Afla ce beneficii imense are consumul de varza alba si de suc de varza

Timp de citire estimat: 16 minute


Varza si sucul de varza

Membru al familiei cruciferelor, varza este plina de antioxidanti. Ea este una din legumele care sunt indicate in prevenirea cancerului. Exista trei soiuri principale de varza: alba, rosie si Savoy (exceptand soiul Kale). Soiul rosu are mai multe elemente nutritive datorita pigmentarii sale rosii-violet. Atat cea alba, cat si cea rosie, are frunzele cu textura fina, in timp ce soiul Savoy le are mai ciufulite, de un verde galbui.

Calitati nutritive ale verzei

Varza este plina de nutrienti si totusi este saraca in calorii. Este impresionant continutul ridicat de calciu, fier, iod, potasiu, sulf si fosfor. In ceea ce priveste vitaminele, contine vitamina A, B1, B2, B6, C, E, K si acid folic.

Aceasta leguma este o sursa bogata de fitonutrienti care ajuta la cresterea mecanismelor de aparare a corpului blocand reactia substantelor cauzatoare de cancer, detoxifica si elimina toxinele daunatoare si hormonii. In acelasi timp stimuleaza producerea de anticorpi.

Cum a fost folosita varza de-a lungul timpului

Calitatile terapeutice ale verzei au fost recunoscute inca din Antichitate de catre Hipocrat, Pliniu cel Batran, Caton cel Batran, Galen. Romanii considerau varza un adevarat panaceu. Hipocrat o recomanda cardiacilor si in dizenterii, cu conditia sa fie fiarta de doua ori cu putina sare si apoi ingerata. Caton cel Batran se trata cu aceasta planta indiferent de maladie. A folosit-o si impotriva ciumei. Recomanda aplicarea frunzelor pe eruptii tegumentare, pe rani, plagi care evolueaza lent, artrite.

Romanii, timp de sase secole au folosit varza alba intern si extern in tratamentul tuturor bolilor. O foloseau ca purgativ, depurativ si in cataplasme. Soldatii pansau ranile cu frunze de varza alba.

Rembert Dodoens mentiona in Istoria plantelor (1557) ca:

  • zeama de varza alba are rol purgativ;
  • sucul proaspat de varza alba vindeca ulcerele vechi
  • sucul amestecat cu miere de albine vindeca tusea si raguseala
  • frunzele fierte si aplicate pe ulcere cutanate atone, le vindeca
  • frunzele pisate bine si aplicate pe plagi si tumori, le vindeca.

Gaspard Bahuin din Bale (1550-1624) scrie in Istoria plantelor ca varza alba are actiune binefacatoare asupra tremuraturilor nervoase ale membrelor, curata organismul de toxine. Usor fiarta si ingerata ca o ciorba, te destinde, iar fiarta indelung te intareste, mareste diureza. O recomanda in tratarea de guta, prin cataplasme locale cu frunze, dupa care se bandajeaza portiunea afectata.

Benedictinul Nicolas Alexandre (1654-1728) mentioneaza cafrunzele ajuta la eliminarea apei si vindeca ranila si plagile. Zeama de varza murata este indicata in arsuri, iar samanta este recomandata rar ca si remediu contra viermilor intestinali.

Exemplele pot continua. De la anul 1700 incoace, medicii pun mare baza pe aceasta planta in tratarea multor afectiuni.

Varza alba și suc de varză – Proprietăți

Suc de varza beneficii pentru sanatate
Prepară și bea suc de varză – beneficii pentru sănătate!

Varza alba intra in dieta indicata de medicina, fiind anticanceroasa, antidiareica, analgezica, antianemica, antihelmintica, antihemoragica, antiinflamatoare, aperitiva, antiseptica, cicatrizanta, depurativa, decongestionanta, digestiva, diuretica, energizanta, emolienta, galactogoga, hipoglicemianta, laxativa, pectorala, reechilibranta, reconstituanta, sedativa, remineralizanta, vitaminizanta, vermifuga.

Datorita acestor proprietati, este recomandata in foarte multe afectiuni.

