Floarea soarelui si uleiul de floarea soarelui – proprietati si beneficii

Timp de citire estimat: 3 minute


Helianthus annuus floarea soarelui

Floarea Soarelui (Helianthus annuus) – această plantă erbacee anuala care creşte destul de repede în fiecare an, are o tulpină groasă, înaltă şi păroasă, frunzele sunt în formă de inimă şi florile sunt mari cu petale galbene pe la sfârşitul verii. Seminţele de floarea-soarelui, foarte nutritive, sunt consumte crude, prăjite, sunt adăugate la diferite mâncăruri sau în unt de arahide. Acestea aduc corpului nostru un aport foarte ridicat de substante hranitoare. Semintele mai sunt folosite in prepararea uleiului de floarea-soarelui.

Floarea soarelui in medicina

Nativii americani făceau nişte “turte de energie” din seminţele de floarea-soarelui. Bobocii de flori sunt un bun colorant galben şi sunt gătiţi precum anghinarea. Seminţele presate la rece ne oferă un ulei bun în scop culinar, în cosmetică şi industrial.

Din punct de vedere medicinal, seminţele sunt folosite ca diuretic şi expectorant şi tratează răcelile, dizenteria şi inflamaţiile rinichilor. Rădăcina de floarea soarelui este un bun laxativ şi tratează durerile de stomac. Măduva tulpinii ne oferă potasă şi fibre petru textile şi hârtie. Capetele seminţelor oferă hrană păsărilor pe timp de iarnă.

Florile de floarea-soarelui si uleiul din seminte au utilizare terapeutica. Florile sunt folosite pentru tratarea unor afectiuni ale gatului si cataruri pulmonare, ca febrifug sau in homeopatie. Uleiul din seminte de floarea soarelui este folosit in cazurile de hipercolesterolemie si ateroscleroza. In medicina populara, uleiul de floarea soarelui este folosit la macerarea unor plante cu actiune de vindecare a ranilor si arsurilor.

Recoltare – Cand se culeg florile si semintele de floarea soarelui

Florile se recolteaza de pe marginea calatidiului pe timp frumos, dupa ora 10. Se usuca florile la umbra, in strat foarte subtire. Florile sunt folosite la prepararea unui ceai cu proprietati pectorale, obtinut din combinarea a cinci specii de plante medicinale:

  • Flori de floarea soarelui – 2 parti
  • Flori de coada soricelului – 3 parti
  • Coada calului – 6 parti
  • Troscot – 6 parti
  • Trei frati patati – 3 parti

Semintele de floarea soarelui se culeg la maturitate. Uleiul de floarea soarelui se obtine prin presarea la rece a semintelor de floarea-soarelui. Este un lichid limpede, galben deschis, cu gust dulceag.

Florile de floarea soarelui si uleiul de floarea soarelui – Beneficii si tratamente

Florile ligulate de la marginea inflorescentei contin quercetrina, antocianina, colina, acizi solanici, etc. Sunt folosite pentru extractul alcoolic, recomandat in malerie. Tinctura din flori de floarea soarelui ajuta in afectiunile pulmonare. Florile de floarea-soarelui intra in compozitia ceaiului pectoral (Plafar).

Pentru tratarea hipercolesterolemiei si aterosclerozei, se consuma 2 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece, dimineata si inainte de masa de seara.

Uleiul de floarea soarelui poate fi folosit eficient in preparatele culinare obisnuite, mai ales in salatele de cruditati, cu efecte terapeutice benefice.

Pentru eliminarea calculilor biliari, se prepara urmatorul tratament. Un pahar de ulei de floarea soarelui presat la rece se introduce intr-o sticla. Cu acelasi pahar, se toarna peste ulei, bere. Se agita bine pana amestecul este perfect. Se bea intreaga cantitate in mai multe reprize. Se sta culcat pe partea dreapta aproximativ o ora. Canalul coledoc se dilateaza, vezica se contracta si intregul continut este eliminat in duoden. (Aceasta reteta se practica in Valenii de Munte)

Părţi folosite: florile, frunzele, tulpina, rădăcina şi seminţele

Floarea soarelui in ritualuri – Utilizări magice

In templele aztece ale soarelui, preotesele purtau floarea-soarelui ca şi coroniţe. Ca şi simbol al soarelui, această plantă simbolizează un ego sănătos, înţelepciune şi fertilitate. Seminţele de floarea-soarelui sunt consumate de către femeile care doresc să rămână însărcinate. Pentru a vă proteja împotriva variolei, purtaţi seminţe de floarea-soarelui la gât, fie într-un săculeţ, fie înşirate ca mărgelele.

Dacă tăiaţi o plantă de floarea-soarelui la apus de soare în timp ce vă puneţi o dorinţă, aceasta se va împlini înainte de un alt apus, dar doar dacă dorinţa nu este prea mare.

Dacă dormiţi cu floarea-soarelui sub pat, vă ajută să ştiţi adevărul la orice problemă. Dacă doriţi să deveniţi virtuos, ungeţi-vă cu sucul din tulpini de floarea-soarelui presate.

Se creşte floarea-soarelui în grădină pentru a proteja împotriva dăunătorilor şi pentru a aduce noroc grădinarului.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Floarea soarelui si uleiul de floarea soarelui – proprietati si beneficii”

  1. Avatar carmen gruia
    carmen gruia

    Foarte interesant,am aflat cateva lucruri care nu le stiam despre floarea soarelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *