Aveți probleme cu insomnia?

Timp de citire estimat: 2 minute


simptome probleme cu insomnia

Foarte mulți adulți se plâng în ultimul timp de insomnie, printre care și un număr ridicat de femei.Să fie aceasta de neînvins?

Care sunt cauzele și cum se manifesta diferitele forme de insomnie?

Somnul nu se derulează uniform, ci în faze distincte, alternând fazele de somn “lent” cu cele de somn “paradoxal”, care revin la fiecare 110 minute. În prima parte a nopții somnul “lent” domină și permite restabilirea metabolismului. În a doua parte a nopții somnul “paradoxal” intervine direct asupra funcțiilor cognitive (memorie, psihism). În funcție de factorii de origine genetică, nevoia de somn a fiecăruia oscilează între 6 și 9 ore. Problema este de a stabili un echilibru între necesarul fiziologic și durata somnului. În lipsa acestui echilibru, se poate vorbi despre diferitele forme de insomnii. Astfel, insomnia de adormire semnalată atunci când trec mai mult de 30 de minute până ce “te fură” somnul, se întâlnește în special în cazul persoanelor anxioase care nu reușesc să se elibereze de grijile cotidiene sau care sunt hipersolicități.

Insomnia de trezire precoce se traduce prin treziri repetate în a doua parte a nopții și îi afectează în special pe subiecții depresivi. De fapt, această tulburare a somnului reprezintă unul din simptomele cele mai frecvente ale depresiei, fiind prezentă în 95 la sută din cazuri. Acest tip de insomnie poate persista chiar și după tratarea tulburărilor depresive.simptome-insomnie

O insomnie apărută ca reacție la o anumită situație (un divorț, un deces, un examen) poate deveni cronică. Dacă durează mai mult de trei săptămâni, se impune consultarea medicului. După ce au fost stabilite cauzele insomniei se poate vorbi despre tratamentul adecvat. Este vorba despre “inductorii somnului”, mica pilulă a cărei acțiune rapida durează 5-6 ore, inducând un somn apropiat calitativ de cel fiziologic.

Este de mare ajutor și o terapie comportamentală ce presupune secvențe de relaxare dar și obișnuințe “străvechi” precum: un pahar cu lapte la culcare, îndulcit cu o linguriță de miere, sau un măr, sau lectura câtorva pagini. În cazul insomniilor celor ce suferă de depresii, traduse în treziri repetate în timpul nopții, sedativele în doze moderate sunt bine tolerate. Dar, foarte interesant, “efectul placebo în tratamentele împotriva insomniei este extrem de important”, precizează un specialist avizat, dr. Vecchierini.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

60 de răspunsuri la „Aveți probleme cu insomnia?”

  1. Avatar .
    .
  2. Avatar Venus
    Venus

    @un baiat amorezat

    @bogdan

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Mulțumesc, îmi place mult Tudor Gheorghe…:)

  3. Avatar un baiat amorezat
    un baiat amorezat
    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Dacă vorbești despre somn, uite aici.

      Da, îl iubesc pe Bogdan!

      Mulțumesc mult pentru melodie!:) Și apropo, nu cred că ai fi îndrăgostit, doar vrei să pari unul.
      Ce te face să crezi că sunt atât de specială încât să te îndrăgostești? Ceea ce ai văzut este o fotografie, poate fi și modificată…

  4. Avatar alt baiat
    alt baiat

    Jorjette,

    ce ziceti de betesugu’ lui @un baiat (post.1) ? are leac/biruiana ?

    (il iubiti pe bogdan ?)

  5. Avatar eu
    eu

    lasa vrajeala, o iubesti ?

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Da, o iubesc! Dar asta pe tine te ajută?

  6. Avatar the same guy
    the same guy

    I’m waiting for your reply….

  7. Avatar acelasi
    acelasi

    hai, mai, Bogdane, nu fii suparacios/gelos/invidios/pricinos. Spune-mi ca o iubesti pe Jorjette, ca esti capabil s-o faci fericita si…si n-o sa-mi devii simpatic. Cel mult, cu indulgenta, indiferent.

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Suntem atât de “offtopic”! Ce are insomnia din articol de aface cu sentimentele tale …?

      Vrei să fac un articol special pentru persoana ta, unde să poţi să ai maximă atenţie şi public atent ales şi filtrat?

      Spune titlul şi acum îl creez!

      Şi să ştii că nu mă superi, şi nu mă jenezi. Pentru mine eşti precum soarele dimineaţa, mă jenează puţin până mă obişnuiesc cu el sau până trece de nu-l mai văd! În orice situaţie sau poziţie ai fi, de ce să mă polarizez negativ? Oricum … treci … precum soarele dimineaţa 🙂

  8. Avatar tot io
    tot io

    b

  9. Avatar acelasi baiat
    acelasi baiat

    1. nu-mi placi.
    2. “mai baiete” ???? poate Domnule baiete !
    3. nu-mi placi mai tare
    4. înţeleş  cu ş…ai ? vrei sa te faci placut ? 
    5. ntz, tot nu-mi placi 
    6. unde e Siberi ?

    Hotarat lucru, nu-mi placi…n-o meriti pe Jorjette…

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Şi, pot face ceva pentru tine? Sau m-am băgat unde nu-mi fierbe oala?

    2. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Apropo, ar trebuie să te obişnuieşti cu ideea … nu mă placi şi nu ai ce face!

  10. Avatar un baiat
    un baiat

    Sar’naaaa !

    Sunt un baiat care doreste expertiza dvs. in problema lipsei de somn, care este, care o am eu. Inca nu mi-a murit nimeni (recent), nu-s divortat, mi-am luat toate examenele iar doctorii zice ca n-as fi depresiv.
    Concret: dintr-o intamplare fericita/nefericita am accesat un blog la o Fata de care m-am indragostit lulea. Am postat, de tatonare, un comentariu putin obraznic. Ea nu s-a suparat. Mai mult decat atat, mi-a zambit cu o maimutica galbena care arata cam asa 🙂  sau asa 😀
    Credeti ca data viitoare o sa ma si sarute ?
    Revin la problema principala, Eu: de la acel click simt ca florile nu mai miros, pasarelele au amutit, vad totul doar in nuante de gri, nu ma asigur la traversarea strazii, fluturasi in stomac …s.a. asemenea, gen.
    Ce ma sfatuiti sa intreprind ? Sa iau de buna “Între un bărbat îndrăzneţ şi unul delicat, o femeie delicată îl va alege pe cel îndrăzneţ” ?

    Oare sunt indragostit ?

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Măi băiete …
      Somnul e o stare la fel de plină de extaz ca cea pe care o descrii tu că o întâmpini în aceste clipe. Făcând doar o mică, minusculă corelaţie, tind să cred că starea ce o ai e de somn. Totuşi întrebarea ar fi , cum de nu îţi dai seama că îţi este somn? În fine, de la extaz probabil se trage, el în general cauzează chiar şi defecte de comportament, să nu mai zic de boli şi alte stări fizice. Am înţeleş totuşi că există maeştri ai extazului, unii care iubesc şi visează în iubire, şi cică sunt foarte căutaţi pentru că ar vindeca oamenii de anumite lucruri. Se numesc shamani şi îi găseşti şi în Siberia.

      Oricum, problema ta rămâne nerezolvată căci intenţia ta nu există. Doreşti doar să afli un răspuns, faci doar conversaţie, aşadar subiectul fără intenţie e ca borşul fără borş (adică un fel de supă). Eşti digerabil, aşa cum te prezinţi, dar cum am spus, eşti ca o supă (adică nu ai borş, pardon, intenţie)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *