Cresterea lamaiului in apartament ~ ingrijire, inflorire, altoire

Timp de citire estimat: 7 minute


cresterea lamaiului in apartament

Plantarea si cresterea lamaiului în apartament are tradiție în multe localități din țara noastră. Acesta este folosit în scop decorativ sau pentru fructele sale. Datorită conținutului ridicat de vitamina C (68-76 mg%) și acid citric (3,8 – 7,0 %), lămâile (afla ce proprietati au acestea) au un rol deosebit în alimentația omului. Se folosesc în prevenirea și tratarea unor boli. In concluzie, este un avantaj să crești un lămai la tine acasă. Cresterea lamaiului in apartament nu este un proces destul de dificil. Trebuie insa să îți placă cresti un lamai la tine acasa, să fii un iubitor al plantelor.

Cresterea lamaiului in gradina este imposibila la noi in tara pe timp de iarna. În apartament insa, lămâiul crește ca și tufă (arbust). Se cultivă în vase cu amestec de pământ. În cursul unui an, lăstarii au 2-3 valuri de creștere. Frunzele servesc și ca organe de depozitare a substanțelor de rezervă. Dacă din anumite motive frunzele cad, planta formează alți lăstari cu frunze. Insa în anul următor nu va rodi. Frunzele trăiesc 2-3 ani și se reînnoiesc treptat, lămâiul fiind o plantă veșnic verde.

Pe același lămâi se pot găsi flori și fructe de diferite grade de dezvoltare, inclusiv fructe coapte. Florile de lămâi sunt hermafrodite. Ele apar pe ramurile anuale, foarte rar pe lăstari. Apare câte una sau mai multe la subsuoara frunzelor, pe tot parcursul anului. Perioada principală de înflorire se înregistrează primăvara, odată cu primul val de creștere al lăstarilor.

Cresterea lamaiului in apartament – reguli de baza

Lămâiul are nevoie de multă căldură . El este foarte sensibil la temperaturi scăzute – între -1,2 grade și -2,5 grade îi digeră fructele. La -3 , -4 grade pierde frunzele și lăstarii. Sub -7 grade până la -9 grad este distrusă toată partea aeriană a lămâiului.

Cerințele față de lumină variază cu fenofaza și temperatura aerului din apartament. La 4-7 grade celsius procesele vitale din plantă sunt extrem de redus. Aceasta poate suporta întunericul 3-4 luni. Pe această particularitate se bazează păstrarea la întuneric a lămâiului pe timp de iarnă, în cameră sau în pivniță. În adăpost, temperatura să nu scadă sub zero grade. Lămaiul nu suportă razele solare direct deoarece îi produc perturbări în schimbul nutritiv.

În perioada de creștere, lămâiul trebuie transplantat, la intervale de 1-2 ani cu tot cu pământul din jurul lui, în ghivece de pământ ars, nesmălțuite (cu fundul prevăzut cu orificii) din ce în ce mai mari.

După intrarea pe rod, transplantarea este necesară o dată la 3-4 ani. La vârsta de 10-12 ani, lămâii se trec în vase mari de lemn cu fundul perforat. Acestea au diametrul de 50-60 cm la partea superioară. In aceste vase rămân definitiv. Se împrospăteaza perioadic numai stratul periferic de pământ. Pământul din vas se dorește a fi un amestec de mraniță, pământ de grădină și nisip în părți egale. Transplantarea se recomandă în general primăvară, înainte de reactivarea vegetației.

Tulpina plăntuțelor altoite, la vârsta de 1 an se scurtează la 30-40 cm. Din lăstarii ce apar după această intervenție, se aleg 3-4 situați spre vârf și bine dezvoltați și restul se suprimă. Când lăstarii păstrați au lungimea de 25-30 cm, li se ciupește vârful pentru a se ramifica. Această operație se repetă încă 2-3 ani, de 2 ori pe vară. Se practica până ce se obțin ramificații de ordinul 4-6. Numai după apariția acestor ramificații, lămâiul începe să rodească.

Dacă lămâiul înflorește și leagă prea mult, atunci din fiecare 2-3 ramuri anuale, una se scurtează cu 1/3 în momentul apariției bobocilor. Astfel se provoaca apariția de noi lăstari care vor rodi anul următor.

Altoirea lamaiului ~ cand si cum se face

Deși se poate înmulți și prin semințe, rezultatele cele mai bune sunt obținute prin altoirea în oculație. Aceasta se face în luna mai. Ca portaltoi se folosesc puieti de lamai.

Lamaii altoiti încep să rodească la vârsta de 3-5 ani. Cei ieșiți din sămânță rodesc la 8-10 ani. În primul an de rod pe un lămâi se lasă 2-3 fructe. In anul 2 se lasă 5-8 fructe. In al treilea an se lasa 10-15 , in anul patru 20-25 si asa mai departe.

Cand se scoate lamaiul afara si cum se ingrijeste

Deoarece volumul de pământ din vas este de 20-40 de ori mai mic decât cel explorat in cresterea lamaiului în cultura liberă, îngrășarea și udatul se fac la perioade scurte de timp.

Vara, când lamaii sunt scoși afara, în grădină, se poate folosi pentru ei ca îngrășământ must de bălegar sau gunoi de păsări fermentat. Se dilueaza cu apă – 15 – 20 părți de apă la una de must/bălegar fermentat. Din luna mai până în octombrie se udă o dată la 2 zile spre seară. Nu se admite udatul în timpul zilei, pe arșiță. In mod special nu se uda cu apă rece deoarece cad florile, fructele și frunzele. În cursul iernii se udă de 2-3 ori pe săptămână. Dacă temperatura aerului din cameră se menține la 4-7 grade, numai de 2 ori pe lună.

De fiecare dată, atât la udat cât și la îngrășarea pământului, lichidul se toarnă în vas fracționat. Se adauga în 3-4 reprize, ca să se absoarbă lent și integral. Temperatura lichidului trebuie să fie cu 2-3 grade mai ridicată decât cea a aerului din cameră. Înainte de turnarea soluției sau a apei, pământul din vas se afânează. Astfel lichidul pătrunde prin tot blocul de sol împânzit de rădăcini și nu se scurge repede pe pereții vasului.

Udatul nu trebuie făcut în exces deoarece putrezesc rădăcinile lămâiului.

Iernarea lămâiului se poate face în două metode

  • la rece – 4-7 grade C – în acest caz plantele intră în repaus, își mențin frunzele dacă au o lumină difuză
  • la cald – menținerea lămâiului în cameră luminoasă, aproape de fereastră, la 12-16 grade C, el continuând să vegeteze – în astfel de condiții este necesară o umiditate mai mare în atmosferă, aerisirea camerei pe vreme liniștită și cu soare, punându-se paravan între lămâi și geamul deschis. Se udă mai des decât în cazul primei metode și se îngrașă o dată pe lună. În cazul în care stau undeva în apropierea unui calorifer, este indicat să fie izolate printr-un paravan special.

Trecerea la iernat , toamna, se face înainte de a se răci pământul din vase. Acest lucru se face după o perioadă de pregătire și înainte de a cădea prima brumă. Timp de 15-20 de zile, se face acomodarea plantelor, ținându-se ziua afară și seara în casă. De asemenea, trecerea si cresterea lamaiului din cameră în grădină se face tot după o scurtă pregătire. Lamaiul scos afară se așează în semiumbra unor pomi . În general, plantele se comportă mai bine la trecerea din grădină în cameră, decât la scoaterea lor în grădină.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

12 răspunsuri la „Cresterea lamaiului in apartament ~ ingrijire, inflorire, altoire”

  1. Avatar Marin

    De cate ori înflorește lămâiul pe vara

  2. Multtumesc frumos ,pentru informatie ,este o planta foarte frumoasa si mai ales benefica !

  3. Avatar Lapusan Anca
    Lapusan Anca

    Buna am si eu un lamai crescut din seminte ,cum pot sa/l altoiesc si de unde sa i/au altoi .Nu are decat trei ani si mi/
    e foarte drag.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna seara. Ati mai altoit pana acum vreun copac, adica stiti sa altoiti?

  4. Avatar Emilia Ciobanu
    Emilia Ciobanu

    Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru recuperarea unui lamai care are 2-3 ani. L-am cumparat cu cateva lamai, apoi in primavara-vara anului 2015 a inflorit abundent, insa toate florile au cazut si pe tot parcursul verii nu a mai inflorit niciodata. (Noi am crezut ca nu s-a facut polenizarea fiindca a fost tinut in casa pana la incalzirea vremii). In aceasta iarna, dupa gerul din primele zile ale lunii ianuarie, s-au ofilit, s-au uscat si i-au cazut absolut toate frunzele (probabil cand s-a deschis usa, aerul rece l-a afectat). Acum l-am dus in casa unde temperatura este constant la 19-21 grade, insa nu stim daca isi va mai reveni.
    Va multumesc anticipat pentru orice sfat privind ingrijirea lamaiului in vederea recuperarii.
    Emilia Ciobanu, Bucuresti

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Buna Emilia,

      Nu sunt un expert in ale plantelor si poate vei gasi si alt raspuns aici, dar iata raspunsul meu. Lamaiul tau are probleme cu radacinile. Se pare ca a fost educat cu un tip de hrana si tu acasa la tine ii dai un alt tip de hrana. Eu iti sugerez ca acum in primavara, sau chiar cat mai curand posibil, sa ii verifici radacinile.

      Nu stiu ce fel de pamant are in vasul in care il tii dar lui ii place pamantul bine drenat si bogat in nitrogen, magneziu, zinc si fier. Un lamai la 3 ani ar trebui udat de 2 ori pe luna si ferit afara de zonele cu vant puternic ca nu-i place vantul.

      Daca i-a cazut toate frunzele, pot fi doua cauze, ori ii lipseste unul din acesti compusi din sol: nitrogen, magneziu, zinc si fier. Ori pamantul este prea umed.

      Si noi avem lamai si anul trecut le-au cazut toate frunzele, chiar prin ianuarie ca acum din cauza umiditatii din sol. I-am tinut in pivnita la loc intunecos cu foarte putina lumina. Anul asta pana acum, o duc bine! Diferenta este ca le-am schimbat solul, pamant mult mai hranitor, si mai bine drenat. In primul an stateau inghesuiti doi in vas, ca asa i-am primit, acum sunt fiecare cu vasul lui. Nu au produs inca la noi, pentru ca nu am reusit sa fac un test pe proba de sol sa vad exact ce am in el.

      Poti merge pe imbogatirea solului, ceea ce si noi facem, fara teste de laborator. Cate putin din timp in timp, nu mult deodata. Fierul in sol il poti aduce bagand cuie ruginite in pamant, magneziu si zinc si potasiu si azon, poti da solului de la maceratul de urzica. Daca ai zeaza de macerat de urzica, nu-ti mai tgrebuie cuie in sol, ca este fier suficient acolo.

      In concluzie, verifica solul! Daca e prea umed sau prea compact si lipsit de drenaj, stii ce ai de facut. La primafara, intrun butoias, bagi urzici la macerat, in apa de ploaie, impreuna cu gainat uscat de pasari. Masura de amestec este de 1 la 1, iar in amestecul de urzici cu gainat uscat, masura este de 3 urzici la 1 gainat uscat. Se lasa cam 2 saptamani, in loc insorit. Se amesteca in el zilnic in prima saptamana, dupa care mai rar. Lichidul obtinut prin filtrarea si strecurare in sticle de plastic, il amesteci cu apa de udat, 1 la 5 sau 1 la 7. Dai aceasta apa la ce plante vrei, dar la lamai le-o dai cam o data pe luna sau mai rar.

      Daca ai intrebari legate de ce ti-am scris, iti raspund cu placere. Acum poate mai au si altii alte idei!

  5. Avatar Marta ioan

    Aș vrea să știu dacă pot ține lămiul iarna in curte fără să-l protejez(ex. Folie, vată inj jurul ghiveciului). Sînt din Arad.

    1. Avatar Jorjette C

      Lamaiul este foarte sensibil la temperaturi scazute, motiv pentru care este indicat sa fie pastrat pe timp de iarna in interior. Prin pastrarea lamaiului afara, chiar si protejat, riscati sa il pierdeti definitiv.

      Iernarea lămâiului se poate face în două metode

      • la rece – 4-7 grade C – în acest caz plantele intră în repaus, își mențin frunzele dacă au o lumină difuză
      • la cald – menținerea lămâiului în cameră luminoasă, aproape de fereastră, la 12-16 grade C, el continuând să vegeteze – în astfel de condiții este necesară o umiditate mai mare în atmosferă, aerisirea camerei pe vreme liniștită și cu soare, punându-se paravan între lămâi și geamul deschis.

      Si noi locuim in zona si avem multi cunoscuti care au lamai acasa, pe care il pastreaza intr-un ghiveci mare, pe care il muta dupa necesitate. Pe timp de iarna, noi ne pastram cei 2 lamai pe care ii avem in pivnita, unde temperatura nu scade sub 4-5 grade.

      De cat timp aveti lamaiul si cum se prezinta in momentul de fata?

  6. Avatar Mariana Cocos Jemna
    Mariana Cocos Jemna

    Multumesc din suflet, splendide informatii, si felicitari pentru reintoarcerea catre tara. E viata cea mai frumoasa.
    Mariana Cocos – Jemna

    1. Avatar Jorjette C

      Mulțumesc si eu. Intr-adevar, viata la țară este cea mai frumoasă și cea mai liniștită. Sunt foarte multe satisfacții pe care ți le oferă viața la țară, momente unice pe care nu le poți trăi în altă parte.

  7. Avatar elena preda
    elena preda

    Apreciez foarte mult blogul dumneavoastra,de altfel face parte din Favorit,dac imi permite-ti ,am o intrebare,la care nu gasesc raspuns. Am un lamai Patru anitimpuri,l-am cumparat cu trei lamai,mai intai a stat in casa,dar mi se parea trist si l-am pus afara,pierdea toate florile,si in plus nu a mai rodit.Afara sta si iarna,dar protejat,invelit.Regiunea in care sunt,are putin soare,chiar si vara,si nu stiu ce sa-i mai fac,pentru ca nu mai infloreste deloc.va scriu in ideea unui sfat.Multumesc frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *