Aceste reguli pentru o alimentatie echilibrata sunt valabile pentru oricine, pentru o dietă zilnică echilibrată şi pentru o menţinere optimă a sănătăţii. Pe scurt între aceste reguli pentru o alimentatie echilibrata regăsim timpul petrecut la masă, ambientul, felul de a mânca, obiceiurile culinare, cum anume combinăm gusturile și ce bem înainte de masă, în timpul mesei sau după.
O alimentație echilibrata înseamnă să consumi cantitatea corectă și tipuri de alimente care să susțină consumul de energie al organismului. Excesele vin atunci când în raport cu stilul de viață, alimentația este prea bogată. Uneori nu ceea ce mănânci este problema ci ce faci între mese!
Consumând din toate grupurile de alimente, ne putem asigura o alimentație echilibrată. Cerealele, fructele și vegetalele, semințe (nuci, alune, fasole, boabe etc.), ori produsele lactate dacă fac parte din hrana zilnică, combinate corect asigură o alimentatie echilibrata.
10 Regului pentru o alimentatie echilibrata
1. Mănâncă într-o atmosferă liniştită, plăcută şi savurează toate felurile de mâncare. Nu te grăbi, nu mânca în picioare şi obişnuieşte-te să respecţi orele fixe. În timpul mesei nu citi, nu lucra, nu te uita la televizor şi nu vorbi fără oprire – încearcă să savurezi mâncarea şi să fii atent la felul în care mănânci şi ce simţi atunci când mănânci – ce gust are fiecare aliment în parte. De exemplu eu prefer uneori când mâncarea nu este gătită de mine să ghicesc ingredientele, după gust, formă sau culoare.
2. Mănâncă doar dacă îţi este foame şi numai după ce masa precedentă a fost digerată complet, deci numai după un interval de 3-6 ore. Evită ciugulitul între mese deoarece acesta va cere stomacului să devină din nou activ. Acest lucru înseamnă oboseală acumulată în tot organismul.
3. Pe cât posibil ia masa principală la amiază şi seara rezervă-ţi o gustărică uşoară care să nu fie târzie, cel puţin cu 3 ore înainte de a dormi. Evită să mănânci seara produse lactate acide cum ar fi iaurtul, laptele covăsit, evită brânzeturile în general şi orice altă proteină animală (Olivia Steer este soția lui Andi Moisescu – mi-a plăcut cum a vorbit ea despre ideea consumului de carne).
4. Mănâncă cu calm, nici prea repede, nici prea lent şi lasă timp stomacului să declanşeze procesul digestiv. La sfârşitul mesei te vei simţi sătulă şi vei avea senzaţia că ai căpătat forţă, fără să simţi acea senzaţie de îngreunare.
5. În timpul mesei bea apă caldă, suc de fructe sau legume, însă renunţă la lapte. Întro alimentatie echilibrata laptele se potriveşte doar cu alimentele dulci şi ar trebui să fie consumat independent de masă. O cană de lapte nefiert, după masă asigură o digestie bună.
6. Ca să echilibrezi mâncarea, încearcă să integrezi în masa de prânz toate cele 6 savori: dulce, acru, amar, iute sau picant, sărat şi astringent. Cel mai bun mod de a face asta este într-o salată de crudități. Sunt verdețuri precum frunzele de cicorie, foarte bune în salate și care au gust ușor amărui. Gustul astringent îl vei avea dacă pui în salate gutui.
7. Mâncând, ai încredere în forţele proprii. Corpul, prin dorinţele sale, exprimă ceea ce are nevoie pentru a-şi recăpăta echilibrul. Este important să ştii că proastele obiceiuri alimentare provoacă dorinţe nocive. La fel putem spune că poftele și satisfacțiile culinare provoacă o plăcere și o poftă crescută de viață.
8. Evită alcoolul, cafeaua, băuturile gazoase şi ciocolata.
9. Nu preparaţi măncărurile calde utilizând miere deoarece mierea încălzită îşi pierde din calităţi şi provoacă un dezechilibru. Mierea de la aproximativ 40 de grade plus devine toxică pentru organism. Consumați mierea proaspătă sau ca îndulcitor în băuturi ușor încălzite (evitați ceaiul fierbinte).
10. Evită alimentele şi băuturile foarte reci deoarece acestea slăbesc funcţiile digestive. Înainte de masă sau după masă cei care beau apă rece sau orice lichid rece, riscă să aibe dureri de stomac. Lichidul trebuie băut călduț, nici prea fierbinte, altfel stomacul intră în pauză de digestie, așteptând până temperatura mâncării este optimă.
Nu e greu să respecţi aceste reguli de bază, mai greu e să te hotărăşti că ai nevoie de ele, mai greu e să vrei să schimbi ceva din comportament şi din tabiet-urile tale zilnice. Însă dacă îţi pasă de tine, dacă vrei să fii în echilibru cu tine însuţi, dacă vrei să îţi prelungeşti viaţa, atunci vei alege să fii atent la ce faci în fiecare clipă a vieţii tale începând cu ceea ce consumi – să ai o alimentatie echilibrata.
Lasă un răspuns