Despre musetel in cosmetica naturista – ingrijirea naturala a pielii


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
musetel in cosmetica naturista

Se foloseste infuzie de musetel in cosmetica naturista pentru accelerarea diviziunilor celulare, întârzierea îmbătrânirii pielii, tonifierea ţesuturilor, stimularea circulaţiei sângelui, împrospătarea şi catifelarea  obrazului şi decolteului. Natura a fost şi este un inepuizabil izvor de materii prime ce pot fi folosite în tratamentele şi îngrijirile cosmetice. Plantele, fructele, legumele şi pământurile argiloase au fost folosite în scop cosmetic încă din antichitate. Una din plantele medicinale, musetelul sau romaniţa, pune accentul pe minunatele efecte pe care substanţele active le au asupra pielii.

Având cele mai vaste aplicaţii în cosmetica naturală, muşeţelul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, decongestionante, dezinfectante, analgezice, emoliente şi cicatrizante. În funcţie de felul în care sunt utilizate, din florile de muşeţel sau partea aeriană a plantei se obţin diverse produse de cosmetică pentru îngrijirea tenului, a gâtului, decolteului, mâinilor, părului sau picioarelor.

În cosmetică băile de abur sunt importante deoarece deschid porii şi ajută la eliminarea impurităţilor de la nivelul pielii. Astfel că băile cu abur din flori de musetel curăţa radical tenul. Acestea se folosec în special sub formă de infuzie, pentru îngrijirea ochilor, a tenului şi a părului.

Foloseste tratamentele cu musetel in cosmetica naturista

muşetel
Florile de muşeţel sunt utilizate şi în măstile cosmetice pe bază de argilă, când sunt folosite în îngrijirea tenurilor grase

Ochii obosiţi, încercănaţi sau pleoapele înroşite, congestionate sau iritate de farduri se pot calma cu ajutorul compreselor cu infuzie de musetel care se menţin pe pleoape 10 minute. Atenţie însă, nu spălaţi globii oculari cu această infuzie deoarece ei pot fi iritaţi.

Infuzie de musetel pentru ten

Tenurile sensibile, înroşite, congestionate, ofilite sau lipsite de elasticitate pot fi tratate cu infuzie de musetel. Se aplică pe obraz comprese înmuiate în infuzie care se menţin 10-15 minute pe ten. În cazul tenurilor iritate se pot utiliza pulverizările sau cataplasmele cu infuzie rece din flori de musetel.

Pentru tenurile uscate şi deshidratate se pot folosi aceleaşi pulverizări cu infuzie rece care sunt foarte indicate. Nu trebuie uitat însă că tenul trebuie în prealabil demachiat. Această operaţiune trebuie făcută în fiecare zi pentru ca tenul să devină elastic.

Lipsa apei din tenurile deshidratate duce la pierderea supleţii pielii, astfel ridurile pot sa apara mult prea repede. Se vor utiliza măşti, loţiuni sau creme hidratante care vor fi aplicate întotdeauna pe tenul înmuiat în prealabil prin comprese cu infuzie de flori de musetel. Inclusiv spălarea obrazului în cazul tenului deshidratat este bine să se realizeze cu infuzie de muşeţel, înlocuind apa obişnuită.

Pentru tenurile grase se folosesc, de obicei, măştile astringente care se pot prepara dintr-o lingură de argilă şi două linguriţe de infuzie de muşeţel.

O mască hrănitoare şi tonifiantă, numai bună în cazul tenurilor ofilite, indiferent dacă este gras, uscat sau normal, se poate pregăti din două linguri de infuzie de musetel, o lingură de lapte praf şi o lingură de miere de albine de salcâm. Se amestecă ingredientele până la obţinerea unei paste care se va aplica pe ten şi decolteu în strat subţire. Se menţine pe faţă 5-6 minute în cazul tenurilor uscate, pentru cele grase 10-15 minute şi 20 minute în cazul tenurilor normale. Se îndepărtează masca cu ajutorul infuziei de muşeţel.

Nalbă şi musetel in cosmetica naturista pentru îngrijirea pielii gâtului

Pielea gâtului poate beneficia si ea de calităţile muşeţelului. Dacă pielea este ofilită, deshidratată, se poate face un preparat din rădăcină de nalbă (Ceai de Nalba Mare 50g marca Stefmar). O lingură mare de radacina şi un pumn de plantă de muşeţel se fierb împreună cu un litru de apă până ce lichidul scade la jumătate. Se strecoară şi se lasă să se răcească. Cu decocţia obţinută se aplică comprese pe gât timp de 10-15 minute, apoi se clăteşte cu apă de izvor.

Părul se decolorează cu ceai de musetel

Regenerarea firului de păr, întărirea rădăcinii, precum şi pentru ca părul să aibă un aspect mătăsos şi sănătos, este recomandat să fie spălat cu infuzie de muşeţel. Florile de muşeţel, în special cele proaspăt culese, se pot utiliza la decolorarea naturală a părului. Pentru aceasta se iau 200g flori de muşeţel care se fierb în 2 litri de apă până când se înjumătăţeşte lichidul. Cu ceaiul de musetel obţinut se îmbibă bine părul degresat în prealabil. Se usucă, apoi se repetă acţiunea până se obţine culoarea dorită. La sfârşit se clăteşte părul cu apă călduţă până la rece. Operaţia se poate repeta până se obţine nuanţa dorită.

Îngrijirea mâinilor şi picioarelor cu romaniţă

Din flori de muşeţel se obţine uleiul de muşeţel, un preparat cosmetic excelent pentru îngrijirea mâinilor. Acesta înmoaie şi catifelează pielea, ajutând la păstrarea tinereţii şi supleţii. Datorită proprietăţilor sale emoliente, dezinfectante şi descongestionante, uleiul de muşeţel se poate utiliza şi pentru pielea iritată de soare sau în îngrijirea picioarelor, mai ales a călcâielor care au pielea iritată şi uscată.

Cum se prepara acasa ulei de musetel

Uleiul de musetel se prepară uşor. Într-un vas se pun două linguri de flori de muşeţel care se înmoaie cu o lingură de alcool dublu rafinat. După trei ore se adaugă 100 g ulei presat la rece din floarea soarelui sau măsline. Vasul se pune apoi pe abur să fiarbă timp de două ore amestecând din când în când. Când este gata se strecoară printr-un tifon storcând bine plantele, apoi se pune uleiul obţinut în sticluţe închise la culoare şi se păstrează la loc răcoros. Cu acest ulei de musetel se ung călcâiele seara înainte de culcare, şi apoi se acoperă picioarele cu un plastic pentru a nu murdări lenjeria.

Ulei de musetel pentru fata
Ulei de musetel pentru ten

Uleiul de musetel este bun si pentru fata, gat si pielea mainilor. Se maseaza pielea cu uleiul de musetel inainte de culcare.

Sa aveti o viata sanatoasa!

6 comentarii la „Despre musetel in cosmetica naturista – ingrijirea naturala a pielii”

  1. totul sună bine,dar cred că aţi sărit o etapă importantă: ieşiţi în natură şi după ce se curăţă câmpul de sticlele de plastic de la ultimul grătar făcut cu familia şi gaşca, de cele mai multe ori de alţii, culegeţi florile de muşeţel fără a smulge toată planta,ci cu răbdare rupând doar floarea,şi aici nu mă refer la autor şi la cei mai mulţi dintre noi,ci la cei care cred că dacă ai maşină nu e bine să te dai jos din ea,ci să-ţi vină totul la portieră!

    1. Cei care cred ca daca ai masina si nu e bine sa te dai jos din ea nu sunt interesati de astfel de informatii. Nu ii intereseaza musetelul, ci masina sau alte lucruri.

      Nici nu e nevoie de toata planta, dar chestia cu smulsul tine intrun fel de educatie. Culesul plantelor se face cu rabdare si nu pe fuga.

  2. am sa incerc sa ma decolorez cu musetel poate ajung la culoarea dorita…….dar de decolorarea cu lamaie si musetel stiti ceva? sa dori sa stiu mai multe……..ciao

    1. Dacă încerci, să ne anunţi şi pe noi ce reuşeşti cu muşeţelul. Personal nu am încercat, nu vreau să-mi decolorez părul, în schimb am încercat cu frunze şi coji de nuci şi a ieşit exact ce vroiam eu…

  3. decoctul de nalba si musetel este total gresit,radacina de nalba nu trebuie fiarta,intr-un pahar cu apa se adauga o lingurita de radacina de nalba,se strecoara peste citeva ore, solutia se aplica pe fata,git si decolteu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

9 × 1 =