( Reuters ) – Ca bucătar executiv de patiserie la hotelul Grand Hyatt din New York , Gonzalo Jiménez creează tot felul de deserturi , insa el are o pasiune pentru ciocolata si o foloseste pentru a crea sculpturi complicate precum roboți , pompe cu aburi și alte obiecte ingenioase.
” Trebuia să merg la școala de arhitectură “, a spus Jimenez , de asemenea, cunoscut sub numele de Chef Gonzo , a cărui creații reflecta de multe ori teme industriale .
” Am plecat de acasă la varsta adolescentei și am început sa gătesc într-un restaurant . “
Jimenez , care face o linie de ciocolată realizatae manual pentru Grand Hyatt , a studiat artele culinare și gastronomie moleculară și a obținut o diplomă în arta patiseriei la IDG ( Instituto Argentino de Gastronomia ), în Buenos Aires , aratandu-si abilitățile la hoteluri de lux din Argentina , Colorado și New Orleans .
In varsta de 29 de ani, a oferit un interviu celor de la Reuters despre cum a învățat să tempereze ciocolata de la femeile în vârstă din Patagonia , și despre visul său de a reprezenta țara sa de origine în competiția World Pastry Cup.
I : Ai vrut mereu să fie un bucătar de patiserie ?
R : Nu , am început ca simplu bucătar, dar am trecut la produse de patiserie pentru că îmi place foarte mult partea din care trebuie sa fac torturi de nunta si lucruri de genul asta .
Î : Cum ai devenit interesat de domeniul gatitului ?
R : Am fost întotdeauna în jurul mamei mele si a menajerei care gateau . Erau tot timpul preparate din bucataria spaniola pentru ca tatal meu este din Spania , iar mama mea a învățat sa gateasca de la bunica mea din partea tatălui.
Î : Este Argentina prezenta în patiseria ta ?
R : Folosesc dulce de leche ( dulceata de lapte), pastă de gutui și de porumb, care reprezintă partea de nord a Argentinei . Bucataria din țara mea este un amestec de diferite țări europene – Franta, Italia si Spania . Noi nu avem o bucătărie anume .
Î: Argentina are o tradiție a ciocolatei ?
R : Da. În Patagonia , avem nemti care au ajuns acolo după război ( al doilea război mondial ) . Acest oraș frumos numit Bariloche are cateva fabrici de ciocolata . In timp ce lucram la micile hoteluri din Patagonia, am inceput să devin interesat de ciocolată , si sa lucrez cu femeile germane in varsta, care m-au învățat .
I: Ce ai învățat ?
R : În general cum să temperez ciocolată trecand-o prin trei temperaturi diferite pentru a crea o reacție chimică . Odată ce ai topit ciocolata, trebuie să o temperezi, în caz contrar, nu se va solidifica . Este un lucru destul de greu de făcut . Eu încă mai dau gres uneori . Ciocolata , versatila cum este , este foarte temperamentala . Pot sa fac orice din ciocolată de la trufe la bomboane, prăjituri și spume pentru a elabora sculpturi și structuri . De aceea îmi place . Dar e complicat .
Î : Cum ai început să sculptezi in ciocolata ?
R : Când am venit în State, am văzut bucătari de patiserie facand acest lucru. Am început să citesc despre sculpturile din ciocolata , venind cu diferite structuri, in timp ce lucram ca bucătar la patiserie în Colorado . Dacă am avut o duminică și am vrut să pun o sculptură în bufet , trebuia sa lucrez si peste noapte . As lucra 48 de ore la rând pentru a face sculptura și dimineața , sa fie acolo . Chiar o iubesc .
Î : De unde te inspiri ?
R : Sunt inspirat de ceea ce văd . Cu un an în urmă eram pasionat de mecanica – șuruburi, piulițe și aspectele industriale a unor lucruri. Înainte de asta , faceam pompe cu aburi . Acum lucrez mai mult la piese abstracte .
Î : Unde speri sa ajungi cu sculptura ciocolatei?
R : Este 5 la suta din ceea ce fac ca bucătar de patiserie . Există încă atât de multe lucruri pe care nu știu despre ciocolata … Mi-ar place să reprezint Argentina la Cupa Mondială a Patiseriei ( un concurs internațional de patiserie care are loc la fiecare doi ani în Lyon , Franța ) .
Î : Ce stii, diferite tari ale lumii, trateaza ciocolata diferit ?
R: În Argentina, se face ciocolata tradițională, ca în Europa. Ei nu folosesc la fel de multe culori nebunesti și unt de cacao, iar aromele lor sunt foarte subtile. Este diferit aici, în Statele Unite. Totul este mult mai dramatic.
I: Mananci ciocolată?
R: Eu lucrez cu ciocolata neagra, alba si cu lapte. Dacă trebuie să mănânc ciocolată, prefer sa beau mai degrabă lapte. Dar de fapt, eu nu mănânc ciocolată. O incerc, dar nu e ca și cum am de gând să-mi cumpar o cutie de bomboane.
Reteta Ciocolata Bark
- 500 de grame de ciocolata neagra
- 100 de grame de migdale prajite tocate
- 100 de grame de nuci tocate
- 100 de grame de stafide roșii
- 100 de grame de afine uscate
- 100 de grame fulgi de orez
- 100 de grame de fistic tocat
Se topește ciocolata încet la bain marie, apoi se adaugă toate ingredientele uscate și se intinde pe un silicon, hartie de copt mată sau hârtie de ceară. Să lasa ciocolata sa se aseze și apoi se taie în bucăți mici.
Lasă un răspuns