Alunul de cultura sau de padure – Proprietati si beneficii

Timp de citire estimat: 11 minute


Alunul de cultura sau de padure

Alunul (in latina Corylus Avellana) este un arbust cu frunze cazatoare ce ne ofera primavara muguri si matisori, iar toamna ciorchini de alune de copac. Alunele de padure sunt gustoase, satioase si pline de nutrienti benefici pentru organism. Acest arbore foios face parte din familia mesteacanului si creste pe soluri bine drenate, in zone care ofera suficienta umiditate. De la alun se recolteaza pentru diverse tipuri de consum, urmatoarele:

  1. Florile masculine
  2. Mugurii de alun
  3. Frunzele de alun
  4. Scoarta de alun
  5. Alunele de copac

Te invit sa descoperi informatii utile despre alunul de padure si produsele recoltate de la el. Spre finalul articolului am realizat o sectiune cu exemple de utilizari in tratamente pentru diverse afectiuni.

Flori de alun - masculine si feminine
Florile de alun (Coryli Flos) ~ descriere

Alunul este o planta hermafrodita, ceea ce inseamna ca ambele tipuri de flori cresc in acelasi copac. Florile de alun masculine sunt niste matisori galbeni, iar florile de alun feminine sunt mici si de culoare rosie. Vantul este cel care efectueaza polenizarea. El poarta polenul de alun, de la muguri la flori. Polenul ramane latent 7-8 luni, pana in mai – iunie. Atunci incep sa se dezvolte fructele, alunele de copac. Florile masculine se recolteaza primavara, in momentul formarii.

Muguri de alun ( Coryli Gemma ) ~ Proprietati si utilizari terapeutice

Muguri verzi de alun

Mugurii de alun se recolteaza toamna dupa caderea frunzelor. Ei se usuca la temperatura camerei, in strat subtire. Contra ametelii, ca sudorific si astringent, se foloseste infuzia din muguri de alun. 

Mugurii de alun au activitate antisclerozanta, restabilesc elasticitatea tesutului pulmonar, combat scleroza ficatului. Sunt utilizati pentru tratarea hepatitei epidemice, astmului bronsic, emfizemului pulmonar si silicozei pulmonare. Gemoterapia cu muguri de alun este recomandata pentru diferite afecțiuni: hemoroizi, arterite ale membrelor inferioare, afecțiuni ale plămânilor, afecțiuni hepatice, ateroscleroză si altele.

Frunza de alun (Coryli Folium) ~ Descriere, utilizari si proprietati

Frunze de alun corylus avellana

Frunza de alun este rotunjita si usor dintata pe margini. Ambele parti ale frunzei sunt acoperite cu perisori fini. Frunzele de alun au fost folosite in trecut ca substitut pentru tutun. 

Principiile active din frunze au proprietati vasoconstrictoare, antihemoragice, antibacteriene, antiinflamatoare, antiedematoase cerebrale, cicatrizante, depurative, antidiareice. In medicina populara  frunzele de alun se utilizeaza sub forma de extract apos (macerat la rece) sau hidroalcoolic in tratarea leziunilor mici.  Frunzele de alun tinere se recolteaza in iunie-iulie prin strujire. Se culeg doar frunzele verzi, intregi, nepatate.

Scoarta de alun (Coryli Cortex) ~ Recoltare, principii si utilizari

Scoarta de alun

Scoarta de alun se recolteaza primavara devreme sau toamna de pe lastarii tineri. Ea se usuca in poduri incalzite de soare (in special cele acoperite cu tabla). Continand aceleasi principii active ca si frunzele sau mugurii, scoarta de alun are o deosebita importanta terapeutica in medicina umana. In cazuri de febra intermitenta nespecifica se consuma infuzia din scoarta de alun. Scoarta de alun este folosita cu succes ca febrifug, in malarie.

Alunele de copac ~ Valoare nutritiva

Alunul ne uimeste cu aceste seminte deosebite, alunele de copac care sunt acoperite de o capsula cu frunze. Alunele sunt produse in grupuri si ele sunt semintele de alun. Invelisul exterior protejeaza fructul pana la coacere. Un copac de alun poate produce aproximativ 9-11 kg de alune pe an. Recoltarea alunelor se face de obicei din septembrie pana in octombrie. Alunele mature cad si atunci pot fi colectate manual.

Alunele de padure fac parte din alimentatia oamenilor din cele mai vechi timpuri. Ele au o valoare nutritiva foarte mare. Sub aspect energetic, 100 g alune decojite contin 690 kcal, din care se absoarbe 89%. Din acest motiv alunele de copac sunt recomandate ca energizant pentru bolnavii de tuberculoza si diabet.  Se consuma ca atare sau macinate in amestec cu miere. Sunt folosite cu succes in cofetarie sub forma de crema de alune, serbet, nuga, ciocolata, tort de alune, rulada cu alune, cozonac cu alune, etc.

Proprietati si beneficii ale alunelor de padure

De asemenea, alunele crude sunt recomandate tinerilor in crestere, persoanelor anemice, femeilor insarcinate, copiilor debili si batranilor.

Alunele sunt date in consum suferinzilor de rinichi pentru dizolvarea calculilor renali. Consumul de alune favorizeaza tratarea anemiei hemolitice.

Alune de copac

Alunele cu miere de albine vindecă tusea cronică. Măcinați alunele cu o rasnita, apoi adăugați miere de albine astfel încât să se formeze o pastă. Aceasta se consuma de mai multe ori pe zi, în doze de o lingură. Se adaugă și puțin piper pentru a elimina flegma.

Alunele sunt o sursa bogata de acizi grasi mono-nesaturati, fibre alimentare, vitamina A, E, acid folic (B9) si minerale, cum ar fi mangan, magneziu, fosfor, potasiu, cupru si fier.

Cum folosim alunul in uz intern?

Pentru tratarea teniei si eliminarea ei, se consuma cate o lingura de ulei de alune in fiecare dimineata pe stomacul gol, timp de 15 zile.

Pentru tratarea hemoragiilor interne usoare, se recomanda o infuzie din o lingurita de frunze de alun uscate si macinate, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 5-10 minute si apoi se strecoara. Actioneaza ca vasoconstrictor.

Pentru tratarea hemoroizilor sau hemoragiilor interne usoare:

  • se prepara un decoct din 1 lingura frunze uscate de alun si macinate la 200 ml de apa. Se fierbe 5 minute la foc potrivit, apoi se strecoara si se bea caldut.

Alunul se foloseste intern pentru eliminarea toxinelor (sudorific) si ca astringent. Se prepara o infuzie din o lingura de amenti (flori mascule) peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10 minute. Se strecoara si se beau 1-2 cani pe zi.

Pentru combaterea anemiilor usoare, pentru tonifierea sistemului nervos, ca remediu pentru diabetici, bolnavii renali (colici nefritice, litiaza), bolnavii pulmonari si pentru longevitate, se consuma alunele ca atare. Cel putin 40 de alune pe zi (20 dimineata, 20 seara), timp de 20-30 de zile. Chinezii le numesc nuci ale longevitatii!

Ca adjuvant in hepatita epidemica, insuficienta hepatica consecutiva, in tratarea astmului bronsic, emfizemului pulmonar si a silicozei pulmonare, se consuma infuzie din 1-2 lingurite de muguri de alun, peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi. Tonifiaza parenchimul hepatic. Se pare ca restabileste elasticitatea tesutului pulmonar.

Pentru tratarea varicelor, edemelor la picioare se foloseste extract fluid (preparat farmaceutic) din frunze de alun, in doze de 60-80 de picaturi pe zi.

Pentru tratarea hepatitei cronice se foloseste macerat de muguri de alun uscati si sfaramati in glicerat D1. Se lasa acoperit 8-10 zile, apoi se strecoara. Se folosesc 30 de picaturi de 3 ori pe zi.

Pentru inhibarea sclerozei tesutului pulmonar, tratarea bronsitei cronice, emfizemului pulmonar, astmului complicat cu emfizem, prevenirea sclerozei ficatului, insuficientei hepatice, hepatitei virale, hepatitei cronice, cirozei hepatice, hepatopatiei alcoolice, insuficientei arteriale a membrelor inferioare cu arteroscleroza, arteritei membrelor inferioare, nevrozei extremitatilor, se recomanda macerat din muguri proaspeti de alun in solutie hidroglicero-alcoolica 1DH. Se iau 30-50 de picaturi de 2 ori pe zi, in putina apa inainte de masa.

Dă click și Află cum se prepară tinctura și lichiorul de alune!

Galerie de imagini cu alunul de padure si produsele lui: alune, muguri, frunze, flori si scoarta

Creanga de alun și alunele – Utilizări magice și legende la români

Alunul de padure a inceput sa fie cultivat cu mai mult de 5000 de ani in urma, cand oamenii i-au descoperit beneficiile si proprietatile pentru sanatate. Copacul Alun (Corylus Avellana) este un arbust tip tufa, ajungand la inaltimi intre 6 si 12m. Creanga de alun este recoltata atat pentru produsele de pe ea (alune, frunze, muguri, flori sau scoarta) cat si pentru utilizarile magice si simbolistica.

Creanga de alun

In mituri si legende la romani dar si in cele de la alte popoare, creanga de alun a jucat un rol important. Asocierea cu magia alba, cu protectia, cu puterea binelui, este datorata faptului ca alunul a fost considerat un copac sacru inca din antichitate. Exista legende care intaresc convingerile despre puterea magica tamaduitoare a acestei plante. In cartile de specialitate se recomanda recoltarea crengutelor de alun pentru utilizari magice, in perioada de pana la 3 septembrie. Orice ritual sau vraja cu aceasta planta, sa se faca pana la sfarsitul echinoctiului de toamna pentru potenta maxima.

Mituri si legende la romani despre creanga de alun si alune

Alunul este un arbore mitic foarte important. Cu creanga de alun femeile pot face vraji de dragoste și pot face furtunile sa inceteze. Cine poarta cu sine o creanga de alun, acela poate face ca vrajitoarele sa nu poata fura laptele vacilor lui. El poate ucide serpi, poate gasi comori ascunse, poate impiedica intrarea in casa a demonilor daca foloseste o ramura de alun. Pe o creanga de alun, care se dă cuiva, pot fi transmise prin anumite vraji, diferite boli. Vorbim asadar de diverse vraji si incantatii folosind creanga de alun, pe care nu vi le pot oferi acum (doar la cerere).

Pe o creanga de alun se gasesc diverse produse, fiecare in parte avand un rol anume. Daca un alcoolic bea un ceai din flori de alun, nu va mai putea suporta alcoolul. Frunzele de alun ajuta la vindecarea muscaturii de sarpe.  Alunele adunate de femei goale vindeca frigurile. Amuleta purtata dintr-o aluna este foarte eficienta, pazește si protejeaza.

In Banat si Oltenia copiii pun crengute de alun pe mormintele din cimitir pentru ca mortii sa se odihneasca in pace.

Ramurile de alun si alunele culese pana la 3 septembrie, se utilizează pentru vindecare, protecție, noroc, clarviziune, divinații, inspirație, înțelepciune, apărare, fertilitate și dorințe.

Diancecht zeul vindecarii la druizi
Druidul DianCecht, zeul vindecarii, a inventat un amestec care ar vindeca racelile, durerile de gat si viermii. Confrom legendei, acest terci era facut din muguri de alun, papadie, rocoina, macriș si fulgi de ovaz. Amestecul creat de zeul vindecarii trebuia luat dimineata si seara.

Crenguta de alun si alunele au mai multe utilizari magice

  • Alunul este un vechi copac celtic. Ei considerau ca o creanga de alun aduce intelepciune si inspiratie in poezie (creativitate).
  • Inainte de ritualul de divinatie se obisnuia a se consuma alunele de pe o creanga de alun. Ele au proprietatea sa deschida ochii mintii si sa vezi mai bine!
  • Baghetele din crenguta de alun simbolizeaza magia alba si vindecarea.
  • Pentru a gasi apa sau comori ascunse se foloseste o creanga de alun tip Y.
  • Daca tii pe birou sau pe masa de lucru cateva alune atragi mai usor creativitatea si inspiratia.
  • Daca esti afara si ai nevoie de protectie, deseneaza un cerc in jurul tau cu un bat sau o crenguta de alun.
  • Pentru a primi ajutorul zanelor in ritualuri, insira noua alune pe un snur si pune-l in casa sau in locul unde faci ritualuri.
  • Daca porti o coroana din crengi de alun, aceasta iti va amplifica viziunile in ritualul de divinatie.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Alunul de cultura sau de padure – Proprietati si beneficii”

  1. Avatar Andu
    Andu

    In consecinta, se pare ca alunul poate fi altoit si asta face sa creasca productia si randamentul! Multumim de informatii!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Atunci cand se altoieste alunul, nu doar ca va creste productia, ci si alunele vor fi mai mari.

  2. Avatar BALAN DOINA
    BALAN DOINA

    Foarte interesant ,multumim pentru sfaturii.

  3. Avatar Mioara
    Mioara

    Interesant.
    E bine de stiut, poate si incercam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *