Semintele de in – Proprietati, beneficii, recomandari si utilizari

Timp de citire estimat: 6 minute


Semintele de in pentru sanatate

Fără îndoială semintele de in sunt o adevărată comoară pentru sănătate. Florile inului înfloresc în luna iulie. Acestea sunt de un albastru intens, dimineața sunt deschise doar pentru a se închide spre amurg. În contrast cu frumusețea și eleganța florilor sunt aceste seminte de in, mici, maro, simple.

camp cu flori de in

Inul (Linum usitatissimum) – este o plantă medicinala anuală. Are o tulpină subțire cu frunze liniare verzi, cu flori frumoase, albastre și netede, și cu semințe uleioase maro. Semintele de in se consuma intern pentru multitudinea de beneficii pe care le exercita asupra corpului uman. Datorita continutului ridicat in uleiuri si principii active, actioneaza pe mai multe nivele, ajutand la tratarea unor afectiuni.

Hipocrate, vestit medic grec, știa asta. El recomanda semintele de in pentru ameliorarea durerilor abdominale. Charlemagne (Charles I) a considerat că aceste seminte de in sunt atât de importante pentru sănătatea supușilor săi, încât a adoptat legi prin care era necesar consumul de seminte de in.

Foloseste semintele de in pentru digestie – proprietati

Planta de in este foarte consistentă în fibre, solubile și insolubile. O lingură de seminte de in conține aproximativ 2,3 g de fibre, de două ori mai mult decât aceeași cantitate de tărâțe de ovăz. Fibrele insolubile ușurează procesul de digestie și pot ajuta la prevenirea cancerului de colon, în timp ce fibrele solubile pot reduce nivelul colesterolului și reglează nivelul zahărului din sânge.

Datorita continutului ridicat de fibre, semintele de in sunt indicate in constipatie. Pentru a scapa de problemele legate de constipatie, tine o cura cu seminte de in. Consuma dimineata pe stomacul gol seminte de in macinate si inmuiate in apa pentru cateva ore.

Semintele de in – Beneficii pentru sanatate

O linguriță de semințe de in se pune într-un litru de apă și se pune la fiert la foc mic până scade la jumătate de litru. Lichidul obținut se strecoară și se bea în doze de un sfert de cană de mai multe ori pe zi (până terminați cantitatea). Ajuta in caz de constipație, dureri de gât ulcerate, ca și expectorant.

Pentru a elimina calculii biliari se consuma câte o lingură și jumătate – două de ulei de in. Dupa consum, indicat este sa vă întindeți pe partea stângă timp de jumătate de oră. Semințele de in întregi (aproximativ 2 linguri) pot fi luate cu multă apă pentru a calma constipația. Se pun la inmuiat in apa de cu seara si se consuma dimineata pe stomacul gol. Pentru o eficienta sporita, indicat este sa fie urmate de un consum de prune afumate sau suc de prune.

La semințele de in fierte se adaugă la câțiva morcovi proaspeți rași. Se amestecă bine și se încălzește crema obtinuta pentru a face o cataplasmă pentru reumatism și umflături.

Recomandăm semintele de in pentru prevenirea bolilor de inimă

Cu un nivel de omega 3 mai ridicat decât uleiul de canola sau cel de soia, planta de in este o legumă excelentă cu un conținut ridicat de omega 3 , acizi grași polinesaturați. Despre Omega 3 se știe de foarte mult timp că reduce riscul de accident vascular cerebral și bolile de inimă.

Cercetări recente au relevat unele din subtilitățile omega 3, atât pozitive, cât și negative. Se pare că  Omega 3 este atât de sănătos datorită unor alimente abundente in dietă ce au tendința de a ne oferi acidul gras omega 6.

Cantități excesive de omega 6 și omega 3 pot compromite sistemul imunitar, pot provoca cheaguri de sânge și pot provoca formarea cancerului de sân, deci totuși trebuie să fim atenți să nu exagerăm.

Stimularea aportului de omega 3 cu semintele de in ajută la echilibrarea raportului de omega 3 și omega 6, verificând efectele negative potențiale în cazul unui consum prea ridicat de omega 6.

Consumul de seminte de in poate ajuta la prevenirea cancerului

Semintele de in sunt bogate in lignani – fitoestrogeni puternici care extrag hormonii din plante. Concentrația de lignani din semintele de in este cea mai ridicată decât orice altă sursă de hrană. Pe lângă beneficiile sănătoase, cum ar fi activitatea antivirală, lignanii pot proteja împotriva cancerului. Studiile au arătata cum consumul de seminte de in încetinește sau previne progresia bolii la cei ce au fost diagnosticați cu cancer la prostată. Deasemenea, inul este un foarte bun antioxidant.

Poți să îți cumperi semintele de in de la diverse magazine, nu sunt foarte scumpe și le poți depozita foarte ușor în cămară. Poți consuma semintele de in întregi, însă acestea trec prin corp nedigerate, oferindu-i doar prea puține fibre. Pentru a profita de întreaga gamă de beneficii, ai nevoie să treci de învelișul semintei de in, iar dinții nu te ajută prea mult în acest caz.

semintele de in macinate beneficii pentru sanatate

Cel mai bine te poate ajuta o râșniță de cafea. Ideea că semintele de in măcinate devin repede râncede, datorită conținutului său ridicat de ulei, pur și simplu nu este adevărată. Mai mult chiar, nu este nevoie să macini cantități prea mari de seminte de in.

Cam care este cantitatea optimă de seminte de in?

În general, este indicat să se consume 1-2 linguri de seminte de in pe zi. 5-6 linguri de seminte de in – acesta este un aport ridicat, e prea mult pentru organism. Nu sunt dovezi cum că sunt periculoase, dar nici dovezi cum că ar fi în regulă. Singura problemă, a nutriționiștilor, ar fi aceea că printr-un singur fel de mâncare vei primi un procent ridicat de nutrienți.

Oricum, trebuie să admiți că dacă vrei să adaugi semințele de in în dieta zilnică trebuie să fii puțin creativ.

Consuma creativ semintele de in!

  1. Un pahar de suc de afine amestecat cu pudra de seminte de in suna bine nu? Semintele de in oferă o aromă delicată, ca de alune, cu o textură de cereale de culoare maro cu un aspect inconfundabil de ceva ce este bun pentru tine.
  2. Cea mai bună metodă uneori poate fi aceea de a ascunde semințele de in printre felurile de mâncare. Daca vei adăuga semintele de in măcinate în paste, s-ar putea să fii întrebat ce ai făcut la aceste paste de sunt atât de delicioase.
  3. În sosuri, e perfectă aroma de in. Se mai pot adăuga semintele de in la pâine sau la plăcinte sărate.
  4. Adaugă seminte de in în salate, iaurt sau prepară propria rețetă de muffins – brioșe cu seminte de in și bucură-te de aroma de alune, știind că e o simplă schimbare care îți poate îmbunătăți considerabil starea de sănătate, și spirit, de ce nu.

Utilizari ale semintelor de in in ritualurile vechi

Despre copiii de 7 ani care aleargă sau dansează într-un câmp cu in, se spune că vor fi foarte frumoși la maturitate. Nou-născuții sunt puși să doarmă într-un câmp de in din aceleași motive. Florile albastre sunt purtate pentru a proteja de vrăjitorii. Se presară semințe de in atunci când se efectuează ritualuri de vindecare sau se pun în amestecurile de vindecare. Se utilizează semintele sau florile pentru protecție, conștientizare, bani.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Semintele de in – Proprietati, beneficii, recomandari si utilizari”

  1. Avatar Octavian
    Octavian

    Citisem si odata un prospect de la niste vitamine de la plafar care contineau extract de in si spunea chestia asta. Foarte tare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *