Sunătoarea, plantă medicinală foarte cunoscută, se foloseşte în special pentru acţiunea stimulatoare şi tonifiantă pe care o exercită la tenurile îmbătrânite, uscate şi lipsite de supleţe. De obicei este utilizată sub diverse forme: comprese cu infuzii în tratamentele tuturor tipurilor de ten sau comprese cu ulei de sunătoare.
Tratamente naturale cu sunatoare pentru ten afectat
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi 150 ml apă clocotită. Compresele muiate în infuzie se aplică pe ten atunci când lichidul a ajuns la temperatura camerei.
Uleiul de sunătoare se poate obţine prin macerarea florilor în ulei de măsline sau de floarea soarelui, timp de o lună. O altă reţetă se poate obţine din o mână bună de sunătoare uscate, puse la macerat o zi (24 ore) cu două linguri de alcool dublu rafinat. După expirarea timpului se adaugă 250 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui presat la rece. Amestecul se fierbe pe baie de aburi trei ore, amestecându-se din când în când cu o lingură de lemn sau poerţelan. Apoi se lasă la decantat trei zile şi se strecoară printr-un tifon.După o zi se mai strecoară încă o dată, se pune în sticle de culori închise şi se depozitează într-un mediu uscat.
Pentru ten grase se poate prepara oţetul de toaletă din sunătoare, salvie şi rozmarin în părţi egale.
Iar pentru măşti cu efect astringent, antiseptic şi cicatrizant se poate folosi sunătoarea sub formă de infuzie sau decoct amestecat cu argilă sau cu amidon.
Florile şi frunzele de tei pentru tenurile iritate
Cosmetica naturală foloseşte de la tei atât florile cât şi frunzele. Datorită substanţelor active pe care le conţine: mucilagii, flavonoide, zaharuri, acetilcolină, teiul are efecte de catifelare, protecţie şi hrănire a pielii, dar se foloseşte şi în tratamentul tenurilor iritate. În tratamentele cosmetice infuzia concentrată de tei este indicată sub formă de comprese aplicate pe ten, gât, şi decolteu pentru catifelarea şi întreţinerea tinereţii şi prospeţimii peilii.
Pentru îndepărtarea cearcănelor se amestecă tei cu albăstrele şi se pregăteşte infuzie. Aceasta se aplică sub formă de comprese pe pleoape timp de 15 minute înainte de culcare.
Tenurile ofilite pot beneficia de binefacerile teiului: se realizează o mască compusă din patru linguri de infuzie de tei, o lingură de lapte praf şi o lingură de tărâţe de grâu sau argilă. Se amestecă până la obţinerea unei paste care se aplică pe ten şi decolteu şi se menţine 15 minute. Se îndepărtează cu ajutorul unei infuzii slabe de tei. Masca hrăneşte şi înviorează tenurile.
Teiul este de asemenea un foarte bun calmant şi decongestiv şi poate fi folosit în băile locale pentru a odihni picioarele obosite.
Lasă un răspuns