Sfaturi si secrete din bucătărie

Timp de citire estimat: 6 minute


sfaturi si secrete din bucatarie

Mereu în bucătărie am ocazia să mă simt că fac ceva nu tocmai cum ar trebui. Uneori mă întreb oare nu pot face altfel? Oare nu sunt lucruri pe care nu le știu? Îmi lipsesc sfaturi si secrete din bucătărie, dar care?

Unele sfaturi si secrete  din bucătărie le-am aflat fie de la alți bucătari, fie citind una alta. De această dată vreau să te ajut și pe tine să nu te simți neputincioasă când gătești sau să nu te simți nepricepută când prepari mâncarea.

Te voi ajuta cu câteva sfaturi și secrete din bucătărie! Culese din experiența unor bucătari și a celor cărora le place să gătească cu cap, aceste sfaturi sunt demult ştiute şi într-un fel au fost transmise din bucătar în bucătar:

sfaturi-si-secrete-din-bucatarie

1Ghimbirul cu toate formele sale ciudate, poate fi un nesuferit când vine vorba de cojit. Sfatul meu este să încerci să îndepărtezi coaja cu o lingură decât cu cuțitul. Cu lingura este mai simplu, se modeleaza pe toate formele ghimbirului și cel mai important, la final nu arunci prea mult prin cojire.cojeste ghimbirul cu lingura

2Preparearea cărnii congelate poate fi o chestiune ce necesită mult timp. Decongelarea rapidă sub un jet de apă rece poate ajuta, dar ca să decongelezi carnea rapid și să economisești și apa, folosește o tavă de aluminiu. Aluminiul este un foarte bun conductor termic. Așezi carnea pe tava de aluminiu și ea va lua din mediul exterior căldura și o va trimite către carne. Aproximativ 30% se va dezgheța în câteva minute!

3Un file de vită sau de porc îl poți face ușor și frumos dacă ai un cuțit de bucătar profesionist. Dar încearcă pentru carnea proaspătă gata de preparat un file, să o ții 10-15 minute în congelator. După asta vei putea tăia felile cum îți place de subțiri!

4Folosește Mozzarella sau brânză Feta la prepararea unui sos pentru paste. Acest secret te va aduce la o pasta nemaipomenită. Brânza Feta făcută lichidă fie încălzită la belmaren fie frecata bine cu puțină apă, poate fi folosită ca bază pentru sosurile pentru paste. Poți adăuga roșii, busuic, dar cu Mozzarella sau brânză feta lichidă, sosul tău va ieși și mai gustos!

5Mierea s-a cristalizat? Nici o problemă! Ca să faci mierea cristalizată din nou lichidă, pui borcanul cu miere întrun vas cu apă fiartă pentru 5-10 minute. Mierea va fi lichidă și nu se va altera în acest proces de încălzire!

6Vrei să tai cartoful rondele? Cel mai ușor și sigur mod este să tai o parte din cartof, apoi rotești cartoful să stea pe partea tăiată și continui de la un capăt la altul feliatul. În acest fel nu va trebui să îl ții în mănă și nu va fi vreun pericol să te tai dacă cuțitul tău taie prea bine!

7Porumbul la grătar este ceva gustos dacă este preparat cum trebuie. Prima dată, ai nevoie de porunb necojit. Îl cojești tu, doar tragi frunzele la bază, și curăți interiorul de acele ațe și apoi îl îmbraci la loc cum a fost. Asezi porumbul întrun vas cu apă rece. Îl lași 15 minute după care îl poți pune pe grătar. În acest fel frunzele nu se vor arde și în interiorul lor vei avea un porum copt la grătar!

8Să spargi ouă fără să ai probleme, asta îți dorești! Ei bine, ține oul ferm într-o mână și lovește-l ferm de o suprafață plană (de masă sau de o bucata de lemn). Uită-te la crăpătură! O linie perfectă ca linia ecuatorului!

9 Aciditatea dintr-o mâncare crează multora probleme. Eu am mereu o lămâie sau oțet aproape în bucătărie. Folosind la o salată puțină zeamă de lămâie, este indicat (mai ales la salata cu ciuperci). Chiar și aciditatea unei cepe poate fi stopată cu puțin oțet normal sau oțet de mere, oțet din orez,  oțet din cireșe.

Continui cu încă 16 sfaturi si secrete din bucătărie

  1. Sfaturi si secrete despre cum prepari un ficat. Pentru a nu se întări, ficatul nu trebuie sărat înainte de a fi fript Pentru prăjit este bine să se folosească pe cât posibil uleiul.
  2. Înainte de a se frige în ulei peşte, carne sau zarzavat, acestea trebuie bine zvântate cu o cârpă din bumbac. Numai astfel se vor rumeni frumos.
  3. Supele, sosurile, zarzavaturile capătă un gust mai fin dacă li se adaugă puţin unt proaspăt, după ce au fost luate de pe foc.
  4. Untul se păstrează mai multă vreme proaspăt dacă se ţine în apă fiartă bine, cu puţină sare.
  5. Sfaturi si secrete despre cum se bate untul spuma. Untul bătut spumă se obţine repede dacă se taie untul proaspăt în bucăţele mici într-un vas care se introduce în alt vas cu apă caldă. Cum începe să se înmoaie, fără să se topească se scoate din vasul cu apă caldă, se amestecă şi se bate apoi spumă la loc răcoros.
  6. Sfaturi si secrete pentru ca frisca sa nu fie taiata. Frişca înainte de a fi bătută, se ţine circa două ore la gheaţă. Se bate pe ghiaţă până se face spumă, dar nu mai mult pentru a nu se face unt. Zahărul se pune numai la urmă, când este aproape bătută, în proporţie de o lingură la 1/4 kg de frişcă.
  7. Frişca bătută cu zahăr, întrebuinţată la torturi şi la prăjituri, trebuie bine scursă înainte de a fi folosită, deoarece zerul pe care îl lasă strică tot gustul, cât şi forma prăjiturii.
  8. Sfaturi si secrete despre zahărul vanilat  – într-un borcan bine închis se pune zahăr pisat şi un baton de vanilie. Pe măsură ce se întrebuinţează, se adaugă alt zahăr în loc. Când vanilia nu mai dă parfum, se înlocuieşte  cu alta proaspătă. În loc de vanilie se poate întrebuinţa vanilină (esență de vanilie).
  9. Dulceaţa nu se zahariseşte dacă se şterge marginea tingirii, în timpul fierberii, cu o cârpă curată înmuiată în apă rece.
  10. Nucile întrebuinţate la torturi şi prăjituri capătă un gust plăcut de alune când sunt prăjite puţin la cuptor, înainte de a fi folosite.
  11. Magiunul, marmelada, peltelele se pun calde în borcane. Când acestea sunt de sticlă, se înfăşoară cu o cârpă udă ca să nu plesnească.
  12. Fecula este făiina extrasă din cartofi. Se întrebuinţează în cofetărie pentru a lega unele creme şi sosuri. Dă un gust mult mai fin decât făina de grâu.
  13. Glucoza se întrebuinţează mult în cofetărie ca adaos pe lângă zahăr, la prepararea siropului, şerbetului, pentru glazuri etc. Se găseşte în comerţ sub diferite forme.
  14. Cu baia de apă anumite preparate se fierb la aburi. Aceasta pentru că ele să nu vină în contact direct cu căldura focului direct. Vasul care conţine aceste preparate se introduce în alt vas ceva mai mare cu apă clocotită.
  15. Apa de var- pentru a obţine apă limpede de var, se stinge într-un vadâs 1/4 kg var cu 2-3 litri de apă. După ce varul s-a stins, se lasă să se răcorească.varul gros se depune la fund.În apa limpede de deasupra se ţin fructele pentru dulceaţă.
  16. Bicarbonatul poate să înlocuiască cu succes apa de var: la 2 litri de apă se pune o ligură rasă de bicarbonat.Vitaminele din fructe se distrug însă prin acest procedeu.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Sfaturi si secrete din bucătărie”

  1. Avatar vali
    vali

    Multumesc pentru sfaturi.Pe unele chiar nu le stiam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *