Dacă n-ar exista mirodeniile, cu siguranţă că mâncarea ar avea cu totul alt gust. De aceea vă invităm acum la o scurtă călătorie în lumea acestor minuni culinare şi… medicinale.
Salvia se pune adesea la salate, dar pentru că este un antiseptic, ea este un bun medicament pentru afecţiunile ORL şi în terapii împotriva diabetului.Tarhonul este în egală măsură folosit în medicină şi în gastronomie. El conţine o mulţime de compuşi care curăţă organismul de substanţe dăunătoare, îl protejează de viruşi şi blochează cu succes activitatea celulelor cancerigene.
Pătrunjelul este folosit adesea la ciorbe şi supe. Atunci când este proaspăt conţine vitamina A, C şi fier alături de mirosul inconfundabil. Usturoiul este prezent în mai toate bucătăriile tradiţionale, fiind folosit atât la felurile obişnuite de mâncare dar şi la cele mai rafinate. El are efect benefic asupra sistemului cardiovascular şi luptă împotriva celulelor canceroase.
Rozmarinul se foloseşte la tocăniţele cu carne (pui, porc, miel, vită) dar şi la brânzeturi. Cercetătorii au dovedit că ajută la uşurarea digestiei. Ghimbirul este una dintre cele mai des utilizate mirodenii în Asia. Din el se prepară ceaiuri foarte bune pentru stomac, eficiente în curele de slăbire dar şi prăjituri deosebite.
Scorţişoara face minuni la plăcinta cu mere, salate de fructe şi alte dulciuri. Ea a fost folosită din antichitate pentru a preveni infecţiile, indigestiile şi ulcerul. Cimbrul este “vedeta” bucătăriei franţuzeşti. El se foloseşte la prepararea supelor, sosurilor şi a salatelor dar şi în fabricarea de medicamente şi produse cosmetice.
Oregano este o plantă mediteraneană utilizată în bucătăria italiană şi cea grecească. În antichitate din frunze de oregano se făceau cataplasme pentru tratarea durerilor musculare, pentru calmarea tusei şi a problemelor stomacale.
Lasă un răspuns