Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure

Timp de citire estimat: 9 minute


Cum sa cresti un copac de avocado din samanta

Avocado este fructul unui arbore este cultivat in America de Sud. Fructele acestea sunt unele dintre cele mai minunate roade ale verii. Cu un continut bogat in nutrienti si cu o aroma minunata, fructele de avocado iti pot oferi oricand o gustare pe cinste sau o reteta delicioasa pentru orice moment al zilei. Fructul de avocado are un gust special ce poate fi asortat cu foarte multe alte ingrediente dulci, amare, acre sau sărate.

De fiecare data cand prepari o crema guacamole, o prajitura cu acest delicios fruct sau o simpla salata, incearca sa salvezi fiecare sâmbure pentru a-l transforma intr-un copac. Este surprinzator de usor să cresti propriul copac de avocado dintr-o sămânţă.

cum sa cultivi avocado din samanta

Cum sa cultivi avocado acasa direct din sâmbure

Daca vrei să plantezi acasa avocado, urmează paşii de mai jos şi vei avea rezultate excelente. Singura problemă, să spunem aşa, este faptul că trebuie să ai multă răbdare. Ai nevoie de câteva săptămâni bune de aşteptat până la germinare.

seminte de avocado

Pasul 1 – Curăţă sâmburele de coaja

Ca să începi, trebuie să îndepărtezi cu grijă coaja sâmburelui. La început poţi încerca cu vârful unui cuţit, însă cu mare atenţie pentru a nu tăia sâmburele. De asemenea, să fii atent să nu îndepărtezi pieliţa maro pentru că aceasta are rol de protecţie al seminţei.

Pozitionarea semintelor de avocado

Pasul 2 – Localizează partea de sus si partea de jos a sâmburelui

Unele seminte (Semintele sunt de fapt samburii fructului) de avocado sunt usor alungite, în timp ce altele sunt modelate aproape ca nişte sfere perfecte, dar toate seminţele au un vârf şi o parte de jos. Partea uşor alungita este vârful, iar partea plata este cea de jos. Pentru încoltirea unui sâmbure de avocado este foarte important să ştii care este partea de jos care dă rădăcina, pentru a fi băgată în apă.

Samanta de avocado cum se planteaza pregatirea finala

Pasul 3 – Înţeapă 3-4 scobitori în sambure

Ia 3 scobitori şi bagă-le în samburele de avocado, repartizate uniform în jurul circumferinţei. Aceste scobitori au rolul de schelet şi vor permite ca partea de jos a sâmburelui să se odihnească în apă, deci scobitorile trebuie să fie prinse bine. Se recomandă să fie poziţionate cu vârful puţin în jos, astfel încât o parte mai mare să stea în apă.

Cum se planteaza samburele de avocado asezat in paharul cu apa

Pasul 4 – Pune sâmburele de avocado jumătate scufundat într-un pahar cu apă

Poţi folosi un pahar sau un bol cu apă pe care îl aşezi mai apoi pe un pervaz, la lumina soarelui. Este important să foloseşti un pahar prin care poţi să vezi cât de cât, pentru a putea observa când încolţeşte samburele sau când trebuie să schimbi apa. Multe persoane recomandă să se schimbe apa zilnic, dar din proprie experinţă, am ajuns la concluzia că e mai bine să schimbi apa o dată la 5-6 zile. Asigură-te că schimbi apa în mod regulat, pentru a preveni apariţia mucegaiului,  a bacteriilor şi apariţia unor ciuperci care pot opri germinarea semintei.

cum se planteaza avocado cu radacina principala

Pasul 5 – Aşteaptă să încolţească seminţele de avocado!

