Cele 9 Animale Totem – Ghid practic de conectare și interpretare

Timp de citire estimat: 111 minute


Cele 9 Animale totem - Ghid practic despre interpretarea animalelor din vis

În cultura indienilor americani, animalele totemice sunt ghizi spirituali care îți oferă lecții și îndrumare de-a lungul vieții. Conectarea cu animalele totem te ajută să te cunoști mai bine, să îți explorezi potențialul și să înțelegi lecțiile pe care universul ți le oferă.

Fiecare persoană are nouă animale totem, care sunt împărțite în funcție de cele șapte direcții sacre (est, sud, vest, nord, deasupra, dedesubt, înăuntru) și două animale gardieni personali (corespondente pentru partea dreaptă și stângă).

Continuă lectura pentru a descoperi un ghid practic, bazat pe tradiția indienilor americani, ce conține explicații menite să te ajute să identifici cele 9 animale totem și să le interpretezi apariția lor în vise sau în realitatea de zi cu zi.

CUPRINSUL ARTICOLULUI

Visul lucid sau cum sa controlezi visele

Ce sunt animalele totem?

Animalele totem sunt entități spirituale care reprezintă calități sau caracteristici specifice pe care o persoană le posedă sau de care are nevoie în viață. Ele sunt considerate mesageri spirituali care oferă îndrumare, inspirație și protecție. În tradițiile indienilor americani, fiecare persoană are un grup de animale totemice care îi însoțesc și îi influențează viața.

Înțelege direcțiile sacre și semnificațiile lor

Cele șapte direcții sacre sunt mai mult decât puncte cardinale, ele reprezintă aspecte ale vieții tale. Fiecare direcție are un animal totemic asociat care îți oferă lecții specifice:

  • RĂSĂRITUL – Estul este poarta de aur pe unde intră tot ce este nou în viaţa noastră, este prima directie. Animalul de la rasarit iti ofera simbolul care te conduce catre cele mai mari incercari spirituale si iti pazeste calea catre iluminare.
  • SUDUL – Animalul de la sud are grija de copilul tau interior, si iti reaminteste cand sa te pleci si cand sa ai incredere, astfel incat inocenta sa fie pastrata in personalitatea ta.
  • VESTUL– Animalul din vest te conduce catre adevarul tau personal si catre raspunsurile care iti vin din interior. El iti arata deasemenea drumul catre tinta catre care te indrepti, scopurile tale in viata.
  • NORDUL – Animalul de la nord ne da sfat plin de intelepciune asupra a ceea ce ni se potriveste, si ne reaminteste cand sa vorbim si cand sa tacem. El ne reaminteste sa fim recunoscatori pentru fiecare binecuvantare, in fiecare zi.
  • DEASUPRA – Animalul de deasupra (de sus) ne invata sa onoram Natiunile Stelelor, si ne reaminteste ca si noi venim din stele, si tot acolo ne vom intoarce Acest animal este deasemenea si gardianul viselor, si a accesului nostru in alte dimensiuni.
  • DEDESUBT– Animalul de dedesubt (de jos) ne invata despre elementul pamant pe care il avem in noi, cum sa fim cu picioarele pe pamant si cum sa ne urmam calea.
  • INTERIOR– Animalul din interior ne invata cum sa ne gasim bucuria interioara, si cum sa fim credinciosi adevarurilor noastre personale. El este deasemenea si protectorul locului nostru sacru, acel spatiu interior care este numai al nostru, si in care nu intra nimeni decat la invitatie sau/si cu permisiune din partea noastra.

Cele două animale suplimentare: Acestea sunt “gardienii” personali, care te însoțesc de-a lungul vieții, protejându-te și oferindu-ți lecții valoroase. Ele pot apărea în vise, viziuni sau chiar în experiențe din viața de zi cu zi. Spre deosebire de cele șapte animale asociate cu direcțiile sacre, aceste două animale pot varia pe parcursul vieții.

  • PARTEA DREAPTĂ: Acest animal iti protejeaza aspectul masculin, si te invata despre rolul tatalui, rolul de protectie, curaj, actiune.
  • PARTEA STÂNGĂ: Acest animal este protectorul partii tale feminine, care te invata cum sa faci loc in viata ta pentru abundenta. Iti arata cum sa primesti, cum sa iubesti pe cei din jur si sa ai grija de tine insuti. Animalul din stanga te invata, de asemenea, despre rolul matern si despre comunicatie, in ce fel sa iti conduci relatile cu cei din jur.

Cum sunt identificate animalele totem?

Identificarea celor 9 animale totem se face prin diverse metode:

  • Interpretarea viselor: Unele animale pot apărea frecvent în vise, oferind mesaje subtile.
  • Experiențe personale: Apariția repetată a unui animal într-un mod semnificativ poate indica un totem.
  • Meditație și introspecție: Explorarea conștiinței prin meditație poate dezvălui animalele tale totemice.
  • Practică spirituală: În cadrul anumitor ceremonii, șamanii sau ghizii spirituali pot susține o persoană să-și descopere totemurile animalice.

Ghid practic de conectare cu animalele tale totem

Pasul 1: Creează un spațiu sacru
  1. Găsește un loc liniștit, fără distrageri.
  2. Aprinde o lumânare sau bețișoare parfumate pentru a crea o atmosferă calmă.
  3. Pregătește un jurnal sau un caiet pentru notițe.
Pasul 2: Meditația pentru descoperirea animalelor totem
  1. Relaxare: Închide ochii, respiră adânc și liniștește-ți mintea.
  2. Conectare: Vizualizează fiecare direcție, una câte una, începând cu estul.
  3. Invitație: Spune mental: „Animalul meu totem al acestei direcții, arată-te. Ce lecție ai pentru mine?”
  4. Observare: Notează orice imagini, animale sau sentimente care apar.
  5. Repetare: Continuă cu celelalte direcții (sud, vest, nord, deasupra, dedesubt, înăuntru).
  6. Gardienii personali: Gândește-te la animale care apar frecvent în viața ta sau vise. Acestea sunt gardienii tăi personali.
Pasul 3: Interpretarea animalelor totem

După ce identifici animalele, caută să înțelegi simbolismul fiecăruia. Dacă nu știi ce înseamnă un animal, întreabă-te: „Ce calități admir la acest animal? Ce îmi spune despre mine?”

Mai jos găsești câteva interpretări pentru 44 de animale totem.

Pasul 4: Conectarea cu animalele totem
  1. Observă în natură: Vezi dacă animalul apare în mod repetat în viața ta.
  2. Simboluri: Poartă un pandantiv, o imagine sau un obiect care reprezintă animalul.
  3. Rugăciune sau mulțumire: Onorează animalele printr-o rugăciune simplă: „Mulțumesc, [numele animalului], pentru învățăturile tale.”
  4. Învățare continuă: Citește despre comportamentul natural al animalului și încearcă să-i integrezi lecțiile în viața ta.
Jurnal de vise pentru a putea avea vise lucide vise constiente

Semnificația pentru 46 animale totem

Animalele totem ne apar in vise (vezi aici alte articole despre vise), in realitatea fizica, in vreo fotografie care ne atrage in mod deosebit. Un fulg, o blana, un sunet, un miros. Animalele de casa intra si ele in aceasta categorie. Cu ce animale ne inconjuram, spune mult despre lectiile noastre de viata.

Se crede că lucrând conștient cu totemurile tale, poți obține o mai bună înțelegere a propriei identități și a locului tău în univers.

Această viziune pune accent pe conexiunea holistică dintre oameni, natură și univers, subliniind ideea că fiecare dintre noi are o relație unică cu animalele și energiile din jurul nostru.

totem vulturul

VULTURUL – Legătura cu Divinul

Vulturul simbolizează puterea Marelui Spirit, legătura cu Divinul. El reprezintă capacitatea de a trăi în lumea Spiritului, la înălțime, de unde se poate vedea atât ansamblul, cât și detaliul.

El rămâne însă, în același timp, conectat și echilibrat la nivelul lumii terestre. Penele sale sunt considerate sacre, șamanii le folosesc de secole pentru vindecare, pentru a curăța sistemul auric de diverse impurități.

Vulturul reprezintă, pentru indienii americani, starea de grație obținută prin străduință, înțelegere și încercări de viață și inițiatice, care arată fiecăruia în ce constă adevărata sa putere. Puterea vulturului ne reamintește faptul că, în viață, se întâmplă să fim nevoiți să ne coborâm până în văile cele mai adânci sau să învățăm să ne ridicăm în zbor sigur deasupra culmilor celor mai înalte, având încredere în legătura noastră cu Marele Spirit. Numai astfel, numai trecând prin încercările pe care ni le pune în față viața, ne putem câștiga dreptul de a folosi esența și simbolul Vulturului.

Atunci când Vulturul există în totemul nostru, el este un semn al legăturii noastre cu Aerul.

Aerul reprezintă elementul mental, iar mentalul cel mai înalt este accesibil Vulturului. Înțelepciunea apare în cele mai neașteptate feluri, și toate sunt legate de Forța Creativă a Marelui Spirit. Vulturul îți aduce iluminarea, dacă înțelegi că te-ai pierdut printre cețurile și umbrele trecutului sau ale altor realități care te împiedică să vezi realitatea din prezentul infinit, care este acum/aici.

Vulturul ne spune să conștientizăm dreptul de a fi liberi. El ne vorbește despre libertatea cerului, a mentalului nostru, și ne învață să trăim Bucuria fiecărei clipe, să ne bucurăm de Lumina care este întotdeauna la dispoziția noastră, doar să deschidem ochii să o vedem.

totem soimul

ȘOIMUL – Simbol al observatorului

Șoimul este înrudit cu Mercur, mesagerul Divin. El te învață să observi cu atenție ceea ce se petrece în jurul tău. Viața, în sine, este o inițiere, un lucru magic, un miracol.

Acest “miracol” te poate ajuta să depășești cu succes o situație stresantă sau dificilă. Șoimul indică exact acest lucru, arătându-ți perspectiva amplă pe care o dobândește atunci când se ridică la înălțime. Este posibil ca Marele Spirit să-ți ofere un dar pe care trebuie doar să-l recunoști și să-l accepți.

De multe ori, soluțiile ne scapă din cauza modului îngust în care privim o situație, pierzându-ne în detalii. Șoimul ne învață că, înainte de toate, ar trebui să privim ansamblul, să ne ridicăm privirea și să vedem imaginea de ansamblu, așa cum face el atunci când plutește deasupra lumii.

Șoimul ne amintește că suntem atât de puternici pe cât este capacitatea noastră de a percepe, de a primi și de a ne folosi talentele și intuiția. Țipătul său poate fi o avertizare sau un semn al unei schimbări importante: poate o naștere în familie, o problemă ce necesită atenție sau chiar o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm.

El ne reamintește că Marele Spirit ne oferă mereu șanse să ne ridicăm deasupra provocărilor, să învățăm din fiecare experiență și să ne descoperim adevărata putere interioară. Șoimul ne cheamă să fim vigilenți, să observăm lumea cu înțelepciune și să avem încredere în legătura noastră cu universul.

totem caprioara

CĂPRIOARA – Semn de bunătate şi blândeţe

Căprioara este prima care a reușit să ajungă la Marele Spirit. Prin bunătatea și blândețea sa, chiar demonul Fricii, acel spirit mânios și uriaș care bloca calea către vârful muntelui unde se afla Marele Spirit, s-a micșorat treptat, până când a ajuns cât o nucă.

Astfel, și ceilalți copii ai Marelui Spirit au putut să meargă mai departe pe calea deschisă de căprioara cea blândă și frumoasă. Ea ne învață că adevărata putere nu constă în forță brută sau confruntare, ci în blândețe, compasiune și iubire necondiționată. Prin aceste calități, putem dezarma frica, mânia sau ostilitatea și putem crea un spațiu sacru în care inimile și mințile celor răniți sau bolnavi să fie atinse și vindecate.

În tradițiile amerindiene, căprioara simbolizează:

  • Blândețea și compasiunea: Capacitatea de a-i atinge pe ceilalți prin iubire și sensibilitate, fără a răni, chiar și în situații tensionate.
  • Vindecarea emoțională: Energia căprioarei calmează sufletele rănite, oferind o liniște profundă și o conexiune directă cu propria esență.
  • Inocența și puritatea: Ea ne reamintește să abordăm viața cu o inimă deschisă și cu o curiozitate pură, similară unui copil.
  • Conectarea cu natura: Căprioara simbolizează armonia cu lumea naturală, fiind un ghid pentru a trăi în echilibru cu mediul înconjurător.
  • Calea spre Muntele Sacru: Drumul către pace interioară și înțelepciune, căprioara ne arată că această cale nu trebuie parcursă cu grabă sau agresivitate, ci cu răbdare și respect pentru proces.

Căprioara este un mesager al Marelui Spirit care ne îndrumă să pășim cu grație și încredere pe calea vieții. Ea ne arată cum să transformăm frica în liniște, ostilitatea în iubire și să găsim centrul de pace din noi înșine – simbolizat de Muntele Sacru, locul unde comunicarea cu Divinul devine posibilă.

Când căprioara apare ca totem, ea ne cere să abordăm provocările vieții cu răbdare, iubire și bunătate. Este un ghid pentru a accesa armonia interioară, pentru a vindeca rănile sufletului și pentru a deschide ușile către o conexiune profundă cu Marele Spirit.

totem delfinul

DELFINUL – Mesagerul Divin

Delfinul ne vorbește despre respirarea vieții, despre aerul fără de care nu putem trăi mai mult de câteva minute. El ne învață cum să respirăm conștient pentru a elibera emoțiile acumulate în interiorul nostru, ajutându-ne să găsim pacea și echilibrul.

Delfinul, o energie predominant masculină, învață de la feminitatea lunii cum să-și dezvăluie propria latură feminină. Lumina argintie a lunii, coordonând ritmurile și ciclurile apelor materne, este esențială și pentru el, căci îl conectează la sursa vieții și la propriile nevoi emoționale.

În tradițiile amerindiene, delfinul este păstrătorul vechii înțelepciuni. El a descoperit orașele subacvatice și a învățat limbajul primordial al sunetelor, creat de Păianjenul sacru, cu ajutorul Marilor Națiuni care trăiesc în Stele. Delfinul ne învață că orice formă de comunicare este construită pe ritm și tipare. În profunzimea sa, orice aspect al comunicării începe cu “sunet”, vibrația fundamentală a creației.

Delfinul este păstrătorul tiparului originar al vieții și al comunicării. Chiar și în prezent, el este considerat un simbol al mesagerului Divin, purtător al unor soluții noi și inovatoare, mai ales atunci când ne simțim blocați sau lipsiți de idei. Delfinul ne reamintește să fim atenți la ritmurile naturale ale trupurilor noastre și la conexiunea cu ritmurile naturii înconjurătoare.

Delfinul ne învață:

  • Respirația conștientă: Cum să eliberăm tensiunile și emoțiile printr-un flux natural al respirației.
  • Ritmul și armonia: Importanța de a trăi în acord cu ritmurile naturii, cu ciclurile lunii și ale oceanului, simbolizând conexiunea cu viața maternă.
  • Comunicarea universală: Delfinul ne arată cum să trecem peste barierele de comunicare, folosindu-ne de sunet, vibrație și intenție pentru a ne conecta cu ceilalți – fie ei oameni, animale sau chiar ființe din alte lumi.
  • Explorarea altor dimensiuni: El ne deschide către comunicarea cu alte realități, cum ar fi lumea viselor sau tărâmurile spirituale ale Popoarelor Stelelor.
  • Bucuria de a trăi: Delfinul este simbolul bucuriei și al împărtășirii. Prin prezența sa, ne încurajează să ne manifestăm fericirea și să o împărtășim cu cei din jur, aducând vindecare și unitate.

Delfinul ne îndeamnă să fim conștienți de ritmurile profunde ale vieții, să ne adaptăm lor și să îmbrățișăm comunicarea autentică. El este un mesager al bucuriei, al înțelepciunii și al unei conexiuni sacre cu universul.

totem broasca testoasa

BROASCA ȚESTOASĂ – Simbolul de ciclitate și răbdare

Broasca țestoasă este unul dintre cele mai vechi simboluri ale planetei Pământ, locul unde ne-am născut și care sprijină evoluția fiecărei forme de viață. În tradițiile amerindiene, ea este considerată o manifestare sacră a Pământului-Mamă, simbolizând stabilitatea, longevitatea și ritmurile naturale ale vieții. Broasca țestoasă ne amintește de fluxul continuu al dăruirii și reciclării, așa cum Pământul oferă din abundență și reciclează ceea ce primește.

Ea ne învață că, dacă Pământul este tratat cu reverență și respect, dacă ciclurile sale naturale sunt respectate, avem toate șansele de a ne dezvolta în armonie. Broasca țestoasă ne reamintește importanța echilibrului și a răbdării, ilustrând cum ritmul lent, dar constant, poate duce la atingerea scopurilor noastre.

Ce simbolizează broasca țestoasă în tradiția amerindiană:

  • Pământul-Mamă: Broasca țestoasă simbolizează planeta însăși, fiind protectorul vieții și al ritmurilor naturii. Coaja sa este văzută ca o reprezentare a pământului solid, în timp ce burta sa simbolizează apele care susțin viața.
  • Înțelepciunea răbdării: Fabula cu iepurele și broasca țestoasă ilustrează lecția că succesul nu vine prin grabă sau aroganță, ci prin perseverență, metodă și umilință.
  • Stabilitate și protecție: Carapacea broaștei țestoase este un simbol al siguranței, al protecției oferite de legile universului și al conexiunii noastre cu rădăcinile ancestrale.
  • Ciclurile naturale: Ea ne reamintește să respectăm ciclurile naturii – schimbările anotimpurilor, fluxul și refluxul apelor, nașterea, moartea și renașterea – și să trăim în armonie cu ele.

Broasca țestoasă ne mai învață că a merge încet, dar sigur, fără aroganță sau laudă de sine, este cheia unei vieți trăite în mod autentic. Prin exemplul său, ne arată că fiecare pas făcut în ritmul propriu contribuie la o evoluție stabilă și solidă.

Broasca țestoasă este un simbol al răbdării și al înțelepciunii tăcute, al rezistenței în fața adversităților și al unei vieți trăite în armonie cu Pământul. În ea se află lecția că, respectând și protejând planeta care ne-a dat viață, vom primi în schimb sprijinul de care avem nevoie pentru a ne atinge scopurile.

totem bufnita

BUFNIȚA – Clarviziune și proiecţie astrală

Bufnița este asociată cu clarviziunea, proiecția astrală și magia, fiind un simbol sacru al înțelepciunii în multe culturi, inclusiv în tradițiile amerindiene. Această caracterizare se datorează abilității unice a bufniței de a vedea în întuneric, de a percepe lucruri care scapă percepției obișnuite. Bufnița nu poate fi păcălită, iar această trăsătură constituie esența înțelepciunii și a discernământului.

În tradițiile amerindiene bufnița reprezintă:

  • Clarviziunea și adevărul ascuns: Bufnița este văzută ca o mesageră a lumii spirituale, capabilă să dezvăluie adevăruri ascunse. Ea aduce cunoașterea profundă, care poate fi accesată prin vise, meditație sau coincidențe aparent inexplicabile.
  • Vederea în întuneric: Capacitatea sa de a vedea în întuneric simbolizează iluminarea în momentele de confuzie sau în situații în care adevărul este ascuns.
  • Protecția și magia: Bufnița este considerată un protector al celor care caută adevărul spiritual, oferind ghidare în călătoriile astrale sau în explorarea dimensiunilor mai profunde ale conștiinței.
  • Puterea tăcerii: Bufnița ne învață să ne folosim înțelepciunea cu grijă, să nu dezvăluim ceea ce descoperim decât în momentele potrivite, pentru a evita conflictele sau reacțiile negative din partea celor care nu sunt pregătiți să accepte adevărul.

În mitologia greacă, Athena, zeița înțelepciunii, avea pe umăr o bufniță care îi șoptea adevăruri ascunse, oferindu-i claritate și discernământ. Similar, în tradițiile amerindiene, bufnița este considerată o ghidă a celor care explorează necunoscutul. Adevărurile pe care bufnița le revelează pot veni prin vise, meditații sau sincronicități.

Totuși, aceste cunoștințe trebuie utilizate cu înțelepciune. Dezvăluirea lor în mod imprudent poate atrage ostilitatea sau mânia celor care nu doresc să le confrunte. Bufnița ne învață că tăcerea și discreția sunt adesea esențiale în păstrarea armoniei.

Bufnița ne amintește de:

  • Intuiția și introspecția profundă: Ea ne ghidează către adevărurile interioare, ajutându-ne să vedem dincolo de aparențe.
  • Conexiunea cu lumea spirituală: Fiind un mesager între lumile văzute și nevăzute, bufnița ne ajută să ne conectăm cu forțele subtile ale universului.
  • Înțelepciunea și puterea de a discerne: Ea ne încurajează să fim atenți și să folosim cunoașterea pentru binele nostru și al celor din jur.

Bufnița ne amintește că înțelepciunea adevărată vine din capacitatea de a vedea ceea ce alții nu pot percepe, dar și din abilitatea de a păstra și folosi aceste cunoștințe cu integritate și responsabilitate.

pisica

Pisica – Esențialul, intuiția și independența

Cei care interpretează visele considerau într-o vreme că pisicile din vis prevestesc o nenorocire, însă astăzi, ei cred că pisica reprezintă latura feminină a naturii umane. Deoarece pisicile sunt creaturi independente, visul poate simboliza nevoia libertăţii de a-ţi explora feminitatea, în special dacă pisica din vis este sălbatică. Dacă pisica este domestică, poate indica preocuparea legată de ceea ce societatea aşteaptă de la tine.

Pisica este un simbol al misterului, al intuiției și al independenței, având o semnificație profundă în tradițiile amerindiene. Totemul pisicii reprezintă capacitatea de a vedea dincolo de aparențe și de a naviga între lumile spirituale și fizice cu grație și precizie. Fiind recunoscută pentru adaptabilitatea sa, pisica este un ghid pentru cei care doresc să descopere tărâmuri noi ale conștiinței, menținându-și totodată echilibrul și liniștea interioară.

În tradițiile amerindiene pisica simbolizează:

  1. Simbol al intuiției și clarității mentale: Pisica este asociată cu puterea de a observa subtilitățile și de a percepe lucrurile ascunse. Ea ne învață să ne ascultăm vocea interioară și să acționăm cu încredere.
  2. Navigarea între lumi: Pisica este considerată un mesager între lumea vizibilă și cea invizibilă. Capacitatea sa de a vedea în întuneric simbolizează iluminarea în momentele de confuzie sau în situații dificile.
  3. Protecția și armonia spațiului: Prezența pisicii într-un loc este văzută ca o forță care protejează de energiile negative și aduce echilibru în spațiul respectiv.
  4. Eleganța și adaptabilitatea: Mișcările sale fluide și echilibrate sunt o lecție despre cum să acționăm cu grație și să ne adaptăm la schimbările din viață cu ușurință.

Pisica este, de asemenea, un simbol al libertății personale și al curajului de a explora necunoscutul. Ea ne învață să fim fideli sinelui nostru autentic, chiar și în fața presiunilor externe.

Lecțiile cu care vine pisica în viața noastră:

  • Independența și autenticitatea: Pisica simbolizează libertatea de a fi noi înceiși, fără a ne pierde esența pentru a mulțumi pe ceilalți.
  • Intuiția și conexiunea cu spiritul: Totemul pisicii ne învață să avem într-o intuiție dezvoltată și să observăm semnele subtile ale Universului.
  • Grația și precizia în acțiuni: Eleganța naturală a pisicii ne arată cum să acționăm eficient și fără risipă de energie.
  • Transformarea subtilă: Pisica ne împinge să acceptăm schimbările și să ne adaptăm cu blândețe și hotărâre.

Mesajul de vindecare adus de pisica:

Pisica ne îndeamnă să explorăm necunoscutul cu curaj, să ne cultivăm intuiția și să ne onorăm independența. Prin prezența ei calmă și grațioasă, ne arată cum să păstrăm echilibrul între libertate și conexiune, între explorare și introspecție.

Totemul pisicii este un ghid prețios pentru cei care doresc să trăiască cu grație și în armonie, explorând totodată misterele adânci ale universului și ale propriului suflet.

totem soparla

ȘOPÂRLA – Chemare la visare

Șopârla stă pe piatră la căldură toată ziua și pare că doarme, dar, de fapt, ea nu doarme. Ea visează. Astfel, ea stă, în același timp, și la soare, și la umbră, pentru că visele aparțin lumii umbrelor. În tradițiile amerindiene, visele sunt revizuite în această lume a umbrelor înainte de a se decide manifestarea lor în realitatea fizică. Acesta este adevărul pe care șopârla ni-l pune în față.

Șopârla simbolizează:

  • Puterea visului: Înțelepciunea de a naviga între lumea umbrelor și realitatea fizică, înțelegând că visele sunt portaluri către alte dimensiuni ale conștiinței.
  • Introspecția și introspecția creativă: Ea ne îndeamnă să ne privim visele ca pe un ghid al adevărurilor ascunse și al dorințelor neexprimate.
  • Transformarea și renașterea: La fel cum șopârla își poate regenera coada, ea ne învață să lăsăm în urmă ceea ce nu ne mai folosește și să ne reînnoim prin înțelegerea simbolurilor din vise.

Este poate momentul să ne deschidem un caiet al viselor, în care să scriem tot ceea ce ne amintim din experiențele nocturne. Prin această practică, putem descoperi simbolurile și semnificațiile care apar din adâncurile conștiinței noastre. Un coșmar, spre exemplu, poate fi un semn al unui conflict intern – poate o frică nerecunoscută sau suprimarea forțată a laturii noastre imaginative.

Șopârla ne învață să fim atenți la visele noastre, pentru că ele pot aduce:

  • Noi perspective și idei: Visele pot fi sursa unor inspirații neașteptate sau a unor soluții inovatoare.
  • Avertizări: Ele ne pot alerta asupra unor pericole viitoare sau ne pot pregăti pentru schimbări importante.
  • Conexiuni cu alte dimensiuni: Prin vise, putem accesa niveluri mai profunde ale conștiinței și ale realității.

În tradițiile amerindiene, visele sunt considerate porți către cunoaștere și înțelepciune. Șopârla ne amintește să ascultăm cu atenție mesajele primite în timpul viselor, să descifrăm simbolurile lor și să le folosim ca pe o hartă pentru viața noastră.

Uneori, visele ne pun în fața unor întrebări existențiale profunde: „Suntem noi cei care visăm această realitate sau facem parte din visele cuiva?” Șopârla ne provoacă să explorăm acest mister și să acceptăm că realitatea și visele sunt interconectate, fiecare influențând-o pe cealaltă.

totem antilopa

ANTILOPA – Semn de responsabilitate şi chemare la acţiune

Antilopa vine să ne învețe despre Acțiune. În tradițiile amerindiene, antilopa este simbolul clarității în gândire și al hotărârii de a trece la fapte. Ea i-a învățat pe oameni să se hrănească cu trupul ei în timpul Marelui Îngheț, oferindu-se ca dar sacru pentru ca aceștia să poată supraviețui. Prin acest act de sacrificiu, antilopa a devenit un simbol al generozității și al echilibrului dintre a oferi și a primi.

Lecțiile antilopei:

  • Onorarea darurilor vieții: Antilopa ne reamintește să apreciem și să onorăm darurile care ne sunt oferite în această existență fizică, fie ele materiale, spirituale sau relaționale.
  • Conștientizarea mortalității: Ea ne atrage atenția asupra naturii efemere a trupului nostru și ne învață să trăim cu înțelepciune, să folosim doar ceea ce avem nevoie, fără risipă sau distrugere inutilă.
  • Acțiunea cu discernământ: Lecția antilopei este despre acțiunea calculată și înțeleaptă, despre asumarea responsabilităților și găsirea unui echilibru între nevoile personale și binele comunității.

Simbolistica în tradițiile amerindiene:

  • Sacrificiul și generozitatea: Antilopa este considerată un exemplu al altruismului. În momentul în care s-a oferit pentru a hrăni oamenii, ea a demonstrat că adevărata putere vine din capacitatea de a oferi și de a sprijini viața altora.
  • Responsabilitatea colectivă: Antilopa simbolizează legătura dintre individ și comunitate, subliniind importanța asumării responsabilităților față de familie, clan, națiune și Pământul-Mamă.
  • Legătura cu natura: Ea ne învață să respectăm ciclurile naturii și să trăim în armonie cu mediul înconjurător, folosind resursele în mod responsabil și fără a aduce distrugere.

Antilopa și acțiunea inspirată:

Antilopa este mesagerul care ne încurajează să trecem la fapte. Ea ne învață că a acționa înseamnă mai mult decât a face ceva; înseamnă a acționa cu scop, claritate și respect pentru toate ființele. Prin exemplul său, antilopa ne arată cum să transformăm intențiile în realitate, cum să ne asumăm rolul de protectori și susținători ai vieții.

Mesajele cheie ale antilopei:

  • Trăiește cu respect și recunoștință: Fiecare dar primit este un privilegiu și trebuie onorat cu înțelepciune.
  • Nu lua mai mult decât ai nevoie: Antilopa ne învață să fim conștienți de impactul acțiunilor noastre asupra lumii și să respectăm echilibrul natural.
  • Asumă-ți responsabilitățile: Fie că este vorba de familia ta, comunitatea sau planeta, antilopa ne cere să fim prezenți și să ne implicăm activ în protejarea și susținerea vieții.
  • Acționează cu claritate și scop: Fiecare pas făcut cu intenție conștientă ne aduce mai aproape de armonie și de binele colectiv.

Antilopa este un simbol puternic al vieții în echilibru, al generozității și al acțiunii înțelepte. Prin lecțiile ei, învățăm să trăim în armonie cu noi înșine, cu comunitatea și cu Pământul, asumându-ne rolul de creatori și protectori ai vieții.

totem paianjenul

PAIANJENUL – Anunță schimbarea sau înnoirea

Păianjenul este considerat, în multe tradiții, inclusiv cele amerindiene, primul care a țesut motivele scrierii, astfel încât oamenii să poată înregistra progresul lor și să-l lase moștenire generațiilor viitoare. Trupul păianjenului, în forma cifrei 8, și cele opt picioare ale sale simbolizează infinitul, echilibrul și legătura dintre dimensiunile spirituale și cele fizice.

Simbolistica păianjenului în tradițiile amerindiene:

  • Creativitatea infinită: Păianjenul este văzut ca un simbol al posibilităților nelimitate. Cele patru direcții din care bat vânturile schimbării și reînnoirii și cele patru direcții către care se îndreaptă ele ilustrează conexiunile complexe și armonioase ale universului.
  • Țesătorul destinului: Prin pânza sa, păianjenul simbolizează creația vieții. Fiecare fir reprezintă o alegere, o acțiune sau o consecință, iar pânza întreagă este o metaforă pentru interconectarea tuturor lucrurilor.
  • Iluzia și claritatea: Păianjenul avertizează asupra riscului de a te pierde în propria “pânză” de iluzii, temeri sau polarități. El ne reamintește că drumul în viață este țesut de propriile noastre decizii și percepții.
  • Energia feminină și creația continuă: Fiind asociat cu energia feminină, păianjenul ne îndeamnă să fim creativi, să continuăm să inovăm și să explorăm noi realități. El ne încurajează să vedem obstacolele ca pe oportunități de a găsi soluții și alternative.

Lecțiile păianjenului:

  • Creează fără oprire: Păianjenul ne învață să continuăm să țesem pânza vieții noastre, să construim și să reconstruim, găsind mereu noi modalități de a ne exprima și de a ne manifesta.
  • Onorează-ți relațiile: Păianjenul ne reamintește să respectăm și să apreciem legăturile noastre, fie ele spirituale sau umane. Prin acțiunile noastre, suntem îndemnați să nu aducem dezonoare sau să nu desacralizăm partea pe care am neglijat-o sau desconsiderat-o.
  • Echilibrul polarităților: El ne îndeamnă să depășim iluzia dualității și să recunoaștem că întregul este format din interacțiunea armonioasă dintre toate aspectele vieții.

Mesajul păianjenului:

Păianjenul este o călăuză a celor care caută să înțeleagă interconexiunile profunde ale vieții. El ne îndeamnă să explorăm lumea cu imaginație și responsabilitate, să ne țesem cu grijă visele și să găsim sens în fiecare fir al existenței noastre. Ne avertizează că, dacă ne pierdem în iluzii sau în temeri, riscăm să rămânem blocați în propria noastră pânză. Totuși, prin răbdare și claritate, putem găsi întotdeauna o cale de ieșire.

Păianjenul simbolizează un echilibru perfect între creație, responsabilitate și conștientizare. Prin prezența sa, suntem îndrumați să ne asumăm rolul de co-creatori ai propriului destin, să ne folosim puterea creativă pentru a manifesta realități care ne onorează atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru.

totem hermina

HERMINA (Mustela ermina) – Marchează inteligenţa

Hermina (Mustela erminea) este un animal totem care simbolizează energia, inteligența și adaptabilitatea excepțională. Totuși, este considerată un totem dificil de purtat, datorită profunzimii lecțiilor pe care le aduce și a cerințelor de autocontrol și discernământ impuse de prezența sa. Blana herminii, asociată cu puritatea și noblețea, era purtată de cei din casele regale, subliniind raritatea și valoarea sa.

Ce simbolizează hermina:

  • Percepție profundă: Hermina are abilitatea de a „auzi” ceea ce se spune în profunzime și de a „vedea” dincolo de aparențe, dezvăluind motivele ascunse și ramificațiile fiecărui eveniment sau situație.
  • Adaptabilitate: Schimbarea culorii blănii odată cu anotimpurile reflectă capacitatea sa de a se adapta la circumstanțe, învățându-ne să ne ajustăm la schimbări cu grație și inteligență.
  • Discreție și simplitate: Hermina ne învață să oferim soluții și sprijin cu liniște și eleganță, fără a căuta recunoaștere sau atenție.

Lecțiile pe care le promovează hermina:

  • Descoperirea adevărului ascuns: Hermina ne ajută să explorăm „ascunzișurile” oricărei situații, dezvăluind ceea ce este invizibil pentru ochii obișnuiți. Această abilitate ne oferă o înțelegere profundă și claritate în luarea deciziilor.
  • Adaptabilitate și transformare: Prin schimbările sale sezoniere, hermina ne reamintește importanța flexibilității și a evoluției constante, adaptându-ne la noile circumstanțe cu inteligență.
  • Inteligență și intuiție: Hermina ne înzestrează cu o minte ascuțită și o intuiție puternică, ajutându-ne să oferim sprijin și să găsim soluții în mod subtil și eficient.

Mesajul herminei:

Hermina este un totem care te ghidează să recunoști adevărurile ascunse și să înțelegi contextul mai larg al oricărei situații. Cu energia și claritatea sa, acest animal te învață să acționezi cu discreție și să aduci armonie în viața ta și a celor din jur. Lecția promovată de hermina ca totem este despre transformare, adaptabilitate și inteligență aplicată în slujba binelui comun.

totem elanul

ELANUL – Transmutarea dezechilibrelor și comunicarea pacifistă

Elanul ne arată că drămuirea înțeleaptă a efortului contribuie la creșterea rezistenței fizice și psihice, unul dintre simbolurile puterii autentice. Cei care au elanul ca totem poate nu vor ajunge primii la o anumită țintă, însă vor ajunge întotdeauna fără să treacă prin suferințe sau obstacole care pot fi evitate. Lecția elanului este despre echilibru și metodă: să nu luăm asupra noastră poveri care depășesc capacitatea noastră de a le duce.

Lecțiile elanului:

  • Echilibrul și rezistența: Elanul ne învață cum să ne abordăm sarcinile metodic, pas cu pas, fără să ne epuizăm sau să ne punem sănătatea în pericol. El ne arată că gestionarea inteligentă a energiei ne ajută să atingem scopurile fără suferințe inutile.
  • Frăția și camaraderia: Elanul are o energie socială specifică, preferând compania celor de același sex, în afara perioadei de procreare. Această lecție simbolizează puterea care vine din sprijinul reciproc, din împărtășirea experiențelor comune și din camaraderia autentică.
  • Transformarea invidiei: Prin lecțiile sale despre unitate și colaborare, elanul ne învață cum să transmutăm dezechilibrul emoțional numit „invidie” în iubire și respect pentru ceilalți.

Simbolistica elanului:

  • Forța războinică echilibrată: Elanul are o energie combativă, dar aceasta este direcționată către protecție, cooperare și susținerea celor apropiați.
  • Puterea blândă: Deși este un animal mare și puternic, elanul își folosește energia cu înțelepciune, reprezentând autocontrolul și drămuirea resurselor.
  • Rezistența în fața provocărilor: Elanul simbolizează capacitatea de a depăși obstacolele printr-o abordare calmă, metodică și persistentă.

Dacă elanul ne apare alături astăzi, este un semn că ar trebui să ne îngrijim de condiția noastră fizică și să fim atenți la echilibrul dintre efort și odihnă. Poate este timpul să luăm un supliment de vitamine și minerale, să consumăm alimente bogate în energie și să ne rezervăm timp personal pentru reîmprospătare și regenerare.

Mesajul elanului:

Elanul ne inspiră să ne folosim energia cu discernământ, să ne susținem pe noi înșine și pe cei din jur prin iubire și camaraderie. Totodată, ne îndeamnă să cultivăm echilibrul între corp, minte și suflet, astfel încât să putem aborda provocările vieții cu forță interioară și pace.

interpretare vise totem ursul

URSUL – Reprezinta puterea de introspecţie

Puterea ursului este puterea introspecției. Ursul caută mierea – dulceața adevărului – în scorburile copacilor din pădure. Când iarna domnește asupra naturii și totul este înghețat în aparenta moarte, ursul hibernează, ghemuit în uterul cald al vizuinii. În acest timp sacru, el visează și digeră experiențele prin care a trecut, de la trezirea din primăvară și până la intrarea în somnul iernii.

Pentru a deveni asemenea ursului și a găsi siguranța pesterii – locuința caldă și protectoare – trebuie să accesăm vibrațiile Mamei Eterne și să primim hrana pe care Ea ne-o oferă în Vidul Creator. Marele Vid este locul sacru unde toate soluțiile și răspunsurile se află în armonie cu întrebările care ne definesc existența. Dacă alegem să credem că viața este plină de întrebări și probleme, ursul ne învață că există răspunsuri deja prezente în interiorul nostru.

El ne spune: „Liniștește-ți mentalul, intră în Linistea Sacră și cunoaște Adevărul.”

Lecțiile și simbolistica ursului în tradițiile amerindiene:

  • Introspecția și regenerarea: Ursul simbolizează procesul de reflecție profundă, care ne permite să procesăm experiențele și să extragem înțelepciunea din ele.
  • Legătura cu Mama Pământ: Hibernarea sa în peșteră este o întoarcere la uterul Mamei Eterne, simbolizând conectarea profundă cu energia creativă și hrănitoare a universului.
  • Intuiția și cunoașterea interioară: Ursul este plasat simbolic în Vest – emisfera dreaptă a creierului – care este asociată cu intuiția și percepția subtilă. El ne încurajează să ne ascultăm vocea interioară.
  • Renașterea: Când ursul iese din hibernare în primăvară, el simbolizează reînnoirea și transformarea. Este o lecție despre cum să renaștem spiritual după perioadele de introspecție.

Simbolul peșterii și glanda pineală:

Peștera, locul unde ursul hibernează, este un simbol universal al introspecției și al accesului la cunoașterea interioară. În tradițiile spirituale, aceasta este asociată cu glanda pineală, situată la centrul celor patru lobi cerebrali. Glanda pineală este considerată „poarta” către lumile subtile, conectându-ne cu universul și intuiția noastră. Dintr-o perspectivă simbolică:

  • Sudul reprezintă partea frontală a creierului (legată de inițiative și decizii).
  • Nordul reprezintă partea din spate a craniului (legată de stabilitate și suport).
  • Vestul este emisfera dreaptă, asociată cu intuiția, creativitatea și feminitatea.
  • Estul este emisfera stângă, asociată cu logica și rațiunea.

Mesajele ursului:

  • Redobândește autoritatea asupra vieții tale: Ursul ne avertizează că, atunci când căutăm prea des răspunsuri și sfaturi la cei din jur, riscăm să pierdem contactul cu propriile noastre sentimente și cunoștințe.
  • Regăsește bucuria liniștii: Liniștea sacră este sursa adevărului interior. Prin introspecție și tăcere, ne reconectăm cu esența noastră profundă.
  • Trăiește în recunoștință: Ursul ne învață să apreciem darurile pe care ni le oferă Mama Pământ, să cultivăm pacea interioară și să găsim abundența în fiecare moment.

În multe tradiții, ursul este considerat un simbol al protecției, puterii interioare și înțelepciunii. El ne îndeamnă să găsim echilibrul dintre acțiune și introspecție, să ne ascultăm intuiția și să ne hrănim spiritul prin conectarea cu natura.

totem sarpele

SARPELE – Transmutare, transformare, alchimistul universal

Freud este cel care interpreta şarpele ca pe un simbol falic, în schimb analiştii viselor din zilele noastre spun că visul cu şerpi reprezintă trezirea energiei spirituale şi evoluţia. Din punctul de vedere al lui Jung, şarpele semnifică arhietipul transformării, schimbării şi poate a lui Dumnezeu, deşi lua în calcul şi posibilitatea unor atribute negative asociate şarpelui.

Oamenii care au medicamentul șarpelui sunt extrem de rari. Inițierea lor implică, adesea, experimentarea multiplelor mușcături de șarpe, o experiență care îi învață să transmute diverse tipuri de „otravă” – atât fizică, cât și emoțională sau spirituală – pe multiplele planuri ale existenței. Puterea șarpelui este puterea creației, el fiind un simbol al sexualității, al energiei psihice, alchimiei, și al ascensiunii către imortalitate.

sarpele-in-vis

Lecțiile și simbolistica șarpelui:

  • Ciclul viață-moarte-renaștere: Dezbrăcarea pielii vechi de către șarpe simbolizează procesul de reînnoire și eliberare de ceea ce nu ne mai servește. Este o lecție despre transformare, regenerare și evoluție personală.
  • Conștiința cosmică: Șarpele ne învață despre maleabilitate și adaptabilitate, permițându-ne să experimentăm noi perspective și să trecem printre obstacole fără eforturi inutile.
  • Energie și alchimie: Oamenii cu totemul șarpelui au conștiința că toate lucrurile, chiar și cele aparent negative sau „toxice”, conțin o scânteie divină. Prin procesul alchimic interior, orice experiență sau „otravă” poate fi transformată în ceva valoros, un instrument pentru creșterea personală.

Șarpele ca simbol al vindecării și integrării:

  • Hermes și caduceul: În alchimie, șarpele este reprezentat de doi șerpi încolăciți în jurul unei săbii sau unui toiag (caduceul). Acest simbol este asociat cu vindecarea și echilibrul energiilor masculine și feminine.
  • Unificarea polarităților: Acceptarea și integrarea completă a principiilor masculin și feminin din fiecare ființă duce la o unificare sacră, generând Energie Divină și armonie interioară.

Șarpele în tradițiile și cultura amerindienilor:

  • Energia creativă (kundalini): Aceasta este percepută ca o forță spirituală care se ridică prin coloana vertebrală, aducând iluminare și creștere spirituală.
  • Legătura cu pământul și cosmosul: Mișcarea șarpelui, fluida și lină, simbolizează conexiunea dintre lumea terestră și cea divină.
  • Puterea transformării: Șarpele este un simbol al forței interioare care permite renașterea și trecerea peste obstacole.

Betty Bethards, autoarea cărții despre interpretarea viselor, The Dream Book, sugerează că dacă în vis şarpele te muşcă, trebuie să analizezi visul cu atenţie pentru că îţi poate aduce la cunoştinţă care este tipul de energie pe care îl blochezi. Dacă, de exemplu, te muşcă de gât, poate fi un indiciu că ai dificultăţi în comunicarea cu ceilalţi şi în exprimarea propriei persoane.

Mesajul șarpelui:

Șarpele ne învață că suntem ființe universale, capabile de transformare și creștere continuă. Prin acceptarea completă a tuturor aspectelor vieții noastre – atât pozitive, cât și negative – putem manifesta o transmutare interioară profundă, depășind obstacolele și atingând echilibrul.

Șarpele ne îndeamnă să ne explorăm ritmurile interioare, să devenim conștienți de fluxul natural al vieții și să recunoaștem interconexiunea tuturor lucrurilor. Asemenea unui râu argintiu care curge către ocean, mișcarea sa ne amintește că fiecare moment al vieții și fiecare strop de experiență este o parte esențială din întreg.

totem cioara

CIOARA – Reprezinta legile sacre (universale)

Există o poveste care spune că cioara era fascinată de propria umbră. Atât a ciocănit-o, atât a examinat-o, încât, într-o zi, umbra s-a ridicat și i-a „mâncat” forma. De atunci, cioara a murit în formă, devenind un simbol al schimbării și al transcenderii limitelor fizice. În tradițiile amerindiene, cioara este considerată adeseori gardianul din partea stângă, un mesager al supranaturalului și păstrătoarea legilor sacre.

Privind adânc în ochii unei ciori, poți zări poarta către lumi necunoscute. Cioara cunoaște misterele creației și păstrează cheile legilor universale, capabilă să le „răsucească” după nevoie. Ea este un simbol al transformării realității, al înțelegerii iluziei și al depășirii granițelor convenționale ale timpului și spațiului.

Abilitățile și lecțiile ciorii:

  • Maestră a iluziei: Cioara are darul de a schimba forma, de a fi în două locuri simultan sau de a apărea sub alte înfățișări. Această abilitate simbolizează maleabilitatea realității și puterea minții de a modela lumea.
  • Gardian al legilor sacre: Ea protejează cunoștințele antice și textele sacre, inclusiv înregistrările vechi „ogallah”. Cioara cunoaște secretele echilibrului dintre lumina și întuneric.
  • Trecerea dintre lumi: Trăind în vid, cioara transcende timpul liniar și poate vedea simultan trecutul, prezentul și viitorul. Aceasta o face un ghid valoros pentru cei care doresc să-și integreze lecțiile vieții.

Cioara ne învață că lumea fizică și chiar lumea spirituală, așa cum le percepem, sunt doar iluzii – creații ale Marelui Spirit. Ea ne provoacă să ne îndoim de realitatea aparentă, să acceptăm schimbarea și să ne lărgim perspectiva.

Mesajul ciorii pentru cei cu totemul său:

  • Respectă adevărul sacru: Prin cunoașterea și respectarea legilor universale, trecerea prin viață și moarte devine armonioasă, permițând păstrarea memoriei și a înțelepciunii în viețile următoare.
  • Fii autentic: Cei cu medicamentul ciorii sunt învățați să vorbească cu voce puternică despre adevăr, să confrunte lipsa de armonie și să aducă lumină acolo unde domnește nedreptatea.
  • Integrează timpul: Ea ne îndeamnă să trăim conștient în prezent, să integrăm trecutul și să construim viitorul, recunoscând interconexiunea lor profundă.

Cioara trăiește între lumi și ne arată că fiecare gând și fiecare acțiune creează viitoarea noastră formă. Ea simbolizează transformarea eternă și ne îndeamnă să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce suntem și ceea ce devenim.

Fascinația ciorii pentru propria umbră este o metaforă a introspecției. Privind adânc în propriile noastre umbre, putem descoperi sursa schimbării, puterea creatoare și adevărul interior care modelează viitorul. Lumina și întunericul, interiorul și exteriorul, trecutul și viitorul – toate coexistă în armonie în mesajul sacru al ciorii.

vidra

VIDRA – Simbolul maternal, puterea feminină

Medicamentul oferit de vidră este un set de lecții despre energia feminină pură și echilibrată. Aceste învățături sunt valabile atât pentru femei, cât și pentru bărbați, deoarece fiecare dintre noi are o latură feminină care trebuie onorată, îngrijită și exprimată.

În tradițiile amerindiene, pielea vidrei era folosită pentru confecționarea pungilor de medicamente și ierburi vindecătoare, simbolizând vindecarea și protecția. Aceste pungi erau create de femeile șaman, lideri spirituali puternici, care aveau o energie feminină bine echilibrată și stabilă.

Simbolistica vidrei:

  • Jocul și grația: Vidra este un simbol al bucuriei, jocului și al grației. Este jucăușă, curioasă și grijulie, mai ales cu puii săi, cu care petrece ore întregi pe marginea apei. Acest comportament reflectă latura noastră feminină, capabilă să ofere iubire și să creeze un spațiu deschis pentru ceilalți.
  • Generozitatea pură: Energia vidrei este generoasă, lipsită de gelozie și răutate. Ea ne învață să fim deschiși și sinceri în relațiile noastre, promovând sprijinul reciproc și acceptarea.
  • Curiozitatea și aventura: Vidra iubește aventura și are încrederea că lumea îi este prietenoasă. Aceasta simbolizează deschiderea către viață și receptivitatea la experiențele noi.

Lecțiile vidrei:

  • Onorează-ți energia feminină: Vidra te îndeamnă să-ți accepți și să-ți exprimi latura feminină, indiferent de gen. Ea ne învață să ne bucurăm de viață, să ne jucăm și să fim deschiși la binecuvântările din jur.
  • Fii generos și autentic: Vidra simbolizează altruismul și bucuria de a oferi sprijin. Ea ne îndeamnă să ne eliberăm de invidie, de frici inutile și de atașamentele materiale care ne împovărează.
  • Curge cu viața: Mișcarea vidrei prin apă ne reamintește să curgem grațios prin viață, adaptându-ne cu ușurință și grație la schimbări.

În triburile amerindiene, femeile aveau o legătură profundă bazată pe respect și sprijin reciproc. Dacă o femeie rămânea văduvă, sora sau o rudă apropiată organiza sprijin pentru ea, astfel încât frumusețea, vitalitatea și puterea creatoare să nu fie pierdute. Vidra simbolizează acest sprijin natural, care promovează legăturile armonioase în cadrul comunității.

Mesajul vidrei:

Vidra ne îndeamnă să nu ne lăsăm copleșiți de grijile vieții, să renunțăm la frici inutile și să privim frumusețea din jur. Ea ne învață să fim receptivi la binecuvântările care vin către noi și să ne trăim viața cu ușurință, bucurie și grație. Prin latura sa feminină, vidra ne inspiră să găsim echilibrul între responsabilități și bucuriile simple ale existenței, curgând natural prin obstacole, precum apa pe care o iubește.

fluturi

FLUTURELE – Semn de transformare

Puterea pe care ne-o oferă totemul fluturelui este similară cu puterea aerului – abilitatea de a ne schimba gândurile și de a transforma ceea ce trebuie schimbat. Fluturele ne învață arta transformării și ne arată că fiecare dintre noi se află la un anumit stadiu în procesul de autotransformare.

Stadiile de transformare ale fluturelui:

  • Stadiul de ou: Acesta simbolizează faza germinativă, unde ideile și gândurile încep să prindă viață, dar încă nu au luat formă concretă. Este momentul potențialului pur.
  • Stadiul de larvă: În această etapă, ideile sunt încă în faza de început, iar noi acumulăm energie și determinare pentru a le aduce în manifestare. Este o perioadă de pregătire și creștere.
  • Stadiul de crisalidă: Aceasta este etapa interiorizării și a transformării. Un proiect, un aspect al personalității sau o idee începe să prindă formă în tăcere, din interior.
  • Stadiul final – fluturele: Părăsirea crisalidei simbolizează renașterea, eliberarea și împărtășirea frumuseții, bucuriei și culorilor noastre unice cu lumea. Este momentul în care devenim ceea ce am visat să fim.

Lecțiile fluturelui:

  • Autotransformarea: Fluturele ne ajută să înțelegem stadiul în care ne aflăm și ne pregătește sufletește pentru următorul pas pe calea creativității și a evoluției personale.
  • Claritatea și organizarea: El ne învață să folosim puterea aerului – simbol al minții și al gândirii – pentru a avea claritate în decizii, a organiza proiectele și a găsi următorul pas în viața personală sau profesională.
  • Reîncărcarea prin culoare: Dacă ne simțim obosiți sau lipsiți de energie, fluturele ne îndeamnă să privim cu atenție culorile din jurul nostru. Culorile care ne atrag pot indica un deficit în corp sau în suflet. De exemplu, atracția față de culoarea verde ar putea sugera nevoia de a consuma mai multe legume proaspete și crudități.

Simbolistica fluturelui în tradițiile amerindiene:

  • Transformarea și renașterea: Fluturele este un simbol puternic al procesului de schimbare, reprezentând tranziția dintre etape și ascensiunea către o formă superioară.
  • Frumusețea momentului prezent: Fluturele ne învață să trăim cu bucurie în prezent, să apreciem frumusețea vieții și să împărtășim culorile noastre unice cu ceilalți.
  • Curajul și strădania: Micuța omidă care visează la zbor simbolizează curajul de a ne urma visele și de a depune efortul necesar pentru a le transforma în realitate.

Mesajul fluturelui:

Fluturele ne amintește că transformarea nu este doar posibilă, ci esențială pentru creșterea noastră. El ne îndeamnă să ne adaptăm la schimbări, să fim flexibili și să îmbrățișăm fiecare etapă a evoluției noastre. Totodată, fluturele ne inspiră să căutăm frumusețea și bucuria în tot ceea ce facem, transformând micile noastre vise în zboruri mărețe către nectarul dulce al vieții.

lebada

LEBADA – Vindecare prin grația divină

Puiul mic de lebădă zbura prin lumea viselor, în căutarea viitorului. Înotând din toate puterile deasupra oglinzii lacului, el privea în jos, în sus, și în toate părțile, încercând să găsească intrarea în viitor. La un moment dat, deasupra Muntelui Sacru a apărut un vortex enorm, cea mai mare gaură neagră pe care o văzuse vreodată.

Libelula, care stătea pe marginea lacului, văzând curiozitatea puiului de lebădă, îi spuse:
„Acolo este intrarea în alte planuri, alte dimensiuni.”
Nu foarte sigur că vrea să intre în vortex, puiul întrebă ce trebuie să facă pentru a i se permite accesul.

„Trebuie doar să accepți tot ceea ce îți prezintă viitorul, fără să încerci să schimbi planul pe care Marele Spirit îl are pentru tine”, îi răspunse libelula. Uitându-se la trupul său de rățușcă urâtă, puiul de lebădă spuse:
„Am încredere în Marele Spirit și sunt gata să accept planul pe care îl are pentru mine! Am să mă las dus de spirala vortexului și am să accept ceea ce este necesar pentru transformarea mea!”

Mulțumită de răspuns, libelula începu să dizolve iluzia lacului cu puterea sa magică. Brusc, puiul de lebădă se simți purtat de spirala vortexului care apăruse chiar sub picioarele sale, în mijlocul apelor. Câteva zile mai târziu, pe oglinda lacului din lumea viselor apăru din nou puiul de lebădă. Însă acum era mare, albă, frumoasă și puternică.

Libelula, uimită de noul său aspect, o întrebă:
„Lebădă, ce s-a întâmplat cu tine?”

Lebăda, plecându-și gâtul lung și grațios, răspunse:
„Am învățat să accept, să-mi las corpul în seama puterii Marelui Spirit și am fost purtată în viitor. Am văzut multe lucruri minunate pe Muntele Sacru și, pentru că am acceptat cu încredere deplină, am primit starea de Grație. Acum sunt întruchiparea ei, așa cum mă vezi.”

Lecțiile și simbolistica lebedei în tradițiile amerindiene:

  • Transformarea prin acceptare: Lebăda simbolizează acceptarea planului divin și a transformării personale. Ea ne învață că prin încredere în Marele Spirit și prin acceptarea vindecării, putem accesa stări superioare de conștiință și renaștere spirituală.
  • Accesul la alte dimensiuni: Lebăda este un ghid al călătoriilor spirituale. Prin relaxare și deschidere, putem accesa diverse planuri de conștiință și putem percepe adevărurile invizibile ochilor fizici.
  • Rezonanța cu Universul: Ea ne arată că atunci când înțelegem și ne armonizăm cu ritmurile universale, putem experimenta miracole și o transformare profundă în viețile noastre.

Lebăda ne reamintește importanța recunoașterii și folosirii emisferei drepte a creierului, care este legată de intuiție, creativitate și percepția subtilă. Dacă ne bazăm exclusiv pe emisfera stângă, care este guvernată de logică și rațiune liniară, riscăm să pierdem legătura cu dimensiunea spirituală și cu posibilitățile infinite ale Universului.

Mesajul lebedei:

  • Relaxează-te și acceptă: Lebăda ne învață să ne relaxăm, să ne abandonăm fricile și să acceptăm darurile pe care Universul ni le oferă. Prin această acceptare, ne putem transforma viața și putem accesa grația divină.
  • Onorează intuiția: Ea ne îndeamnă să ascultăm vocea intuitivă, să fim atenți la ceea ce nu poate fi văzut cu ochii fizici și să avem încredere în protecția Marelui Spirit.
  • Transformare și grație: Lebăda simbolizează curajul de a trece prin transformări profunde, devenind o întruchipare a frumuseții, forței și armoniei.

Oamenii cu totemul lebedei au abilitatea de a vedea viitorul și de a aduce vindecare în viețile lor prin acceptare și credință. Lebăda ne arată că fiecare etapă a vieții este o oportunitate de creștere și că, prin încredere și grație, putem deveni o reflecție pură a Marelui Spirit.

interpretare vise furnica

FURNICA – Simbol de răbdare și încredere

Medicamentul pe care ni-l oferă totemul furnicii este hărnicia, răbdarea și perseverența. Furnica este un arhitect iscusit, asemenea castorului; are rezistență (stamină) precum elanul; viziune clară, ca șoarecele; și promptitudine în acțiune, asemenea ratonului. Totuși, furnica are o calitate unică: toate furnicile unui cuib funcționează într-un mental colectiv, al cărui centru este regina-mamă.

Furnicile lucrează atât individual, cât și în grup, exemplificând devotamentul, spiritul de echipă și răbdarea. Ele adună hrană, construiesc și protejează colonia cu o dedicare neclintită. Aceste calități sunt esențiale pentru cei care au furnica drept totem. Acești oameni nu cunosc lipsurile sau singurătatea, fiind optimiști și perseverând indiferent de obstacole.

Lecțiile furnicii:

  • Răbdare și încredere: Cei cu totemul furnicii înțeleg că tot ceea ce le este destinat le va veni la momentul potrivit. Dacă trebuie să stea la coadă sau să aștepte, o fac cu răbdare. Dacă un obiect dorit nu este disponibil, nu se lasă pradă disperării, ci cred cu tărie că există alternative în altă parte.
  • Deviza furnicii: „Ce-i al meu e pus deoparte.” Aceasta exprimă credința că Universul le va oferi tot ceea ce au nevoie, atâta timp cât muncesc pentru a-l obține.
  • Hărnicie și planificare: Furnica simbolizează strategia și colaborarea. Ea ne învață că lucrând pentru binele colectiv, ne vom bucura și noi de roadele efortului nostru, mai devreme sau mai târziu.
  • Evitarea autosabotării: Lipsa de răbdare și panica pot distruge cele mai bine gândite planuri. Furnica ne îndeamnă să ne păstrăm calmul, să avem încredere în rațiunea noastră și să rămânem aliniați cu ritmurile Universului.

Simbolistica furnicii în tradițiile amerindiene:

  • Colaborarea colectivă: Furnica este simbolul armoniei și al devotamentului față de comunitate. Ea ne învață că fiecare individ are un rol esențial în echilibrarea și prosperitatea grupului.
  • Rezistența și perseverența: Furnica exemplifică importanța de a lucra metodic și constant, fără a renunța în fața dificultăților.
  • Credința în abundența Universului: Furnica ne reamintește că atunci când muncim cu hărnicie și credință, Universul ne va oferi toate resursele necesare pentru a ne împlini scopurile.

Mesajul furnicii:

Furnica ne învață să ne folosim capacitatea strategică, să muncim cu răbdare și să avem încredere în procesul vieții. Atunci când fiecare contribuie la binele colectiv, beneficiile vor reveni în mod natural către toți membrii grupului. Este un totem al hărniciei neobosite, al credinței în sine și al aliniamentului cu Abundența Universală.

Furnica ne îndeamnă să avem încredere în Marele Spirit, să ne aliniem cu voința divină și să continuăm să lucrăm pentru scopurile noastre, indiferent de cât timp ar putea dura. Prin muncă și perseverență, vom găsi întotdeauna o cale spre succes.

leul

LEUL – Semn al liderului responsabil

Leul poate fi un totem dificil pentru cel care îl poartă, deoarece îl pune în poziția de a fi ținta problemelor celor din jur. Tot ce nu merge bine cade în responsabilitatea liderului. El poate deveni justificarea insecurităților subalternilor, iar ceea ce se așteaptă de la el este să preia conducerea atunci când cei din jur și-au pierdut cumpătul.

Acest totem aduce în atenție lecții legate de conducere. Una dintre cele mai importante este arta de a ghida pe cei care acceptă să te urmeze, fără a insista ca toată lumea să te urmeze. Leul ne învață, de asemenea, să conștientizăm că fiecare ființă este un lider în sine, deoarece chiar și atunci când urmează un lider, oamenii se conduc pe ei înspȟi în alegerea lor.

Lecțiile oferite de totemul Leu:

  • Echilibru pe toate nivelele: Observând mișcarea leului, avem imaginea echilibrului dintre putere, hotărâre, sănătate și grație, deci echilibrarea la nivel fizic, mental și spiritual.
  • Grija pentru cei apropiați: Această felină nu vânează decât pentru a se hrăni. Femela este un excelent vânător, iar energia sa este profund maternă, hrănindu-și adesea singură întreaga familie.
  • Curajul convingerilor proprii: Pentru cei care au acest totem sau cărora leul le apare în vise, acesta poate fi un mesaj să aibă încredere în propriile convingeri și să meargă cu curaj acolo unde împinge dorința. Dacă o asemenea persoană este urmată de alții, lecțiile de viață se vor înmulți. De multe ori, va fi forțată să-și revizuiască diverse păreri sau să-și redefinească scopul din spatele propriilor acțiuni.

Totemul leului aduce în atenție probleme importante legate de creșterea puilor: îngrijirea lor devotată, dar și oferirea independenței la timpul potrivit, pentru ca aceștia să devină puternici, asemenea părinților lor.

Simbolistica Leului în Tradițiile Amerindiene:

  • Curajul și protecția: În tradițiile amerindiene, leul simbolizează curajul, nobilitatea și spiritul de protecție. Este considerat un gardian al adevărului și un apărător al celor vulnerabili.
  • Echilibrul puterii: De asemenea, reprezintă echilibrul dintre putere și compasiune, împărțirea resurselor și respectarea ritmurilor naturale. Leul este privit ca o expresie a soarelui, un simbol al iluminării și al vieții eterne.
  • Responsabilitatea adevărului: Totemul leului împărtășește lecții despre responsabilitate. Principala responsabilitate a unui lider este de a spune întotdeauna adevărul, așa cum îl simte. Copiii, în special, răspund foarte bine la exemplul unui părinte sau profesor corect și cinstit, ceea ce le oferă o bază solidă pentru a urma acest principiu în viață.

Mesajul pe care îl poartă Leul:

  • Avertisment împotriva abuzului de putere: Leul avertizează împotriva abuzului de putere. Dacă un lider devine tiranic, dictatorial sau agresiv, acesta atrage distrugerea asupra sa și asupra comunității sale.
  • Respect și noblețe: Totemul ne învață să nu ne lăsăm subjugați, ci să devenim lideri care tratează pe ceilalți cu respectul pe care l-ar dori pentru ei.

Leul își îndemnă purtătorii lui ca totem, să vorbească cu putere, să fie autentici și să învățe să râdă din toată inima. Această capacitate de a râde și de a inspira încurajează conexiunile autentice cu cei din jur, fiind o expresie a echilibrului și a nobilimii interioare.

interpretare vise veverita

VEVERIȚA – Îndemnul la pregătiri pentru liniște și siguranță

Veverița ne învață să ne pregătim pentru iarnă atunci când copacii sunt goi și fructele lor au căzut la pământ. Totemul veveriței poate să ne apară în multe forme, deoarece acest mic animal este foarte vioi și complex. Este foarte dificil de multe ori să stai alături de o persoană cu totemul veveriței, deoarece îți pune în mod serios nervii la încercare cu neastâmpărul său înnăscut.

Lecțiile pe care le oferă veverița:

  • Pregătirea pentru viitor: Veverița este o ființă strângătoare; ea adună și depozitează, având întotdeauna o rezervă de „ceva bun”… cum ar fi un sfat, un chibrit, mâncare, dulciuri, bani – pe scurt: Energie.
  • Rolul său de muncitor forestier: Semințele îngropate de ea în locuri strategice prind rădăcini și încep să crească la începutul primăverii, ceea ce îi conferă funcția de cercetaș și muncitor forestier.
  • Ușurarea poverilor: Veverița ne spune să ne ușurăm sarcina dacă am adunat prea mult din ceea ce ne îngreunează viața, cum ar fi lucruri pe care le ținem în casă și nu le folosim, gânduri apăsătoare, griji sau stres. Locul cel mai sigur în care se poate depozita ceva este, în ultima instanță, o inimă curată și un mental netulburat.

Simbolistica veveriței în tradițiile amerindiene:

  • Protecția resurselor: În tradițiile amerindiene, veverița simbolizează precauția, grija pentru viitor și puterea de a aduna resurse necesare.
  • Generozitatea naturii: Este privită ca un simbol al generozității naturii, care oferă din belșug semințe și oportunități de creștere pentru toți cei din jur.
  • Adaptabilitatea: Veverița reprezintă adaptabilitatea, fiind un exemplu al modului în care trebuie să ne ajustăm în fața schimbărilor și să folosim resursele cu înțelepciune.

Mesajul oferit de veveriță:

  • Înfruntarea fricilor: Cei care simt că îi încearcă frica de sărăcie este bine să lucreze cu acest totem. Credința că tot ceea ce se întâmplă este spre bine elimină grijile și temerile.
  • Autoanaliza: Veverița ne inspiră să ne punem întrebări cheie despre gestionarea energiei și a resurselor. Exemple: Nu cumva am adunat prea multe lucruri inutile? Nu cumva îmi risipesc energia pe activități care nu aduc valoare?

Totemul veveriței ne amintește de puterea perseverenței și de modul în care, printr-o pregătire atentă, putem să atingem obiective înalte, asemenea veveriței care a adunat până și energia vulturului și astfel… a învățat să zboare!

broasca

BROASCA – Semn al purificării și al transformării

Broasca cântă cântecul care vestește ploaia ce spală praful de pe fața naturii. Acest totem este similar cu medicamentul apei și se află la Răsărit pe roata vieții. Broasca ne învață să fim atenți la apa din noi, inclusiv la lacrimile noastre, pe care ne îndeamnă să le onorăm, deoarece ele sunt Apa Purificatoare pentru suflet. Toate ritualurile care includ apa au legătură cu medicamentul broaștei, inclusiv inițierile prin apă.

Lecțiile pe care le aduce broasca:

  • Puterea apei: Apa pregătește și curăță corpul pentru ceremoniile sacre. Este elementul pe care îl înțelegem cel mai bine atunci când suntem în uterul mamei. Broasca, fiind un animal amfibiu, cunoaște fluiditatea apei și învață să meargă doar după ce a învățat să înoate.
  • Chemarea ploii: Transformarea sa în adult scoate broasca din apele copilăriei, din lumea peștelui, ceea ce îi dă puterea să cheme chiar apele cerului. Spiritul Broaștei cere Spiritului Tunetului să curețe pământul scorojit și să-l umple din nou cu apa dătătoare de viață.
  • Grija pentru apele interioare: Broasca ne spune să fim atenți la uscăciunea interioară, să nu rămânem fără lacrimi, ci să avem grijă ca apele noastre interioare să fie proaspete și limpezi.

Simbolistica broaștei în tradițiile amerindiene:

  • Ritualurile apei: În tradițiile amerindiene, broasca este un simbol al purificării, fiind adesea invocată în ceremonii legate de apă. Apa este considerată un element sacru, iar broasca, ca mesager al apei, are o putere deosebită de a aduce echilibru.
  • Vindecarea prin apă: În practicile șamanice aztece și mayașe, medicamentul broaștei era utilizat pentru vindecare. Apa folosită în ritualuri era considerată purificatoare, ajutând la eliberarea energiilor negative.
  • Transformarea și adaptabilitatea: Broasca simbolizează transformarea, de la stadiul de mormoloc la adult, și adaptabilitatea la diverse medii.

Mesajul broaștei:

  • Eliberarea poverilor: Dacă simțim oboseală, frustrare sau nervozitate, cântecul broaștei ne reamintește că apa spală și echilibrează. O baie caldă, fără distrageri, poate fi soluția perfectă pentru reechilibrare.
  • Echilibrarea energiei: Oamenii cu totemul broaștei au capacitatea de a oferi sprijin și vindecare acolo unde este nevoie. Apa, având o conductibilitate mare, este un instrument folosit de clarvăzători pentru a „vedea” alte realități.
  • Eliberarea emoțiilor negative: Broasca ne îndeamnă să ne eliberăm gândurile și sentimentele care ne tulbură. Ne încurajează să ieșim la lumină, să ne scăldăm în ape limpezi și să ne reamintim puterea de a simți.

Totemul broaștei ne învață să evităm ceea ce este „prea mult” – munca excesivă, stresul sau gândurile negative – și să căutăm echilibrul. Transformarea este esențială; așa cum broasca sare de pe o frunză pe alta, și noi trebuie să ne adaptăm și să explorăm noi perspective, păstrându-ne mereu sufletul curat și apa interioară limpede.

corb

CORBUL – Anunță că inexplicabilul se va întâmpla

Dintotdeauna, corbul a fost considerat purtătorul medicamentului magiei, în diverse culturi umane. Dacă medicamentul său este folosit cu intenția de a face rău, magia devine rea, iar purtătorii săi inspiră teamă prin frică, dar nu respect.

Lecțiile cu care vine corbul:

  • Cunoașterea întunericului: Corbul posedă cunoștințe despre intrarea în întuneric, în casa lucrurilor încă neformate, cunoscută ca Marele Mister. Negrul, culoarea sa, simbolizează căutarea, necunoscutul și schimbarea formei.
  • Puterea transformării: La vindecarea la distanță a unei persoane, corbul este mesagerul care duce pe aripile sale medicamentul magic, deoarece Marele Mister are puterea de a crea o nouă realitate. Cel care pătrunde în acest spațiu renunță la trecut, renăscând purificat și sănătos.
  • Discernământul: Corbul ne învață să folosim discernământul atunci când avem la îndemână o formă de energie, subliniind că orice abuz al acesteia se plătește.

Simbolistica corbului în tradițiile amerindiene:

  • Mesager al Marelui Spirit: În tradițiile amerindiene, corbul este considerat un mesager al Marelui Spirit. Fumul este simbolul său, purtând misterul și mesajele divine.
  • Miracolele și magia: Corbul reamintește despre miracolele care aduc bucurie și speranță. Totemul său avertizează împotriva intențiilor negative, subliniind că energia se întoarce amplificată la cel care o trimite.
  • Onorarea vieții: Corbul ne inspiră să onorăm toate creaturile și să apreciem darul vieții, fiind un simbol al conexiunii sacre cu natura.

Mesajul corbului:

  • Transformare și renaștere: Corbul ne încurajează să acceptăm schimbarea și să avem credință în procesul de transformare. Acesta este un totem al creșterii spirituale și al eliberării de frici.
  • Responsabilitatea intenției: Corbul avertizează asupra folosirii greșite a magiei sau energiei, reamintind că intenția este o forță puternică. Orice act bazat pe răutate se va întoarce asupra emitentului, iar orice act de bunătate va genera miracole.

Corbul ne reamintește să ne păstrăm credința în bine, să respectăm forțele necunoscute și să ne folosim energia cu înțelepciune. Este un totem al misterului, care aduce lecții despre magia vieții și despre transformarea interioară.

balena simbolistica

BALENA – Memoria străbunilor, adevărul eliberator

Balena este ca o mare bibliotecă plutitoare. Ea poartă în sine însăși istoria planetei și se spune că a fost plasată aici de către Strămoșii noștri din Sirius, tocmai în acest scop. Biologii afirmă că balena este un mamifer și că, acum milioane de ani, ar fi fost un mamifer terestru sau amfibiu.

Lecțiile pe care le aduce balena:

  • Conexiunea cu trecutul: Balena păstrează vechile înregistrări ale planetei, fiind o custode al memoriei colective. Cei care au medicamentul balenei pot înțelege vibrațiile sunetelor și accesa informații străvechi.
  • Claraudiția și telepatia: Persoanele conectate cu balena au adesea daruri intuitive precum claraudiția, putând recepționa frecvențe joase și înalte. Acest lucru le permite să comunice telepatic și să acceseze Mentalul Universal al Marelui Spirit.
  • Vindecarea prin sunet: Balena ne învață să folosim sunetele și frecvențele pentru a echilibra corpul emoțional și pentru a vindeca mintea și trupul.

Simbolistica balenei în tradițiile amerindiene:

  • Legătura cu limbajul primordial: Înaintea apariției limbajului vorbit, triburile comunicau prin sunete și semne. Balena reprezintă limbajul primordial și ne invită să accesăm această parte din noi care cunoaște limbajul universal.
  • Protector al cunoașterii: În mitologiile tribale, balena este considerată un protector al cunoașterii străvechi, păstrând secretele istoriei planetei în adâncurile oceanelor.
  • Armonia cosmică: Sunetul ritmic al balenei este asociat cu bătaia inimii universului, aliniindu-ne cu energia vindecătoare și armonioasă a cosmosului.

Mesajul balenei:

  • Explorarea sinelui: Balena ne îndeamnă să ne folosim vocea interioară pentru a accesa amintirile străvechi și a descoperi adevărul despre noi înșine și istoria planetei.
  • Armonia prin muzică: Toba șamanică și alte instrumente ritmice sunt unelte prin care ne putem alinia cu vibrațiile vindecătoare ale balenei. Fiecare dintre noi este o melodie unică, iar balena ne învață să o exprimăm liber.
  • Meditație și conectare: Prin contopirea cu oceanul vast al conștiinței, putem găsi răspunsurile la întrebările noastre cele mai profunde și ne putem alinia cu ritmurile universale.

Balena este o călăuză către înțelepciunea adâncurilor, un simbol al conexiunii cu trecutul și un mesager al armoniei universale. Ea ne învață să prețuim limbajul sunetelor și să accesăm memoria colectivă a planetei pentru a descoperi adevăruri profunde.

cerbul lopatar

CERBUL – Simbol de demnitate şi respect pentru propria persoană

Nordul reprezintă locul unde se găsește înțelepciunea, iar Cerbul este unul dintre animalele de la Nord, el învățându-ne cum să recunoaștem și să apreciem această virtute. Corpul său este mare, iar puterea fizică și virilitatea sa sunt cu totul speciale.

Este ceva extraordinar să asculți chemarea lui de dragoste în nopțile senine de primăvară, când aerul este parfumat de mirosul reavăn al câmpiei și de moscul pe care îl emană cerbul.

Masculinitatea sa, pusă în evidență de coarnele enorme, vocea puternică și comportamentul lipsit de inhibiții, ne învață despre demnitate și putere. Cerbul ne îndeamnă să avem respect mai întâi față de noi înșine, pentru a putea manifesta același respect față de ceilalți. Nimic nu oferă o satisfacție mai mare decât o muncă bine făcută. Orice activitate realizată cu convingere și bucurie, fără dorința de a atrage laude, devine o expresie a spiritului generos al cerbului.

Înțelepciunea vine din înțelegerea că ceea ce numim „creație” este un proces activ, ce are loc în fiecare clipă, prin contribuția fiecăruia dintre noi. Cerbul ne îndeamnă să creăm continuu, cu dragoste și bucurie, să ne bucurăm de ceea ce am realizat și să apreciem reușitele celor din jur ca și cum ar fi ale noastre.

Lecțiile pe care le aduce cerbul:

  • Puterea coarnelor: Coarnele cerbului simbolizează autoritatea și capacitatea de a proteja și de a lupta pentru ceea ce este important. Ele sunt un simbol al masculinității și al reînnoirii, reamintindu-ne să ne folosim forța cu înțelepciune.
  • Echilibrul între forță și blândețe: Cei care au medicamentul cerbului știu când să se apropie cu blândețe și sfială și când să atace cu coarnele îndreptate înainte. Acest echilibru între fermitate și compasiune este esențial în toate aspectele vieții.
  • Respectul față de înțelepciune: Energia cerbului amintește de străbunii tribului care, trecuți de tinerețe, ghidează tinerii sălbatici și plini de energie, sfătuindu-i să-și folosească puterea vitală cu discernământ și înțelepciune.

Simbolistica cerbului în tradițiile amerindiene:

  • Conexiunea cu bătrânii: Cerbul este un simbol al respectului pentru bătrânii tribului, care aduc calmul, cumpătarea și experiența anilor la sfatul comunității. Tinerii sunt îndemnați să le respecte învățăturile și să învețe din ele.
  • Mândria și noblețea: Comportamentul cerbului, dominat de demnitate și eleganță, inspiră oamenii să-și mențină mândria și să-și respecte rădăcinile.
  • Ciclul vieții: Coarnele cerbului, care cad și cresc din nou, simbolizează reînnoirea și continuitatea vieții.

Mesajul cerbului:

  • Tenacitatea și recunoștința: Cerbul ne învață să ne urmărim scopurile cu perseverență, să fim recunoscători celor care ne-au sprijinit și să oferim sprijin celor care au nevoie de încurajare.
  • Calmul în fața provocărilor: Dacă lucrurile nu se prezintă așa cum ne-am dorit, cerbul ne sfătuiește să păstrăm tăcerea înțelepciunii, să ne regăsim calmul și să acționăm cu măsură. Cuvintele și acțiunile noastre trebuie să reflecte controlul și demnitatea interioară.
  • Explorarea potențialului: Cerbul ne avertizează să nu subestimăm nici pe ceilalți, nici propriul nostru potențial. El ne îndeamnă să recunoaștem valoarea fiecărei ființe și să lucrăm cu iubire și respect.

Cerbul este un simbol al nobleței, al demnității și al înțelepciunii. Prin prezența sa, el ne inspiră să trăim cu mândrie și respect, îmbinând puterea cu blândețea și înțelegerea profundă a ciclurilor vieții.

sconcs

SCONCSUL – Reputaţia și relația autentică

Sconcsul cel urât mirositor… dar ca medicament? Cui îi vine să râdă, îi recomand să se gândească mai bine. Acest mic animal, foarte drăguț de altfel, are o putere mare. El ne învață despre Respect: dacă-l agresezi, el nu te atacă cu ghearele și dinții, dar te face să-ți pierzi cunoștința din cauza mirosului pe care îl trimite în direcția ta.

Lecțiile pe care le aduce sconcsul:

  • Respectul de sine: Numai atunci când ai respect față de tine însuți, poți să-i respecți și pe cei din jur. Sconcsul ne arată că respectul pornește din acceptarea propriei identități, așa cum este ea.
  • Autenticitatea: Atunci când înțelegi că ești perfect așa cum ești, pentru scopul pentru care te-ai născut, poți învăța lecția sconcsului. Câmpul energetic al fiecăruia reacționează, atrăgând oameni similari și respingând pe cei cu intenții agresive.
  • Carisma și protecția: Frumusețea și carisma sconcsului atrag, dar abilitatea sa de a respinge pe cei care vor să-i fure energia este o lecție despre păstrarea granițelor sănătoase.

Simbolistica sconcsului în tradițiile amerindiene:

  • Magician al mirosurilor: Sconcsul este considerat un adevărat magician al mirosurilor. Mirosul său poate respinge sau atrage, în funcție de intenție.
  • Farmecul personal: Mirosul de mosc al sconcsului, folosit pentru atragerea partenerilor, simbolizează farmecul personal și responsabilitatea folosirii acestuia cu discernământ.
  • Oglinda relațiilor: Sconcsul ne îndeamnă să privim cu atenție ce fel de persoane atragem în cercul nostru social sau ca parteneri, acestea fiind o reflexie a respectului de sine.

Mesajul sconcsului:

  • Discernământul: Sconcsul ne avertizează asupra utilizării nepotrivite a farmecului personal. El ne îndeamnă să fim atenți la mesajele pe care le transmitem și să fim conștienți de consecințele lor.
  • Păstrarea reputației: Lecția sconcsului este despre păstrarea reputației și despre gestionarea responsabilă a energiei personale. Totemul său ne încurajează să fim selectivi cu cei pe care îi lăsăm aproape și să cultivăm relații bazate pe respect reciproc.

Sconcsul este un simbol al puterii subtile, al respectului de sine și al autenticității. Prin lecțiile sale, el ne arată că adevărata putere vine din acceptarea și protejarea propriei identități.

libelula

LIBELULA – Simbol de transformare, înţelepciune, iluminare

Libelula ne vorbește despre fațada iluzorie pe care o acceptăm ca realitate fizică, dar și despre timpul viselor. Iridescența aripilor libelulei ne aduce în conștiință faptul că există culori pe care nu le cunoaștem, pe care nu le-am întâlnit încă în experiența noastră de zi cu zi.

Lecțiile pe care le aduce libelula:

  • Revelația iluziei: Libelula ne ajută să înțelegem că lumea fizică este adesea o iluzie, invitându-ne să privim dincolo de suprafață pentru a descoperi adevăruri mai profunde.
  • Conexiunea cu visele: Această creatură zveltă ne inspiră să explorăm lumea viselor și să aducem în realitate lecțiile pe care le învățăm acolo.
  • Schimbarea și adaptabilitatea: Libelula este un simbol al transformării, al capacității de a schimba perspectivele și de a ne adapta la noile circumstanțe.

Simbolistica libelulei în tradițiile amerindiene:

  • Mesagerul luminii: În mitologiile amerindiene, libelula este considerată un mesager al luminii, purtând înțelepciunea și cunoașterea spirituală.
  • Legătura cu spiritele elementale: Libelula este conectată la lumea elementelor – aer, apă, foc și pământ – și la spiritele lor protectoare, care veghează echilibrul natural.
  • Dragonul transformat: Potrivit unei legende vechi, libelula era cândva un dragon acoperit cu solzi, care purta înțelepciunea luminii și arta schimbării formei. Coiotul, spiritul șiret și jucăuș, a convins dragonul să-și reducă dimensiunea și să accepte fragilitatea aripilor iridescente. Deși și-a pierdut puterea imensă, libelula a păstrat esența transformării și mesajul cunoașterii spirituale.

Mesajul libelulei:

  • Schimbarea obiceiurilor: Libelula ne îndeamnă să lăsăm în urmă obiceiurile care ne fac rău și să ne reinventăm, eliberându-ne de iluzii.
  • Mulțumirea pentru ceea ce avem: Totemul său ne încurajează să fim recunoscători pentru darurile vieții și să onorăm frumusețea lumii din jurul nostru.
  • Acceptarea transformării: Libelula ne amintește că schimbarea este o parte naturală a vieții și că fiecare transformare ne aduce mai aproape de adevărata noastră esență.

Libelula este un simbol al frumuseții efemere, al energiei în mișcare și al iluminării. Prin lecțiile sale, ea ne ghidează să descoperim adevărurile ascunse și să trăim cu autenticitate și grație.

cal

CALUL – Puterea înțelepciunii și a călătoriei spirituale

Calul este un simbol complex, un armăsar în vis poate indica forţa şi potenţa, în timp ce un cal de povară poate fi un semn al exploatării. Dacă te visezi în şeaua unui cal care aleargă în galop, atunci este un simbol al libertăţii şi unităţii cu natura.

“A fura cai echivalează cu a fura putere”, se spunea adesea în Vestul Sălbatic. Aceasta deoarece calul simbolizează nu doar puterea fizică, ci și cea spirituală. În practicile șamanice din întreaga lume, calul este văzut ca un vehicul care permite călătoria între lumi, atingând înălțimile cele mai apropiate de cer. Domesticirea calului și prietenia dintre el și om au reprezentat o descoperire revoluționară pentru civilizațiile timpurii, care au „prins aripi” și viteză datorită acestuia.

Povestea lui Dreamwalker (Călăuza Visării):

Dreamwalker, un șaman vestit, a plecat într-o călătorie lungă pentru a vizita prietenii săi din națiunea Arapaho, care îl chemaseră la căpătâiul unui bolnav. Cu pipa păcii la el, Dreamwalker a traversat preeria, fiind recunoscut ca om al păcii. Pe drum, i-a apărut o herghelie de mustangi, fiecare purtând un mesaj diferit:

  • Calul Negru: S-a apropiat de Dreamwalker spunându-i: “Sunt din Vidul unde se află toate răspunsurile. Urcă pe spatele meu și vei cunoaște puterea de a intra în Întuneric pentru a găsi Lumina.”
  • Armăsarul Galben: Acesta i-a arătat Răsăritul, locul de unde răsare Marea Lumină. I-a transmis că, prin cunoaștere, poate aduce răspunsuri care să-i lumineze pe semenii săi.
  • Armăsarul Roșcat: Ridicându-se pe picioarele din spate, Armăsarul Roșcat i-a arătat cum să echilibreze lucrul cu joaca și să găsească bucuria în tot ceea ce face.
  • Armăsarul Alb: În fruntea hergheliei, Armăsarul Alb i-a spus că el reprezintă Înțelepciunea Puterii și că abuzul de putere te îndepărtează de înțelepciune. El i-a reamintit lui Dreamwalker că adevărata putere vine din muncă grea, răspundere echilibrată și respectul pentru nevoile celorlalți.

Simbolistica calului în tradițiile amerindiene:

  • Puterea spiritului: Calul simbolizează călătoria spirituală, capacitatea de a depăși limitele lumii materiale și de a accesa dimensiuni superioare.
  • Conexiunea cu Marele Spirit: Armăsarul Alb este mesagerul care ne învață că înțelepciunea adevărată provine din armonizarea puterii cu modestia și responsabilitatea.
  • Unificarea prin diversitate: Mesajul hergheliei vorbește despre respectarea tuturor culorilor și căilor, asemenea unui curcubeu care unește.

Mesajul calului:

  • Echilibrul dintre eu și noi: Lecția calului este despre transformarea individualismului în cooperare. „Eu” devine „noi” atunci când înțelegem că toate căile și culorile sunt parte din același întreg.
  • Respectul și responsabilitatea: Adevărata putere nu constă în forță brută sau în impunere, ci în capacitatea de a sprijini, de a vindeca și de a duce povara în mod echitabil.
  • Călătoria spre lumină: Calul ne îndeamnă să folosim puterea primită pentru a ilumina calea altora și pentru a ne îmbunătăți pe noi înșine.

Calul este un simbol al forței, al libertății și al conexiunii cu spiritul. Prin povestea sa, el ne reamintește că puterea adevărată vine din echilibru, respect și dedicare față de ceilalți și față de Marele Spirit.

bivol

BIVOLUL – Semn de abundență și recunoștință

În tradiția triburilor Lakota, cel mai respectat simbol este Bivolul. “The White Buffalo Calf Woman”, Femeia Pui de Bivol Alb, o apariție rară și specială, este un simbol al păcii și al elementului pământ. Conform legendei, ea a adus pipa păcii, realizată din lut sacru, și i-a învățat pe oameni să se roage.

Povestea Pipei Păcii:

Pipa păcii este considerată sacră, fiind simbolul uniunii dintre forțele masculine și feminine. Cupa pipei, ce conține tutunul, simbolizează principiul feminin, iar teava reprezintă principiul masculin. Atunci când cele două sunt unite, energia Marelui Spirit este invocată, iar fumul, vizibil și sacru, devine o rugăciune purificatoare care leagă oamenii de forțele universului.

Apariția unui bivol alb este un semn extraordinar pentru amerindieni, indicând că rugăciunile lor au fost auzite, că pipa păcii este onorată și că profețiile străvechi sunt împlinite.

Bivolul a fost un companion esențial al țăranului român, folosit pentru muncile grele ale câmpului, precum aratul și transportul, datorită forței sale remarcabile și adaptabilității la terenurile dificile. În tradițiile populare, bivolul simbolizează perseverența și răbdarea. El este văzut ca un animal nobil, capabil să îndure greutățile muncii fără a-și pierde puterea, fiind o reprezentare a relației armonioase dintre om și natură.

Lecțiile pe care ni le amintește bivolul:

  • Rugăciunea și recunoștința: Bivolul ne învață că o rugăciune făcută cu pace în suflet este întotdeauna ascultată. El ne îndeamnă să fim recunoscători pentru darurile primite și să respectăm abundența oferită de pământ.
  • Respectul pentru viață: Acest animal a fost sursa principală de hrană, îmbrăcăminte și unelte pentru indienii din preerie. Fiecare parte a bivolului era utilizată cu respect profund, iar sacrificiul său era onorat prin ceremonii sacre.
  • Unitatea creației: Prin intermediul pipei păcii, bivolul ne reamintește că toate ființele, indiferent de rasă sau națiune, au dreptul la darurile pământului. Respectul reciproc și armonia sunt esențiale pentru menținerea echilibrului creat de Marele Spirit.

Simbolistica bivolului în cultura nativilor americani:

  • Semnul abundenței: Apariția unui bivol alb semnalează o perioadă de prosperitate și completare.
  • Legătura cu sacralitatea: Bivolul este un simbol al interdependenței dintre toate formele de viață, fiecare având un rol în susținerea existenței.
  • Mesager al păcii: Fumul pipei păcii, dedicat fiecărei familii de vietăți, simbolizează conexiunea universală și respectul pentru toate creațiile.

Mesajul promovat de bivol ca totem:

  • Fii un instrument al păcii: Bivolul ne îndeamnă să fim răspunsul la rugăciunile celor din jur, să oferim înțelegere și sprijin chiar și atunci când suntem confruntați cu diferențe.
  • Onorează calea fiecăruia: Fiecare drum, chiar dacă diferit de al nostru, trebuie respectat. Bivolul ne învață să punem pacea și armonia mai presus de toate.
  • Acceptă ajutorul cu recunoștință: Nimic nu se poate realiza fără ajutorul Marelui Spirit. Bivolul ne amintește să cerem sprijin atunci când este nevoie și să primim ajutorul cu mulțumire.

Bivolul este un simbol al abundenței sacre și al unității dintre toate formele de viață. Prin mesajele sale, el ne arată valoarea rugăciunii, a recunoștinței și a respectului față de creația divină. În folclorul românesc, bivolul apare uneori ca simbol al protecției și al legăturii cu forțele ancestrale ale naturii. Deși mai puțin frecvent menționat decât alte animale, el păstrează o aură de respect, fiind perceput ca un spirit al pământului care aduce stabilitate și siguranță în gospodării.

coiot

COIOTUL – Păcăliciul cu lecții neașteptate

Există mii de mituri și povestiri despre coiot, marele joker și păcălici. Mulți îl denumesc, pentru acest motiv, “câinele medicament”, dar se prea poate ca gustul medicamentului adus de coiot să nu fie întotdeauna pe placul nostru. În orice caz, acest medicament vine să te facă să râzi. În ultima instanță, ești nevoit să faci “haz de necaz”, pentru că lecția pe care o aduce coiotul este despre propria persoană.

Lecțiile pe care le aduce coiotul:

  • Autoreflectarea prin umor: Coiotul are puteri magice, dar ele nu lucrează întotdeauna în favoarea lui. Prin autosabotajul său constant, el ne arată cum și noi repetăm aceleași greșeli. Prinderea în propriile capcane este o oglindă pentru propria noastră autoiluzionare.
  • Hazul de necaz: El ne învață să nu ne luăm prea tare în serios, folosindu-se de glume cosmice pentru a ne arăta absurditățile vieții. Râsul devine o cale de vindecare.
  • Supraviețuirea și reziliența: Deși se împiedică, ia bătaie și cade, coiotul se ridică mereu. Perseverența sa ne inspiră să continuăm, indiferent de obstacole.

Simbolistica coiotului în tradițiile amerindiene:

  • Glumețul cosmic: Coiotul simbolizează dualitatea – el este la fel de mult un profesor al umilinței cât este și un spirit al umorului. Prin pățaniile sale, transmite lecții valoroase.
  • Avertisment împotriva iluziei: Coiotul ne avertizează să fim atenți la aparențe și la minciunile spuse atât de alții, cât și de noi înșine. El este un simbol al dezvăluirii adevărului ascuns.
  • Protectorul ușurătății: Coiotul apare atunci când viața devine prea serioasă, pentru a dispersa grijile și a aduce o perspectivă mai relaxată.

Mesajul coiotului:

  • Fii atent la capcane: Lecția coiotului este să fim vigilenți la autoamăgire și să evităm să cădem în propriile capcane. El ne învață să recunoaștem tiparele distructive.
  • Nu lua viața prea în serios: Coiotul ne reamintește că râsul este esențial în procesul de vindecare. Chiar și cele mai absurde situații au o parte luminoasă.
  • Atenție la înșelăciune: Medicamentul coiotului avertizează împotriva manipulării, a promisiunilor false și a intențiilor ascunse ale celor din jur.

Coiotul este glumețul cosmic, un maestru al iluziei și al lecțiilor neașteptate. Prin umorul său, el ne ajută să vedem realitatea cu alți ochi, să ne confruntăm cu propriile slăbiciuni și să ne regăsim echilibrul interior.

arici

ARICIUL – Semn al inocenţei și credinței

Sudul este locul inocenței copilărești și al modestiei, umilinței. Este casa jocului, iar ariciul ocupă un loc de onoare. Puterea sa este deosebită, el ne învață despre încredere și credință în Marele Spirit. Credința conține în interiorul său încrederea în posibilitatea de a “muta munții”, adică de a înfăptui lucruri mărețe prin cooperare, având credință în forța extraordinară și iubirea Marelui Spirit.

Povestea ariciului și a ursului:

Într-o zi, ariciul a găsit un trunchi de copac gol pe dinăuntru, o adevărată casă de jucărie pe care natura părea să o fi creat special pentru el. Cu entuziasm copilăresc, s-a urcat pe trunchi, s-a rostogolit, s-a scărpinat de scoarța acestuia și l-a explorat în toate felurile posibile. Bucuria sa era molipsitoare, dar mai ales lipsită de teamă. În timp ce se distra, a apărut bătrânul urs al pădurii, renumit pentru autoritatea sa și pentru faptul că nimeni nu îndrăznea să i se adreseze direct. Ariciul, însă, cu candoarea specifică inocenței, l-a chemat chicotind vesel să se joace împreună la buturugă.

Ursul a rămas uimit de vioiciunea ariciului, de candoarea lui, și-a amintit de timpurile când el însuși era un ursuleț jucăuș. Spre consternarea tuturor viețuitoarelor pădurii, bătrânul urs a început să fugă după arici în jurul buturugii, readus în joc și bucurie de energia micuțului său prieten.

Această poveste ne arată că inocența, bucuria sinceră și deschiderea pot topi chiar și cele mai aspre inimi. Ursul, simbol al seriozității și al puterii, a fost adus înapoi la esența jocului și a copilăriei.

Lecțiile pe care le aduce ariciul:

  • Credința și drumul propriu: Având credință în Planul Divin pe care Marele Spirit îl are pentru fiecare ființă, omul poate să își descopere calea potrivită. Această cale este locul unde talentele individuale pot fi dezvoltate și folosite în armonie cu scopul mai înalt.
  • Construirea unui spațiu sacru: Prin încrederea acordată celor din jur, putem să creăm un spațiu curat, sacru, în care comunicarea de la inimă la inimă să fie posibilă. În acest spațiu, cei din jur se simt în siguranță, își deschid inimile cu generozitate și ne binecuvântează cu prezența lor.
  • Protecția prin limite concrete: Spinii ariciului se ridică doar atunci când încrederea sa este trădată. În mod normal, ariciul este blând, iubitor și neagresiv, însă reacționează ferm atunci când simte pericolul. Această dualitate ne învață despre stabilirea limitelor sănătoase în relații.

Simbolistica ariciului în tradițiile amerindiene:

  • Simbol al inocenței: Ariciul este asociat cu puritatea și bucuria copilăriei, fiind un exemplu de deschidere sinceră față de viață.
  • Protector al sufletului copilăresc: Prin candoarea și jocurile sale, ariciul ne amintește să ne conectăm la copilul interior și să ne bucurăm de fiecare moment.
  • Legătura cu joaca: Povestea ariciului și a ursului ilustrează puterea jocului de a înmuia chiar și cele mai dure inimi.
  • Adaptabilitatea: Ariciul ne arată că putem găsi bucurie și protecție chiar și în lucrurile simple din jurul nostru, simbolizând capacitatea de a ne descurca indiferent de condiții.

Mesajul ariciului:

  • Păstrează copilul interior: Ariciul ne învață să nu ne pierdem bucuria copilăriei, să fim deschiși către fantezie și să creăm din lucruri simple motive de joacă.
  • Evită masca seriozității: El ne avertizează împotriva rigidității și a încruntării, reamintindu-ne că bucuria și jocul sunt esențiale pentru echilibrul interior.
  • Generozitatea și adevărul: Lecția ariciului este despre deschiderea inimii către generozitate, adevăr și credință, invitându-ne să trăim cu sufletul deschis și plin de iubire.
  • Curajul vulnerabilității: Atunci când ariciul își deschide inima, el devine un exemplu al puterii care provine din vulnerabilitate și încredere reciprocă.

Ariciul este un simbol al purității, al bucuriei și al încrederii. Prin lecțiile sale, el ne arată că puterea adevărată vine din deschiderea inimii și din curajul de a trăi fiecare zi cu candoarea unui copil. Povestea sa ne inspiră să ne bucurăm de momentele simple și să trăim viața cu un zâmbet autentic și plin de căldură.

linx

LINXUL – Aflarea secretelor fără ocolișuri

Se spune că atunci când vrei să afli un secret, locul unde poți să cauți răspunsul este în medicamentul Linxului. Cu toate acestea, aici apare o mare problemă: e cel mai dificil lucru să faci Linxul să-ți spună ceva pe de-a dreptul. Atunci când te confrunți cu totemul Linxului, înseamnă că anumite lucruri îți sunt ascunse sau necunoscute.

Linxul este păstrătorul secretelor oculte, al cunoștințelor magice, de mult uitate. El știe cum să se miște prin spațiu și timp, cum să intre în Marea Liniște, pentru a descoperi misterele ascunse. Linxul nu este gardianul secretelor, ci cunoscătorul secretelor. Dar… cine îl roagă să îi fie profesor, are surpriza să vadă că Linxul fuge pe afară după păsărele, sau că se joacă prin nisip, în loc să se comporte ca un profesor serios. Linxul conferă clarviziune, și cei care au în totemul lor acest semn, pot să acceseze imagini mentale despre diverse persoane, despre secretele lor, despre ceea ce ele ascund chiar de propria persoană, sau de alte persoane. Persoana linx poate să vadă teama ascunsă, auto-decepția, minciuna, ascunzișurile, secretele, comorile. Ea știe, și totuși nu spune.

Dacă dorești informația pe care o posedă linxul, este un lucru înțelept să respecți obiceiul și tradiția oamenilor linx.

De exemplu, atunci când mergi la o ghicitoare, la o persoană Choktaw, ți se cere să-i plătești, să-ți arăți recunoștința și considerația, oferind bani, tutun, pături sau alte lucruri necesare traiului. Această operațiune se numește Legea Linxului, și este practicată deschis de către popoarele native Amerindiene, Țigani, Egipteni, Sufi, dar de fapt persoane linx există mai mult sau mai puțin la suprafață în orice cultură, și ele merită stima și respectul nostru. Dacă ți-a ieșit în cale un linx, acesta este un semn că se ascunde ceva înțelegerii tale.

Dacă ești tu însuți un linx, ascultă-ți cu atenție vocea interioară, vocea eu-lui tău superior care îți șoptește adevăruri în ureche, și, desigur, fii foarte atent la imaginile vizuale care îți vin ca revelații importante.

Linxul te așteaptă la ușă, și el este acolo ca să te conducă spre înțelegerea unor lucruri pe care le-ai uitat despre tine însuți, să-ți arate comorile ascunse, redescoperirea unor frați și surori de care nu mai știai de mult. Se crede că Sfinxul Egiptean este imaginea Linxului, care cu zâmbetul său atotcunoscător privește în zare, peste nisipurile din clepsidra eternității. Linxul ne mai învață că de multe ori este bine să nu vorbim anumite lucruri, să nu “lăsăm pisica să ne scape din traistă”. Există secrete care este mai bine să nu fie spuse, există promisiuni care este mai bine să nu fie încălcate, și aducându-ne aminte de zâmbetul de linx al enigmaticei Mona Lisa, putem și noi să zâmbim, știind numai noi înșine de ce zâmbim.

armadillo

ARMADILLO (Tatu Carreta) – Limite, bariere, praguri, spre binele nostru

Armadillo își poartă armura în spate tot timpul, iar acest medicament este parte din corpul nostru. Limitele, sau granițele, sunt cele care permit sistematizarea și diversificarea. Privind la un Armadillo care s-a făcut rotund ca o minge, putem să ne închipuim de ce această ființă nu poate fi rănită de alte animale, în ciuda faptului că are abdomenul moale și cald. Este un dar minunat să știm să ne folosim de limite în avantajul nostru.

Dacă în direcția noastră vin vorbe trimise cu intenția de a răni, acțiuni care ne invadează integritatea personală, medicamentul Armadillo ne învață cum să oferim o platoșă impenetrabilă. Un semn pe care indienii americani îl foloseau în asemenea situații era cercul, sfera, care constituie un scut mental perfect.

Lecțiile oferite de Armadillo:

  • Construirea scutului personal: Ca meditație, în interiorul cercului, pe o foaie de hârtie, putem să scriem tot ceea ce dorim să avem, să facem, să experimentăm. Se poate include tot ceea ce ne aduce bucurie. Acest lucru ne definește și ne fixează anumite limite, pentru că astfel conștientizăm în mod clar ceea ce vrem să facă parte din viața și experiența noastră personală.
  • Gestionarea provocărilor: În afara cercului putem să scriem lucruri pe care știm că trebuie să le experimentăm, dar preferăm să apară numai după ce ne-am pregătit suficient sufletește, cum ar fi anumite vizite, critica constructivă sau cererile de a oferi din ceea ce este al nostru.
  • Revizuirea granițelor: Dacă Armadillo a apărut în viața noastră, acesta este un îndemn de a ne revizui granițele și limitele. Sunt limite personale pe care abia așteptăm să le depășim, dar sunt și limite care nu trebuie încălcate, cum ar fi de exemplu limitele bunei cuviințe.

Simbolistica Armadillo:

  • Spatiul sacru: Casa noastră, ca spațiu sacru, trebuie protejată de influențe nedorite. Dacă simțim că lumea se perindă prin viața noastră ca printr-o gară, este timpul să facem o reevaluare a comportamentului nostru și o nouă delimitare a spațiului nostru personal.
  • Fixarea limitelor: Dacă ne este greu să spunem “nu”, Armadillo ne învață să onorăm nevoia de timp liber, să fim atenți la modul în care suntem tratați și să gestionăm relațiile pentru a evita abuzurile emoționale sau de alt tip.

Mesajul Armadillo:

Totemul Armadillo ne învață despre ceea ce numim “sinele individual”, acea unică operă de artă care este fiecare persoană în parte. El ne dă o lecție despre curajul de a ne deschide, de a deveni vulnerabili pentru o nouă căutare, dar și despre înțelepciunea de a ne închide la timp, de a ne proteja de agresivitatea îndreptată împotriva noastră.

Armadillo ne îndeamnă să fim atenți și să ne conștientizăm propriile sentimente și senzații, să le ascultăm, să le validăm, dar să nu le amplificăm ecoul la nesfârșit în sfera de protecție în care ne-am ghemuit. Armura noastră să ne fie zid de cetate, spune Armadillo, dar… să constientizăm întotdeauna condiția noastră interioară, ca nu cumva el să devină zid apăsător de închisoare.

lup

LUPUL – Învățătorul lăuntric, înteligența sinelui

Lupul își găsește drumul fără greș pe potecile pădurii și este plin de idei noi, pe care le împărtășește cu clanul său. Lupul are un singur partener de viață și este loial, la fel ca un câine. Atunci când ești în compania lupilor, poți să simți un sentiment de clan în orice haită, de coeziune familială, dar în același timp și tendința individualistă de independență a fiecărui membru. Aceste calități arată lupul a fi foarte aproape de rasa umană.

Ca oameni, și noi avem capacitatea de a coexista într-o comunitate, dar și independența individuală de a ne manifesta visele și ideile proprii. Printre Natiunile Stelelor, lupul își are locul în Sirius, “The Great Dog”, despre care legendele spun că ar fi locuința profesorilor pe care omenirea i-a avut în timpurile străvechi. Atât Egiptenii, cât și triburile Dogon din Africa mai păstrează încă această cunoaștere, iar Indienii din America consideră – pe baza acestei conexiuni, că oamenii cu acest totem sunt profesori înnăscuți.

Lecțiile oferite de Lup:

  • Conectarea cu intuiția: Simțurile lupului sunt foarte ascuțite, iar luna îi este un aliat puternic. Luna, simbol al energiilor psihice și al subconștientului, ajută lupul să acceseze secretele cunoașterii. Cei care poartă totemul lupului au capacitatea de a accesa această latură intuitivă pentru a-i ghida pe alții.
  • Învățarea și împărtășirea: Lupul, ca Mare Profesor, oferă cunoaștere celor din jur prin împărtășirea adevărurilor universale. Cei care au acest totem pot ajuta pe alții să-și aleagă calea potrivită.
  • Autodescoperirea în singurătate: Lupul ne sfătuiește să căutăm singurătatea și locuri ascunse unde putem intra în legătură cu “învățătorul interior”, pentru a afla adevărurile despre noi înșine.

Simbolistica Lupului:

  • Profesorul universal: Lupul este văzut ca un profesor al tribului, care ne învață curajul și înțelepciunea de a privi din diverse perspective. El încurajează aventura cunoașterii și extinderea viziunii personale.
  • Legătura cu Sirius: În mitologia amerindiană, lupul este conectat cu Sirius, locul sacru al cunoașterii străvechi și al profesorilor cosmici.
  • Comunitatea și independența: Lupul simbolizează echilibrul dintre a aparține unei comunități și a-ți menține independența individuală.

Mesajul Lupului:

Lupul ne învață că fiecare dintre noi are dreptul la cunoaștere și înțelegere. Este datoria noastră să extindem și să armonizăm viziunea proprie, astfel încât să cuprindem cât mai mult din adevărurile universale. Lupul apare doar pentru cei care îi cer în mod expres prezența în viața lor, aducând lecții despre curaj, intuiție și înțelepciunea de a privi lumea dintr-o perspectivă nouă. Prin prezența sa, Lupul ne invită să devenim propriul nostru profesor și ghid spiritual, conectându-ne cu învățătorul interior și cu adevărurile profunde ale existenței.

iepure

IEPURELE – Teamă de curaj

Povestea Iepurelui și Eye Walker:

Odată, demult, Iepurele era un tânăr războinic foarte puternic și curajos, atât de curajos încât ajunsese să creadă că puterea armelor lui nu are egal. El se împrietenise cu Eye Walker, o fată frumoasă și bună la inimă, care avea puteri magice. Într-o zi, ei mergeau împreună pe niște cărări abrupte de munte și s-au așezat să se odihnească și să stea de vorbă.

Iepurele spuse: “Mi-e sete”. Eye Walker luă o frunză, sufla asupra ei și frunza se transformă într-o oală cu apă, pe care ea o oferi iepurelui. Iepurele bău apă și nu spuse nimic. Apoi el spuse: “Mi-e foame”, și Eye Walker luă o piatră, sufla deasupra ei, și o transformă într-un fruct, pe care îl oferi prietenului ei. Iepurele luă darul, îl mâncă lacom, și nu spuse nimic.

Cei doi își continuară drumul, care îi duse pe marginile abrupte ale coamei muntelui. La un moment dat, Iepurele se împiedică și căzu, rostogolindu-se în adâncimea prăpastiei. Rănit, din cauza căderii pe pietrele ascuțite, el zăcu în fundul prăpastiei, o masă însângerată de durere, până când Eye Walker reuși să coboare până la el. Ea atinse cu mâna oasele rupte, care se prinseră ca prin minune, și îi puse pe răni o alifie magică al cărei balsam îi alină durerea și îi aduse vindecare.

Iepurele se ridică, se șterse de praf și nu zise nimic, și tot drumul spre casă el merse numai cu ochii în pământ. În ziua următoare, oricât l-a căutat Eye Walker nu l-a găsit, și nici în zilele următoare el nu se mai ivi în preajma ei, cum făcea înainte. Fata s-a întristat, dar și-a văzut mai departe de munca pe care o fac toate fetele tribului, de ierburile și de lucrul ei magic.

Într-o zi, totuși, ei se întâlniră din întâmplare, și Eye Walker îl întrebă: “De ce fugi de mine, Iepure? Nu eram noi prieteni buni înainte?” La care iepurele îi răspunse mânios: “Pleacă, nu vreau să mai am de-a face cu tine, magia ta mă înspăimântă, puterile tale mă înfricoșează, nu ești decât o vrăjitoare pe care nu vreau să o mai văd în ochii mei niciodată, pentru că știu că poți să mă omori cu vrăjile tale blestemate.”

Eye Walker s-a întristat foarte tare, și a plecat plângând, spunându-i iepurelui: “Fie cum spui, eu plec, iar tu n-ai decât să trăiești cu frica ta, dacă ți-e așa de dragă.” De atunci iepurele este numit “cel care cheamă frica”.

El se uită la cer, cheamă șoimul, și dacă șoimul nu-l bagă în seamă, strigă în gura mare: “Șoimule, nu veni la mine, știu că vrei să mă omori, și mi-e frică de tine!” Bineînțeles, atunci când aude așa ceva, șoimul vine și-l mănâncă imediat. Iepurele atrage prin chemarea sa pisica de munte, lupul, șarpele, chiar coyote vine la chemarea iepurelui.

Lecțiile oferite de Iepure:

  • Puterea fricii: Povestea iepurelui ne arată cum și de ce atragem fiecare în viața noastră exact ceea ce ne înspăimântă. Prin frica noastră constantă, chemăm lucrurile de care încercăm să scăpăm.
  • Conștientizarea fricii: Totemul iepurelui ne învață să ne recunoaștem și să ne confruntăm temerile. Este bine să scriem pe o foaie de hârtie lucrurile care ne înspăimântă, să le analizăm și apoi să le lăsăm să se scurgă în pământ, pentru reciclare în ceva mai bun.
  • Recunoștința: Neatenția și lipsa de apreciere pentru ceea ce avem ne îndepărtează de la pacea interioară. Lecția iepurelui ne îndeamnă să fim recunoscători și conștienți de darurile vieții.

Simbolistica Iepurelui:

  • Chemarea fricii: Iepurele este simbolul fricii necontrolate care atrage exact pericolele temute.
  • Protecția și siguranța: Iepurele ne arată importanța de a ne construi o “casă interioară” sigură, în care să ne simțim protejați, la adăpost de amenințările exterioare.
  • Aventurile printre pericole: Iepurele simbolizează adaptabilitatea și găsirea unui refugiu printre spini și obstacole, unde poate să prospere în siguranță.

Mesajul Iepurelui:

Iepurele ne învață că frica, dacă este lăsată necontrolată, poate atrage exact ceea ce dorim să evităm. El ne îndeamnă să ne recunoaștem temerile, să le acceptăm și să lucrăm activ pentru a le transforma în curaj. Prin construirea unei “case interioare” sigure și prin aprecierea darurilor pe care le avem, putem să ne eliberăm de povara fricii și să ne bucurăm de liniștea și protecția oferite de Marele Spirit. Iepurele ne reamintește că pacea vine din credință, recunoștință și curajul de a înfrunta necunoscutul.

curcanul in vise - simbolistica

CURCANUL – Îndemn la generozitate, oferă și vei primi

Curcanul mai este numit și Vulturul din Sud sau Vulturul Care Se Oferă pe Sine. Acest totem, la fel ca altele care învață despre sacrificiu – oferirea din propriile energii de dragul celor care au nevoie de energie pentru a-și duce existența terestră, apare în viața noastră mai ales de Crăciun sau la Ziua Recunoștinței, „Thanksgiving Day”, care se sărbătorește în luna noiembrie în America. În societatea modernă, fiecare posedă mai mult decât are cu adevărat nevoie, iar a împărtăși din ceea ce ai, de dragul celor mai săraci sau necăjiți, este una dintre lecțiile pe care ni le oferă totemul Curcanului.

Vedem de multe ori în jurul nostru cum cei care au cele mai multe posesiuni sunt considerați și cei mai câștigați, dar adevărata fericire nu vine atunci când unul câștigă și altul pierde. Adevăratul câștig este cel împărtășit cu generozitate celor din jur, celor care au cu adevărat nevoie: bătrâni, săraci, văduve, copii orfani, bolnavi.

Noi toți – și oamenii, și animalele, și plantele – suntem copii ai Marelui Spirit, parte din Marele Spirit, membri ai Marii Familii care coexistăm pe aceeași planetă/insulă din Infinitul Ocean de Stele, și astfel, oriunde ne aflăm, depindem unul de altul. În triburile de indieni există ceremonia numită „potlatch”, în care se oferă din ceea ce ai – de dragul comunității, fără a aștepta vreo plată în schimb.

Curcanul ne atrage atenția – prin medicamentul său – să nu uităm de oamenii sfinți, mistici, de Virtutea Divină care trece dincolo de imaginea limitării și insuficienței. A oferi cu plăcere din propria energie nu vine la asemenea persoane din moralitate demonstrativă sau senzație de culpă religioasă, ci pur și simplu din conștientizarea faptului că absolut fiecare formă de viață este sacră și din înțelegerea că în fiecare ființă se află o părticică – un aspect – din Marele Spirit. Cei care au acest medicament în totemul lor au motive să fie fericiți. Medicamentul Curcanului ne învață să apreciem darurile care ne sunt oferite prin sacrificiul animalelor care ne hrănesc, să recunoaștem și să apreciem orice fel de dar, material, intelectual, spiritual, care ne vine de la cei din jur, din lumea umană sau animală.

Chiar un dar mic este un dar și trebuie recunoscut ca atare; chiar un apus de soare, ploaia, mirosul unei flori, o pală răcoroasă de vânt, o bucată de pâine, o lecție de viață – toate acestea trebuie privite ca daruri divine pentru a înțelege cu adevărat fericirea și recunoștința cu care trebuie să întâmpinăm Generozitatea.

Curcanul avertizează împotriva zgârceniei, dar și împotriva nechibzuinței, a risipei, a lăcomiei.

El spune că atunci când facem un bine și așteptăm să primim ovații, ceea ce facem se numește manipulare. În schimb, atunci când oferim cu iubire și fără gând de răsplată – altul decât bucuria de a vedea bucuria înflorind în inimile celor din jur – atunci am făcut un lucru generos, sacru. De aici provine și cuvântul „sacrificiu” (sacrum-facerem). Acest medicament ne învață, în primul rând, despre spiritul de generozitate, sacrificiu, recunoștință – despre care nu am putea învăța fără conștiința Separării, dar de care nu am putea să ne bucurăm fără conștiința Reunificării.

oposum

OPOSUMUL – Diversiune și strategie în atingerea scopurilor

Oposumul arata ca un fel de soarece mare de preerie, si are un medicament interesant: el stie cum sa semene confuzie atunci cand este atacat. El indreapta atentia atacatorului in alta directie, si apoi fuge chiar de sub nasul lui.

Acest totem ne invata despre strategie. Un anumit fel de strategie este atunci cand convingi predatorii din jur ca esti la pamant, sau cand le creezi atata sila, incat sa renunte ei insisi cu lehamite la ideea de a se autoservi din energia ta personala, de a te determina sa faci ceea ce nu vrei tu insuti.

Oposumul este un maestru al mirosurilor, si desi are si ghiare si dintisori foarte ascutiti, cel mai mare aliat al sau este glanda sa odorifera. Prin ea, el emana la timpul potrivit un miros respingator, ca si cum ar fi murit de mult, si care combinat cu starea cataleptica in care intra cand simte primejdia, il salveaza atunci cand nu gaseste alta iesire dintr-o situatie neplacuta.

Oposumul ne indeamna sa folosim strategie in viata noastra, dar sa nu abuzam de ea, devenind zgarciti. Instinctele ne arata de cele mai multe ori calea potrivita, si atunci cand ne aratam voit dezinteresati sau apatici pentru a nu ne antrena in activitati care nu ne atrag, la lucru este medicamentul oposumului.

Se poate observa acest medicament foarte bine la subalterni, la copii, desigur parintii cunosc cel mai bine ca trebuie sa insisti in mod deosebit pentru a convinge “micul oposum” sa faca ceea ce el nu prea considera de cuviinta…cum ar fi intratul la baie, spalatul pe maini, facutul temelor, etc. :-), lucruri care pot fi totusi usor obtinute daca stii cum sa-l iei cu binisorul, fara sa-l agresezi. In orice caz, oposumul ne pune in situatia de a ne folosi Mintea pentru diverse lucruri, el este responsabil cu “dramatizarea”, cu “efectele speciale” si “surprizele”. El avertizeaza sa nu ne lasam prea prinsi de (melo)dramele vietii, sa nu luam orice – prea tare – in serios, pentru ca de multe ori in actiune nu este decat oposumul care ne trage pe sfoara sau ne face sa ne luam de nas, jucand foarte convingator rolul de victima.

Oposumul ne invata sa ne uitam in interiorul nostru, sa fim cinstiti cu noi insine, oare nu cumva am inceput sa oferim scuze pe ici-pe-colo, doar ca sa nu facem ceea ce gandim ca ar trebui sa facem?

Nu cumva oferim prea multe scuze de genul…”nu…nu pot pentru ca… nu am bani; nu, nu pot pentru ca sunt in cura de slabire; nu, nu pot pentru ca sunt obosit, sau ocupat”, sau alte diverse scuze pe care constatam ca le folosim cam prea des in ultima vreme?

Prin acest medicament, fiecare poate sa constientizeze ca este mai simplu si mai cinstit sa spunem “nu” in mod politicos dar ferm, atunci cand nu simtim nevoia de a face anumite lucruri, fara sa ne lasam cuprinsi de sentimente inutile de vinovatie, deci sa ne onoram dreptul la vointa si viata noastra. De la oposum invatam ca cea mai buna diversiune este atunci cand nu este nevoie sa folosim nici o diversiune, si ca avem dreptul la sentimentele si experientele noastre de viata, fara sa ne cerem intr-una scuze sau sa punem blam pentru faptul ca suntem… noi insine.

liliac

LILIACUL – Renaşterea prin detașare, continuitate, evoluție

Invaluita in misterele ritualurilor tribale Meso-Americane, este legenda liliacului. Intr-un fel asemanator vechilor credinte Budiste in reincarnare, si in America Centrala acest animal reprezenta simbolul renasterii. Liliacul a fost de secole considerat un totem de pret in traditiile triburilor Aztec, Toltec, Tolucan si Mayan. Liliacul reprezenta ideea de moarte/renastere shamanica.

Moartea rituala a vindecatorului shaman era invaluita in ritualuri si initieri secrete, care de multe ori erau de o brutalitate extrema, atat fizic, cat si mental si emotional. Putini sunt oamenii care sa poata sa primeasca abuzurile pe care le accepta un shaman, fara sa se dezechilibreze, emotional, fizic sau mental, si de aceea ele erau rezervate shamanilor, care isi castiga astfel respectul tuturor prin demonstrarea calmului, acceptarii si puterii sale interioare.

Moartea shamanica era moartea simbolica a initiatului fata de modul de viata obisnuit, el trebuind sa se desparta de identitatea comuna, personala, pentru a lucra in folosul intregii comunitati.

Ideea de baza in initierile shamanice era zdrobirea sistematica a ego-ului. Persoana care mergea pe calea shamanica era supusa la diverse incercari fizice, torturi. Lovita, scuipata, insultata, lasata de multe ori in stare de delir, intre viata si moarte, testul final era ingroparea sa in intuneric, intr-o cripta sub pamant, pentru a fi dezgropata dupa o zi sau mai multe, fara ego-ul initial.

De multe ori acest lucru se facea in mijlocul junglei, expus atacurilor animalelor salbatice, sau in locuri care se considerau bantuite, si unde shamanul trebuia sa se confrunte in ultima instanta cu teroarea subconstientului, pentru a deveni imun la ea. In intunericul criptei, el statea de cele mai multe ori in pozitie fetala, si pozitia pe care o are liliacul, atarnat de tavan cu capul in jos, este deasemenea simbolul renasterii, al initierii. Liliacul ne spune ca in viata noastra este posibil sa apara o initiere care sa ne invete despre renuntare, poate necesitatea de renuntare la obiceiuri vechi, la anumite obiecte, la un mod de viata care nu ne mai corespunde.

A rezista destinului nu face decat sa ne prelungeasca agonia, iar moartea poate fi lunga si dureroasa.

Acceptarea si pastrarea echilibrului, chiar daca initierile din viata sunt extrem de dure si pierderile ni se par enorme, aduce insa o renastere intr-o noua fiinta, mai buna si mai puternica.

Constiinta Universala ne cere sa crestem si sa devenim “viitorul”. Pentru asa ceva, trebuie de multe ori sa murim moartea shamanica. D

Daca refuzam sa folosim din plin talentele pe care le avem, si daca refuzam sa dam curs dorintei de creatie si crestere, se poate ajunge la stagnare spirituala si sufocare, la blocarea drumului generatiilor care urmeaza sa vina dupa noi.

Se considera ca ce facem fiecare dintre noi acum, are efect asupra a sapte generatii viitoare.

Liliacul ne atrage atentia sa acceptam cu curaj viata pe care ne-am pregatit-o noi insine prin gandurile si dorintele noastre, si sa crestem continuu, atat din punct de vedere mental, cat si fizic, emotional, spiritual. Liliacul este un animal crepuscular, care ne aminteste despre lumea viselor, creatoare de noi realitati, asa ca indemnul lui este sa ne hranim visele cu idealuri inalte, frumoase, pentru a crea realitati cat mai inalte, cat mai frumoase.

bursuc

BURSUCUL – Marchează iniţiativă și curaj în situațiile de criză

Bursucul este un animal foarte excitabil si “luptator”. El lupta pentru ceea ce doreste, si nu renunta usor la ceea ce crede ca i se cuvine, legandu-se deseori cu multa ferocitate de cei mai pasnici din jurul lui. Acest lucru ii aduce prea putini prieteni adevarati, si il face sa fie inconjurat mai ales de persoane servile, pe care – paradoxal – el le va dispretui intotdeauna.

El este vizionarul “radacinilor”, cheia vindecarii prin agresiune. Radacinile lasa boala sa sa treaca in pamant dupa ce o transforma in energie neutra, si multe radacini de leac sunt cunoscute de vindecatorii cu acest totem. Insasi medicina operativa este o forma de agresiune vindecatoare, unde o boala este “taiata de la radacina”.

Persoanele cu acest totem reactioneaza si actioneaza rapid in momente de criza, si nu intra usor in panica.

Ei sunt foarte perseverenti, isi exprima sentimentele fara sa le pese de consecinte, de ce gandesc sau simt cei din jur. In cazul in care ei au devenit dezechilibrati, persoanele bursuc manifesta complexe de superioritate, tendinte de a-i trata pe cei din jur de pe pozitia de om “mare”, considerandu-i pe cei din jur inferiori sau ignoranti. In aceasta situatie de dezechilibru, “spiritul de initiativa ” devine “agresivitate vicioasa”si el adauga in fond un alt dezechilibru celui pe care “spiritul de initiativa” venise sa-l corecteze la inceputul misiunii sale.

Faptul ca ei nu renunta la ceea ce si-au pus in gand ii face candidati la posturi de sefie in ocupatia pe care si-au ales-o, dar munca care li se potriveste cel mai bine este cea de chirurg, pentru ca incapatanarea si perseverenta lor le da caracteristica de a lupta pana in ultima clipa pentru sanatatea pacientilor lor. Ei nu renunta la lupta sau la un pacient niciodata, chiar daca isi face pacientii – in ultima instanta – sa se vindece… “de frica doctorului”. Totemul bursucului apare in viata noastra ca sa ne spuna sa nu renuntam la ceea ce este important pentru noi, sa ne luptam pentru idealurile noastre.

Bursucul ne intreaba in modul cel mai agresiv “cat mai stam cu mainile incrucisate ca sa ne pice ceva din ceruri”?

Bursucul este totemul care ne indeamna sa analizam supararea, mania, furia. Este bine sa ne amintim intotdeauna ca orice manie indreptata impotriva cuiva se indreapta de fapt impotriva Sinelui, si este o expresie a lipsei de putere sau inteligenta de a rezolva o situatie in mod pasnic si intelept.

Daca de exemplu suntem suparati pe un copil ca nu ne asculta, acest lucru este din cauza ca ne este Frica sa nu pateasca ceva. Acest mod de a vedea viata poate aduce oamenilor bursuc tot felul de incidente si accidente mai mult sau mai putin marunte: ei se ciocnesc usor de mobile, se zgarie, cad, vesnic ii vezi suparati de ceva, nimic nu le este pe plac si nimeni nu le intra in voie.

Pentru ei, cel mai bun medicament este boxul, karate, sau o perna pe care sa se “descarce” atunci cand simt ca au adunat in ei prea multa agresiune, altfel, din orbire, pot lovi in fiinte nevinovate si fara aparare. In mod contrar, cei care au Nevoie de acest medicament este bine sa se gandeasca daca nu cumva indiferenta si apatia lor nu este cumva un semn de invidie sau timorare, teama de a nu parea cumva inferiori celor din jur, sau de a fi dispretuiti ca urmare a partialitatii manifestate de catre cei din pozitii de conducere.

pasarea colibri

PASĂREA COLIBRI – Simbol al fericirii și frumuseții pure

Pasarea colibri ofera medicamentul care rezolva contradictia dualitatii. Cantecul ei desteapta medicamentul din flori, prin vibratia sa de fericire pura. Ea iubeste florile, le ajuta la polenizare, si florile o iubesc pe ea si ii ofera cu generozitate din nectarul lor minunat.

Pasarea colibri poate sa zboare in toate directiile, in sus, in jos, in spate, in fata. Ea poate deasemenea sa zboare fara sa se deplaseze din punctul in care se afla, parand sa fie suspendata in nemiscare. Marele Spirit a creat calitati magice in aceasta micuta pasare. Penele sale erau adunate cu grija si pretuite ca avand vibratia iubirii, si folosite pentru deschiderea centrului nostru din inima.

Fara iubire, fara deschiderea acestui centru, noi nu putem sa gustam nectarul, fericirea, perfectiunea.

Pentru Fratele/Sora Colibri, viata este o experienta minunata, un zbor printre flori, o impartsire din esentele lor magice, o radiere a culorilor.

Cei care au in totemul lor medicamentul pasarii colibri, sunt oameni care iubesc viata, si a caror simpla prezenta aduce bucurie si celor din jur. Atunci cand sunt impreuna cu alti oameni, cei din jurul lor au o stare de “bine”, si sansa sa-si demonstreze cu incredere cele mai bune calitati, pe care prezenta ei le stimuleaza. Oamenii colibri cunosc instinctiv unde se afla “frumusetea”, si se indreapta fara gres in directia in care ei ii percep prezenta, actionand astfel ca ghid pentru toti cei care sunt atenti la mesajul lor.

Pasarea colibri cunoaste Arcul Frumusetii, care este incrustat cu desene si flori minunate de aur si argint, perle si pietre pretioase.

Ea nu ramane in locuri in care apare uratenia sau rautatea, asprimea sau mania, si pleaca din locurile in care se manifesta discordia si lipsa de armonie. Ea aude Muzica Celesta, si vibreaza in armonie cu ea. Poti sa vezi oameni cu acest totem in muzee de arta, sali de concerte, ei iubesc si imbratiseaza tot ce tine de poezie, de muzica, de estetica cea mai inalta. In fata acestui medicament nu poti sa-ti permiti sa te porti cu duritate, sa-i vorbesti urat sau sa o lovesti, pentru ca este deosebit de sensibila, si are prea putina intelegere fata de problemele lumesti.

Frumusetea este Tinta, iar misiunea pasarii Colibri este sa raspandeasca bucuria cea mai pura.

In cazul in care nu sunt apreciate, lucrurile care contin acest totem ne scapa printre degete si se sparg, frumusetea lor delicata este usor de improscat cu noroi, forma lor fragila este usor de distrus, si spiritul pasarii colibri pleaca din ele si din aceasta lume.

Pasarea colibri, ea insasi, moare repede daca este prinsa in plasa, sau intemnitata in colivie, sau daca este agresata. Ea ne roaga sa ne uitam in interiorul nostru, la inima noastra: este cumva inchisa, nu vedem noi oare stralucirea fermecata a comorilor din interior?

Am vorbit noi cumva urat cu cineva, ne-am purtat oare cu duritate, distrugand iubirea, stralucitoare ca un giuvaer, libera si delicata ca o pasare colibri? Este bine atunci sa mergem pe urmele ei, sa o cautam cu atentie, sa cultivam in sufletul nostru Florile care pot sa-i ofere mediul in care ea poate sa se manifeste. Atunci cand reusim sa rezonam cu Frumusetea si Armonia Iubirii, atunci vom vedea cu siguranta, din nou, Lumina stralucitoare din centrul fiintei noastre, Bucuria si Binecuvantarea Vietii.

caine

CAINELE – Loialitatea și puterea de a veghea

Câinii sunt asociaţi cu loialitatea şi cu prietenia, motiv pentru care atunci când în vis câinele este prezent, poate sugera că trebuie să fii mai atent la o anumită relaţie, pentru a vedea care sunt atât aspectele plăcute, cât şi cele neplăcute. Câinii sunt cei care reprezintă şi latura masculină, iar dacă un câine devine agresiv în vis, este un semn că ai nevoie să găseşti căi pozitive de eliminare a frustrărilor.

Toate triburile de indieni din Sud-Vest si de la campie au caini. Aceste nobile animale avertizeaza imediat atunci cand simt apropierea unui pericol. Ei ajuta la vanatoare si in noptile lungi de iarna sunt o sursa de caldura. Exista multe rase de caini, dar primii caini cu care s-au imprietenit oamenii erau salbatici, fapt care insa nu-i facea sa fie mai putin loiali.

Cainele este considerat ca fiind angajat in serviciul omului, asa a fost de-a lungul istoriei, si cine poarta acest medicament are cu siguranta un simt dezvoltat al datoriei si al serviciului fata de om sau umanitate. In caine se intalnesc doua caracteristici, bunatatea a-tot-rabdatoare a unui prieten perfect devotat, si energia salbatica, protectoare, cu care ei isi pazesc teritoriul si fiintele iubite. La fel ca Anubis, cainele-sacal-protector din Egiptul antic, Cainele este un gardian.

Vazut de-a lungul istoriei ca fiind gardianul care sta si pazeste intrarea infernului, secretele, comorile, copiii – in timp ce mamele lucrau la camp, cainele isi justifica increderea care ii este acordata si isi rasplateste prietenii cu demonstratii de afectiune inegalabila, care iarta si suporta chiar si maltratarea de dragul persoanei iubite. Chiar daca omul il bate si il arunca pe drumuri, cainele manifesta fata de om o iubire profunda, care nu izvoraste din stupiditate, ci din intelegerea plina de compasiune a slabiciunii umane.

Câinele din vis - Interpretare simbolistica mesaj spiritual

E ca si cum in fiecare fiinta canina s-ar afla cate un spirit plin de toleranta, care nu cere decat sa i se permita sa iubeasca, sa urmeze, sa traiasca intre oameni si sa i se permita sa-i serveasca.

Daca vedem caini care plang si se arata timorati de cea mai mica privire dezaprobatoare, este bina sa ne dam seama ca nu asa se poarta un caine normal si fericit, si ca ei au fost depersonalizati prin abuz.

La fel si oamenii, la fel si copiii. Exista deasemenea rase de caini special create sa ucida, facute sa se poarte brutal si vicios, cu totul altfel decat este natura lor reala. Asemenea caini nu fac decat sa adopte orientarea oamenilor care ii folosesc, si ei actioneaza doar din datorie, asa cum au fost invatati de catre acestia, pentru a primi aprobarea de care au atata nevoie. Medicamentul cainelui ne cere sa ne autoanalizam daca nu cumva loialitatea noastra este contramandata de dorinta de aprobare cu orice pret.

Este bine sa ne intrebam cateodata urmatoarele lucruri:

  1. N-am uitat eu oare ca am datoria de a fi loial Adevarului Meu Personal in viata?
  2. Nu cumva barfa sau vorbele rele, parerile altora, mi-au zdruncinat increderea sau loialitatea in persoana iubita, prietenul sau grupul de care apartin?
  3. N-am ignorat sau respins cumva vreo persoana care incearca sa-mi fie prietena ?
  4. Sunt eu oare o persoana loiala, imi urmaresc eu oare cu credinta perfecta scopul vietii ?

Medicamentul cainelui ne avertizeaza sa nu vorbim de rau pe altii, sa nu trecem cu vederea sau sa uitam bunatatea care ne-a fost acordata, sa nu vorbim pe la spate, sa nu ne purtam batjocoritor sau arogant, sa nu ne dam aere de stapani sau despoti. Este bine sa ne dam seama, inainte de a ataca pe cei care ne displac, ca de cele mai multe ori “inamicii” sunt pur si simplu creatiile noastre mentale. Cainele ne invata sa devenim asemenea lui – un prieten loial si adevarat.

potarniche

POTÂRNICHEA – Spirala sacră, roata vieții care se întoarce!

Potarnichea traia din abundenta pe campiile Americii de Nord, dar acum numarul acestor pasari s-a redus drastic. Multi indieni de la campie pastreaza insa in traditia lor Dansurile sacre in spirala, Dansul Potarnichii, care este unul din cele mai vechi simboluri umane.

O tornada, un vartej, are darul sa te duca la centru, si spirala este vazuta ca o metafora pentru iluminare si viziune personala. Dervisii invartitori din traditia Sufi, actioneaza pe acest principiu, ei ajungand sa intre in Marea Liniste si sa acceseze anumite viziuni si raspunsuri, comunicare directa cu Creatorul.

Directia invartirii, in sensul acelor de ceasornic sau invers, are de asemenea darul de a atrage sau respinge anumite energii.

Potarnichea ne indeamna sa meditam la calitatea miscarii in viata noastra.

O meditatie poate incepe imaginandu-ne Soarele cum se misca impreuna cu multe alte stele in galaxia spiralata a Caii Lactee. Apoi putem sa atragem catre noi aceasta spirala, si sa vizualizam propria noastra spirala, ADN-ul propriu cu elicea sa dubla, si aranjamentul ca o scara de franghie rasucita in forma de burghiu. Analizand modul in care ne deplasam noi insine prin viata, este bine sa ne intrebam, sa constientizam, ce fel de energii trimitem noi insine in Univers?

Cum afecteaza miscarea noastra intregul, cum afecteaza actiunile noastre lumea in care traim? Multe discipline spirituale vorbesc despre meditatia statica, insa aceasta este una din metodele de meditatie prin dansul sacru, prin armonizarea propriului dans cu dansul si ciclurile Planetare si Universale. Potarnichea avertizeaza asupra posibilitatii de disipare a energiilor prin lipsa de autocontrol si disciplina. Daca miscarea noastra cauzeaza frictiuni si lovituri, este poate necesara o “rotunjire” a actiunilor noastre. Dansul, mersul pe jos, ne poate pune in legatura cu pamantul si cu corpul nostru, astfel ca energiile noastre sa circule armonios, si astfel sa obtinem armonie si echilibru fizic, mental si spiritual.

biber

BIBERUL – Constructorul care se îngrijește de proiectul comun

Biberul este constructorul regnului animal. Medicamentul sau inglobeaza in principal energiile pamantului si apei, si ceea ce ii este caracteristic, este un puternic simt al familiei si al casei. Privind la lacurile care sunt formate de catre barajele construite de biberi, la locuintele lor, poti afla mai multe intrari si iesiri. Aceasta pentru ca biberul, atunci cand isi construieste casa, are grija sa creeze mai multe cai de acces si de evacuare.

Biberul ne invata astfel ca in viata este bine sa nu ne taiem accesul la diverse cai, sa avem intotdeauna diverse optiuni si alternative, si iarasi el ne invata ca harnicia da roade. Dintii lui sunt puternici, cu ei biberul este in stare sa roada copaci intregi, si coada in forma de lopata este perfect creata pentru inot.

Pentru intelegerea acestui totem, cea mai buna cale este sa ne imaginam munca unui colectiv de constructie.

In orice constructie, in orice creatie, atunci cand incepem sa ne aducem in manifestare visele, armonia si cooperarea sunt lucruri importante, esentiale, lucrul in grup necesitand o armonie de un ordin superior. Fiecare partener-colaborator al proiectului este dator sa onoreze talentele si posibilitatile celorlalti, si el trebuie sa invete cum sa lucreze la partea de proiect de care se ocupa. Astfel, prin cooperare, se poate crea sensul de comunitate, si uniune.

Atunci cand se spune “suntem unul”, acest lucru nu insemneaza ca numai unul are valoare iar restul sunt “de umplutura”, ci ca Toti colaboratorii la un proiect de constructie constituie un intreg, ca fiecare trebuie sa fie onorati pentru contributia si efortul lor.

Deci atat cei de la proiectare, cat si cei de la intretinere, de la reparatie, de la curatenie, de la livrare, si asa mai departe, pana la cel mai tanar ucenic.

Biberul ne sfatuieste sa ne punem ideile in actiune, sa ne reamintim de proiecte pe care le-am inceput dar nu le-am continuat, sau pe care poate le-am neglijat.

Biberul ne indeamna sa reconsideram relatiile cu ceilalti parteneri de creatie/lucru, sa rezolvam in mod armonios si inteligent diversele diferente, si sa cautam intotdeauna solutii alternative la diversele probleme care ne apar in fata.

Si un lucru foarte important, el ne reaminteste sa avem intotdeauna spatele aparat, si sa ne protejam in mod activ creatiile in care am investit atata munca, timp, iubire. Biberul avertizeaza sa nu inchidem usile catre nou, catre inventie si descoperire. Din punctul de vedere al constructorului Biber, “Perfectiunea” este constituita de ceea ce este perfectionabil, deci de ceea ce se poate intotdeauna imbunatati, iar exprimarea libera a creativitatii ofera satisfactii extraordinare.

Daca ne simtim cuprinsi de apatie, daca ne simtim apasati, deprimati, in impas, Biberul ne sfatuieste sa ne punem cateva intrebari:

  1. Nu cumva problema izvoraste din faptul ca am uitat sa lasam loc in viata noastra pentru noi experiente, nu cumva am uitat sa incercam mereu ceva nou?
  2. Nu cumva am uitat cum sa ne purtam cu cei din jur, cum sa colaboram intretinand o atmosfera placuta la locul nostru de munca?
  3. Nu cumva am ajuns sa ne ferim de munca fizica, sa ne consideram “deasupra”, lasandu-i pe cei din jur sa faca si partea noastra, respectam noi oare efortul si munca celorlalti ?
  4. Oare ne exprimam noi creativitatea in mod concret, ne punem noi oare gandurile, visele in fapta?
  5. Nu cumva aducem noi insine in mintea noastra obstacole in calea productivitatii, care ne fac sa avem sentimentul ca am esuat, inainte chiar de a fi inceput lucrul?

Meditatia asupra hotaririi si vointei Biberului, a harniciei sale, este foarte binefacatoare in asemenea situatii. In primul rand, in orice creatie, trebuie sa ne fixam tinta de lucru conform specializarii noastre, sa ne straduim sa o atingem, Impreuna cu Toti cei care participa la lucrare.

vulpe

VULPEA – Minunea deghizată, invitație la a privi cu atenție

Vulpea are o vointa puternica, si se descurca bine in padure, unde vegetatia ii ofera protectie si medicament, si unde ea este capabila sa dispara ca si cum ar fi intrat in pamant. Acest dar, de a deveni una cu peisajul si de a nu atrage atentia, este unul din abilitatile cele mai importante, mai ales atunci cand dorim sa observam ce face cineva. Un alt dar este capacitatea sa de a-si schimba culoarea la schimbarea anotimpului, si blana sa alba, groasa, este cel mai buna forma de protectie in timpul iernii.

Adaptabilitatea, istetimea, spiritul de observatie, capacitatea de integrare si rapiditatea de decizie si actiune, sunt caracteristici ale oamenilor care au acest totem. In caz de pericol, vulpea este prima care pleaca in recunoastere, fiind un bun cercetas. Nanih Wayia, sau Marele Spirit in limba indienilor Choctaw, a acordat Vulpii onoarea de a reprezenta protectia familiala, membrii familiei care plecau in calatorie purtand asupra lor un talisman reprezentativ al talentelor Vulpii. Daca ne apare in viata totemul Vulpii, daca acest Spirit considera de cuviinta sa ne impartaseasca din medicamentul sau, este poate cazul sa incepem sa ne gandim ca avem nevoie sa invatam anumite lucruri pe care inca nu le constientizasem. Se spune ca vulpea este vicleana, dar in realitate ea este pur si simplu inteligenta, isteata.

Ea ne invata cum sa privim in jur cu atentie, fara sa fim observati sau sa atragem atentia asupra noastra, sa ne miscam repede, si sa pastram tacerea.

Arta camuflajului si darul invizibilitatii pot fi foarte importante in deplasarile noastre. Un exercitiu bun este cel prin care vizualizam cum corpul nostru face parte din peisaj, si are aceleasi culori. Daca ne privim cu ochii mintii si ne imaginam ca ne miscam cu gratie si repeziciune, vom putea invata cum sa plecam neobservati din locuri in care nu dorim sa fim, cum sa ne pierdem in multime, si cum sa fim trecuti cu vederea atunci cand nu dorim sa iesim in evidenta.

Acest studiu ne va invata in acelasi timp si cum sa ne dezvoltam increderea in noi insine, instinctul si abilitatea de a anticipa sau prevedea ce urmeaza sa se intample in continuare. Acest lucru ne poate da un avantaj excelent in orice fel de planificare. Tactica oamenilor vulpe este atat de inteligenta, incat de multe ori, când ai impresia ca ai castigat ceva, nu este la lucru decat inteligenta Vulpii care te-a atras si te-a inspirat sa joci exact asa cum dorea ea. De multe ori pentru protectia cuiva din grija sa.

Vulpea atrage atentia impotriva invidiei, a geloziei cu care sunt de multe ori priviti oamenii inteligenti si cu frumusete sau talente speciale.

Ea este semnul Pustnicului, care infasurat in haina invizibilitatii Hermitice poate sa se bucure in liniste de frumusetea si bucuria vietii sale simple. Fara sa atraga atentia celor cu ganduri agresive. Vulpea ne mai spune sa nu ne lasam cuprinsi de lene si plictiseala, de apatie. Este necesar efortul nostru activ si permanent de a cauta si descoperi lucrurile si activitatile care sa ne faca sa simtim cu adevarat frumusetea, bucuria Vietii.

soarece

SOARECELE – Cheamă la contemplare, la analiza propriei analize

Soarecele atinge tot ce ii iese in cale cu mustatile, si astfel afla despre proprietatile lucrurilor care il inconjoara. In mod paradoxal, acest mod de a examina detaliile de aproape este si o mare putere, si o mare slabiciune. Soarecele, un animal micut, are multi inamici care il vaneaza, cum ar fi pisica, sarpele, si unele pasari. De aceea el are o capacitate deosebit de dezvoltata de a simti apropierea unui pericol, talent organizator si fler pentru cele mai marunte detalii.

Acest medicament este deosebit de folositor in lumea moderna, in zilele noastre, unde cele mai mici lucruri (microchips, etc) capata importanta speciala si pot pune in miscare alte lucruri mult mai mari. Oamenii cu totemul soarecelui trezesc mania multor alte totemuri. Acest lucru se intampla pentru ca se leaga mereu de detalii si insista sa nu se treaca nimic cu vederea. Ei pot sa vada un fir dus la o haina, o mica pata pe care altcineva nu o baga in seama, sau scapari pe care alte persoane le sesizeaza numai prea tarziu.

Personalitatea lor metodica ii face sa devina persoane erudite. Persoane care clasifica in continuu tot ce vad in mintea lor, punand totul pe grade si categorii. Asta pentru a explora sau digera informatia in liniste, mai tarziu.

Batranii tribului spun ca fara totemul soarecelui nu ar fi existat sistematizarea cunoasterii. Soarecele este cel care a terminat epoca renasterii si a inceput “epoca specializarii”. Perceptia lui este ca “intotdeauna se poate gasi ceva nou de invatat”. Pentru cei care au totemul soarecelui, viata este un motiv de teama. Dar si o sansa de a invata despre organizare, compartimentare si specializare. Despre examinarea atenta a detaliilor si dezvoltarea instinctului care conduce la calea cea mai sigura, chiar prin cel mai dificil labirint.

Vaca baltata romaneasca

Vaca – Generozitatea și sacrificiul

Vaca este un simbol al abundenței, al hranei spirituale și fizice, și al sacrificiului generos. În culturile nativilor americani, vaca reprezintă darul necondiționat al Pământului, oferind tot ce este necesar pentru a susține viața. Acest animal ilustrează conexiunea profundă cu natura și ne învață lecții esențiale despre recunoștință și respect față de darurile primite.

Nativii americani considerau vaca o întruchipare a spiritului dătător al naturii. Triburile care depindeau de animale pentru hrană și supraviețuire vedeau în vacă un simbol al armoniei între om și Pământ, unde fiecare dăruește și primește într-un echilibru natural. Totemul vacii era invocat în ritualuri dedicate fertilității, recoltelor bogate sau mulțumirii spiritelor pentru hrana oferită.

Simbolistica vacii ca totem:

  • Abundența și hrana: Vaca oferă lapte, hrană și energie, simbolizând generozitatea infinită a Pământului. Sacrificiul său era considerat sacru și aducător de echilibru în comunitate.
  • Sacrificiul și dăruirea: Vaca simbolizează altruismul suprem, iar darurile sale erau primite cu respect și recunoștință profundă față de spiritele naturii.
  • Pacea și blândețea: Asociată cu un temperament calm, vaca este un simbol al armoniei între triburi și al relațiilor echilibrate între indivizi.
  • Conexiunea cu ciclurile naturale: Prezența vacii înseamnă respect pentru ritmurile Pământului și armonia cu schimbările naturale, celebrată în ritualuri sezoniere.

Lecțiile pe care le promovează vaca:

  • Generozitatea și recunoștința: Vaca ne învață să apreciem darurile vieții și să împărtășim din abundența noastră cu ceilalți.
  • Răbdarea și calmul: Prin comportamentul său liniștit, vaca oferă o lecție despre cum să abordăm dificultățile cu înțelepciune și blândețe.
  • Sacrificiul pentru binele comun: Ea simbolizează contribuția personală la binele colectiv, întruchipând altruismul pur.
  • Conexiunea cu Pământul: Lecția vacii ne amintește importanța respectului pentru natură și pentru echilibrul ecosistemului.

Mesajul vacii:

Vaca ne îndeamnă să trăim în generozitate și să prețuim darurile naturii. Ea ne reamintește că abundența vine din conexiunea profundă cu Pământul și din armonia cu ritmurile naturale.

Totemul vacii simbolizează pacea interioară și dăruirea, ghidându-ne către o viață în care echilibrul dintre a primi și a oferi este cheia fericirii și a prosperității. Lecțiile vacii ne arată că adevărata putere vine din blândețe și din capacitatea de a respecta ritmurile Universului, construind o viață într-o armonie profundă.

Cum să integrezi lecțiile animalelor totem?

Se crede că visele cu animale dezvaluie mai mult decat alte vise, starea psihologică emotionala si fizica a cuiva pentru că sunt inspirate de laturile primitive ale minţii. Dacă sunt înţelese caracteristicile cheie ale animalului din vis şi relaţia pe care o ai cu el ca totem, poţi foarte simplu să interpretezi mesajul visului care de obicei este acela că neglijezi un anumit aspect personal, emoţional în relaţia cu ceilalţi.

  • Est: Începe un proiect nou sau acceptă schimbările cu optimism.
  • Sud: Fii mai spontan și bucură-te de momentul prezent.
  • Vest: Reflectează asupra greșelilor și acceptă schimbările necesare.
  • Nord: Fii mentor pentru ceilalți sau caută sfaturi de la oameni cu experiență.
  • Deasupra: Petrece timp meditând și conectându-te la spiritualitate.
  • Dedesubt: Fă activități care te reconectează cu natura (drumeții, grădinărit).
  • Înăuntru: Explorează-ți emoțiile, visele și intuiția.

Înțelege că animalele totem fac parte dintr-o tradiție profund spirituală a indienilor americani. Onorează această practică cu respect și intenție sinceră. Dacă te inspiri din această tradiție, fă-o cu recunoștință, fără a o trivializa.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

14 răspunsuri la „Cele 9 Animale Totem – Ghid practic de conectare și interpretare”

  1. Avatar Ale
    Ale

    Am visat ca mergeam pe un drum prafos si pietruit si cand m-am uitat mai atent, pe drum era o broasca mica si camuflata, abia se vedea, insa am fost singura care a remarcat-o. M-am dus spre ea ca sa o reasez intr-un loc mai sigur, fiind pe drum si asadar in pericol sa treaca oamenii si sa nu o vada si sa o calce. Cand m-am apropiat, ea s-a transformat intr-o broasca mai mare si verde si a sarit spre mine si a scos o limba mare si rosie. Respira greu, ca si cum ii era extrem de sete. Asadar i-am spus sa ma astepte ca merg acasa sa ii aduc apa si am fugit spre casa sa pun apa intr-o sticla si s ama intorc la ea, sperand ca o sa o mai gasesc si o sa o pot ajuta.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Mie îmi pare că ai avut un vis frumos.

      Peste faptul că broasca mica și broasca mare, ești chiar tu, oricare ființă din calea ta, observă cum în loc să dezvolți emoții negative față de ceva din jur, ai tărie și reziști de parcă zici că tu ești soluția la orice suferință. Tu chiar te-ai dus acasă (adică în locul tău special) de unde ai încercat să aduci broscuței ce știi că îi trebuie, dar nu era în locul unde ai găsit-o. Cu câtă dragoste ai grijă de tine, în pofida lumii care se pare că te chinuie.

      Este greu să interpretez simplu visul tău, fiind plin de simboluri care te prevăd pe tine, adică sunt mesaje de încurajare pentru tine. Pot spune că te îndrepți spre o schimbare, ceva în viața ta, va aduce o schimbare majoră. Nu ai probleme cu a iubi orice în jurul tău. Știi să ai grijă de ființe și ai calități bune de un profesor, un doctor, sau un om care se îngrijește de ceilalți, fără frică!

      Încearcă să nu te ții pe drum neprietenos (pietros, prăfuit)! Tu știi cel mai bine ce este cel mai bine pentru tine! Fie din cei 7 ani de acasă, fie că așa iți e firea, știi clar ce este bine și ce este rău. Naivitatea de copil, se va mai domoli, dar sigur nu vei putea face rău vreunei ființe, vreo dată!

      Mă bucur să te știu. De ar fi toată lumea ca tine, nu ne-am mai chinui unii. Sper să nu renunți la visele tale și să ajungi cu bine unde ți-ai propus!

      Te las cu o învățătură extrasă din visul tău: nu te grăbi, nu reacționa, analizează și acționează, astfel vei avea mai mult de câștigat dacă acționezi pe baza instictului tău, manifestat pe loc, decât dacă o faci mai târziu. Vezi care sunt resursele din jurul tău și rezolvă atunci cum poți. Ratezi ocazii pentru că vrei tu într-un fel. Uneori rămâi fără a doua șansă dacă faci așa. Dar dacă din prima acționezi, în caz că nu ai terminat, mai poți avea o șansă. Să pleci și să revii sperând ca toate să te aștepte… este imposibil! Totul este schimbător și trecător de la un moment la altul! Nimic nu te așteaptă!

  2. Avatar Paula
    Paula

    Buna dimineața
    Eram in pădure,la vânătoare cu cel mai bun prieten.
    M a părăsit după ce am tras într-un animal enorm cu cap de cămila.
    Care a căzut într-un final dar eu am rămas doar cu un glonte.
    Am fost speriat deoarece prietenul M a lăsat și eu tot strigam către el ca mai am un glonte și in jurul meu roiau animald sălbatice.
    Eram in primejdie.
    După ce am omorât acel animal dubios,in spatele lui,a apărut puiul lui,sau ceva mai mic ,dar asemanator.
    Nu M a atacat.
    Într-un final ,in casa din fata mea,s a deschis USA care credeam ca e închisă.
    Mi a deschis-o cineva.
    Iar eu credeam ca e o casa părăsită și închisă.
    Concluzie : prietenul ma părăsit la greu și altcineva mi a arătat ca ma puteam adăposti in acea casa.
    Rugăminte:
    Care este interpretarea visului cu acest animal necunoscut?!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna! Animalul necunoscut ar putea fi o provocare imprevizibila, insa pare a fi o provocare pe care o cauti intr-un fel. Faptul ca ai mers la vanatoare inseamna ca e decizia ta sa infrunti ceea ce iti iese in cale.

  3. Avatar Nichescu aralda
    Nichescu aralda

    Ce inseamna cand visez păianjen care ma mușcă?tot visez asta.aseara am visat ca eram ca intr o scoala părăsită,cu niste femei,făceam curat și am găsit niște jucării prăfuite pe care erau ouă de păianjen,nu stiam și au ieșit mulți pui și m au mușcat de mâini.m am panicat,incercam sa i dau jos dar nu reușeam,erau prinși de mine…in final i am dat jos,am omorât din Ei dar unde ma muscasera s au făcut bube cu puroi și parcă erau niste coarne…oribil,ma durea. Va rog sa mi răspundeți.multumesc

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna, draga mea. Dupa cum vad eu lucrurile, sunt niste frici care te macina. Frici sau poate chiar si persoane de care te feresti. Intr-un fel, visul ti le aduce in fata. Poate fi vorba de orice frica, doar tu singura iti poti da seama care sunt acestea. Ca niste paianjeni, ele vin la tine si te musca. Te simti neputincioasa in fata lor, si da, fricile se pot transforma chiar in dureri.

      Incearca sa-ti dai seama in viata reala ce anume te macina in aceste zile. Visel sunt o transpunere a gandurilor care sunt mai presante.

  4. Avatar ALICE
    ALICE

    Buna!
    Am avut un vis, inspaimantator, la mine acasa(adica la parinti) erau cativa oameni captivi intr-o masina, era noapte. Aceia erau paziti de dinozauri, care voiau sa-i manance… pe strada eram eu, un leu ma imbratisa cu putere, si iubire, asa ca am fost sa salvez acei oameni din masina, sa-isalvez, reusisem ,dar nu cred ca pe totisi fugeam de dinozauri, pana cand am ajuns in dreptul leului, caruia ii spusesem sa ma apere, acesta s-a luptat cudunozaurii, pecare i-a infrant, insa era ranit, leul nu murise,l-am imbratisat si asteptam sa se refaca.
    Nu inteleg acest vis.
    In urma cu cateva zile, am visat acelasi leu. Doar ca atunci eram pr o scara, la inaltime, scara nu.se sprijinea denimic, uraca in sus mai exact, ajunsesem la limitainaltimii, apoi un leu a urcat pe scara, s-a asezat pe capul meu ca o coroana, iar la baza scarii eraun tigru, acela era cu o multime deoameni cunoscuti si necunoscuti,printre care era si fiul meu.
    Astept pareri,daca cineva ma poate ajuta.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna draga mea. Din punctul meu de vedere e un vis minunat, si nu inspaimantator. Energia leului vine la tine sa-ti aduca aceasta energie de care tu ai nevoie – iti da putere si iubire. Ta ajuta atunci cand ai nevoie.

      In samanism leul reprezinta animalul tau de putere. Acest animal de putere reprezinta energia pentru corpul fizic. Poti folosi aceasta energie oricand, cu cat mai des, cu atat mai bine. Este alegerea ta, insa iti sugerez ca macar 5 minute pe zi, cand ai timp, sa sinchizi ochii si sa incerci sa vizualizezi leul. Trebuie doar sa ai incredere si o intentie. Poti sa il rogi sa te ajute – sa-ti dea putere, iubire, sa te ajute sa intelegi anumite lucruri, sa te ajute sa te simti mai bine, etc.Multumeste-i de fiecare data. Daca o sa incepi sa faci acest lucru constient, vei observa schimbari in viata de zi cu zi, atat la nivel fizic, mental cat si spiritual. Se pare ca aceasta energie vrea sa te ajute, trebuie doar sa o accepti si sa ii ceri sa te ajute!

      Daca vrei sa vorbim si mai multe, spune-mi si ne auzim pe email.
      Toate bune, draga mea!

  5. Avatar Eva
    Eva

    Am avut aseara un vis destul de intens. Iesisem sa ma plimb prin padure, eram vesela si plina de voie buna. Ma simteam ca si Scufita Rosie, aveam un cos cu mine cu apa si cateva dulciuri si speram sa gasesc niste flori. Cum mergeam asa prin padure, au inceput sa vina veveritele dupa mine, simteam cum ma urmaresc de dupa crengi si frunze. Nu mi-era frica de ele, ci parca as fi vrut sa se apropie mai mult de mine.

    Ce credeti ca inseamna asta? Am citit ca veverita face referire la abundenta.

  6. Avatar Bogdan Cristescu
    Bogdan Cristescu

    Buna Ana! Soparlele care te musca mi se par clar a fi o atitudine din tine cu care nu esti impacata. Se pare ca esti constienta ca iti faci rau cu ceva si chiar te lupti sa te opresti sa mai faci asta. Eu zic ca tu esti soparlele, sau cel putin ce-ti faci tu tie, reprezinta soparlele.

  7. Avatar surdu cristina
    surdu cristina

    buna am visat o vulpe care ma mirosea ,eram intinsa ,cred ca vroia sa ma muste de nas,nu stiu sigur,n am simtit o agresiva,m am acoperit cu o patura si a plecat,mi a fost putin frica;apoi am visat un barbat care a coborat dintr o masina,nervos,spunand cuvinte urate la adresa familiei,cred ca a lui,m a hartuit ,eu mergeam pe strada,sunt micuta el era inalt,vroia cand sa ma mangaie ,dar agresiv pe fata, vroia sa merg cu el,l am amenintat ca telefonez la politie ,dar nu l a impresionat am avut senzatia ca facea parte din ea;apoi eram la etajul unei scoli,cu scari spiralate pe care le urcasem ,nu stiu cum,dar eram la etaj,am auzit vocea unei colege care ma striga,dar n am recunoscut vocea,o alta mi a dat niste formulare de completat-2,i am mai cerut 2 si a refuzat;la povestea cu tipul tin minte ca m am ascuns intr o sala de concert,unde se serveau sarmale cu mamaliguta si alte bunatati,concertul era inregistrat se urmarea la televizor,nu f multe persoane,o familie s a oferit sa ma ajute,domnul a iesit sa vada daca tipul e afara ,dar nu s a mai intors,sau s a terminat visul .Puteti sa mi spuneti semnificatia?multumesc

  8. Avatar ana
    ana

    Buna, de doua zile visez multe multe soparle cu pielea ca de leopard si de fiecare data incep la fel: prima data vad un pui mic apoi incep sa vad zeci de soparle si in final ma vad cu ele pe mine, sunt cel putin 4 pe mine. Prind curaj si le dau jos, le simt pielea umeda si cum vor sa se intoarca aa ma muste dar le dau pe toate jos pana la urma. Ce semnifica?

  9. Avatar Rora
    Rora

    eu am visat f ciudat: eram mica de cca 9 ani. Am vazut o cladire cu un pal;ier lung si larg cu usi multe si oamenii ce locuiau acolo erau f. saraci, nu-i cunosteam si se jefuiau intre ei, se agresau. Eu eram protejata si nu veneau la mine.Locuiam fara parintii fizici acolo, cu niste straini. Totusi a venit cineva la mine, un tip si cu o tipa. Am mers pe strada, incadrand tipul, eu si tipa cu care venise. El s-a oprit la un magazin ce facea mancare si o livra [prin geamul stradal.Erau doi bucatari/placintari ce se vedeau.Tipul langa care stateam a intrebat daca are pt pisica lui ceva. Atunci unul dintre bucatari a inceput sa manance placinta cu branza( brnza= profit, vin banii)dar noua ne-a oferit sa intram in spate unde era amenajat un spatiu cu mese pline, fete de mese si platouri. Si eu am fost poftita sa aleg ce vreau sa manc cu carne. Am luat si am fost pusa sa mestec acelasi tip de sendvici,felie paine alba, carne alba, rotund taiata, ca dintr-un muschiulet, insa mai erau si doua miciparti de felie. Cand mancam eu eram muult mai mica, aveam cand mestecam cam 4-6 ani.Cand am iesit la brat cu tipul din casa unde locuiam cu straini aveam cca 13 ani. Gustul carnii albe l-am recunoscut: era metalic usor amar si stiam ce e, il recunoscusem, mai mancasem in astral, era sarpe. Apoi, dp ce au avut grija sa manc tot, varsta mi s-a schimbat… ma vedeam dar si simteam cum am nascut de doua ori baiat. Eram la comanda pusa sa nasc, ca o consecinta a ce m,ancasem. Eu am acest vis fara a fi gravida,acum sunt la menopauza de peste 8 ani.Insa ce am mancat eu pe post de pisica a avut rezultat in plan fizic asupra mea, pt ca am perceput agresiuni energetice si pe ficatul meu sau instalat doua entitati energetice, pe prima am taiat-o cu o sabie in timpul somnului, a doua la fel, dar nu aveam destula putere pt a o anihila si cand m-am trezit eram ciudata la trasaturi, modificata, am acum pigment de tigan si trasaturi in amestec cu rasa asta malefica. Spre dimineata am descifrat misterul identitatii tipului ce m-a dus la acel restaurant pt alesi… era un politician, si cred ca tipa era sotia sa, dar pt ca l-am identificat in corpul meu fizic introdus, el s-a manifestat prin mine astfel: a dat cu mainile si am rasturnat cana de apa de pe noptiera.Era el in mine si nu recunostea locul, nu s-a spart, s-a varsat putina apa pe jos si m-a blocat sa ma ridic pt a lua ceva sa o absorb E clar un abuz asupra mea, si s-au tot mirat ca nu mai tine, ca ce am facut, insa modificarea mea energetica nu ar demonstra ca nu mai tine, ci le-a tinut totusi.Stiu ca subconstientul ma avertizeaza prin mesajul acesta, ori eu am inceput sa am acces la modul de inrobire/subjugare/sclavizare din plan energetic.Apoi mi-au explicat ca au venit pe programele facute mie de copil de 4 ani si ca cel ce le facuse le permisese sa le foloseasca.Ce info as vrea sa primesc, pt ca scriu aici, inseamna ca astept ceva lamuriri, ar fi orice lamuriri despre a manca sarpe si a fi om redus la insemnatatea de pisica, -cred ca se protejeaza pe ei, ca sa nu apara in subconstient info despre ce fac ei realmente si asta pt ca semenii ce pot citi info din banda aurei sa nu afle si totodata sa nu aibe pacat facand fapte contra semenilor- minimalizata, deci, utilizata ca un animal, si cred ca s-a facut un schimb intre mine si acela, ca mi-a dat sa manc ca sa poata sa ia, mi-a dat rau ca sa poata sa ia bun si i-am simtit copia energetica in mine, si acum expectorez, gustul metalic-ars din mine. Cred ca s-a facut undeva un ritual cu metal ars si astfel am fost implicata eu.Mai zicea ca sotia sa vrea sa fie ministru secretar de stat. L-am intrebat ca de ce ca e deja europarlamentar, si cine vrea sa fie primul ministru, a zis ca basescu, si le-am replicat ca nu vot fi, sau ca vor fi pt scurt timp pt ca ei nu vor mai beneficia de energiile mele. Atunci au spus ca asta inseamna ca nobilii vor conduce Romania si ca lor li s-a terminat domnia… si eu sunt intr-adevar nobila, am multe titluri din familie, cred ca 11,si cred ca eu i-am sustinut energetic pe acesti hoti de popor si tara, apoi am spus ca nu concep ca tiganii sa fie liderii acestui popor, apoi cel ce era in mine a spus ca si el e tot tigan, ca de nu era nu i s-ar fi permis accesul in parlament, insa nu cred ca e tigan ci lipovean, si stiu ca erau si romani in parlament.Si pe respiratie iese din mine gustul de ars, metal incins, de la ce am mancat in plan energetic azi noapte. politicianul era Antonescu- pt dna Jorjette e info, nu pt public, puteti sa nu publicati ce am scris, il pastrati ca-i vine vremea, dar truncheat pe ce ar insemna carne de sarpe sa imi raspundeti, va rog! Atat cat nu va creaza dificultati, publicati, truncheat, pt ca poate ajuta pe careva, totusi! Multumesc mult.

  10. Avatar Cristi
    Cristi

    Aseară am visat ursul. O adevărată poveste a fost acest vis. Mi-au dat lacrimile când am citit despre urs aici. M-a emoţionat atât de mult mesajul pe care mi l-a adus acest animal încât acum îmi dau seama că am uitat de ceva, ceva nu ar trebui să uit … armonia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *