Orezul are o valoare nutritivă aproape completă şi este foarte digerabil. Orezul brut suplimentează cu 351 de calorii la 100 de grame în timp ce 100 de grame de orez fiert oferă aproximativ 100 de calorii. Practic, 100 de grame de orez fiert sunt aproximativ 35 de grame de orez nefiert, având absorbită si 2/3 din apă. Poate din această cauză pudra de orez (făina de orez) poate sa conțină mai multe calorii decât orezul fiert, dacă sunt introduse în dieta pentru slăbit!
Reţineţi că valoarea nutritivă a orezului preparat în mod englezesc este mai mică, deoarece pierde o parte din amidon, în timp ce, daca prepari pilaf sau supă de orez, menţine valoarea sa nutritivă intactă – care este de 117 calorii la 100 de grame de orez fiert. La aceste calorii vom adăuga pe cele ale diferitelor condimente, unt, sosuri şi brânză parmezan.
Cum putem consuma făina de orez?
Făina de orez poate servi foarte bine la a face supă cremă de legume sau supă de legume, sau poate fi, de asemenea, utilizată pentru a prepara tăiţei în acelaşi mod cum folosim făină de grâu. Tăiţeii sunt extrem de digerabili si folosiţi pentru a pregăti supe exotice (supa de pui, şuncă şi filamente de creveţi sau crabi), dar, de asemenea, supe normale autohtone.
Făina de orez o poate înlocui pe cea de grâu în toate preparatele: creme, prăjituri, şi mai ales se poate folosi pentru sărăţele. În acelaşi scop se poate utiliza şi grişul, dar care are nevoie de un timp mai indelungat de preparare. Făina de orez poate fi folosită în pregătirea aluatului pentru clătite, care sunt delicate, elastice si usor de gestionat, şi le puteţi pregăti chiar mai groase decât cele făcute cu făina de grâu.
Retete cu faina de orez
Făină de orez si grişul, de asemenea, pot fi folosite în mod avantajos în pregătirea de gnocchi de cartofi, în loc de făină de grâu sau integrală de grâu. Cu orez poţi face mamaliga mai hrănitoare şi delicată, preparată cu două părţi de mălai, alb sau galben şi o parte făină de orez.
De ce este recomandat sa gătești cu faina de orez
În comparație cu făina tradițională de grâu universală, făina de orez are un conținut mai mare de fibre și este fără gluten. Astfel poate fi consumata de persoanele cu intoleranță la gluten sau de oricine care trăiește un stil de viață mai sanatos. Ca să nu mai vorbim că făina de orez are, de asemenea, un conținut scăzut de sodiu, este îmbogățită cu vitamine și minerale și este sigură pentru întreaga familie.
Puteți folosi făină de orez în aluatul preferat pentru rețeta secretă de pâine cu banane a familiei! Ca bonus, poate funcționa și ca agent de îngroșare pentru ciorbe sau pentru legumele prăjite, făcându-le puțin mai gustoase.
Cum sa prepari faina de orez acasa
Pentru a prepara faina de orez la tine acasa e destul de smplu. Pentru acest procedeu ai nevoie de orez nefiert (alb sau brun), o rașniță de cafea sau un robot de bucatarie. Ce trebuie sa stii este ca o cana de orez brut ne ofera aproximativ 1 1/2 cana de faina de orez.
Cum sa faci faina de orez
Pune una sau 2 cani de orez in rașnița de cafea sau in robot. Daca pui cantitati mici, lama va functiona mai eficient si va macina mai bine orezul. Pune capacul si macina orezul pana se obtine o consistenta fină de pudră. Făina trebuie sa fie si să nu gasesti bucăți mari. Cu cât făina este mai fină, cu atât va functiona mai bine la copt si in alte rețete.
Sfaturi de utilizare a fainii de orez
Daca ai incercat pana acum sa coci cu faina de orez, stii deja ca atunci cand folosesti faina de grâu cu făină de orez 1:1, s-ar putea sa nu funcționeze tot timpoul după cum te aștepți.
În acest caz, încearcă să folosești mai multe tipuri de orez, cum ar fi cel alb, brun sau orezul jasmine. In functie de orez, va avea un gust si un efect diferit asupra produselor de patiserie. Incepe cu o varietate si experimenteaza gustul si textura. Poti chiar sa le combini.
Faina de orez brun tinde sa fie puțin mai densă, cu un gust mai pământiu, în timp ce orezul alb are un gust ușor, neutru. Faina din orez brun este o sursă excelentă de fibre, care nu numai că îmbunătățește sănătatea digestivă, ci și-a demonstrat că reduce nivelul de colesterol. In plus, făina de orez îmbunătățește sănătatea ficatului deoarece conține colină, care transportă colesterolul și trigliceridele din ficat până acolo unde sunt necesare în organism.
Lasă un răspuns