Varza și sucul de varză – Beneficii pentru sanatate

Proprietatile anticancerigene ale verzei fac din ea un aliment puternic, vindecator, care combate temutul cancer. Studii dupa studii au aratat ca sucul proaspat de varza a fost eficace in tratamentul unor tipuri de cancer si ulceratii in tractul digestiv.

Iata cateva dintre afectiunile pentru care este indicat consumul de varza proaspata si suc de varza:

  • Anemie. Efectul de vindecare al clorofilei de calitate superioara este bun pentru refacerea sangelui.
  • Congestia sanilor. Indeparteaza straturile exterioare ale verzei, ruleaza-le usor cu un sucitor si aseaza-le pe pielea sanilor, pentru a calma congestia acestora. Peste aceste frunze poarta un sutien de maternitate si indeparteaza frunzele de-abia cand acestea se usuca. Aceasta este o alternativa naturala eficienta pentru congestia sanilor.
  • Cancer. Consumul zilnic sau cat mai frecvent al sucului s-a dovedit a fi eficient in prevenirea si tratarea cancerului de san, colon, ficat, plamani si a cancerului ovarian. Un compus din acesta, sulforanul, ajuta la protejarea celulelor de invazia celulelor cancerigene.
  • Constipatie. Efectul usor laxativ este eficient in stimularea tranzitului intestinal. Consum-o cruda sau sub forma de suc!
  • Sistemul digestiv. Glutamina (aminoacid) din sucul de varza actioneaza bland asupra sistemului digestiv, curatandu-l. Actioneaza ca un detoxifiant al acestuia, vindecand ulceratii si regenerand. Sucul va fi consumat in cantitati de aproximativ 100 ml, de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
  • Sistemul imunitar. Un compus numit histidina se dovedeste a fi util in tratarea alergiilor si in reglementarea celulelor T din sistemul nostru imunitar.
  • Rani la nivelul pielii, varice, reumatism, umflaturi. Indreapta cateva frunze cu un sucitor si inveleste-le in jurul zonei afectate (pe rani, eruptii cutanate, chiar si in caz de psoriazis, arsuri, ulceratii). Se leaga frunzele cu un bandaj si se pastreaza pana ce frunzele se ingalbenesc, apoi se schimba frunzele pana ce ranile se vindeca. Intre schimbari, se curata si se usuca rana.
  • Afectiuni ale stomacului si tractului intestinal. Continutul ridicat de sulf, clor si iod are capacitatea de a curata membranele mucoasei tractului.
  • Varza te ajuta sa slabesti! O substanta prezenta in aceasta leguma inhiba conversia de zahar si alti carbohidrati in grasime!

Cum sa consumi varza intern in functie de afectiuni

Pentru tratarea gastritelor hiperacide, ulcerului gastric, in litiaza urinara , diabet, artrita si alte afectiuni, se recomanda:

  • consumata ca atare (300-400 g pe zi) in salate de cruditati sau preparate culinare usoare
  • in cure cu suc de varză intre mese, un pahar pe zi.
cură cu un pahar de suc de varza pe zi - beneficii

Pentru tratarea afectiunilor pectorale (bronsite, laringite, astm), se prepara un decoct din 60 g capatana tocata marunt la 1 l de apa. Se fierbe 20-25 de minute. Se strecoara si ceaiul de varza caldut se amesteca cu 70 g miere. Se bea de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea diareei, se toaca si se fierbe indelung, apoi se consuma.

Pentru tratarea anemiei, artritismului, starilor depresive, in demineralizari, litiaza urinara, se consuma suc, 1-2 pahare pe zi.

Pentru tratarea bronsitelor cronice, se administreaza:

  • decoct din 60 g de varza taiata marunt la 500 ml de apa. Se fierbe o ora la foc mic. Cand se raceste se adauga 70 g miere de albine. Se consuma 2-3 pahare pe zi.
  • suc proaspat, 1-2 pahare pe zi.

Pentru tratarea cirozei, colitei, edemelor, se bea suc de varza alba, cate 3 pahare pe zi. Se continua cat este necesar. Sucul extras se bea imediat. In acest tratament, este indicat ca sucul sa se amestece in parti egale cu suc de morcov. Daca tratamentul depaseste o luna, se face o intrerupere de 7 zile.

Pentru tratarea edemelor, oligouriei, in nervozitate, pleurezie, pleurita, senescenta (imbatranire), tumori, tumori albe, ulcere gastrice, scorbut, diabet zaharat, se consuma suc proaspat, 2-3 pahare pe zi.

Cum se prepara sucul de varza

Cel mai simplu si eficient, pentru a prepara sucul e nevoie de un storcator, de preferinta prin presare la rece.

Daca nu ai un storcator, atunci se da prin razatoare, se stoarce foarte bine sucul si se bea proaspat.

suc de varza pentru o viata sanatoasa
Un pahar de suc de varza, pentru o viata sanatoasa!

Sucul verzei – Contraindicatii

Sucul brut s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor, insa beneficiile asupra sanatatii sunt imense. Poti sa folosesti pentru suc si soiul rosu, aceasta fiind o varianta putin mai dulce.

Pentru a prepara un suc mai placut pentru papilele gustative, se amesteca cu oricare dintre acestea: morcov, mar, telina, castravete, spanac sau chiar o felie de lamaie cu tot cu coaja. Descopera cum poti sa faci un suc de varza gustos, pentru ca acesta vindeca ulcerul peptic.

Daca nu esti familiarizat cu consumul de suc de legume, atunci trebuie sa incepi cu cantitati mici si sa le cresti treptat.

Recomandari pentru păstrarea verzei

Atunci cand o cumperi, alege soiurile mici, au un gust mai bun. Se digera mai usor daca este consumata cruda si nu gatita. Cu cat este mai gatita, cu atat mai putin digerabila devine. Germenii de varza sunt si mai usor de digerat si contin niveluri mai ridicate de nutrienti.

Evita sa cumperi varza care a fost taiata in jumatate sau tocata. In momentul in care este taiata, ea incepe sa-si piarda din nutrienti (se oxideaza). Pentru a o stoca, o poti pastra la frigider intr-o punga de plastic perforata, pentru a preveni pierderea de vitamina C.

Consumul verzei poate provoca gaze mai ales atunci cand aceasta este gatita. In acest caz se adauga cateva felii de curcuma la gatit pentru a preveni acest lucru, sau se limiteaza consumul de varza gatita.

Retete cu varza alba si rosie cruda sau murata

Aceasta leguma este utilizata in foarte multe preparate, insa voi pune accent pe retete in care se foloseste cruda sau murata.

Rulada de pastarnac cu varza rosie

Ingrediente:

  • 500 g păstârnac,
  • 1 fir mare de praz,
  • 1 ceapă mare de apă,
  • 350 g varză roşie,
  • 1 legătură de verdeţuri de sezon,
  • 350 g unt,
  • o linguriţă şi jumătate cu pulbere din seminţe de roşii,
  • 1/2 linguriţă cu pulbere din seminţe de plante aromatice,
  • 1 linguriţă cu pulbere de alge,
  • 1 linguriţă cu apilarnil,
  • 3 linguri cu pastă de roşii,
  • tărâţă,
  • cremogen.

Mod de preparare: păstârnacul ras se amestecă cu prazul tăiat în fâşii, cu pulberile şi cu apilarnil. Se adaugă 200 g unt frecat spumă şi cremogen cât cuprinde. Compoziţla obţinută astfel se întinde pe o folie presărată cu cremogen, i se dă formă dreptunghiulară, groasă cam de 1 cm,  peste care se aşează o pastă din varză roşie tăiată feliuţe subţiri, frecată în mâini până se înmoaie, amestecată cu ceapa tăiată julien, cu pasta de roşii, cu cele 150 g unt frecat spumă şi tărâţe cât cuprinde.

Se rulează cu ambele mâini cu ajutorul foliei de plastic care, după fiecare răsucire se întoarce în afară, pentru a nu se prinde în compoziţie. Mai apoi se înfăşoară tot în folie şi se pune la rece timp de 3 ore pentru a se întări şi se serveşte tăiată felii, alături de salată verde, spanac, amestecate cu petale roşii de trandafiri sau de nalbă de grădină. Rulada este suficientă pentru 12-14 porţii.


Budincă de varză roşie cu brânză

Ingrediente: 200 g varză roşie, 200 g brânză de vaci, 1 ceapă mare de apă, 200 g unt, 6 linguri cu fulgi de grâu germinat sau tărâţe, 2 linguriţe cu hrean ras fin, 1 ceşcuţă cu moare, 1 legătură de verdeţuri de sezon, 1 linguriţă cu pulbere de polen şi 1 felie de sfeclă roşie.

Mod de preparare: fulgii de grâu germinat se pun într-un platou, se umezesc cu moare, apoi se adaugă frunzele verzei tăiate ca fideaua, frecată până se înmoaie şi amestecată cu hreanul şi cele 150 g unt frecat spumă. Peste, se aşează o pastă din brânză amestecată cu ceapă mărunţită, ţelină rasă, polen şi restul de unt frecat spumă, după care se tasează şi se decorează cu verdeţuri tăiate mărunt şi sfeclă roşie rasă sau petale roşii de trandafiri tăiate.


Supe creme de varza alba

Supele creme sunt foarte hranitoare si usor de asimilat. Avand in vedere ca aceste supe sunt crude, sunt pline de nutrienti, vitamine si minerale.

Supă cremă de varză albă cu polen

Ingrediente: 550 g varză albă, 1 ceapă mare de apă, 1 litru şi jumătate macerat de trifoi roşu, 3 linguri cu tărâţe, 4 linguri cu cremogen, 3 linguri cu pastă de roşii, 200 g rădăcinoase, 1 – 2 linguri cu ulei, 1-2 linguriţe cu usturoi pisat, o linguriţă şi jumătate cu pulbere din seminţe de ardei gras, 1 linguriţă cu pulbere din plante aromatice, 1 linguriţă cu pulbere de alge, 1 linguriţă cu pulbere de polen, 1 legătură de ţelină cu tarhon şi 50 g petale de flori de nalbă de grădină.

Mod de preparare: maceratul se pune în castron, se adaugă frunzele verzei, ceapa şi rădăcinoasele fin mărunţite, tărâţe, cremogenul, pasta de roşii, usturoiul, pulberile, uleiul, iar deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt şi petalele de flori de nalbă tăiate feliuţe. Varza albă poate fi înlocuită cu cea creaţă, roşie sau de Bruxelles.


Supă cremă de varză albă cu hrean

Se prepară ca la reţeta de mai sus, folosind aceleaşi ingrediente, în afară de ulei, care se înlocuieşte cu smântână sau iaurt, iar usturoiul cu 1-2 linguriţe cu hrean ras fin.


Supă cremă de varză cu gutui

Se prepară ca şi supa cremă cu polen, folosind aceleaşi ingrediente, cu doar 300 g varză, completând cu 250 g gutui, polenul fiind înlocuit cu 1 lingură cu miere.


Salate de varză murată

Salatele sunt perfecte pentru a se asezona la diverse mancaruri. Acestea cu varza murata au rolul de a ajuta in procesul de digestie.

Salată de varză murată cu nuci

Ingrediente: 400 g varză murată, 150 g nuci, 1-2 linguri cu ulei, 1 păstârnac, 1 fir mare de praz, 1 legătură de verdeţuri de sezon, 1-2 linguri cu fulgi de grâu germinat, 1 legătură de busuioc cu tarhon, o linguriţă şi jumătate cu pulbere din seminţe de gogoşari, 1/2 linguriţă cu pulbere din seminţe de plante aromatice, 1 linguriţă cu pulbere de alge, 1 linguriţă cu pulbere de polen, o felie de sfeclă roşie.

Mod de preparare: frunzele, bine scurse de moare, fără a fi spălate sau ţinute în apă, se taie fâşii subţiri odată cu prazul, se amestecă cu păstârnacul ras, cu nucile măcinate, uleiul, pulberile, fulgii de grâu, iar deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt şi sfecla roşie rasă, aşezată sub formă de mici moviliţe. Nucile pot fi înlocuite cu alune, arahide, castane comestibile, seminţe de floarea soarelui sau de dovleac.


Salată de varză murată cu urzici

Se prepară ca la reţeta precedentă, folosind aceleaşi ingrediente, în afară de păstârnac, care se înlocuieşte cu 100 g urzici fin mărunţite. Urzicile se pot înlocui şi cu frunze de fasole, de lobodă, de ştevie, de pătlagină, de podbal, de păpădie, de cicoare, etc.


Salată de varză murată cu varză dulce

Se prepară ca la reţeta cu nuci, se folosesc aceleaşi ingrediente în acelaşi mod, în afară de păstârnac, care se înlocuieşte cu 150 g varză dulce, iar cea murată se foloseşte numai 250 g.


Salată de varză murată cu dovleac

Se prepară ca la prima reţetă, numai că păstârnacul se înlocuieşte cu dovleac ras.


Salată de frunze murate cu bureţi de rouă

Se prepară ca la prima reţetă, se folosesc aceleaşi ingrediente, în afară de păstârnac, care se înlocuieşte cu 100 g bureţi de rouă tălaţi fâşii.


Chiftele, crochete si perisoare de varza murata

Iata in cele ce urmeaza cateva preparate din bucataria fara foc.

Chiftele de varză murată cu nuci

Ingrediente: 350 g varză murată, 150 g nuci măcinate, 150 g unt, 2 linguri cu tărâţe, cremogen, 1 morcov, 1 fir mare de praz, o linguriţă cu pulbere din seminţe de gogoşari, 1/2 linguriţă cu pulbere din seminţe de plante aromatice, 1/2 linguriţă cu pulbere de alge, 1 linguriţă cu pulbere de polen, 1 felie de sfeclă roşie sau 1 legătură de verdeţuri de sezon, 1 lingură cu ulei.

Mod de preparare: varza, bine scursă de moare, fără a fi spălată sau ţinută în apă, se taie ca fideaua odată cu prazul, se amestecă cu morcovul ras, târâtele, nucile, pulberile, untul frecat spumă şi cremogen cât cuprinde. Pe o folie de plastic se presară cremogen, iar peste el se pun mici movilite din compoziţie, apoi se ia fiecare în parte, se rotunjeşte şi se lăţeşte puţin. Chiftelele obţinute se pun pe farfurie şi se presară cu verdeţuri de sezon tăiate mărunt sau cu sfeclă roşie rasă.


Perişoare de varză murată cu alune

Se prepară ca la reţeta precedentă, folosind aceleaşi ingrediente, în afară de nuci, care se înlocuiesc cu alune măcinate. Alunele se pot înlocui cu arahide, castane comestibile, seminţe de floarea soarelui sau de dovleac decorticate şi măcinate. În continuare se procedează ca la reţeta de mai sus, cu deosebirea că se pun pe un strat de morcovi raşi, se stropesc cu ulei, iar deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt.


Crochete de varză murată cu seminţe de dovleac

Se prepară ca la prima reţetă, cu aceleaşi ingrediente, în afară de nuci, care se înlocuiesc cu seminte de dovleac decorticate şi măcinate. Forma de crochete se obţine prin modelarea unui rulou lung de 6-7 cm. Acestea se pun apoi pe farfurie, pe un strat de morcov sau păstârnac ras în amestec cu sfeclă roşie.


Crochete de varză murată cu urzici

Se prepară ca la reţeta precedentă, folosind aceleaşi ingrediente, cu doar 50 g dovleac, completând cu 100 g urzici fin mărunţite. Urzicile pot fi înlocuite cu ştevie, măcriş, păpădie, cicoare, pătlagină, podbal.

Sa ne pastram sanatosi!

Bibliografie si sursa online:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Afla ce beneficii imense are consumul de varza alba si de suc de varza”

  1. Este un lucru bun

  2. există şi poveşti de vindecare cu zeamă de varză,căreia popular i se spune moare!

    1. Avatar Jorjette C

      Exista multe astfel de povesti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *