Pentru desfăşurarea normală a activităţii zilnice şi menţinerea stării de sănătate, organismul uman are nevoie de o anumită cantitate de energie şi de factori nutritivi compleţi (proteine, glucide, lipide, vitamine, săruri minerale, apă). Aceştia sunt obţinuţi prin intermediul alimentelor, dintre care fructele, alături de legume, ocupă un loc de seamă ca surse naturale de glucide uşor asimilabile, săruri minerale alcalinizante, vitamine şi apă.
Toate procesele vitale din organism se efectuează cu consum de energie, care este acoperit de alimentele consumate zilnic. În cazul în care nevoile energetice nu sunt acoperite, organismul caută să le înlocuiască pe seama rezervelor existente în ţesuturi. Pentru aceasta, trebuie să avem permanent în vedere armonizarea raţiilor alimentare în aşa fel încât să satisfacă, calitativ şi cantitativ, toate nevoile energetice pentru un anumit interval de timp.
Atrofierea mucoaselor digestive, tulburările de peristaltism, micşorarea secreţiilor gastrice, deteriorarea danturii, reprezintă o parte din cauzele care determină tulburarea procesului de digestie şi asimilaţie.
Modificări însemnate au loc în metabolismul glucidelor şi lipidelor în sensul că scade toleranţa la glucide, se înregistrează o creştere a colesterolului şi a grăsimilor neutre din sânge, depunerea lor în vase şi favorizarea producerii aterosclerozei. Alterări se produc şi în metabolismul proteinelor, în sensul reducerii funcţiei plastice de refacere a ţesuturilor şi a accentuării catabolis-mului proteinelor.
Cercetările mai noi precizează că necesarul de calorii la un om în vârstă de 65—70 ani este de 2400 pentru bărbat şi 2100 pentru femeie.
Evitarea depunerii lipidelor pe pereţii vaselor necesită micşorarea cantităţii globale de grăsimi alimentare. Peste 50% din acestea vor fi reprezentate de cele de origine vegetală (fructe, legume proaspete), bogate în acizi graşi polinesaturaţi, elemente ce previn apariţia aterosclerozei.
Glucidele nu vor depăşi 50% din aportul caloric global, ponderea dintre acestea fiind deţinută, alături de cartofi şi produse din făină, de legume şi fructe.
De aceea, folosirea fructelor şi legumelor în alimentaţia vârst-nicilor este indispensabilă şi de importanţă majoră.
Fructele în stare proaspătă sau sub formă de sucuri proaspete aduc importante cantităţi de săruri minerale şi vitamine în organismul omului în vârstă.
Celuloza, ca substanţă de balast, are efect laxativ, facilitând formarea şi evacuarea bolului fecal.
Sunt suficiente, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, raţii zilnice de 250 g fructe.
Lasă un răspuns