Descriere. În pământ, brandusa de toamna (Colchicum autumnale – Fam. Liliaceae) are un bulb voluminos, adânc înrădăcinat, compact şi învelit cu membrane brune. Frunzele, în număr de 3-4, sunt lineare lanceolate, cu vârful ascuţit şi cu nervaţiunea paralelă; ele apar primăvara şi se veşte-jesc la începutul lui septembrie. Toamna, din bulb, ies 1-3 flori de culoare roz-viola-cee, cu perigonul tubulos, foarte alungit (15-20 cm) şi des-făcut în 6 lobi ovali şi puţin ascuţiţi, în interiorul căruia se află cele 6 stamine. Fructul la brandusa de toamna este o capsulă lungă, care ajunge la maturitate în primăvara următoare, de culoare brună ce se deschide prin trei valve şi conţine numeroase seminţe mici.
Locurile de creştere. Brandusa de toamna creste prin fâneţe şi poieni din zona de deal şi munte, cu umiditate suficientă. Vegetează bine pe soluri luto-nisipoase. Atât bulbul, cât şi seminţele de brandusa de toamna sunt foarte toxice.
Recoltare. De la brandusa de toamna se utilizează numai seminţele (Semen Colchici) recoltate la deplina lor maturitate. Sunt sferice, cu diametrul de 1-2 mm şi de culoare negricios-violacee, cu suprafaţa punctat reticulară, cu gust amar şi iute şi lipsite de miros. Capsulele se recoltează când au culoarea albicioasă cu un început de brunificare spre vârf, în luna august (dacă se întârzie, capsula se desface şi seminţele se pierd).
Principii active. Cei mai importanţi cu acţiune terapeutică din brandusa de toamna sunt alcaloizii : colchicina, demecolcina şi tiocol-chicozida.
Acţiune farmacologică. Antigutoasă şi anticanceroasă. Alcaloizii din brandusa de toamna sunt foarte toxici, dar în doze terapeutice au acţiune antiinflamatoare şi analgezică, fiind întrebuinţaţi în trecut în reumatism şi gută. Colchicina este prima substanţă pură izolată dintr-o plantă care s-a dovedit a avea acţiune mitoclazică. Tot datorită proprietăţilor sale asupra diviziunii celulare colchicina a fost experimentată în terapia anticanceroasă dar datorită toxicităţii ridicate s-a renunţat la această substanţă. În schimb alţi derivaţi, în special democolcina, mai puţin toxică, prezintă interes în această direcţie.
Întrebuinţări. Seminţele de la brandusa de toamna se folosesc în prezent numai de industria chimico-farmaceutică pentru a extrage alcaloizii activi din punct de vedere terapeutic.
Tratamente din tradiţiile populare cu brandusa de toamna
Florile de brandusa de toamna se foloseau la răni, degerături şi contra reumatismului. În unele zone se spălau pe cap cu decoctul plantei pentru creşterea părului şi contra păduchilor de cap. În alte zone se ungeau pe piele, ca să nu-i muşte puricii, iar fetele o puneau în smântână şi apoi se ungeau cu ea pe faţă, ca să se rumenească.
Etimologia denumirii. Colchicum derivă de la grecescul Kolchikon, adică din Colchis (Colchida), provincie situată pe ţărmul de est al Mării Negre în Asia Mică. Cuvântul autumnale se referă la faptul că înfloreşte toamna.
Atenție! Florile de brandusa de toamna sunt toxice!
Lasă un răspuns