Una dintre bolile cu caracter grav, care prezinta o creste constanta in ultimul deceniu este cancerul hepatic. Alaturi de bolile de inima si cancerul de pancreas, cancerul hepatic produce sute de victime anual de aceea este de mare importanta sa informam pacientii, care au deja afectiuni hepatice, in privinta tratamentelor si a modalitatilor de prevenire pentru cancer la ficat.
Gasit sub denumirea de Hepatocarcinom sau carcinom hepatocelular, cancerul hepatic se manifesta sub forma de tumora maligna primara a ficatului. Tomora ficatului il impiedica sa isi continue functiile in mod normal rezultand intro serie de simptome pe care pacientul le prezinta in timp, in functie de gradul de evolutie a carcinomului.
Cancerul hepatic are cei mai raspanditi factori de risc
Cancerul hepatic este a treia forma de cancer din lume care se dovedeste a fi letala in cele mai multe cazuri. Gradul de raspandire in Europa sau Statele Unite este mai scazut fata de tari precum Africa sau Asia unde prezenta hepatitei C sau B duce la dezvoltarea afectiunilor hepatice cronice care lasa loc de dezvoltare pentru carcinomul hepatic. Numarul pacientilor cu heptocarcinom care se prezinta la medic a crescut, insa cu ajutorul aparatelor medicale avasate, cancerul hepatic poate fi depistat din timp si pot fi luate masuri preventive.
Principalii factori de rist pentru tesutul hepatic sunt:
- ciroza hepatica,
- hemocromatoza,
- aflatoxina B1,
- hepatitele B si C,
- consumul de alcool,
- consumul de substante toxice
- abuzul de medicamente.
Printre primele simptome prezente la pacientii cu stadiu incipient de cancer hepatic sunt:
- durerile abdominale
- scaderea nejustificata in greutate.
Alte simptome prezente sunt;
- icterul,
- ascita,
- marirea volumului ficatului
- hipoglicemia.
Cancerul hepatic examinare si tratamente pentru tumorile canceroase
La o prima examinare medicul va palpa abdomenul pacientului pentru a vedea daca acesta simte durere localizata in zona ficatului, urmatorul pas este ecografia pentru a scana zona si a observa tesutul bolnav. Daca medicul va observa prezenta unor leziuni atunci va recomnda o serie de teste de laborator.
Prezenta hepatocarcinomului este depistata prin prezenta modificarilor in fosfataza alcalina, in alfafetoproteina, in 5-nucleotidaza si transaminaze. Cancerul hepatic poate fi confirmat dupa ce aceste proceduri sunt insotite de biopsia tesutului bolnav si a examenului anatomopatologic.
In functie de gravitatea tumorii medicul va recomanda modalitatea de tratare specifica tipului de hepatocarcinom. Cea mai utilizata metoda si una dintre cele mai eficiente este rezectia chirurgicala. Daca ficatul nu prezinta si alte afectiuni, precum ciroza, rezectia chirurgicala va poate scapa de cancerul hepatic.
Indepartarea tumorii sau cancerul hepatic, prin operatie chirurgicala, da rezultate bune in majoritatea cazurilor. Daca exista ciroza hepatica atunci metoda de abordare in tratarea carcinomului este transplantul hepatic.
In cazul in care medicii sunt siguri ca nu sunt sanse de recidivare si nu exista metastaze, transplantul de ficat poate asigura pacientului o sansa la o viata normala, sanatoasa.
Cancerul de dimensiuni reduse, carcinomul benign poate fi tratat prin injectii cu alcool absolut la nivelul tesutului bolnav.
O alta modalitate de abordare este chimioterapie regionala, prin care se introduce iod si citostatice direct in tumora. Tratamentele intruzive precum radioterapie si chimioterapie s-au dovedit ineficiente. Pe termen lung tratamentele cu citostatice provoaca o avariere a sistemului imunitar oribila. Tratamentul chimioterapie cu citostatice se asociaza cu o suplimentare de vitamine pentru a sustine toxicitatea mortala a tratamentului. Nu recomandam acest tratament (vizitati chimioterapie forum)!
Chiar daca pacientii prezinta ciroza sau hepatita cronica, controalele regulate si analizele ii pot ajuta sa isi mentina bolile sub control si pot preveni aparitia carcinomului hepatic. Acesta are sanse mult mai mari sa fie tratat in stadiile incipiente daca este diagnosticat la timp.
Durerile cauzate de tumorile canceroase, chiar si la cancerul hepatic, pot fi tratate cu medicina conventionala dar nu intrun mod chiar atat de placut. Momentan tehnica folosita de exemplu este injectarea unui alcool sau alti agenti pentru a distruge nervii care sunt atinsi de tumoarea cancerigena. Aspect destul de fatal pentru ca acea zona ramane oarecum moarta!
Nu avem prea multe lucruri concrete despre tratamente naturiste pentru cancerul hepatic dar stim ca unii se trateaza miraculos cu plante medicinale, extracte si alte produse naturale!
Lasă un răspuns