Retinopatie pigmentara – posibile tratamente

Timp de citire estimat: 2 minute


retinopatie pigmentara

Retinita sau pigmentara – este un grup de tulburări ereditare caracterizate prin pierderea progresivă a vederii periferice şi prin dificultăţi de vedere pe timp de noapte, dificultăţi ce pot duce la pierderea vederii centrale.

Diagnosticul de retinită pigmentară (retinopatie pigmentara – RP) poate fi copleşitor pentru mulţi pacienţi. În timp ce terapiile sunt limitate, medicii ar trebui să le pună în evidenţă pe cele care sunt disponibile pentru a ajuta pacienţii. În prezent există dispozitive disponibile pentru a-i ajuta pe pacienţi cu dificultăţi de vedere pe timp de noapte şi majoritatea clinicilor ştiu despre aceste dispozitive.

retinita pigmentara Se consideră că pacienţii ar trebui să fie examinaţi anual – să li se testeze câmpul vizual şi să li se facă testări periodice. Modificările rezultate în urma examinărilor îi pot ajuta pe pacienţi în activităţile lor şi le poate oferi un prognostic. Adesea aceste examinări le arată că schimbările sunt lente. Cum noi terapii apar, evaluările de rutină îi pot ţine pe pacienţi informaţi cu privire la studiile clinice efectuate şi la descoperirea de noi tratamente.

Remedii naturale pentru retinopatie pigmentara

Vitamina A – Beta-carotenul

Antioxidanţii pot fi utili în tratarea pacienţilor cu retinopatie pigmentara, însă nu sunt foarte clare utilităţile, deşi dovezi în favoarea suplimentelor cu vitamina A există. Un studiu epidemiologic recent a concluzionat că doze zilnice foarte mari de vitamina A încetinesc progresul retinopatiei pigmentare cu aproximativ 2% pe an. Efectele sunt minore, însă acest tratament trebuie evaluat comparativ cu riscul incert al efectelor adverse pe termen lung.

Anual trebuie verificate enzimele hepatice şi nivelul vitaminei A. Au fost recomandate doze destul de mari de beta-caroten.

Acidul docosahexaenoic – DHA – este un acid gras polinesaturat Omega 3 şi antioxidant. Studiile au arătat o corelare a consumului acestui acid cu tendinţele de schimbare a amplitudinii de concentraţie a eritrocitelor în cazul pacienţilor cu RP. Momentan încă se efectuează studii clinice pentru a determina beneficiul acestui tip de acid DHA.

Acetazolamida

Edema maculară poate reduce viziunile în etapele ulterioare ale retinitei pigmentare. Din terapiile încercate, acetazolamida orală a demonstrat rezultatele cele mai încurajatoare, cu o oarecare îmbunătăţire a funcţiei vizuale.

Luteina şi zeaxantina sunt pigmenţi maculari pe care organismul nu îi poate produce, ci provin din surse alimentare. Luteina se crede că protejează macula de daunele oxidării, iar despre suplimentele orale s-a demonstrat că ajută la creşterea pigmentului macular. Alimentele bogate în luteină sunt cele cu frunzele verzi precum spanacul şi varza creaţă, dar şi alimentele colorate cum ar fi porumbul şi gălbenuşul de ou. De asemenea luteina se mai găseşte şi în frunzele de nap, broccoli, mazăre, salată verde, fasole verde, portocale, papaya şi mandarine.

În mod evident, retinopatia pigmentara este asociată cu mai multe boli sistemice. Din cauza severităţii bolii sistemice şi prezentării sale timpurii în cazul majorităţii pacienţilor, medicul oftalmolog poate acţiona ca şi consultant internist.

Mulţi medici recomandă pentru retinopatie pigmentara un regim alimentar bine echilibrat, cu suficiente legume cu frunze verzi ce conţin suplimentele menţionate mai sus în doze non-toxice. Nu există dovezi că anumite alimente în exces sunt folositoare sau dăunătoare.

Farmacoterapia are ca obiective reducerea morbidităţii şi prevenirea complicaţiilor. Se recomandă astfel vitaminele şi antioxidanţii care pot întârzia degenerarea maculei. Se recomandă în special vitamina A.

Medicamente alternative / medicamente pe bază de plante – se crede că afinul (Vaccinium myrtillus) are efecte pozitive în tratarea de retinopatie pigmentara.

În timp ce vitamina A se găseşte în mod natural aproape exclusiv la animale (de exempluîn uleiul de peşte, ficat), beta-carotenul se găseşte în special în legumele cu frunze verzi.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Retinopatie pigmentara – posibile tratamente”

  1. Avatar radu
    radu

    am nevrita optica diag .in 2006 ,in urma cu 1 an cu cel sting vad mai slab si vederea este mai intunecata. .ce poate fi? oftalmologu nu stie ,nu a tensiune oculara.

  2. Avatar Florin Morosan
    Florin Morosan

    Foarte interesant articolul.
    Ştiam de afin că este bun în cazul ochilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *