Ai fost intepat de vreo albina pana acum? Aplica suc de ceapa ca un ajutor imediat. Ai insomnii? Bea un pahar de suc de ceapa pentru un somn linistit. Esti nelinistit din cauza pigmentarii pielii? Aplica suc de ceapa amestecat cu turmeric pentru o piele stralucitoare. Iti sangereaza nasul? Miroase o ceapa taiata si ti se va opri sangerarea instantaneu. Iti cade parul? Sucul de ceapa este acum o solutie utilizata pe scara larga pentru regenerarea parului.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Nici nu mai conteaza lacrimile care iti curg atunci cand curati ceapa, mai ales cand stii ca este un aliat impotriva bolilor. Acest membru care face parte din familia crinilor, face mancarea nemaipomenit de delicioasa. Din timpuri stravechi ceapa a fost un ingredient important. Ceapa contine fenoli si flavonoide, substante ce au un puternic efect anti-cancerigen, anti-inflamator, anti-oxidant si anti-colesterol.
Avand in vedere valorile nutritive ale cepei, aceasta este recomandata ca un curativ in caz de febra, pentru caderea parului, pigmentare, infertilitate, etc. Cel mai indicat este sa bei un pahar de suc de ceapa dimineata pe stomacul gol. Daca ai o senzatie de arsura pe gat, atunci un pahar cu apa calduta si cu o lingura de miere o poate calma. Important este sa nu consumi nimic altceva cel putin o ora dupa ce ai baut sucul de ceapa.
Proprietati ale cepei
- stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal; diuretic puternic, dizolvant si eliminator al ureei si al clorurilor; antireumatismal, antiscorbutic, antiseptic si antiinfectios, secretor, expectorant, digestiv, echilibram glandular, antisclerotic si antitrombozic, afrodisiac, hipoglicemiant, antiscrofulos, vermifug, hipnotic, usor curativ al pielii si al sistemului pilos.
- Intern este recomandata si in astenii, surmenaj fizic si intelectual, crestere, oligourii, retentii lichidiene, hidropizie, azotemie, cloruremie, reumatism, artritism, litiaza biliara, fermentatii intestinale, infectii genitourinare, afectiuni respiratorii, gripa, atonie digestiva, obezitate, impotenta, diabet, adenite, limfatism, rahitism, paraziti intestinali. Minim 2 cepe pe zi!
Extern se foloseste in abcese, panaritiu, furuncule, intepaturi de viespi sau albine, degeraturi, crapaturi ale pielii, migrene, congestie cerebrala, surditate, tiuituri in urechi, nevralgii dentare, negi, plagi, ulcere, arsuri, pistrui, indepartarea tantarilor!
Cum se prepara sucul de ceapa
Cea mai simplă variantă este să folosești un storcător prin presare la rece, astfel procesul este simplu, usor, rapid.
Dacă nu ai un storcător, se folosește metoda tradițională. Se curata 3-4 cepe (mai multe in cazul in care ceapa este mica), se spala, se taie in bucati mai mici si se pun intr-un blender (daca nu ai storcator). Se amesteca bine un minut, iar daca raman bucati mari, se opreste blenderul si cu o lingura se imping pana la cutite pentru a fi maruntite. Se mai amesteca pana se face ca un piure si apoi cu un tifon se strecoara sucul de ceapa intr-un pahar. Daca vi se pare prea puternic, il puteti dilua cu putina apa, dar cel mai bine e ca dupa consumarea lui sa se bea putina apa calduta amestecata cu miere de albine.
Tot din ceapa, se poate prepara un foarte bun sirop pentru tuse – se ia o ceapa mai mare, se lasa cu coaja, dar se face o gaura in mijoc in care se pun 2 -3 lingurite de miere de albine si se lasa asa 24 de ore, dupa care se consuma siropul rezultat.
Pentru cei care nu pot consuma sucul de ceapa, este suficient sa consume cat mai multa ceapa in stare naturala (negatita) la masa.
Sucul de ceapa – valoare nutritiva
O foarte buna compozitie nutritionala poate fi gasita in tulpinile de ceapa. Numerosi factori, cum ar fi maturitatea si durata de depozitare a cepei, au un efect asupra compozitiei nutritive.
Sucul de ceapa este bogat in vitaminele C, B6 si acid folic si este, de asemenea, o sursa extinsa de calciu, magneziu, fier, crom si fosfor. Sulful prezent in ceapa se considera ca are proprietati anticancerigene. Cromul ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. De asemenea, sucul de ceapa este recomandat pentru pacientii anemici.
Sa vedem impreuna care sunt beneficiile incredibile pentru sanatate ale acestui elixir.
Sucul de ceapa – 10 beneficii pentru sanatate
- Imbunatateste digestia – ceapa este o sursa buna de inulina – o fibra dietetica, sursa de hrana pentru bacteriile sanatoase prezente in intestine. Inulina favorizeaza un tranzit intestinal si mentine bacteriile sanatoase la un nivel sigur, crescand astfel digestia.
- Protejeaza impotriva alergiilor – antihistaminicul natural Quercetin prezent in ceapa previne astmul si alergiile. Quercetin-ul din ceapa este usor de absorbit prin intestin si ramane pentru o perioada lunga de timp in circulatie, in comparatie cu Quercetin-ul obtinut de la alte alimente.
- Remediu pentru raceala si tulburari respiratorii – proprietătile expectorante ale cepei ajuta la tratarea racelii si a afectiunilor respiratorii. Uleiul volatil din ceapa disloca mucusul si previne formarea mucusului nou. Sucul de ceapa a fost folosit pentru a vindeca tuse, bronsita, congestie și alte infectii ale metabolismului. Ceapa consumata cruda este recomandata pentru lupta impotriva racelilor.
- Mentine sanatatea oaselor – ceapa este folosita pentru a mentine un sistem osos sanatos. Studii recente au aratat ca aceasta contine un compus ce previne pierderea excesiva de masa osoasa. Este indicata in special femeilor aflate la menopauza si care prezinta un risc crescut de osteoporoza.
- Cresterea parului – ceapa contine urme de sulf, acesta fiind unul dintre elementele nutritive esentiale in promovarea cresterii parului. Aplicarea sucului de ceapa pe scalp de doua ori pe saptamana, timp de 2 luni de zile, poate stimula cresterea parului. Ignora mirosul de ceapa, acesta poate fi indepartat prin spalare. Nimic nu functioneaza mai bine pentru cresterea parului decat sucul proaspat de ceapa. Sucul trebuie strecurat foarte bine pentru a nu ramane bucati de ceapa in par. De asemenea, sucul de ceapa se foloseste pentru a scapa de matreata!
- Sucul de ceapa este bun pentru piele – ceapa ajuta la circulatia sangelui in stratul de tesut. Felii de ceapa pot fi folosite ca si cataplasme pentru arsuri, contuzii, plagi și pentru durerile de urechi. Sucul de ceapa amestecat cu miere de albine este folosit ca un produs cosmetic pentru a elimina pistruii si pigmentii. De asemenea, ajuta in cazul unui ten acneic.
- Reduce nivelul de glucoza – consumul regulat de ceapa reduce nivelul de zahar din sange. Urmele de crom prezente in ceapa ajuta la imbunatatirea tolerantei la glucoza si scade nivelul zaharului.
- Se recomanda consumul de ceapa si de suc de ceapa pentru afectiunile inimii – consumul periodic al cepei reduce nivelul de colesterol. Acest lucru poate fi atribuit compusilor de sulf, crom si complexului de vitamine B din ceapa care ajuta la prevenirea stop-cardiacului prin scaderea nivelului de homocisteina.
- Lupta impotriva cancerului – ceapa este alcatuita din extrem de multe tipuri de sulfuri care confera protectie impotriva cresterii neoplasmului. Consumul de ceapa reduce riscul de cancer esofagian, cancer renal, cancer de san, cancer de prostata si cancer laringian.
- Sucul de ceapa previne infectarea orala – proprietatile bactericide ale cepei previn infectia orala si a cariilor dentare. Cercetatorii au confirmat ca ceapa cruda, mestecata timp de 3 minute, este suficienta pentru a ucide toti microbii din gura. In plus, durerea de dinti poate fi inlaturata prin plasarea unei bucati de ceapa pe dintele care doare.
Sper ca am reusit sa va conving de beneficiile consumului de ceapa, asa ca nu ezitati sa o consumati si nu va lasati impiedicati de miros si de gust. Nimic nu este mai important decat propria sanatate!
Lasă un răspuns