Cred ca banana nu mai are nevoie de nici o prezentare speciala, deoarece este disponibile la noi in tara de multa vreme si cam toata lumea stie despre ce e vorba. Cu toate acestea, este bine de stiut că adevarata origine a bananelor este Malaezia. In intreaga lume, exista aproximativ 300 de specii de banane, insa doar vreo 20 de soiuri sunt cultivate pentru comert, si acestea in diferite dimensiuni.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cand este coaptă, coaja bananei devine galbenă. Banana poate fi foarte usor curățată și mâncată așa cum este. Fructul este dulce, cu o textură netedă, moale, cu o pulpă fermă, cremoasă, ușor digerabilă.
Interesant de stiut. Bananierul nu este un copac, ci o plantă care creste foarte mare. De fapt, planta de banane este cea mai mare planta erbacee cu flori si face parte din familia Musaceae (Musa acuminata, Musa balbisiana, Musa paradisiaca, Musa acuminata , etc).
Beneficii nutritionale – ce contine banana
Bananele au un conținut foarte ridicat de potasiu, mineral esential pentru functia musculară normală, atât pentru muschii voluntari (de exemplu, brațe și palme) cât și pentru mușchii involuntari (de exemplu, inimă si intestine).
Banana este, de asemenea, o sursa buna de fibre dietetice, saraca in grasimi saturate si colesterol. Aceasta este, de asemenea, una dintre puținele fructe care conțin toată gama de vitamina B – tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acid folic (B6) și foarte puțin B5 si B12.
Comparativ cu un măr, banana are de patru ori mai multe proteine, de două ori mai mulți carbohidrati, de trei ori mai mult fosfor, de cinci ori mai multă vitamina A si fier, și de două ori toate tipurile de alte vitamine si minerale.
Alături de elementele enumerate mai sus, banana conține, de asemenea, mari cantități de cupru (acesta previne albirea părului), crom, florură, mangan, seleniu (previne pigmentarea) si zinc. Banana este intr-adevăr un fruct uimitor!
Vrei sa stii cate calorii are o banana?
Se pare ca valoarea medie este de 89 de calorii la 100 de grame de banana.
Beneficii pentru sanatate ale consumului de banane ~ De ce sunt bune bananele
Bananele sunt cunoscute pentru atenuarea unor afectiuni pe termen scurt, dar si pe termen lung. Consumate in mod regulat, se pare ca reduc riscul de deces, ca urmare a unui accident vascular, cu până la 40%.
Banana este o foarte buna sursa de energie. Mananca dimineata o banana pe stomacul gol, sau chiar mai multe si te vei simti cu pofta de viata.
Bananele au foarte multe calitati curative, motiv pentru care consumul de banane este eficient in tratarea sau prevenirea multor afecțiuni:
- Banana ajuta in caz de anemie. Banana este o sursa de fier, esențial pentru producerea hemoglobinei, mioglobinei și a multor enzime esențiale pentru formarea celulelor rosii din sange.
- Daca ai tensiune arteriala crescuta, consuma zilnic banane. Un studiu recent a demonstrat că 2 banane pe zi țin tensiunea arterială la distanță. Banana este cu siguranță o alternativă mai sănătoasă și ieftină comparativ cu medicamentele din farmacii.
- Banana este hrană pentru creier. Cercetările stiintifice au arătat că elevii care consumă banane la micul dejun, in pauze și la prânz sunt mai alerți în timpul orelor. Potasiul din banane stimulează puterea creierului, sporind capacitatea de asimilare a cunoștințelor.
- Banana te scapa de constipație. Continutul de pectina din banana absoarbe apa, ajutand la eliminarea cu usurinta a reziduurilor intestinale.
- Consuma banane in caz de diaree. Mananca o banana bine coapta. Normalizeaza functiile colonului prin absorbția unor mari cantități de apă și ajută in reglarea mișcărilor intestinului.
- Bananele sunt un bun energizant: Conținutul de carbohidrați din banane este folosit drept combustibil pentru mușchi, fiind astfel considerat un amplificator de energie în alimentația sportivilor.
- Daca ai arsuri la stomac, iti recomand bananele. Bananele au o compoziție alcalină, deci, în caz de arsuri la stomac, o banană le poate contracara.
- Scapa de grețurile de dimineata mancand banane. Consumate ca si gustari frecvente, bananele ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange, prevenind astfel senzatiile de greata.
Banana – Remediu natural pentru muscaturile de tantari
- Daca esti intepat de tantari, atunci foloseste interiorul cojii de banana pentru a masa zona afectata. Este uimitor de eficientă în reducerea mâncărimilor și a umflăturilor.
- Bananele au efecte benefice in caz de acnee. Coaja de banana este folosita cu succes ca masca pentru tenurile acneice.
- Bananele sunt bune la curatarea dintilor. Coaja de banana poate fi folosita pentru o curatare eficienta si naturala a dintilor. Mai mult, datorita substantelor nutritive, este un foarte bun tonic gingival.
- Scapa de crampele musculare mancand banane. Deficiența de potasiu poate provoca crampe musculare și o sensibilitate crescută la răni. Daca faci miscare multa, atunci este cazul sa consumi cat mai multe banane pentru a preveni crampele, leziunile si pentru a creste nivelul de energie.
- Consumul de banane te poate ajuta sa renunti la fumat. Vitamina B6 si B12, alaturi de combinația de potasiu și magneziu din banane, au un efect profund in a ajuta organismul să se recupereze pe parcursul eliminării nicotinei, în cazul persoanelor care se lasă de fumat.
- Bannele sunt recomandate in ulcer la stomac. Banana este singurul fruct pe care cei ce au ulcer cronic o pot consuma fără a le provoca suferință la nivelul stomacului. Aceasta neutralizeaza supra-aciditatea sucurilor gastrice și reduce iritarea ulcerului prin acoperirea mucoasei stomacului. Bananele bine coapte ameliorează simptomele acute și accelereaza procesul de vindecare.
- Mananca banane pentru a scapa de stres. Cand suntem stresati, nivelul metabolic creste, scazand astfel nivelul de potasiu. Consumul de banane ajută la echilibrarea nivelului de minerale, precum si la normalizarea batailor inimii. Inima, la randul sau, trimite oxigen la creier si regleaza echilibrul hidric al organismului.
Afla cum sa consumi si sa pastrezi bananele
Bananele pot fi consumate cand sunt aproape coapte. Acesta este momentul in care continutul de carbohidrati este mai mic, in comparatie cu momentul in care fructul este complet copt. Fructele necoapte nu au un gust la fel de bun și sunt digerate mai greu.
Daca pastrezi bananele la temperatura camerei, acestea se vor coace in mod natural.
Bananele pot fi consumate ca atare, dar pot fi adăugate cu succes in piureuri cremoase de fructe. Avem totusi la dispozitie foarte multe retete cu banane . Avem prajituri cu banane – chec cu banane, negresa cu banane, rulada cu banane, salam de biscuiti cu banane, banane prajite, banane caramelizate, banane flambate, clatite cu banane, briose cu banane, tarta cu banane care ne fac viata mai dulce!
Pentru o viata sanatoasa, consuma banane cat mai des posibil!
Lasă un răspuns