Astazi vreau sa iti prezint doua retete simple – ciorba de praz cu cartofi si dovlecei si supa de praz cu conopida. Hai sa vedem mai intai pentru ce este bun consumul de praz.
Afla mai multe despre beneficiile consmului de praz si suc de praz!
În medicina tradiţională prazul era folosit pentru tratarea unei game largi de afecţiuni, de la dureri de gât la gută şi litiază renală. Deoarece conţine potasiu – un singur fir de praz aduce o optime din necesarul zilnic al unui adult. Prazul ajută la buna funcţionare a rinichilor şi are efect diuretic. In acelaşi timp prazul este şi o sursă bună de folat – o porţie de mâncare de praz conţine aproape o treime din DZR. Pentru a profita de calitatile sale, poate fi gatit sub forma de supa sau ciorba de praz.
Prazul are anumite proprietăţi comune cu usturoiul şi ceapa – membre ale aceleiaşi familii – printre care şi riscul de a declanşa dermatită persoanelor sensibile, iar avertismentul lui Nicholas Culpeper din Complete Herbal (1653) cum că prazul dă “gaze sau flatulenţă” este întemeiat.
Grecii, romanii şi egiptenii antici preţuiau prazul pentru valoroasele lui calităţi: romanii îl foloseau pentru tratarea durerilor de gât, iar Nero îl consuma în cantităţi mari pentru a-şi îmbunătăţi vocea.
Prazul trebuie spălat bine înainte de a fi gătit, pentru că frunzele pot reţine între ele nisip sau pământ de grădină.
Ciorba de praz cu cartofi si dovlecel
Cum se prepara acasa ciorba de praz
Pentru aceasta ciorba de praz avem nevoie de cativa cartofi, 1 dovlecel proaspat, 2 fire de praz, 2-3 rosii, patrunjel, frunze de telina, 1 radacina morcov, ulei, sare, 2 l de apa. Se pune apa la fiert, se adauga sare si se lasa sa dea in clocot. Se curata si se spala, cartofii , prazul, dovlecelul, se taie in forma dorita. Se spala patrujelul si telina si se toaca marunt.
Cand incepe sa clocoteasca, se pun cartofii la fiert. Dupa 4-5 minute, se adauga prazul taiat in felii subtiri, dovlecelul si morcovul. Rosiile se spala, se taie in cubulete si se adauga si ele. Spre final se adauga o lingura de ulei, se potriveste de gust – sare, piper si alte condimente. Se adauga frunza de telina si se mai lasa 2 minute. Se opreste focul, se pun frunzele de patrunjel si se acopera cu un capac. Ciorba de praz se poate servi dupa 10 minute cu crutoane.
Supa de praz cu conopida
Ingrediente supa de praz:
- 1 cap de conopida proaspata tocata
- 2 cesti de praz proaspat tocat
- 8 cesti de supa de legume sau de apă
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 lingurita de pulbere de chimen
- nucsoara
- piper negru si sare dupa gust
- 1 ceasca si jumătate de smântână
- 2 linguri de făină
- 1 ceapa medie tocata
- putin unt
Intr-o tigaie se pun legumele in untul topit si se lasa sa se inmoaie putin. Se pun pe rand – mai intai ceapa tocata, prazul spalat bine, bine, feliat si buchetele de conopida.
Se lasa sa se gateasca cateva minute, amestecand astfel incat sa nu se rumeneasca. Se adauga chimen, cimbru, nucsoara, putin piper, sare si faina. Se mai lasa 1 minut dupa care se adauga supa de legume sau cantitatea de apa si se pune la fiert. Se gateste inca 15-20 de minute, pana cand legumele sunt foarte moi, apoi se adauga smantana si optional parmegiano. Dupa ce supa de praz este gata, se garniseste cu putina ceapa verde tocata si cu putin ardei in otet.
Se serveste calda sau rece, in functie de preferinte. Se poate servi cu crutoane.
Bonus – Rețeta de Praz cu orez
Ingrediente: 1 kg praz, 200 g orez, 100 g unt, 200 g rosii, sare, piper.
Prazul se curata, se spala si numai partea alba se taie rondele care se calesc in jumatate din unt. In restul de unt se caleste orezul, care trebuie doar incins, dupa care se stinge cu apa clocotita. Se adauga prazul calit, rosiile fara pielite si seminte, taiate bucati, sarea si piperul. Dupa ce da in clocot, se pune la cuptor pana ce orezul se umfla bine. Se serveste cu cascaval ras si cu sos de rosii.
Daca ti-a placut reteta de ciorba de praz sau supa de praz cu conopida, atunci incearca si tu. Daca ai o alta reteta cu praz, mai gustoasa, nu o pastra doar pentru tine si impartaseste-o cu noi. Poate tu faci diferit ciorba de praz, spune-ne și nouă!
Lasă un răspuns