Pentru a pregăti pâine, există atât variații de doze cât și tipuri de lucru extrem de diferite. Există painea de casa îndesată și painea de casa pufoasă/moale, pâine aromată, pâini gătite la temperaturi înalte, de obicei aproximativ 300 grade, sau gătite la temperaturi scăzute, gătite în cuptoare de lemn, cuptoare cu gaz sau cuptoare electrice.
Aluatul are, deasemenea, propriul său rol crucial. De exemplu, la baghetele franțuzești se amestecă aluatul ușor timp de 5 minute. Apoi repede 15 minute și apoi din nou lent încă 5 minute. Schimbarea timpilor și a vitezei mixerului schimbă de asemenea și produsul.
Pentru a prepara o pâine bună acasă, e de preferat să faceți 2 plămădeli, prima care va fi doar drojdie, făină și apă, lăsând toate adaosurile posibile de ulei, untură, unt pentru a doua tură.
Cantități pentru painea de casa îndesată:
- pentru 1kg de făină: 4,7 dl apă, 40 g de drojdie și 35 g de sare.
Cantități pentru painea de casa pufoasă
- pentru 1kg de făină, 6 dl de apă, 50 g de drojdie și 40 g de sare.
Cum se prepara azimele
Se înmoaie două părți de făină de grâu cu o parte apă ușor sărată, astfel încât aluatul să fie suficient de moale pentru a se întinde un strat de 1/2 cm grosime într-un vas rotund sau pe o placă foarte puțin unsă cu ulei. Cu ajutorul unei furculițe se fac câteva găuri și se dă vasul sau tabla la cuptor până ce azima devine crocantă.
Apa poate fi înlocuită în parte cu ulei sau cu untură, care nu trebuie să depășească niciodată o cincime din greutatea făinii.
Cum se prepara painea de casa obisnuita
Se înmoaie o treime din drojdie cu puțină apă caldă și cu 1/10 din făină într-un vas mic sau într-o ceașcă. Se face un amestec care se pune într-un loc cald, acoperit cu un prosop. După ce volumul aluatului s-a dublat, se adaugă 6/10 din făină. Apoi se pune drojdia rămasă, sare și apă călduță atât cât să formeze un aluat moale și elastic. Acesta trebuie să se poată desprinde de mâini și cu el să se poată forma o frumoasă minge netedă.
Se amestecă/frământă aluatul pe axa lungă cel puțin 15 minute. După ce faceți mingea de aluat, cu un cuțit trecut prin făină faceți o cruce deasupra aluatului și acoperiți vasul în care ați pus mingea cu un prosop. Se lasă într-un loc cald să crească cel puțin 5 ore. Când se prezintă bine umflat, adăugați apa rămasă și restul de făină, și frământați până se dezumflă complet, revenind la faza inițială de formare a unei noi mingi moi. Se formează un filon din care se taie părți egale pentru formarea rulourilor/ pâinii în forma dorită.
După ce faceți painea de casa în forma finală, o lăsați să crească și se coacă la cuptor la 250 de grade pentru cel puțin 20 de minute fără a-l deschide. Pentru a da luciu pâinii, înainte de a fi scoasă din cuptor se unge cu o soluție de apă și sare (250g de apă și 30 g de sare), după care se mai lasă câteva minute și apoi se scoate. De asemenea, se mai poate unge cu apă cu zahăr la final, cu ajutorul unei pene de găină/gâscă sau cu o periuta speciala. Apoi se acoperă cu un stergar și cu ceva mai gros să se înmoaie la aburi.
E preferabil să faceţi pâine de casă deoarece este mult mai sănătoasă şi mai bine gătită. Cu siguranţă dumneavoastră vă gândiţi la sănătatea dumneavoastră şi nu veţi adăuga alţi aditvii de care nu aveţi nevoie.
Nu uitati, atunci cand preparati painea de casa pufoasa, nu va lasati purtati de reguli. Preparati painea dupa cum simtiti. Daca va place ca painea de casa sa fie diferita, adaugati cate ceva diferit. Adaugati nuci macinate, susan, mac, cartofi fierti, malai, stafide, fructe confiate, branza, parmigiano, etc…
Painea si importanta ei in alimentatie
Pâinea este prin excelență alimentul ritual esențial al vieții umane: amidonul produce căldură și energie, substanțele minerale și proteinele reînnoiesc structura oasoasă și celulele.
Există sute de moduri de a pregăti pâine, corespunzătoare diferitelor tipuri de făină utilizate, în unele cazuri folosindu-se altceva decât făina de grâu, şi când spun altceva mă refer la făina din celelalte cereale, aşa că avem pâine de secară,orz, ovăz, porumb în amestec.
Există de asemenea pâinea nedospită – azimele – făcute fără adaos de drojdie, pâinea dospită natural și pâine crescută cu praf de copt.
Pâinea, prin definiție, este un preparat cu drojdie. Cea mai bună pâine este cea integrală, este cea mai sănătoasă și mai bogată de substanțe cerute de organismul nostru. Lăsând la o parte diferitele tehnici existente, cele mai importante sunt cele posibile în contextul nevoilor interne, adică a celor de acasă.
După cum am vorbit într-un articol anterior, există şi pâinea pustnicească sau pita harică care necesită o modalitate mai aparte de preparare, e mai mult un ritual de praparare al hranei vii.
Lasă un răspuns