluri de plante, unele dintre ele fiind alimente foarte importante precum fructele de genul prunele, piersicile şi celebrele migdale. Se spune adesea că cianura miroase a migdale amare, dar, defapt, migdalele amare miros a cianură.

Samburii de mar – sunt otravitori sau nu?

Samburii de mar contin cianura, o toxina care este prezenta si in alte seminte de fructe, cum ar fi piersicile sau ciresele. In cantitati mari, cianura poate fi toxica pentru oameni, dar este putin probabil sa fie o problema pentru cei care consuma accidental samburii de mar din cand in cand, deoarece cantitatile sunt relativ mici. Cu toate acestea, este intotdeauna mai bine sa nu consumi samburi de mar sau alte seminte de fructe.

Totuși, pentru a ucide o fiinţă umană ai nevoie de 1 miligram de cianură per kilogram de grautate corporală. Un kg de seminte de mar conţine aproximativ 700 miligrame de cianură, deci cu aproximativ 1000 de grame de seminţe poţi face “să dispară” un om adult cu greutatea de 70 kg.

Oricum, asta înseamnă multe mere de mâncat, toate deodată. În plus, seminţele trebuie să fie zdrobite pentru ca enzimele să ajungă la amigdalina, ceea ce înseamnă că dacă vedeţi un castron cu seminţe de măr zdrobite, să nu vă avântaţi să le mâncaţi că veţi muri!

samburii de mar

Încă o idee! În cazul în care o sămânţă cântăreşte 0,7 grame, atunci ai nevoie pentru a pleca de aici de circa 143 de seminţe de măr. Merele pot conţine între 2 şi 20 de sâmburi, dar un măr de la magazin are în medie 8 sâmburi. Deci pentru a muri ar trebui să mănânci aproximativ 18 cotoare de mere dintr-o singură tură, poate chiar și mai multe! Deci, suntem în siguranţă să mâncăm ocazional câte un cotor de măr, asta dacă plăcerea nu se poate abţine.

în concluzie, nu cred că trebuie să te îngrijorezi prea tare atunci când vine vorba de samburii de mar. Chiar e plăcut să mânânci din când în când samburii de mar.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

7 răspunsuri la „Sâmburii de măr sunt otrăvitori?”

  1. Avatar miron
    miron

    ptr iepuri,da!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Si pentru oameni, dar in cantitati destul de mari, pe care un om normal nu le consuma 🙂

  2. Avatar petru
    petru

    Informatiile voastre sunt doar partiale si astfel nu spun adevarul! Nu este adevarat, semintele de mar nu sunt otravitoare decat daca vrem sa extragem, prin proceduri specifice, cianurile continute. De fapt, fiecare saminta de mar contine 1 – 2 mg de amigdalina, o substanta care este de fapt vitamina B17, singura mare luptatoare cu rezultate exceptionale impotriva cancerului. Daca cititi articole despre vitamina B 17 veti vedea cum, prin mecanismul sfant al digestiei, cianura din mar se transforma in tiocianat, intra in circuitul sanguin si sub actiunea enzimei rodanaza din celulele sanatoase se decompune in componente cu sulf care actioneaza cu eficienta in reglarea tensiunii sanguine si in functionarea tiroidei. Mai departe, aflam ca tiocianurile sunt atrase miraculos de celulele maligne, de tumorile canceroase, pe care le ataca cu mult spor, avand efecte benefice atat pentru preventia cancerului cat si in lupta cancerului avansat. Deci, oameni buni, completati-va informatia, daca ea este doar partiala s-ar putea sa vedeti doar o parte, poate cea rea sau poate cea buna si puteti sa o luati pe un drum gresit. Atentie! Daca vreti mai multe despre vitamina B17 fiti circumspecti, deoarece netul abunda de articole pro si contra: adeptii trustrurilor farmaceutice ataca dur vitamina B 17 si utilizarea ei deoarece astfel, un imperiu de profit din imensitatea tratamentelor alopate impotriva cancerului nu vor putea decat sa dispara si deci va dispare si profitul urias despre care nu se spune nimic!

    1. Avatar Liviu
      Liviu

      Domnule Petru, Multumim frumos pentru informatie!

  3. Avatar raluxas
    raluxas

    interesant…nu stiam ca pot sa contina asa ceva semintele de mar….

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Conțin, însă sunt periculoase dacă sunt consumate excesiv. Când eram mică obișnuiam să mănânc semințele de la mere (4-5 mere pe saptaana), in special in perioada culesului. Mâncam semințele și de la 2-3 mere pe zi și nu am pățit nimic, însă este posibil să existe persoane care consumă în mod excesiv.Conțin aceeasși substanță ca și migdalele despre care chiar știm că nu e voie să depășim limita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *