Unul dintre produsele pe care apiterapia le pune la dispoziţia omului este ceara de albine. S-a folosit ceara de albine încă din Antichitate. In Egipt s-au descoperit în scrisuri în care era menţionată ca medicament încă din mileniul II î.e.n. Ceara albinelor a fost utilizată în vindecarea unor boli, încă de pe atunci fiindu-i cunoscute efectele terapeutice. Azi ceara de albine se foloseşte la prepararea unor unguente şi balsamuri. De asemenea ceara este utilizată în cosmetică si pentru lumanari.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Ceara este un produs secretat de glandele ceriere ale albinelor lucrătoare. Iniţial, atunci când este produsă de albine este lichidă, solidificarea realizându-se la contactul cu aerul. Compoziţia chimică este în majoritate formată din compuşi organici, însă ceara mai conţine un principiu cu acţiune antibiotică şi bacteriostatică şi o cantitate foarte mare de vitamina A. Această vitamină are un rol important în regenerarea ţesuturilor mai ales a pielii. Datorită acestor componente, ceara de albine înmoaie pielea, atenuează procesele inflamatorii şi are efect cicatrizant.
In timpul culesului de salcam, culoarea cerii devine alba, la floarea soarelui galbena, iar la altele, in functie de specie, rosiatica, verzuie sau de alta nuanta specifica. Se presupune ca pe langa actiunea alcoolilor grasi, ceroleinei, vitaminei A si substantelor bacteriostatice, cu insusiri emoliente, cicatrizante si antiinflamatorii, substantele colorante si alte substante – inca nestudiate – preluate de la plante se asociaza acestor proprietati terapeutice, actionand impreuna cu produsii albinei.
Vrei sa stii cum prepara albinele ceara?
S-a stabilit ca pentru producerea unui kilogram de ceara, albinele consuma 3350 kg de miere sau in lipsa ei, 4700 kg zahar si putin polen.
Pentru a face ceara, familia trebuie sa aiba anumite conditii:
- sa fie puternica si sa aiba un numar mare de albine tinere;
- caldura de 33-35 grade Celsius in stup;
- un cules natural si constant de nectar, sau in lipsa acestuia, albinele sa primeasca zahar in cantitatile de mai sus;
- in stup sa fie spatii goale care stimuleaza albinele la cladit;
- sa fie o matca prolifica care sa depuna multe oua.
Productia de ceara de albine atinge maximum atunci cand albinele roiesc organizandu-si o noua asezare. Un roi, cazat intr-un stup curat, prevazut cu faguri artiificiali, poate cladi in 4-5 zile, 7-8 faguri intregi, numai cu celule de albine lucratoare.
Solzisorii de ceara de albine sunt foarte fragezi la inceput. Chiar se inmoaie la temperatura stupului. De aceea albinele ii framanta intre mandibule pentru a le adauga anumite secretii ale glandelor mandibulare. Acestea le confera trainicie si rezistenta de topire pana la 63,4 grade Celsius.
Ceara de albine – Tratament pentru diverse afectiuni ~ Proprietati, beneficii si utilizari
Se recunoaşte astăzi necesitatea revenirii la folosirea a ceea ce ne oferă direct natura. Ceara albinelor este unul dintre aceste produse naturale pe care o putem utiliza oricând este nevoie.
Din cele mai vechi timpuri, datorita compusilor sai in acizi grasi, ceara a fost folosita in tratamentul plagilor infectate si al bolilor de piele. In farmacologie se foloseste ca emplastru. In ultima perioada de timp a castigat valoare terapeutica prin asocierea cu alte produse apicole sau farmaceutice, la realizarea unor creme si unguente.
In tratamentele populare, ceara facuta ca un plasture si pusa pe plagi infectate, grabeste procesul de vindecare. In mare parte, aceasta accelerare se datoreaza prezentei antibioticului si a procentului mare de vitamina A. Dr. Jarvis recomanda ceara de albine in tratarea afectiunilor cailor respiratorii. In acest caz, se mesteca 15-20 de minute o portiune de fagure cu miere. Mestecarea fagurelui cu miere produce o dezinfectare a laringelui, traheei si bronhiilor.
Ceara de albine in produsele cosmetice ~ Utilizari si retete cu ceara
Ceara de albine si-a gasit o larga intrebuintare in cosmetica. Intra astfel in compozitia numeroaselor creme de fata de curatire, hranitoare, astringente, etc., dar si a altor produse cosmetice.
Balsam de buze natural pe baza de ceara
Într-o cratiţă emailată se fierb până la evaporarea apei, 30g de suc de struguri, 25g de unt clarifiat (ghee) şi un grăunte de ceară galbenă. Se trece acest amestec printr-o sită şi se păstrează într-un borcănel pentru a fi utilizat atunci când vântul vă usucă foarte tare buzele.
Cremă hidratantă pentru un ten uscat
Se dizolvă pe baie de aburi 15 g de ceara de albine, apoi se adaugă treptat în ea 60 ml de ulei de migdale şi un castravete curăţat şi dat prin răzătoarea mică. Se acoperă vasul şi se lasă la baia de aburi o oră. Se amestecă din când în când. Amestecul se lasă să se răcească, apoi se agită bine vasul. Crema se întinde pe faţă, gât şi decolteu pentru 30 de minute, la fel ca în cazul unei măşti obişnuite. Apoi restul se îndepărtează cu un tampon cosmetic moale.
- Crema de curatat pielea: ceara 6g, borax 4,5 g (vezi fișa tehnică pentru borax), oleum jecoris (ulei de peste) 27,5 g, apa 16 g.
- Crema hranitoare: ceara 3g, cetaceu 6g, oleum jecoris 25g, glicerina 4g.
- Crema pentru pielea grasa: ceara 5g, amonia 5g, apa 7,5g.
- Masca hranitoare: ceara de albine 5g, miere 70g, suc de bulbi de crini albi 15g.
- Masca astringenta: ceara 10g, Oleum jecoris 10g, lanolina 10g, vaselina simpla 50g, sulfat de zinc 0,5g, acetat de bismut 1g, acetat de zinc 8g.
K. Apinis recomanda urmatoarea crema impotriva ridurilor: ceara alba 30g, miere 30g, suc de bulbi de ceapa 30g, suc de bulbi de crini albi 30g. Ingredientele mentionate se introduc intr-un vas smaltuit si se tin la foc mic pana se topseste ceara. Se amesteca compozitia cu o spatula de lemn sau ceramica pana la racire. Crema pentru riduri cu ceara se aplica dimineata si seara. Dupa 15 minute se sterge cu o discheta.
Lasă un răspuns