Sunt multe articole pe net care ne spun că perioada de germinare poate dura între 2-4 săptămâni, însă din experienţa mea, este nevoie, de obicei, de cel puţin 8 săptămâni pentru a încolţi, aşa că trebuie să ai multă răbdare. Iată însă procesul la care vei asista:

  • Partea de sus a seminţei se va usca şi se va forma o fisură, iar pielea exterioara maro va cădea.
  • Fisura se va extinde pana în partea de jos şi prin crăpătură o rădăcină mică va începe să apară.
cum sa cultivi avocado cu multe radacini
  • Rădăcina va creşte mai mult, şi mai mult ( poate deveni puţin lemnoasă) şi în cele din urmă, un vlăstar mic va apărea în partea de sus a sâmburelui.
  • Să fii atent ca rădăcina să nu cumva să rămână fără apă, pentru că astfel vei rămâne fără plăntuţă.
cum se planteazai Seminte de avocado incoltite

Pasul 6 – Plantează copacelul de avocado în pământ când este înalt de aproximativ 15 cm

Atunci când tulpina atinge înălţimea de 15-20 cm, se plantează într-un sol bogat în humus, într-un vas cu diametrul de 26 cm, lăsând jumătatea superioară a seminţei expusă la lumină. Ghiveciul se plasează pe un pervaz însorit. Copacul de avocado iubeşte soarele. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine!

cum sa plantezi avocado planta de avocado

Pasul 7 – Udarea şi creşterea copacului de avocado

Planta de avocado are nevoie de udări frecvente. Solul trebuie să fie mereu umed, însă nu saturat. Îngălbenirea frunzelor este un semn de prea multă apa, în acest caz lasă pământul să se usuce câteva zile.

Pasul 8 – Ciupeşte frunzele pentru a încuraja ramificarea

Atunci când tulpina ajunge la 30 cm, ciupeşte (îndepărteză) ultimele 2 seturi de frunze. Acest lucru va încuraja creşterea unor muguri laterali şi a mai multor frunze, ceea ce va face planta mai stufoasă. De fiecare dată când planta mai creşte încă 15 cm, ciupeşte ultimele 2 frunze din partea de sus.

Pasul 9 – Soluţionarea problemelor cu insectele

Copacii par să colecteze afide, creaturi care nu se mai satură cu frunzele. Dacă te afli în aceeaşi situaţie, îndepărteză afidele cu un jet usor de apă (cu un dus sau un furtun). Dacă ai îndepărtat micii dăunători, cu ajutorul unui pulverizator, stropeşte planta cu un amestec de apa si o lingurita de ulei de neem. Acest amestec va ţine afidele la distanţă. Verifică planta la fiecare 4-5 zile si daca este cazul, reia procedura.

Pasul 10 – Iernarea copacului de avocado

Copăceii mici pot fi scoşi afara pe tot parcursul verii, dar toamna, dacă temperatura scade sub 8 grade Celsius, trebuie băgaţi la iernat.

Va face vreodată copacul de avocado crescut in casa fructe?

Greu de spus! Uneori copaceii încep să facă fructe după 3-4 ani, alţii după 15 ani, iar alţii nu fac fructe niciodată. Este indicat să creşti mai mulţi copăcei de avocado pentru a ajuta la polenizare. Cu toate acestea, nu te astepta ca fructele să fie la fel cu fructul din care ai luat sămânţa. Avocadele comercializate sunt crescute din ramuri altoite pentru a controla fructele rezultate. Un copac dezvoltat în mod natural poate fi foarte diferit de mamă!

Floare de avocado polenizare
Albina ce polenizeaza floare de avocado

Dacă ai încercat să creşti un copăcel de avocado acasă, poveşteşte-ne experienţa ta! Cu siguranţă ne este de folos.

Sursa articolului

Soiuri si flori de avocado


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

171 de răspunsuri la „Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure”

  1. Buna, ma gandesc sa incep acest proiect si am nevoie de cateva indrumari:

    1. Trebuie schimbata apa din pahar regulat(nu doar completata)? Daca da, dupa ce ma pot ghida?
    2. Dupa cat timp se face transferul in ghiveci?
    3. Trebuie facut ceva special pentru a face tulpina scorturoasa sau va creste ea ulterior astfel?
    4. De cate ori trebuie udat odata ce e pus in ghiveci si cam in ce conditii trebuie tinut?

    Eu as vrea sa il tin intr-o camera calduroasa, luminata dar ferit de razele directe. De asemenea, trebuie taiat in vreun punct al vietii lui?

    Multumesc anticipat.
    Februarie 2016

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Buna Alex. Iti raspund eu la cele 4 puncte.
      1. Nu ai de ce sa schimbi apa de tot pana la transferul in ghivezi. Cea mai buna apa de folosit la plante este apa statuta cateva zile. Adica o pui in sticle si o tii inainte sa o folosesti (in special apa de la robinet). Daca ai apa de fantana, tot la fel, mai ales ca devine mai calda si plantele o vor iubi! La avocado radacinile cand fac azot pe ele ai sa le vezi ca au ca niste bule de aer pe el. Pe acolo ele se hranesc din apa. Ideea e sa nu fie impuritati care sa obstuctioneze asta (alge verzi, matase de apa etc.) pe care le poti indeparta cu grija sa nu supui la stres radacinile cu azot pe ele.
      2. Cum s-a spus si in articol, transferul il poti face cand planta are 20-30 cm, si are primele frunze deschise complet, verzi, si face fotosinteza!
      3. Lemnificarea tulpinii se face in sezonul urmator. Primul an trebuie protejat de calduri mari afara sau de ploi abundente sau de insecte ce il pot deteriora (viermi, omizi). In al doilea an deja tulpina principala se lemnifica.
      4. Daca vrei sa creasca repede in ghiveci trebuie sa ii asiguri un pamant afanat specific copacilor (compost cu mulci de paie sau scoarta de copaci pentru a pastra umiditatea ridicata in sol). Udatul plantelor trebuie inteles ca proces pentru ele nu ca necesitate pentru tine. Apa asigura ca substantele nutritive pentru plante sa ajunga la radacinile hranitoare, cele care cu ajutorul azotului reusesc sa extraga ce au nevoie din pamant. Deci umezeala este indicata, nu udatul excesiv. Daca nu poti asigura un pamant constant umed, nu e din cauza ca nu uzi suficient ci din cauza ca nu e bun pamantul din ghiveci.

      Nu stiu exact ce conditii ai la dispozitie pentru pastrarea lui in ghiveci, dar pana acolo mai ai. iti urez calatorie placuta cu samburele!

      Apropo, unii zic sa tai planta pentru a grabi ramificarea intensiva. Oricum, nu faci asta in primul an caci o stresezi prea multi si ii poti stagna cresterea de tot!

  2. Multumesc mult pt raspuns!cu siguranta o sa va tin la curent cu evolutia plantutei care deocamdata este un sambure cu radacina 🙂 toate cele bune!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Rabdare, rabdare, daca are radacina, o sa apara si restul 🙂 Dupa ce o sa inceapa sa creasca, o sa evolueze foarte frumos.

  3. Buna!Am pus si eu 2 seminte de avocado cu tot ce trebuie,exact ca in descriere,unul nu a incoltit dar il mai las(are cam 5 saptamani) iar celalalt dupa 2 saptamani i-a crescut o radacina groasa cam cat batul de chibrit iar ca lungime acum are cca 4 cm.Intrebarea mea este:cand incepe sa iasa tulpina?poate sunt nerabdatoare dar ma ingrijoreaza faptul ca nu se vede nici un semn la suprafata…trebuie sa il plantez in pamant sau sa mai astept?multumesc pt idee si anticipat pt raspuns!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna ziua. Mai asteptati, nu e cazul sa va grabiti, mai ales ca i-a dat radacina. Timpul este diferit de la o samanta la alta. Sa va uitati la sambure, uneori se vede de unde ar trebui sa dea tulpina. Daca nu e nici un semn, atunci inseamna ca trebuie sa mai aveti rabdare. Nu cresc asa de usor…

      Toate cele bune! Astept un semn dupa ce apare! 🙂

  4. Buna! Am pus si eu anul trecut seminte in apa, iar una dintre ele a ajuns acum la vreo 17cm. Ai precizat mai sus ca la o asemenea inaltime ar trebui taiata vreo 7-8cm. Are vreo 6 frunze mari in varf, iar daca voi taia 7cm va ajunge o tulpina de cativa cm fara nicio frunza. Ma cam sperie treaba asta. Ce parere ai? Ai facut si tu exact asa? si mai am o intrebare..ce fel de apa ii place sa ii pun cand o schimb, apa calduta sau apa rece(bine, nu ca gheata) Multumesc!

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna Ana. Momentan nu e o perioada prielnica sa il tai, asa ca lasa-l sa mai creasca pana in primavara si atunci o sa vezi, in functie de cum se dezvolta pana atunci. E posibil ca pana in primavara sa mai creasca si atunci o sa-i ciupesti putin frunzele ca sa se ramifice, daca o sa fie suficient de inalt.

      Apa trebuie sa fie la temperatura camerei. Sa-mi scrii cum se prezinta in primavara, cand o sa inceapa sa se incalzeasca, o sa fie ziua mai lunga, o sa aiba mai multa lumina.

      In prezent unde il tii?

  5. Am si eu doi copacei de avocado pe care i-am obtinut plantand samburii direct in pamant (nu am stiut ca trebuie pusi in apa). Acum au cam 80 cm inaltime si nu dau semne ca ar ramifica. Stie cineva cum trebuie sa procedez? As putea sa le tai din tulpina? O prietena a taiat 2 frunze din varf dar tot n-au ramificat. Multumesc anticipat pt raspuns.

    1. Avatar Jorjette C

      Daca vrei sa ramifice, intr-adevar trebuie taiat din tulpina, cat consideri. Cele 2 frunzute din varf nu sunt suficiente.

      Nu e obligatoriu sa fie pusi in apa, doar ca astfel e un control mai mare al germinarii.Peste iarna ce o sa faci cu ei, unde o sa-i tii?

  6. Avatar mirela vanturarita carstoiu
    mirela vanturarita carstoiu

    Buna ziua,
    Eu am luat samburele de avocado si l-am decojit, apoi l-am tinut o saptamana in casa si l-am pus direct in gradina fara sa-l intep.Asta se intampla primavara. In primavara urmatoare A rasarit un firicel care a crescut frumos avand frunzele asemanatoare cu cele de mar sau prun. In anul urmator l-am mutat si s-a dezvoltat la fel de frumos. A rezistat iarna la – 25°C. Acum are deja 5 ani. Important: l-am plantat intr-o gradina unde panza freatica este la 30 cm.

    1. Avatar Jorjette C

      Multumesc foarte mult pentru pretioasele informatii pe care le-ati impartasit cu noi. O sa incerc si eu, la anul sa plantez direct in gradina.

  7. Salutare,am si eu un avocado(12 cm) dar o frunza se pare ca se usucă stie cineva ce boala are sau ce am gresit?
    Mulțumesc

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna, Marian. Sa se usuce frunze am patit si eu, insa au crescut altele noi, deci nu mi-am facut nici un fel de problema. Uneori se mai usuca frunze din cauza expunerii directe in soare, iar alteori din cauza umiditatii crescute a pamantului. Nu te impacienta 🙂

  8. Hello, am si eu o intrebare: cam in cat timp incolteste?

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Salutare, Liviu. Timpul in acest caz este relativ, incoltirea poate sa apara dupa 3-4 saptamani sau chiar si mai mult, sau poate mai devreme. In cea mai mare parte, procesul de incoltire depinde de samanta pe care o pui la germinat. Nu-ti ramane decat sa incerci si sa observi 🙂

  9. Daca pe unul dintre ei l-am zgariat putin atunci cand l-am decojit, ii va afecta dezvoltarea?

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Nu il va afecta, am patit si eu acelasi lucru si s-a dezvoltat normal! Tot ce poti sa faci este sa-i observi, nu stii cum vor decurge lucrurile, sunt mai multi factori care au rol in cresterea copaceilor.

  10. Nici nu au ajuns la 8 luni, abia daca s-au “crapat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *