Nu stiu daca ai incercat pana in prezent aceasta reteta de vin de macese cu catina, insa iti spun sincer ca trebuie sa o probezi. Vinul de macese cu catina este o bautura foarte speciala, cu proprietati si calitati curative.
Macesele sunt bogate in vitamina C si alte substante nutritive, motiv pentru care vinul va fi foarte bogat in constituenti benefici pentru sanatatea intregului organism. Se consuma vin de macese in mod regulat, in cantitati homeopate, pentru ca corpul sa poata asimila si folosi toate substantele.
Macesele si vinul de macese – Beneficii pentru sanatate
Un element important prezent in macese este pectina care contribuie la detoxifierea organismului. In mod specific, pectina are efect laxativ, ameliorand si prevenind costipatia.
Hildegard de Bingen a recomandat consumul de macese pe timp de iarna pentru a trata afectiunile bronhice si inflamatiile plamanilor. Ea a considerat ca macesele sunt benefice pentru afectiunile stomacului, in special pentru ulcerele nervoase. Sebastian Kneipp, naturopat si preot german a recomandat macesele pentru problemele legate de rinichi si vezica.
Macesele si vinul de macese sunt recomandate in artrita, afectiuni gastro-intestinale si ale tractului urinar. Consumul de macese intareste inima si scade presiunea sanguina, plus ca intareste sistemul imunitar.
Cum se prepara vin de macese cu catina
Ingrediente: 1 kg fructe de cătină, 200 g măceşe, 1 kg miere de albine, drojdie de vin (optional), 5 litri apă fiartă şi răcită.
Mod de preparare:
Fructele de cătină (citeste mai multe despre beneficiile consumului de catina), recoltate între 20 august-20 septembrie, se strivesc. Se pot folosi si fructe de catina congelate. In aceasta maniera se poate prepara vinul cand macesele ajung la maturitate.
Se pun fructele de catina in damigeana odată cu măceşele, recoltate în aceeaşi perioadă, bine marunţite. Se adaugă apa amestecată cu mierea de albine şi drojdia de vin care este optionala. Se astupă bine cu dopul special pentru vin şi se lasă la macerat 18-20 zile, la temperatura camerei. Daca este necesar, se lasa mai mult, adica pana este gata procesul de fermentare. Când s-a oprit din fermentaţie, se trage vinul si se pune în sticle. Sticlele cu vin de macese se sigileaza bine si se pastreaza intr-un loc intunecat si bine aerisit.
Se administrează câte 1 păhărel de vin de macese cu catina dimineaţa şi la prânz, pentru stimularea poftei de mâncare. Vinul de maceste cu catina este un bun vitaminizant. Nu se consumă după ora 14.00, fiind mai excitant decât cafeaua.
Pentru o mai bună valorificare a fructelor, li se mai adaugă aceleaşi produse, în aceeaşi cantitate. Se procedează ca mai sus, obţinându-se un vin de macese mai slab, dar bun de consumat.
Afla mai multe despre proprietatile si beneficiile consumului de macese + alte cateva retete!
Cum se prepara vin de macese
Vinul de macese este considerat de multi al doilea dupa vinul de struguri. Altii e posibil sa nu fie de acord, insa trebuie sa accepte ca un vin de macese matur este foarte bun. Vinul de macese trebuie sa aiba cel putin 2 ani sa se matureze la potential maxim. Vinul de macese tanar este aproape imposibil de baut.
Acest vin de macese se prepara dupa vinul de struguri. Fructele de trandafir salbatic se culeg dupa prima bruma, cand ajung la maturitate maxima si pulpa lor devine cremoasa. In functie de cantitatea de vin de macese pe care doriti sa o faceti, alegeti si cantitatea de fructe. Se culeg fructele, se spala si intr-un vas incercati sa zdrobiti fructele pe care le bagati intr-o damigeana.
Mai exista posibilitatea sa le faceti pasta cu ajutorul unui blender. La 2 kg de fructe adaugati 1 kg de zahar sau miere (de preferat miere) si 3-4 l de apa. Aveti grija sa nu umpleti damigeana prea plina, sa ramana cel putin 10 cm liberi. Damigeana se inchide cu un dop cu serpentina. Se lasa vinul de macese sa fermenteze, dupa care se poate trage. Poate fi tras de 2 ori. Daca aveti rabdare, sa lasa sa se matureze pana la 2 ani si chiar mai mult!
Surse:
Lasă un răspuns