Mierea de albine la sugari: Dozare și recomandări

Timp de citire estimat: 4 minute


Mierea de albine la sugari

Este recomandată mierea de albine la sugari? Primele referințe cunoscute în legătură cu mierea de albine la sugari datează de cu aproximativ 900 de ani î.e.n, perioadă în care se folosea în alimentația infantilă un amestec de lapte, miere și unt topit – amestec folosit de greci și popoarele primitive germane. Era o practică curentă să se picure puțină miere de albine în gura nou-născutului înainte de a-l pune la sânul mamei.

În prezent, în literatura de pediatrie întâlnim indicații pentru tratarea distrofiilor și dispepsiilor prin adăugarea a 3% miere într-un amestec de lapte, miere de albine și unt topit.

Mierea de albine la sugari cu beneficii dovedite științific

S-a efectuat un experiment administrând la 30 de sugari timp de 6 luni câte 2 lingurițe de miere de albine în fiecare zi. În compareție cu grupul de control, s-a obținut o creștere sensibilă a greutății și 8,5% mai multă hemoglobină, constatându-se o toleranță extraordinară și o influență favorabilă asupra florei intestinale.

Curbele de glicemie demonstrează de asemenea că monozaharidele provenind din miere de albine la sugari se absorb cu o mare rapiditate. Graficul hematic al sugarilor hrăniți cu miere prezintă o sporire mai importantă a hemoglobinei și eritrocitelor, fapt pe care îl atribuim anumitor elemente prezente în miere: fier, cupru, magneziu și în plus acidul folic. Ca și compoziție, mierea conține hidrați de carbon, proteine, vitamina B1, B2, niacină, acid pantotenic, vitamina B6, apă, vitamina C, acizi provenind din fructe, substanțe minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, flor), oligoelemente (molibden, bariu, arsenic, paladiu, aluminiu, argint, wolfram, crom, stronțiu, titan și zinc) etc.

În ceea ce privește substanțele organice, mierea conține derivați ai carotenului și xantofiliei, în afară de o serie de enzime provenind din aparatul digestiv al albinei. În plus, conține rășini, terpene, uleiuri esențiale, aldehide și alcooli superiori cu acțiune favorabilă asupra metabolismului sugarului.

Valoarea calorică a mierii de albine este ridicată, aproximativ 330 calorii care provin mai ales din hidrații de carbon, glucoză și fructoză pe care le conține în cantitate mare (aprox. 45%). Acești hidrați de carbon sunt monozaharide simple care sunt asimilate direct de aparatul digestiv al sugarului. Mierea de albine la sugari neproducând ca și în cazul zaharozei (care se adaugă de obicei) putrefacții intestinale anormale.

Pe de altă parte, mierea de albine la sugari diluată în proporție de 20% are o acțiue nu numai bacteriostatică dar și bactericidă asupra anumitor germeni din grupul coli și salmonela.

În plus, mierea de albine introdusă în alimentația sugarilor posedă un factor bifidogen care se manifestă prin zaharurile sale:

  • lactuloza, izomer al lactozei , “factor bifidus al lui Petuely”
  • dextrina, care conține factorul Levesque și Raynaud.

Miere de albine la sugari și Bacillus bifidus

În fecalele copiilor hrăniți cu lapte matern se găsește o mare cantitate de Bacillus bifidus, saprofit necesar pentru o funcționare intestinală echilibrată. Acest bacil se regăsește de asemenea în mare cantitate la copiii alimentați cu lapte și miere.

Hrănirea cea mai eficientă pentru ca Bacillus bifidus să se dezvolte în intestin este laptele matern, totuși, s-a dovedit experimental că se poate obține o floră de B. bifidus foarte asemănătoare cu lapte de vacă diluat cu monozaharide de tipul celor ce se găsesc în mierea de albine.

Mierea de albine la sugari reprezintă avantajul că bogăția ei calorică permite administrarea unui număr mai mare de calorii într-un volum mai mic de alimente, lucru foarte important pentru sugarii lipsiți de poftă de mâncare.

În cazul prematurilor sănătoși s-a dovedit că fiind hrăniți cu un supliment de miere, curba greutății se dublează la 70 de zile după naștere, atât în cazul adăugării la laptele de mamă, cât și în cazul adăugării la un lapte maternizat artificial.

Concluzii

Mierea de albine este un aliment sănătos, natural și energetic, cu calități multiple. Adăugarea sa laptelui maternizat artificial nu numai că se recomandă, dar se indică pentru sugari, mai ales în cazul prematurilor, datorită bogăției calorice în anemii hipocrome (fier, cupru și mangan) și icterele noilor născuți.

Din punct de vedere terapeutic se indică pentru cazurile de vomă la sugari, infecții, constipație, anorexie. Facilitează digestia proteinelor și grăsimilor și acidificarea cazeinei din lapte în fulgi fini, în așa fel încât alimentul evacuează stomacul sugarului într-un timp minim, constituind astfel un excelent factor antidispeptogen.

Atenție la proveniența mierii de albine! Mulți stupari tratează cu antibiotice diverse probleme ale stupului, și mierea de albine devine contaminata. Oferiți bebelușului doar miere de albine de la sursă sigură ce nu folosește antibiotice și oferă miere de albine naturală! Consultați medicul de familie și nutriționiști înainte de a acționa!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Mierea de albine la sugari: Dozare și recomandări”

  1. mierea de albine contine propolis care e f bun pt imunitate

    1. Propolisul este foarte bun pentru imunitate, într-adevăr, dar el și mierea sunt 2 produse distincte, nu un 2 în 1.Mierea de albine nu conține propolis în mod natural. Se poate achiziționa amestecul de la apicultori, dar el este făcut de ei, nu de albine. Chiar nu știai asta, Ana?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *