Dacă îți șochezi organismul prin terapia cu frig, pentru început poate părea inconfortabil, dar înainte de a concluziona că nu e ceea ce îți dorești, vreau să știi că poate avea un impact uriaș asupra sănătății tale. Descoperă beneficiile terapiei prin frig pentru inflamații, stare de spirit și pentru multe afecțiuni.
De la dușurile reci până la ședințele de crioterapie, expunerea la frig este destul de în vogă printre oamenii conștienți de importanța nivelului de sănătate. Este și firesc să fie așa, având în vedere potențialul acestei terapii de a stimula arderea grăsimilor, de a proteja sistemul nervos, de a întări sistemul imunitar și multe altele. În acest articol, vom explora știința din spatele expunerii la frig, modalități de a o practica și măsuri de precauție importante.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Ce este terapia cu frig?
Terapia prin frig nu este o invenție nouă, ci este printre cele mai timpurii tratamente medicale ale omului. Papirusul Edwin Smith (3500 î.Hr.), cel mai vechi text medical, a menționat în mod repetat această terapie cu frig.
Cu toate acestea, până la sfârșitul anilor 1980, expunerea la frig a rămas relativ neapreciată de medicina modernă, alopată. Recent, terapia cu frig a început să fie folosită din ce în ce mai mult pentru a preveni sau atenua diferite tipuri de leziuni neurologice.
Recent, metoda de respirație și terapia cu frig a lui Wim Hof nu numai că a câștigat teren, dar chiar a fost studiată, cu rezultate remarcabile. În studiul din 2014 a Universității Radboud, Wim Hof și câțiva dintre practicanții săi, au fost injectați cu o endotoxină bacteriană. Acest grup a reușit să-și mobilizeze răspunsul imun pentru a învinge agentul patogen. De la acest studiu, multe altele au fost efectuate pe tot globul pentru a înțelege în continuare puterile naturale de vindecare ale corpului prin respirație și terapie prin frig.
Cu toate că Wim Hof este cel care a readus în lumina reflectoarelor această terapie, noi, ca români, trebuie să recunoaștem că ar trebui să fim destul de familiarizați sau cunoscători ai terapiei, mai ales că îi avem alături pe vecinii ruși unde terapia cu frig este cât se poate de firească și veche. Rușii sunt destul de obișnuiți cu zăpada, cu săritul în apă reece. chiar și copiii sunt “căliți” prin această expunere la temperaturi scăzute în timpul iernii.
La fel și strămoșii noștri, bunicii și străbunicii au beneficiat de pe urma forțelor naturii! În timpul nopții, temperatura în casele bâtrânești scădea destul de considerabil, iar focul se reaprindea dimineața, deci când ieșeai de sub plapumă, câteva minute bune experimentai frigul. Strămoșilor noștri nu le era frică de frig și nu se îmbrăcau chiar atât de gros, chiar dacă temperaturile din acea vreme erau mult mai scăzute decât în prezent.
În timpul iernii, copiii petreceau mult mai mult timp la săniuș sau bucurându-se de ceea ce iarna are să ne ofere. Nu ne era frică de răceli și gripe, ci efectiv ne bucuram de zăpadă, de frigul despre care știm că omoară bacteriile, virușii și care ne întărește sistemul imunitar.
În plus, în luna ianuarie, de Bobotează, sunt bărbați care încă participă la ritualul de sfințire al apei și se aruncă în apa rece pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot.
Chiar și așa, numeroasele beneficii ale terapiei cu frig rămân relativ ascunse și neexploatate. Sper că acest articol îți va oferi o perspectivă nouă asupra modului în care poți valorifica expunerea la frig pentru a îmbunătăți sănătatea și a-ți optimiza performanța.
Mențiuni de-a lungul istoriei ale terapiei cu frig
Baronul de Larrey, un chirurg al armatei franceze, în timpul campaniei ruse a lui Napoleon, a împachetat membrele în gheață înainte de amputații pentru a face procedurile nedureroase.
La începutul secolului al XX-lea, un neurochirurg, Temple Fay, a fost pionier în „refrigerarea umană” ca tratament pentru afecțiunile maligne și leziunile capului.
În 1961, Irving Cooper a dezvoltat primul sistem de criosondă închisă și a inaugurat era modernă a chirurgiei criogenice, cu convingerile sale imperturbabile. Lucrările timpurii ale lui Fay au căzut victima secvenței perturbatoare a celui de-al Doilea Război Mondial. Naziștii i-au confiscat datele (prezentate înaintea celui de-al treilea Congres Internațional de Cancer din 1939) transmise Belgiei pentru publicare și au aplicat cu brutalitate tehnicile de refrigerare în mod experimental, fără niciun beneficiu de anestezie în lagărele de concentrare, în special la Dachau.
Hipotermia a devenit asociată în mintea publicului cu atrocitățile expuse la procesele de război de la Nürnberg. După ce a stat latent timp de zeci de ani, interesul a fost reaprins la sfârșitul anilor 80, când s-a demonstrat că hipotermia ușoară conferă neuroprotecție într-un număr de modele experimentale de leziuni cerebrale.
Cum funcționează expunerea la frig și apă rece?
Ideea principală din spatele terapiei cu frig sau cu apă rece este următoarea – expunându-ne de bunăvoie corpul la stresul frigului, ne putem regla sistemul nervos și putem învăța cum să gestionăm mai bine stresul.
Răspunsul corpului uman la frig este similar cu modul în care răspundem la alți factori de stres din viață. Aceasta include reacții precum ritmul cardiac crescut, starea de panică, contracțiile corpului și respirația superficială. A ne supune în mod intenționat stresului ne ajută să-i facem față mai bine și tocmai asta face ca terapia cu frig să aibă un impact atât de important.
Expunerea la frig duce la o serie de beneficii pentru sănătate pentru sistemul imunitar, digestiv și circulator al organismului. Se folosesc puterile naturale de vindecare ale corpului, activând sistemul nervos și hormonii care ne pot schimba semnificativ fiziologia.
Există multe modalități de a obține beneficii din terapia cu frig și apă rece. Dar, la fel ca orice altă tehnică terapeutică, magia este în doza administrată. Dacă nu ai mai practicat până acum terapia cu frig, este logic să începi treptat și în doze mici, crescând de la o ședință la alta.
Tipuri de terapie prin frig și apă rece
Terapia cu frig este orice formă de expunere la frig. Acest tip de practică vine sub mai multe forme:
– Băi cu gheață. În lumea terapiei cu apă rece, acesta este standardul de aur. Această formă de expunere la frig presupune să stai într-un recipient cu apă înghețată pentru o perioadă scurtă de timp. Intervalul de temperatură tipic pentru o baie cu gheață este între 2°C și 16°C.
– Piscine cu apă rece. Acestea sunt de obicei puțin mai calde decât băile cu gheață – aproximativ 10 ° C. Cu toate acestea, spre deosebire de băile cu gheață de acasă, există un sistem de filtrare a apei care o face să se resimtă mai rece. Piscinele reci se găsesc în principal la sălile de sport și la spa-urile de wellness.
– Dușuri reci. Acesta este cel mai simplu și rapid mod de a experimenta temperaturi scăzute. Deși nu sunt de obicei la fel de reci ca băile cu gheață, pot fi la fel de provocatoare. Într-o baie de gheață, apa este calmă, astfel încât te poți așeza confortabil și te poți concentra asupra respirației. Pe de altă parte, dușurile reci fac dificilă intrarea într-o stare de meditație, apa lovind neuniform diferite părți ale corpului.
– Crioterapia. Această formă de terapie la rece este relativ nouă și necesită să mergi la anumite centre terapeutice, spa sau centre de wellness. Crioterapia sau criosauna implică pășirea într-o cameră cu azot lichid, protoxid de azot sau gaz argon la temperaturi extrem de scăzute (de obicei, în jur de -130-180 ° C). Doar 2-3 minute este tot ce ai pentru a păstra beneficiile optime pentru sănătate, dar nu doar o singură dată. Se recomandă minim 10 ședințe. Te invit să citești mai multe despre criosaună și despre experiența mea cu această formă de terapie prin frig.
– Înotul în aer liber, în natură. Mulți oameni doresc o abordare mai naturală a stării de bine și preferă să înoate în râuri, lacuri sau chiar în ocean. Aceasta este o soluție excelentă pentru cei care trăiesc într-o climă rece în timpul lunilor de iarnă.
– Expunerea la temperaturi exterioare scăzute. Să faci o plimbare pe afară într-o zi friguroasă, îmbrăcat într-un mod cât mai minimalist, poate avea un efect similar cu un duș rece. Mersul prin zăpadă chiar și mersul prin ploaie este cât se poate de benefic dacă se face cu măsură și apoi se revine la o stare de confort. La finalul articolului poți să afli cum să revii după această formă de terapie.
Cum să începi terapia cu frig sau apă rece
Cel mai bun mod de a începe cu terapia cu apă rece sau cu frig este să experimentezi pentru început dușurile reci. Dacă nu ești obișnuit cu dușurile reci, va trebui să-ți crești toleranța treptat. Începe prin a-ți expune corpul la apă rece timp de 10 secunde, urmat de câtă apă caldă dorești. Crește treptat timpul petrecut sub jetul de apă rece pe o perioadă de zile sau săptămâni, până când reușești să petreci un minut întreg sub un flux de apă rece ca gheața.
Pentru o ședință de terapie cu apă rece, se răcește apa treptat, nu se începe direct cu apa rece. Nu este niciodată o idee bună să începi cu temperaturi extreme atunci când intri la un duș rece – acest lucru este valabil mai ales dacă o să încerci o baie cu gheață pentru prima dată! Răcește treptat apa pe măsură ce crește toleranța organismului. Acest lucru te va ajuta la prevenirea șocurilor termice.
La fel și cu ieșirea în frig, se începe cu 2-3 minute și se crește timpul treptat, după rezistență! La fel și la criosaună, se încep cu temperaturi de -120 de grade și se crește de la o ședință la alta.
19 de beneficii ale expunerii la frig – Cum funcționează cu adevărat terapia cu frig și apă rece
Dorești să înțelegi mai bine lumea terapiei cu frig și apă rece? Iată cele mai importante 19 beneficii ale terapiei cu frig care influențează mintea, corpul și sufletul:
- Terapia cu frig îmbunătățește circulația sângelui
Acesta este unul dintre beneficiile de top ale terapiei cu frig și apă rece, fără îndoială.
Circulația sângelui este printre cei mai importanți indicatori ai sănătății și bunăstării unei persoane. Un flux sanguin adecvat duce la o inimă sănătoasă, un sistem imunitar puternic, o sănătate mintală solidă și un nivel ridicat de energie. În schimb, o circulație slabă a sângelui în sistemul cardiovascular, inclusiv inima, face ca sistemele critice ale corpului să nu funcționeze corect.
Acest lucru poate duce la probleme precum dureri de cap, oboseală, crampe musculare și hipertensiune arterială. În cazuri extreme, problemele cardiovasculare pot contribui la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. Similar cu exercițiile, terapia cu frig poate ajuta la îmbunătățirea funcției cardiovasculare.
Expunerea la frig îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, ceea ce promovează o inimă sănătoasă și un sistem imunitar puternic. Potrivit acestui studiu PubMed, terapia cu frig sau apă rece provoacă „vasoconstricție periferică care are ca rezultat acumularea centrală a sângelui, urmată de vasodilatație periferică după ce se iese din apa rece sau din zăpadă”.
Cu alte cuvinte, în timpul unei scufundari în apă rece sau a unei plimbări prin zăpadă cât mai sumar îmbrăcat, sângele este inițial pompat către organele vitale. Când expunerea la frig se încheie și corpul începe să se autoregleze, sângele circulă către extremități. Acest proces duce la creșterea fluxului sanguin în întregul corp, oxigenând celulele, organele și mușchii.
Cu un impact atât de profund asupra minții și corpului, acesta este printre cele mai mari beneficii ale apei reci și a frigului.
- Terapia prin frig reduce inflamația
Acest articol despre beneficiile terapiei cu frig nu ar fi complet fără a menționa efectele sale asupra inflamației. Deci, poți să uiți de pastilele pentru ameliorarea durerii și, în schimb, să încerci dușurile reci sau băile cu gheață.
În același mod în care atunci când pui o pungă de gheață pe un mușchi rănit reduce umflarea și inflamația, scufundările în apă rece au un efect similar asupra întregului corp. Nu este, așadar, o surpriză că terapia cu apă rece și terapia cu frig este populară printre sportivii care caută să se recupereze după antrenamente intense.
În timp ce terapia cu apă rece este utilă pentru sportivi, poate, de asemenea, atenua durerea la persoanele cu alte afecțiuni. Terapia cu frig poate ajuta în durerea asociată cu fibromialgie și reumatism. Ca atare, terapia cu frig sau cu apă rece ajută la tratarea inflamației și a durerii, prevenind în același timp efectele secundare ale medicamentelor antiinflamatoare și ale calmantelor.
- Expunerea la frig duce la pierderea în greutate
Pentru mulți, acesta este unul dintre cele mai surprinzătoare beneficii ale expunerii la frig. Terapia prin frig efectiv te ajută să slăbești natural.
Potrivit unui studiu realizat de dr. Paul Lee de la Institutul Național de Sănătate, o baie rece poate activa grăsimea brună din organism. Aceasta, la rândul său, determină eliberarea unor hormoni, arzând țesuturile adipoase și ducând la pierderea în greutate. Un alt mod prin care terapia cu frig declanșează pierderea în greutate este prin frisoane, care produc căldură și ard calorii în organism. Conform acestui studiu de cercetare, frisonul indus de frig consumă energie care poate ajuta organismul în cazul obezității și a afecțiunilor conexe.
În plus, un studiu de cercetare din 2009 a constatat că scufundările de scurtă durată în apă rece (până la 5 minute) au crescut rata metabolismului. Acesta este un alt mod de a obține scăderea în greutate. Reține că metabolismul este procesul prin care corpul tău transformă ceea ce mănânci/bei în energie, așa că o rată metabolică mai mare înseamnă mai multă energie arsă. Mai mult, s-a evidențiat că terapia cu apă rece la 14 ° C a crescut metabolismul cu 350%.
Dacă înoți în apă rece, inima trebuie să pompeze mai repede pentru a menține o temperatură stabilă a corpului. Aceasta înseamnă că sunt arse mai multe calorii în timp ce înoți în apă rece, comparativ cu apa caldă, contribuind astfel la pierderea în greutate.
- Terapia cu frig reduce durerile musculare
Reducând inflamațiile, terapia cu frig ameliorează și durerile musculare. Acest lucru se întâmplă deoarece frigul sau apa rece face ca vasul de sânge să se îngusteze, ducând astfel la mai puține umflături.
Având în vedere că recuperarea musculară mai rapidă crește performanța atletică, acest beneficiu al expunerii la frig este foarte important pentru sportivi.
- Expunerea la frig reduce stresul
Pentru oricine se confruntă cu stres cronic, acesta este unul dintre cele mai bune avantaje ale terapiei cu frig și terapia cu apă rece.
În zilele noastre, nivelurile ridicate de stres sunt prea frecvente la toate vârstele. Din fericire, există multe tehnici care ne pot ajuta să gestionăm stresul, iar terapia cu șoc rece se numără printre ele.
Terapia cu frig stimulează nervul vag, care scade ritmul cardiac și reduce hormonii de stres din organism. În plus, hidroterapia sau tratamentele de expunere la frig, cum ar fi băile cu gheață, cresc producția de hormoni și neurotransmițători care ridică starea de spirit, inclusiv beta-endorfine și dopamină. Acest lucru crește capacitatea și funcționalitatea sistemului nervos central (SNC). Un sistem care funcționează mai bine poate ajuta o persoană să doarmă mai bine și să prevină tulburările de somn, cum ar fi insomnia.
Pe lângă expunerea la frig, o altă modalitate eficientă de a reduce răspunsul la stres al organismului este mersul desculț normal, pe iarba udă sau chiar pe zăpadă sau împământarea.
- Întărește sistemul imunitar prin terapia cu frig
Având în vedere tot ce am învățat până acum despre terapia cu frig, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că expunerea la frig duce la un sistem imunitar mai bun și la prevenirea bolilor comune și a febrei.
Expunerea la frig poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor, producând un răspuns antiinflamator mai puternic. Un răspuns antiinflamator mai intens este crucial pentru reducerea inflamației în întregul corp.
Într-un studiu, medicii au descoperit că cei care au făcut duș cu apă rece au produs un număr mai mare de globule albe decât cei care nu au făcut. Experții medicali sugerează că celulele albe din sânge, care luptă împotriva infecțiilor, circulă mai repede în organism atunci când cineva este expus la temperaturi mai scăzute. Acest lucru îmbunătățește, de asemenea, răspunsul anticorpilor și celulelor T al organismului.
După cum sugerează aceste studii, hidroterapia – în special expunerea la apă rece – are un efect remarcabil asupra sistemului imunitar al corpului uman. Beneficiile băii cu gheață sunt cu adevărat nelimitate.
- Terapia cu frig și apă rece previne (și îmbunătățește) condițiile de sănătate mintală, cum ar fi depresia
Depresia este o tulburare psihică care este o principală cauză de dizabilitate la nivel mondial. Deși nu există o soluție unică pentru vindecarea acestei afecțiuni, terapia cu frig sau cu apă rece poate ajuta. După cum sugerează acest studiu, se știe că dușurile reci au un efect similar cu antidepresivele. Receptorii de frig trimit o serie de impulsuri electrice către terminațiile nervoase ale creierului atunc când te afli în apa rece. Acest lucru poate declanșa hormonul fericiri și poate îmbunătăți starea mentală a persoanei.
Expunerea la frig ajută la atenuarea anxietății și a depresiei la unele persoane. Expunerea la apă rece activează sistemul nervos simpatic și crește nivelul sanguin de noradrenalina și alte endorfine, cum ar fi beta-endorfinele. Aceasta crește eliberarea sinaptică a noradrenalinei în creier, reducând depresia, anxietatea și simptomele tulburării obsesiv-compulsive fără efectele secundare ale antidepresivelor.
- Terapia cu apă rece sau gheață hrănește pielea și părul
Ești curios cum terapia cu apă cu gheață aduce beneficii pentru sănătatea pielii și a părului? Expunerea la apă rece reduce dimensiunea porilor pielii și întărește pielea. În plus, descurajează porii pielii să se „deschidă” și să elibereze uleiuri. Acest lucru ajută la acumularea uleiurilor, care sunt esențiale pentru menținerea pielii și a părului hidratat. În ceea ce privește părul, băile cu apă rece aduc beneficii foliculilor de păr, mărind lungimea și grosimea părului.
Dimpotrivă, apa fierbinte duce la uscarea pielii și a părului gras. Potrivit dermatologilor, apa fierbinte îndepărtează unele dintre uleiurile naturale, protectoare pe care le produce pielea, care pot lăsa pielea să se simtă uscată și mâncărime. Acest lucru poate, de asemenea, agrava afecțiunile pielii, cum ar fi eczemele.
Dincolo de beneficiile științifice ale terapiei cu apă rece, aceasta duce și la o piele cu aspect sănătos. Apa rece dă o strălucire naturală părului și asigură o piele moale decât, hidratată, fără mâncărimi sau uscată.
Așadar, dacă ai pielea sau părul uscat, încearcă dușurile reci. A făcut minuni pentru mine și sunt sigur că va face și pentru tine!
- Prin expunerea la frig se îmbunătățește fertilitatea
Atunci când luăm în considerare beneficiile dușului rece, rareori ne gândim la fertilitate. Cu toate acestea, studii recente arată că terapia cu frig sau terapia cu apă rece influențează nivelul de testosteron, deci există o legătură directă aici.
Potrivit Clinicii Mayo, aproximativ unul din șapte cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate. Bărbații sunt parțial responsabili pentru aceste probleme de fertilitate.
Studiul PubMed ilustrează o corelație între băile cu apă foarte rece sau băile reci și nivelul de testosteron. Când corpul intră în contact cu apa rece, produce niveluri mai mari de testosteron. Mai mult, s-a evidențiat că răcirea testiculelor poate crește substanțial numărul total de spermatozoizi și concentrația de spermatozoizi. În plus, se știe că expunerea la căldură – inclusiv băile cu apă fierbinte – scad numărul de spermatozoizi, cel puțin pe termen scurt.
- Terapia cu frig ajuă la creșterea nivelului de energie
Expunerea la frig, apă rece și băile cu gheață pot crește nivelul de energie din corpul uman. Printr-un proces numit termogeneză la rece, apa rece stimulează terminațiile nervoase ale pielii. Ca rezultat, aceasta crește nivelul de oxigen, ritmul cardiac și ritmul respirator. Acest lucru duce la niveluri crescute de energie și vigilență în corpul uman, precum și la o mai bună funcție cardiacă generală.
- Unul dintre cele mai bune beneficii ale terapiei cu apă rece și frig – îmbunătățește mișcarea limfatică
Terapia cu frig sau cu apă rece are efecte profunde asupra sistemului limfatic al corpului. Acesta este o rețea de vase din organism care ajută corpul să se curețe. Face acest lucru prin eliminarea deșeurilor celulare și a microbilor pentru a ne ajuta corpul să lupte și să reziste bolilor. Părțile cheie ale sistemului limfatic includ ganglionii limfatici, vasele limfatice, lichidul limfatic, măduva osoasă și splina.
Deși sistemul limfatic este diferit de vasele de sânge, se mișcă în jurul corpului într-un mod similar. Sistemul depinde de contracția musculară pentru a deplasa lichidul limfatic prin vase. Dacă sistemul limfatic devine lent sau stagnează, poate apărea o acumulare de lichide și toxine – ducând la răceli, dureri articulare sau chiar boli.
Potrivit acestui studiu al Clinical Journal of Sport Medicine, expunerea la frig are un efect pozitiv asupra circulației limfatice. Ca parte a studiului, saculeți cu apă rece au fost aplicați pe gleznele participanților. Apa la o temperatură de 1°C a crescut semnificativ fluxul limfatic. Apa rece face ca vasele limfatice să se contracte, mișcând astfel lichidul limfatic prin sistem. Acesta, la rândul său, elimină deșeurile și stimulează sistemul imunitar.
- În urma terapiei cu frig se îmbunătățește starea psihică
Terapia cu frig sau cu apă rece influențează favorabil fluxul cognitiv al oamenilor și poate chiar acționa ca un antidepresiv.
Potrivit acestui studiu al International Journal of Circumpolar Health care a analizat înotul în timpul iernii în Finlanda, înotul regulat în apă rece a condus la o îmbunătățire a stărilor generale de bunăstare. Când apa rece atinge corpul, se eliberează norepinefrină (un hormon/neurotransmițător antistres) și adrenalină. Acest lucru duce la sentimente și emoții pozitive. Prin urmare, terapia cu rece este o modalitate utilă de a îmbunătăți psihicul uman.
- Expunerea la frig ajută la îmbunătățirea somnului
Cercetările au asociat adesea dușurile reci și alte forme de terapie cu frig cu un somn mai bun. Motivul este simplu – frigul sau dușurile reci declanșează sistemul nervos simpatic al corpului. Cu toate acestea, la scurt timp după ce „stresul” datorat apei reci nu mai este prezent, nervul vag este stimulat. Acest lucru duce la sentimente de pace și calm în organism. Pe lângă dușurile reci, și crioterapia îmbunătățește calitatea somnului.
- Prin frig se crește vigilența
E clar că frigul oferă beneficii sănătății mintale. Un duș rece, o baie cu gheață sau o plimbare prin frig, toate acestea îmbunătățesc vigilența mentală și concentrarea. Acest lucru se datorează șocului de la expunerea la frig, care activează sistemul nervos simpatic. Ca rezultat al acestei activări a sistemului nervos „luptă sau fugi”, abilitățile cognitive sunt stimulate în creier.
- Frigul îmbunătățește performanța fizică în sport
Terapiile cu frig sau cu apă rece oferă multe avantaje în ceea ce privește recuperarea după exercițiile fizice și reducerea inflamației. Cu atât de multe beneficii profunde ale hidroterapiei cu apă rece, nu este de mirare că mulți sportivi celebri au băi de gheață în casele lor.
Pe lângă beneficiile apei reci pentru recuperare, aceasta este excelentă și pentru a relaxa după un antrenament. Expunerea la frig reduce temperatura corpului și inflamația, o rețetă pentru succes în performanța atletică.
- Terapia cu frig alcalinizează sângele
Cu toții ne naștem cu un nivel al pH-ului sângelui de 7,4 și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, sângele nostru devine mai acid. Există multe motive, inclusiv dieta și factorii de mediu. Sângele mai acid duce la probleme de sănătate și ineficiență în transportul energiei și oxigenului către celule. Un pH mai ridicat al sângelui, pe de altă parte, menține nivelurile de oxigen mai ridicate în vasele de sânge, arterele și celulele noastre, ceea ce previne degenerarea, îmbătrânirea și îmbolnăvirea.
Similar cu o dietă alcalină, există multe beneficii pentru sănătate ale alcalinizării sângelui prin băi cu gheață, dușuri reci și terapie cu frig.
- Terapia cu frig sau apă rece îmbunătățește funcția pulmonară
Având în vedere respirația profundă involuntară care rezultă din expunerea la frig, este foarte evident că funcția pulmonară este îmbunătățită remarcabil atunci când corpul intră în contact cu apa rece sau cu frigul.
Doi factori principali care influențează transportul de oxigen în plămâni sunt presiunea hidrostatică și temperatura. Fiecare dintre aceste este îmbunătățită de temperaturile apei reci, din cauza creșterii debitului cardiac.
Deși senzația de lipsă de aer – o reacție obișnuită în momentele inițiale ale unei scufundări în apă rece, zăpadă, de intrare în criosaună – se poate simți inconfortabil, înseamnă că plămânii lucrează mai mult pentru a regla sistemul nervos. Acest lucru, la rândul său, duce la o îmbunătățire a funcției pulmonare atunci când facem o baie în apă rece.
- Terapia cu frig stabilizează nivelul zahărului din sânge
Glicemia (sau zahărul) distribuie energia din alimente către celule. Nivelurile de zahăr din sânge trebuie să fie reglate pentru a preveni afecțiuni precum diabetul, bolile de rinichi, pierderea vederii și bolile de inimă. Diferite tipuri de tehnici de expunere la frig pot ajuta.
Adiponectina este o proteină responsabilă de reglarea glicemiei. Nivelurile scăzute de adiponectină sunt adesea descoperite la persoanele cu rezistență la insulină. Un studiu care a examinat efectele terapiei cu frig asupra nivelului de adiponectină, a arătat că această terapie aduce o creștere de 70%.
Acest lucru duce la scăderea nivelului de rezistență la insulină și îmbunătățește metabolismul corpului uman. În plus, terapia cu frig, în special înotul în apă rece, ajută organismul să ardă grăsimile. Ca atare, există cercetări semnificative care sugerează că expunerea la frig poate soluționa obezitatea și alte afecțiuni menționate mai sus.
- Terapia cu frig susține longevitatea
Longevitatea crescută prin expunerea la frig s-ar putea datora hormezei. Hormeza se referă la adaptarea paradoxală care face ființele mai puternice și mai eficiente dacă sunt expuse la stresul mediului. Temperatura mai scăzută susține longevitatea și întinerirea organismului prin încetinirea vitezei de reacție a diferitelor procese metabolice. În mod alternativ, longevitatea crescută de la expunerea la frig se poate datora unei modulări a genelor.
Precauții și contraindicații ale terapiei cu frig
Când nu este recomandat să folosești terapia cu frig sau apă rece
Terapia cu rece nu este întotdeauna o idee bună. Pentru unele persoane și anumite condiții de sănătate, poate face mai mult rău decât bine. Dacă te afli în oricare dintre următoarele situații, este mai bine să eviți terapia cu frig sau să întrebi un apecialist înainte:
- Ai tulburări senzoriale, inclusiv diabet, care te împiedică să simți anumite senzații;
- Ai mușchi sau articulații rigide;
- Suferi de circulație proastă sau orice afecțiuni care cauzează o circulație proastă;
- Suferi de afecțiuni cardiovasculare sau de inimă (ar trebui să consulți mai întâi medicul);
- Ești însărcinată;
- Dacă terapia cu frig sau apă rece nu a ajutat în cazul unei leziuni sau umflături în decurs de 48 de ore, sună medicul.
În plus, este important de reținut că, dacă nu ești atent, terapia cu rece aplicată prea mult timp sau prea direct poate duce la leziuni ale pielii, țesuturilor sau nervilor.
Sfaturi de siguranță pentru terapia cu frig și apă rece
La fel ca orice altceva în viață, există riscuri asociate cu scufundarea în apă rece sau cu terapia cu frig. Iată câteva sfaturi de siguranță de care ar trebui să fii conștient:
Cere sfatul unui profesionist
Expunerea la apă rece sau la frig aduce stres asupra corpului și are efect asupra circulației, ritmului cardiac și tensiunii arteriale. Dacă ai o afecțiune legată de aceste aspecte, solicită sfaturi medicale pentru a-ți asigura siguranța în timp ce îți expui corpul la frig sau apă rece.
Persoanele cu afecțiuni precum urticaria la frig pot prezenta reacții ușoare până la severe atunci când înot în apă rece. De exemplu, poate duce la tensiune arterială extrem de scăzută, șoc, leșin și mâncărimi.
Deși există riscuri asociate cu terapia cu apă rece, terapia cu frig este bună pentru aproape oricine. Este doar o chestiune de a găsi doza potrivită.
Faci scufundări în apă rece în natură? Ia în considerare prezența unui observator sau a unui specialist în timpul acestei acțiuni
Temperaturile extrem de reci ale apei pot modifica în mod semnificativ judecata și raționamentul. Unii oameni tind să exagereze, caz în care, este o idee bună să ai un observator. Acest lucru este deosebit de important dacă faci înot într-o apă nesupravegheată. Cu toate acestea, chiar și acasă, într-o cadă rece, dacă ai pe cineva să te observe, îți va oferi liniște sufletească. Mai bine să ai grijă decât să-ți pare rău!
Păstrează ședințele de terapie la frig cât mai scurte
Câteva minute de expunere la frig pe zi sunt tot ce ai nevoie pentru a te bucura de toate beneficiile pentru sănătate ale acestei terapii. Să stai mai mult de 3-5 minute poate fi util pentru voință și forța mentală.
Ajută-ți corpul să se încălzească după expunerea la frig
În funcție de durata și intensitatea expunerii la frig, temperatura corpului poate continua să scadă după ce ai ieșit din apa rece sau s-a încheiat terapia cu frig.. Acest lucru ar putea duce la hipotermie, starea în care cineva are o temperatură periculos de scăzută. Următorii pași te pot ajuta să te încălziești în siguranță după înotul în apă rece, după criosaună sau plimbare prin frig:
- Scoate-ți hainele umede și șterge-te bine dacă ai ieșit din apă rece;
- Plimbă-te și fă mișcări/întinderi ușoare pentru a-ți ridica temperatura corpului
- Nu fă duș fierbinte imediat după expunere. Această schimbare bruscă de temperatură te poate face să leșini!!
- Pune-ți mănuși și o căciulă dacă încă ești afară;
- Bea o băutură caldă;
- Mănâncă ceva dulce pentru că zahărul natural crește temperatura corpului;
- Îmbracă-te în haine uscate și calde. Începeți prin a acoperi partea superioară a corpului.
Pentru mine, cel mai eficient mod de a mă încălzi în mod natural este prin mișcări blânde, respirație lentă și profundă. Pentru a te bucura de toate beneficiile terapiei cu frig sau cu apă rece, este mai bine să lași corpul să se încălzească în mod natural, și nu să te bazezi pe influențe externe.
Lasă un răspuns