Ursul ~ Generalitati, curiozitati si traditii cu ursii din România


ursul-mituri-despre-urs
0
0

Ursul a fost adesea onorat in culturile multor civilizatii timpurii. El a fost vazut ca un simbol al puterii si a dragostei. Ca si copiii, pui de urs sunt foarte jucausi, si la fel ca si mamele, ursoaicele sunt foarte grijulii si chiar destul de aspre cand vine vorba de protectia puilor de urs.

In jurul ursului s-au tesut povestiri in care nu intotdeauna poti delimita adevarul de legenda. Ursul este adesea privitcu un amestec de teama si atractie.

Puternic si masiv, ursul are corpul in lungime de pana la 2,60 m, iar coada numai de 5 cm. Practic, nici nu se vede. Capul apare turtit in plan orizontal, urechile sunt mici, dar vizibile, cu varfurile usor rotunjite. Picioarele sunt viguroase, groase, iar cele 5 degete ale fiecarui picior sunt prevazute cu unghii deosebit de puternice, lungi si recurbate, care nu se retrag in tecile lor.

Corpul ursului este acoperit cu o blana deasa, alcatuita din doua randuri de peri, puful si spicul. Are o culoare de baza bruna-cafenie, cu foarte multe varietati de nuante, de la roscat-scortisoara pana la brun inchis, spre negru. La unele exemplare se pot vedea pete albe la baza gatului, care ormeaza un adevarat guler de culoare. Botul ursului este relativ mic, dar robust. Maxilarele ursului sunt prevazute cu o dentitie de omnivor, si nu de carnivor, cum s-ar crede.

Ursul – Generalitati

Ursul prefera padurile linistite, cu hrana vegetala si animala abundenta. Hrana ursului este extrem de variata. Se compune din fructe si seminte forestiere, fructe de livada, ierburi, radacini si tulpini subterane suculente, larve, rame, insecte, batracieni, pesti, carne, miere, etc. Daca devine carnivor, ataca animalele domestice. Dintre cele salbatice, ataca in special mistretul si mult mai rar cerbul.

Isi desfasoara activitatea in timpul noptii. Adesea poate fi vazut si ziua, mai ales in zonele linistite. Masculii traiesc singuratici, iar femelele isi pastreaza puii pe langa ele timp de 2 ani. Toamna, aflati in cautarea fructelor, se aduna cateva zeci de exemplare pe suprafete mici de padure. Aceasta este insa o situati trecatoare, si nu imagine unui mod de viata in colectivitate permanenta.

Perioada de imperechere la ursi este destul de lunga. Dureaza din luna martie pana in iunie. Dupa o gestatie de 28-32 de saptamani, ursoaica fata 1-2 pui. Acestia au la inceput circa 500 gm pentru ca apoi cresterea lor in greutate sa fie rapida. In luna septembrie ating 7-10 kg. Faptul ca la fatare, in luna ianuarie sau februarie, puii au o greutate atat de mica, reprezinta o adaptare a speciei la conditiile de iarna. In aceasta perioada, ursul se afla in barlog, in somnul de iarna, si nu se hraneste. Ursoaica se dovedeste a fi o foarte buna mama pe parcursul cresterii puilor.

Faptul ca ursul nu hiberneaza, ci parcurge sezonul rece intr-o stare numita somn de iarna, cu modificari metabolice sumare si superficiale, este cunoscut de pe vremea lui Aristotel si a lui Pliniu cel Batran. De altfel, treziriledin acest somn sunt frecvente.

Contrat parerii aproape generale, ursul nu ataca omul decat in cazuri speciale. Ataca doar atunci cand este incoltit, ranit, deranjat de la prada sau ursoaica isi simte puii in pericol. In ciuda aparentei sale de animal greoi, ursul este deosebit de agil. Se catara bine si inoata la nevoie.

Durata de varsta a unui urs este de 20-25 de ani.

Curiozitati despre ursi

Ursii sunt animale extrem de inteligente. Ei au abilitati de navigare, o memorie foarte buna, un creier mare in raport cu intreg corpul si folosesc instrumente in diverse contexte, fie la jocuri sau la vanatoare.

Usilor le pasa foarte mult de membrii familiei. Ei isi risca viata si lupta pana la moarte pentru a salva un pui sau un frate de la pericol.

Ursii plang pentru ceilalti. Se stie ca puii gem si plang cand sunt despartiti de mamele lor. Aceasta tristete poate dura si saptamani daca mamele lor sunt ucise de vanatori.

Ursul are un excelent simt al mirosului, vazului si auzului. El poate simti mirosul de alimente, al puilor, a partenerului sau a pradatorilor din vecinatate. Vederea le permite sa detecteze cand fructele sunt coapte.

Unele specii de ursi asiatici isi construiesc cuiburi in copaci. Ei le folosesc pentru a se ascunde, pentru a manca sau pentru a dormi.

Ursul polar este un excelent inotator. El poate inota mai mult de 100 de km fara pauza. El are de asemenea un apetit foarte mare, putand manca pana la 10 % din masa lor corporala in mai putin de o ora.

Vikingii si celtii au multe legende despre puterea, protectivitatea si priceperea ursilor.

Ursii din Romania

Romania este tara care se bucura de cel mai mare efectiv de ursi dintre toate tarile europene. De exemplu, in Franta, mai exista foarte putini ursi localizati in Pirinei (cateva zeci), pe cand in Carpatii nostrii, efectivul de urs depaseste 5000 de exemplare. In prezent, aria sa de raspandire prezinta masivitate si continuitate, de-a lungul intregului lant al Carpatilor, inclusiv in Muntii Apuseni.

Ursul in gandirea magico-religioasa a romanilor

Nici un animal nu este mai asemănător omului decât ursul. Unele mituri spun că omul s-ar fi dezvoltat dintr-un urs, în timp ce altele prezintă o dezvoltare inversă.

Deși ursul este mai puternic decât 9 sau 12 bărbați, el depinde de ajutorul acestora. Celui care îi scoate un spin din labă, îi este recunoscător toată viața.

Ursul cel adevărat iese pentru prima dată din bârlog după perioada de hibernare pe 2 februarie. Dacă își vede umbra, se întoarce în bârlog încă pentru 40 de zile, iar dacă este vreme urâtă, rămâne afară deoarece știe că se apropie începutul primăverii.

ursul-mituri-despre-urs

Pentru ciobani și pentru crescătorii de albine contează, ca zile de sărbătoare, mai multe ”sâmbete ale urșilor”, în perioada de primăvară, precum și ”ziua ursului” la 1 august.

Din cauza puterii și a secualității sale, respectiv a fecundității lui, ursul are însușiri vindecătoare, respectiv magice.

În ziua Anului Nou un urs îmblânzit sau un bărbat cu o mască de urs merge, în Moldova, din casă în casă și aduce gazdei sale noroc, sănătate și fecunditate. Astfel el apare o rămășiță a cultului ursului cunoscut în Siberia, în Orientul îndepărtat, dar și în anumite regiuni ale Europei. Unii cercetători sunt de părere că însuși Zalmoxe, zeul geților, trebuie să fi fost la origine un zeu al urșilor.

Etichete: #Animale, #Banii, #Creierul, #Dictionar magic, #Generalitati, #Mituri, #Moldova, #Simbol, #Unghii

Despre autor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *