Physalis Alkekengi este un fruct rosu – orange, cunoscut sub numele de papalau. Papalaul este o planta erbacee perena ce apartine familiei Solanaceae. Planta ajunge la o inaltime de 25-50 cm (poate si mai mult). Creste la campie, dar si la poalele muntilor. Prefera solurile bine drenate si are nevoie de lumina soarelui. Fructul este ascuns intr-o punga (caliciu) de hartie portocalie rosiatica . Caliciul este toxic si nu trebuie consumat. Fructul este singura parte comestibila a acestei plante.
Physalis inseamna vezica. Acest fruct este foarte bogat in vitamina A si C, complexul de vitamine B, fier, acid citric, licopen, potasiu si multi alti nutrienti (auroxanthin, mutatoxanthin, zeaxanthin). Contine aproximativ 53 de calorii la 100 de grame.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cirese de pamant sau fructe de papalau
Fructul de papalau este foarte eficient in cazurile de pietre la rinichi, probleme ale tractului urinar, guta, febra. Este utilizat cu succes in eliminarea acidului uric (elimina chiar si cristalele de acid uric).
De asemenea, este un fruct care ajuta in cazurile de prostata, calmeaza durerile in caz de artrita si reumatism. Este indicat in caz de enurezis (udarea patului), paralizie faciala, icter, retentie de urina, dificienta de vitamine, uricemie, nefrita. Se consuma si in caz de voce ragusita, probleme ale laringelui si plamanilor.
Fructul de papalau are un gust acrisor, putin amarui. Fructul de physalis trebuie cules atunci cand este complet copt si poate fi consumat proaspat, sub forma de suc, uscat sau sub forma de dulceata. Aceste fructe, cunoscute si sub numele de lampioane chinezesti, sunt adesea folosite in bucatarie in diverse salate, mancaruri, la ornarea tartelor si prajiturilor.
Fructe de papalau Physalis Alkekengi – beneficii pentru sanatate
Fructele de papalau (physalis) au efect:
- diuretic
- antibacterial
- antiinflamator
- antimicrobian
- antioxidant
- antireumatic
- antispasmodic
- expectorant
- laxativ
- sedativ
Datorita acestor efecte, fructele de papalau / physalis se recomanda in:
- febra
- guta
- probleme urinare
- infectii ale tractului urinar
- artrita
- pietre la rinichi
- prostata
- retentie de urina
- enurezis
- imbatranire prematura si oboseala
- depresie
- malarie
- constipatie
- diaree
- inflamatii
- reumatism
- crampe
- epilepsie
- debilitate sexuala
- icter
- diabet
- probleme ale plamanilor
Mănâncă papalau pentru infertilitate
Fructele uscate de papalau se macina si se obtine o pudra. Se consuma o lingurita de pudra cu lapte caldut timp de o saptamana atunci cand ciclul menstrual este complet. Se consuma doar dupa ce ciclul menstrual s-a oprit!
Papalau pentru intinerire
Consuma 4-5 fructe de papalau in fiecare zi.
Physalis ca antimicrobian
Consuma 5 ml de extract de papalau de 2 ori pe zi.
Papalau pentru crampe
Consuma cate un fruct de 3 ori pe zi.
Papalau pentru febra
Consuma 4-5 fructe de physalis zilnic, acestea te auta sa scapi de febra, dar si sa o tii la distanta, printr-un organism sanatos. Ajuta in caz de raceala si gripa datorita continutului ridicat de vitamina C.
Atentie! Consumul de papalau nu este indicat femeilor insarcinate deoarce ar putea produce un avort spontan. De asemenea, nu se recomanda consumul fructelor necoapte.
La gasesti in aceasta perioada la magazin sub denumirea de fructe physalis.
Cand se poate consuma fructul de papalau – physalis
Fructul de physalis este copt atunci când coaja a devenit de un galben – portocaliu strălucitor. Atunci când coaja este încă putin verde, fructele de physalis pot fi maturate la temperatura camerei.
!!!! Pentru ca anumite persoane sunt convinse de toxicitatea fructului de papalau, revin cu o completare care sa conteste acest lucru:
“Planta este in intregime toxica, otravitoare, cu exceptia fructelor”.
Fructele au utilizare terapeutica in medicina umana traditionala, empirica, mai putin cea culta.Principiile active au actiune diuretica, laxativa, antireumatica, febrifuga, decongestiva, antiinflamatoare. Se prescrie ca diuretic oxaluricilor, gutosilor, in stari congestive hepatice, in colici abdominale si ascita. Aplicatii externe mai ales in afectiuni dermatologice. Fructele de papalau se utilizeaza in stare proaspata.
Papalau pentru uz intern
- Ca diuretic in litiaza renala (calculoza), litiaza biliara, guta, reumatism: se prepara decoct din 3 linguri (30g) fructe la 1 l de apa. Se fierbe 5 minute. Se lasa acoperit pentru 20-25 de minute , se strecoara si se bea fractionat in timpul unei zile. Favorizeaza eliminarea uratiilor, nisipului si calmeaza durerile de rinichi si de vezica.
- Pentru combaterea colicilor, ca diuretic, laxativ si febrifug: se face vin pregatit din must de fructe de papalau si must din struguri. Se iau parti egale (de exemplu 2 l must din fructe de papalau si 2 l must de struguri), se amesteca si se lasa sa fermenteze, dupa care se trage in sticle inchise la culoare. Se astupa cu dop si se tine la rece. Se bea cate un paharel dimineata.
- Pentru tratarea ascitei, se face o plamadire din fructe de papalau in vin. Se bea la nevoie, de mai multe ori pe zi, cate o jumatate de pahar.
Papalau pentru uz extern
- Pentru tratarea eczemelor, eruptiilor tegumentare se recomanda decoct din 2-4 linguri de planta de papalau taiata marunt la 1 l de apa.Se fierbe 15 minute la foc domol. Se strecoara si se fac spalaturi locale folosindu-se un tampon de vata (reteta din medicina populara.)
- Pentru tratarea furunculozei se consuma infuzie din 1 lingurita (5g) fructe, peste care se toarna o cana (200 m) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute. Se strecoara, iar cu solutia obtinuta se bajidoneaza zona afectata. Medicina populara foloseste fructe de papalau impotriva durerilor de urechi la copii. In medicina veterinara populara (in unele zone), decoctul este utilizat contra dalacului si febrei aftoase.“
Profesor doctor Constantin Parvu – Universul Plantelor
Lasă un răspuns