Lumanarica (Verbascum densiflorum, V. phlomoides, V. thapsus) – este o planta medicinala erbacee, bienala. In popor este cunoscută şi sub numele de Toiagul lui Aaron, muc de lumânare, coada vacii, coada boului, coada lupului, lipana, captalan de cel galben, coada mielului, corobatica, cucuruz galben, lipean, lumanarea Domnului ranzisoara, ciucurica, corovatic.
Această plantă bienală are o rozetă de frunze lânoase, o tulpină înaltă, groasă, răşinoasă şi cu puf, cu flori luminoase de culoare galbenă urmate de capsule cu multe seminţe. Planta este intalnita pe terenurile puternic insorite, uscate, pietroase, necultivate, de-a lungul drumurilor, cailor ferate, in pasuni aride, taieturi de padure din zone mai joase, dar mai ales pe prundisul de pe marginea apelor, in special in zona de ses si de deal.
Părţi folosite: frunzele, florile si radacina
Lumanarica – Proprietati, beneficii pentru sanatate si utilizari
Florile plantei au utilizari terapeutice.
Proprietati: emolient, calmant, expectorant, sudorific, antiinflamator si cicatrizant. Florile de lumanarica sunt folosite de medicina umana pentru tratarea laringitelor acute, bronsitelor, tusei, bolilor vezicii urinare, traheitelor, hemoroizilor. Medicina populara foloseste frunzele de lumanarica pentru tratarea durerilor de stomac, iar radacinile in tratarea durerilor de piept.
Taranii introduc flori de lumânărică in gaurile de soareci deoarece au actiune ratifuga.
Mierea parfumată a florilor de lumanarica aromatizează lichioruri şi produce un mucilagiu ce înmoaie pielea. Calităţile expectorante, calmante şi sedative ale frunzelor sunt folosite pentru a trata tusea convulsivă şi sunt adăugate la tutunul pe bază de plante. Frunzele lânoase ce împachetează florile sunt utilizate ca iască sau ca bandaje de urgenţă. Frunzele cu un fel de pudră pe ele sunt numite “Cimitirul prafului” şi pot fi folosite în aceleaşi scopuri.
Frunza de lumânărică este un remediu clasic pentru bronşită, pentru tuse) şi pentru urinare deficitară, cu arsuri (disurie). Se fierb la foc mic 2 linguriţe de plantă la o cană de apă – se administrează câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. Un ceai de flori de lumanarica se bea înainte de culcare pentru a dormi mai uşor. Cataplasmele din frunze de lumânărică ajută la răni. Frunzele de luamanrica puse în oţet şi apă vor calma inflamaţiile, afecţiunile dureroase ale pielii şi hemoroizii atunci când sunt folosite extern sub formă de cataplasme.
Lumânărica poate fi utilizată şi sub formă de tinctură, 15-40 de picături la fiecare 2 sau 4 ore.
Cand se culeg florile de lumanarica
Florile de lumanarica se recolteaza pe rand, pe masura ce se deschid, pe timp frumos, intre orele 11-12, din iunie pana la inceputul lui septembrie. Culegerea se face prin ciupirea si desprinderea florilor de pe ax. Caliciul se inlatura. Se usuca florile de lumanarica la soare, intr-un singur strat.
Florile de lumanarica in tratamentul intern
Pentru tratarea tusei, bronsitelor, laringitelor, traheitelor, bolilor vezicii urinare, se consuma infuzie din 1 lingurita flori de lumanarica uscate peste care se toarna 200 ml cu apa. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se beau 2 cani pe zi.
Pentru combaterea tusei, astmului, durerilor de piept, se bea decoct din o lingurita amestec flori de lumanarica, soc, frunze de lemnul domnului la 250 ml cu apa rece. Se fierbe 3-5 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Tratamente cu lumanarica in uz extern
Pentru tratarea hemoroizilor, se prepara un decoct (vezi cum se prepara un decoct) din frunze de lumanarica in lapte. Se pun mai multe frunze de lumanarica in 1 l de lapte. Se fierbe decoctul 10-15 minute. Se acopera si se lasa la racit 10-15 minute. Se strecoara. Se aplica cataplasme pe zona afectata.
Pentru oprirea caderii parului si stimularea cresterii, se face un decoct din 2 lingurite de radacina de lumanarica maruntita la 250 ml apa, sau 8 lingurite la 1 l de apa. Se fierbe 20-25 de minute. Se lasa acoperit pentru a se raci pana la caldut. Se strecoara. Se spala cu acest ceai de lumanarica scalpul si se maseaza.
Lumânărica folosita in ritualuri – Utilizări magice
In India lumânărica este considerată ca fiind cea mai puternică protecţie împotriva spiritelor rele şi a magiei – motiv pentru care este agăţată la uşi, ferestre şi în săculeţi. De asemenea este utilizată pentru a alunga demonii şi negativitatea. Într-un timp, vrăjitoarele şi magicienii utilizau lămpi cu petrol pentru a ilumina vrăjile şi ritualurile şi foloseau tulpina sau frunzele pufoase pe post de fitil.
Planta de foloseşte pentru protecţie, divinaţie, sănătate, curaj, determinare, exorcism, apărare.
Lasă un răspuns