Frasinul – un bun remediu antiartritic, antialgic, afrodisiac

Timp de citire estimat: 5 minute


frasinul - frunze si seminte de frasin - Fraxinus excelsior

Frasinul (Fraxinus americana sau excelsior) – Este un copac sacru druid. Acest copac de foioase înflorește primăvara, are o scoarță gri, flori parfumate, cu toate că mirosul este considerat a fi neplăcut de unii. Scoarța poate fi folosită ca un susbstitut pentru chinină în febra intermitentă.

Este cunoscut ca și copac ce ajuta la curatarea splinei și a ficatului. Se fierb la foc mic 2 linguri de scoarță într-o cană de apă timp de 20 de minute – se bea câte 1 sfert de ceașcă de 4 ori pe zi.

Frasinul – Beneficii pentru sanatate

Foliolele frunzelor si florile, mugurii proaspeti si semintele de frasin au utilizare terapeutica in medicina umana si veterinara. Principiile active au actiune diuretica, diaforeica, uricozurica, hipocolesteromianta, laxativa si antireumatismala. Potenteaza actiunea altor produse antireumatice.

Frunzele frasinului constituie un bun remediu antiartritic si antialgic. Semintele au proprietati afrodisiace. Ele sunt indicate in impotenta masculina.

Recoltare – Florile de frasin se recolteaza in aprilie-mai cand se formeaza. Se usuca la umbra. Frunzele se recolteaza in mai-iulie prin strujirea foliolelor de pe petiolul principal. Semintele se culeg toamna, cand ajung la maturitate.

Frasinul in uz intern

Ceaiul de frasin este util in multe afectiuni.

Pentru tratarea constipatiei, a bolilor cronice ale aparatului urinar si a gutei, se consuma infuzie preparata din 1-2 linguri de frunze uscate si maruntite, la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea gripei, guturaiului, se prepara infuzie din 1-2 lingurite frunze de frasin la o cana cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea colecistitelor, angiocolitelor, ulcerului gastric si duodenal, dismenoreei, metroragiilor, enterocolitelor, se pregateste o infuzie din 2 lingurite de frunze sau flori uscate la 300 ml de apa clocotita. Se bea fractionat in timpul unei zile, dupa mesele principale.

Pentru tratarea reumatismului, poliartritei, se prepara:

  • infuzie din 2 lingurite flori sau frunze peste care se toarna 500 ml de apa clocotita. Se lasa 15-20 de minute. Se strecoara. Se bea dupa masa, in trei reprize. Produce transpiratie si diureza.
  • infuzie din o mana de fructe de frasin macinate la o cana (200 ml) de apa clocotita. Se lasa 30-40 de minute, apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Pentru combaterea febrei, se prepara un decoct din o lingurita de scoarta de frasin uscata si macinata la o cana cu apa. Se fierbe 5 minute. Se bea cu lingurita de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea anchilozei, durerilor reumatice si stimularea circulatiei sangelui, se pregateste o infuzie din 1 lingurita amestec in parti egale frunze de frasin, frunze de mesteacan, frunze urzica, fructe ienupar, peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Pentru tratarea bolilor sistemului digestiv, se consuma suc de frasin, scurs prin taierea ramurilor, diluat cu apa. Se beau cate 2-3 cesti pe zi. Este un bun purgativ.

Alte preparate pe baza de frasin

Pentru tratarea bolilor de ficat si rinichi, ca drenor biliar si renal, pentru hiperuricemie, guta acuta si cronica, hipercolesterolemie, rigiditate articulara, congestie hepatica si biliara, artrita gutoasa, insuficienta renala, dischinezie biliara, obezitate cu retentie de apa, fibromatoza uterina, surditate de origine gutoasa, se foloseste macerat de muguri in solutie hidroglicero-alcoolica 1DH. Se iau 50 de picaturi in putina apa de 1-2 ori pe zi, inainte de mesele principale. Tratamentul dureaza 40-60 de zile, cu un control periodic al urinii si al colesterolului.

Pentru tratarea problemelor de libido masculin, impotenta, astenie sexuala, azoospermie, hipogonadism masculin, insuficienta testiculara, senescenta sexuala masculina, sterilitate masculina, se consuma:

  • infuzie din 1-2 lingurite de seminte de frasin pisate la 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute.  Se bea continutul a 1-2 cani de ceai pe zi, cu inghitituri rare.
  • macerat de seminte in solutie hidroglicero-alcoolica 1DH. Se iau 40-50 de picaturi cu putina apa, de 1-2 ori pe zi, inainte de mesele principale. Pentru impotenta, solutia obtinuta din semintele de frasin se asociaza cu extractul hidroglicero-alcoolic de mesteacan pufos sau Ginko biloba. Pentru sterilitate masculina, se asociaza cu extractul de mesteacan pufos sau de ficus.

Frasinul in uz extern

Pentru tratarea leucoreei, hemoroizilor, eczemelor, acneei, plagilor greu vindecabile, se face o infuzie din 100 g flori sau frunze de frasin, peste care se toarna 1 l de apa clocotita. Se lasa acoperita 30 de minute. Se strecoara. Se fac spalaturi vaginale in leucoree si spalaturi locale in caz de hemoroizi, arsuri, acnee, eczeme, plagi.

Pentru tratarea bolilor genitale la femei, se fac spalaturi vaginale cu o infuzie pregatita din  2 linguri de flori sau frunze de frasin uscate si maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 20 de minute. Se strecoara, se dilueaza cu putina apa si se fac spalaturi.

detalii frasinul Fraxinus americana

Părți folosite: frunze, muguri, flori, seminte, scoarța

Utilizări magice: frasinul este copacul sacru al teutonilor, cunoscut ca și Yggdrasil. Baghetele druizilor erau adesea făcute din frasin și sculptate cu diferite decorațiuni. Baghetele din frasin sunt indicate pentru vindecare și pentru lucrul cu magia solară .

Puneți frunze proaspete de frasin sub pernă pentru a stimula visele profetice și pentru prosperitate. Ca și plantă a soarelui, frasinul aduce lumina în vatră în timpul solstițiului de iarnă.

Frasinul – un copac special

Frasinul se găsește foarte des la noi în țară. El crește din semințe. Fraxinus este numele clasic latin pentru frasin și Excelsior înseamnă mai inalt, ceea ce ne indică faptul că această specie este una dintre cele mai înalte. Fraxinus excelsior este unul dintre cei mai înalți copaci nativi, ajungând la o înălțime de până la 40 m și cu o circumferinta de pana la 6 m, deși în condiții extreme poate rămâne un simplu arbust.

Frunza de frasin
Frunza de frasin

Frasinul crește într-un ritm extrem de rapid până la vârsta de 50 de ani; după acest moment, el încetează să crească în înălțime. Frasinii încep să producă primele flori si seminte dupa ce ajung la 30 de ani. Frasinul are o coroana destul de deschisă, devenind ovală sau de formă sferică odată cu înaintarea în vârstă. Frasinul dezvoltă o coroană impresionantă atunci când crește în sol umed și bogat în minerale.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *