Rachitanul – in latina Lythrum salicaria – este o planta medicinala erbacee perena. Popular se mai numeste si brăileancă, călbășoară, floarea-zânei, gălbejoară, lemnie, sburătoare bărbătească.
Planta poate ajunge la o înălțime de 1,5 metri. Se formează în colonii, având numeroase tulpini erecte ce pornesc de la o singură rădăcină. Frunzele sunt simple și lanceolate, opuse sau asezate in forme de trei. Florile sunt roșii-purpurii la culoare, cu șase petale, dispuse pe un vârf lung. Fructul este o capsulă mică cu mai multe semințe. Înflorirea durează pe tot parcursul verii.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Răchitanul are portaltoi târâtor. Frunzele de răchitan pot fi mâncate ca şi legumă sau fermentate în alcool slab. Planta cu flori este un dezinfectant intestinal, înlătură diareea şi intoxicţiile alimentare.
Recoltare rachitan: Partile aeriene superioare se recolteaza la inceputul infloritului, din iunie pana la inceputul lunii august, pe timp frumos. Planta se taie la maximum 25 de cm de la varf in jos. Se indeparteaza, daca este cazul, inflorescentele cu flori scuturate. Se usuca la umbra in strat subtire. La 1-2 zile, se intorc usor plantele pentru a se usca mai eficient.
Rachitanul – Beneficii pentru sanatate
Principiile active ale plantei au rol astringent, antidiareic, antiseptic, hemostatic, hipoglicemiant, cicatrizant. Inhiba dezvoltarea florei microbiene patogene intestinale. Rachitanul este folosit din vechime pentru instilatii nazale in epistaxis, tratarea expectoratiilor cu sange, plagilor deschise si pentru reglarea fluxului menstrual.
In primul si al doilea razboi mondial, epidemiile de dizenterie au fost tratate folosind aceasta planta. Este recomandat in afectiuni gastrointestinale, hemoragii, metroragii, hipotensiune, ulcere varicoase, eczeme, dermatoze, urticarie, vaginita acuta.
Acţionează ca un antibiotic în caz de tifos, se foloseşte ca şi gargară pentru durerile de gât, se consumă sub formă de ceai pentru febră şi probleme hepatice.
Aceasta plantă are un efect tonic asupra intestinelor, colonului, vezicii biliare, ficatului și rinichilor. În urma studiilor efectuate, răchitanul ar putea acționa ca un remediu împotriva anumitor afecțiuni oculare.
Ceai de rachitan in uz intern
Pentru tratarea hemoragiilor, afectiunilor gastrointestinale, metroragiilor (hemoragii uterine in afara menstruatiilor ciclice), se prepara:
- infuzie de rachitan din 1 lingurita pulbere de planta sau planta uscata maruntita peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.
Pentru tratarea diareei, dizenteriei:
- se consuma cate 1-4 g pulbere de rachitan pe zi.
Ceaiul de rachitan in uz extern
Pentru tratarea ulcerelor varicoase, eczemelor, dermatozelor, urticariei se prepara:
- infuzie de rachitan din 1-2 linguri de planta uscata maruntita peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara si se fac bai locale folosindu-se un tampon de vata, sau se aplica comprese folosindu-se un pansament steril inmuiat in infuzie.
Pentru tratarea ulcerelor varicoase, pruritului valvular si vaginitelor acute se pregateste:
- decoct de rachitan, din 4 linguri (20 g) de planta uscata maruntita la 1 l de apa. Se fierbe 5-10 minute la foc moderat. Se lasa la racit 15-20 de minute, se strecoara. Se fac bai locale in caz de ulcer varicos si spalaturi vaginale cu irigatorul in prurit vulvar si vaginite.
Atenție!: Răchitanul poate reacționa cu anumite medicamente, de aceea este recomandat să te adresezi medicului de familie înainte de a consuma aceasta planta medicinala.
Componente utile: salicarin, taninuri, ulei volatil, mucilagii, steroli.
Părţi folosite: flori, frunze, tulpină.
Rachitanul – Utilizări magice
Pusă în colţuri în fiecare cameră, această plantă restabileşte armonia şi aduce pace. Se oferă cadou pentru a fi de acord cu persoana.
La noi în țară, această plantă se poate găsi cu ușurință în mediul natural, in special la marginea lacurilor, raurilor, in locuri mlastinoase, de la campie pana in regiunea montana. Este o planta specifica pentru locurile mlastinoase si se gaseste din abundenta in Lunca si Delta Dunarii!
Lasă un răspuns