Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure

Timp de citire estimat: 9 minute


Cum sa cresti un copac de avocado din samanta

Avocado este fructul unui arbore este cultivat in America de Sud. Fructele acestea sunt unele dintre cele mai minunate roade ale verii. Cu un continut bogat in nutrienti si cu o aroma minunata, fructele de avocado iti pot oferi oricand o gustare pe cinste sau o reteta delicioasa pentru orice moment al zilei. Fructul de avocado are un gust special ce poate fi asortat cu foarte multe alte ingrediente dulci, amare, acre sau sărate.

De fiecare data cand prepari o crema guacamole, o prajitura cu acest delicios fruct sau o simpla salata, incearca sa salvezi fiecare sâmbure pentru a-l transforma intr-un copac. Este surprinzator de usor să cresti propriul copac de avocado dintr-o sămânţă.

cum sa cultivi avocado din samanta

Cum sa cultivi avocado acasa direct din sâmbure

Daca vrei să plantezi acasa avocado, urmează paşii de mai jos şi vei avea rezultate excelente. Singura problemă, să spunem aşa, este faptul că trebuie să ai multă răbdare. Ai nevoie de câteva săptămâni bune de aşteptat până la germinare.

seminte de avocado

Pasul 1 – Curăţă sâmburele de coaja

Ca să începi, trebuie să îndepărtezi cu grijă coaja sâmburelui. La început poţi încerca cu vârful unui cuţit, însă cu mare atenţie pentru a nu tăia sâmburele. De asemenea, să fii atent să nu îndepărtezi pieliţa maro pentru că aceasta are rol de protecţie al seminţei.

Pozitionarea semintelor de avocado

Pasul 2 – Localizează partea de sus si partea de jos a sâmburelui

Unele seminte (Semintele sunt de fapt samburii fructului) de avocado sunt usor alungite, în timp ce altele sunt modelate aproape ca nişte sfere perfecte, dar toate seminţele au un vârf şi o parte de jos. Partea uşor alungita este vârful, iar partea plata este cea de jos. Pentru încoltirea unui sâmbure de avocado este foarte important să ştii care este partea de jos care dă rădăcina, pentru a fi băgată în apă.

Samanta de avocado cum se planteaza pregatirea finala

Pasul 3 – Înţeapă 3-4 scobitori în sambure

Ia 3 scobitori şi bagă-le în samburele de avocado, repartizate uniform în jurul circumferinţei. Aceste scobitori au rolul de schelet şi vor permite ca partea de jos a sâmburelui să se odihnească în apă, deci scobitorile trebuie să fie prinse bine. Se recomandă să fie poziţionate cu vârful puţin în jos, astfel încât o parte mai mare să stea în apă.

Cum se planteaza samburele de avocado asezat in paharul cu apa

Pasul 4 – Pune sâmburele de avocado jumătate scufundat într-un pahar cu apă

Poţi folosi un pahar sau un bol cu apă pe care îl aşezi mai apoi pe un pervaz, la lumina soarelui. Este important să foloseşti un pahar prin care poţi să vezi cât de cât, pentru a putea observa când încolţeşte samburele sau când trebuie să schimbi apa. Multe persoane recomandă să se schimbe apa zilnic, dar din proprie experinţă, am ajuns la concluzia că e mai bine să schimbi apa o dată la 5-6 zile. Asigură-te că schimbi apa în mod regulat, pentru a preveni apariţia mucegaiului,  a bacteriilor şi apariţia unor ciuperci care pot opri germinarea semintei.

cum se planteaza avocado cu radacina principala

Pasul 5 – Aşteaptă să încolţească seminţele de avocado!

Sunt multe articole pe net care ne spun că perioada de germinare poate dura între 2-4 săptămâni, însă din experienţa mea, este nevoie, de obicei, de cel puţin 8 săptămâni pentru a încolţi, aşa că trebuie să ai multă răbdare. Iată însă procesul la care vei asista:

  • Partea de sus a seminţei se va usca şi se va forma o fisură, iar pielea exterioara maro va cădea.
  • Fisura se va extinde pana în partea de jos şi prin crăpătură o rădăcină mică va începe să apară.
cum sa cultivi avocado cu multe radacini
  • Rădăcina va creşte mai mult, şi mai mult ( poate deveni puţin lemnoasă) şi în cele din urmă, un vlăstar mic va apărea în partea de sus a sâmburelui.
  • Să fii atent ca rădăcina să nu cumva să rămână fără apă, pentru că astfel vei rămâne fără plăntuţă.
cum se planteazai Seminte de avocado incoltite

Pasul 6 – Plantează copacelul de avocado în pământ când este înalt de aproximativ 15 cm

Atunci când tulpina atinge înălţimea de 15-20 cm, se plantează într-un sol bogat în humus, într-un vas cu diametrul de 26 cm, lăsând jumătatea superioară a seminţei expusă la lumină. Ghiveciul se plasează pe un pervaz însorit. Copacul de avocado iubeşte soarele. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine!

cum sa plantezi avocado planta de avocado

Pasul 7 – Udarea şi creşterea copacului de avocado

Planta de avocado are nevoie de udări frecvente. Solul trebuie să fie mereu umed, însă nu saturat. Îngălbenirea frunzelor este un semn de prea multă apa, în acest caz lasă pământul să se usuce câteva zile.

Pasul 8 – Ciupeşte frunzele pentru a încuraja ramificarea

Atunci când tulpina ajunge la 30 cm, ciupeşte (îndepărteză) ultimele 2 seturi de frunze. Acest lucru va încuraja creşterea unor muguri laterali şi a mai multor frunze, ceea ce va face planta mai stufoasă. De fiecare dată când planta mai creşte încă 15 cm, ciupeşte ultimele 2 frunze din partea de sus.

Pasul 9 – Soluţionarea problemelor cu insectele

Copacii par să colecteze afide, creaturi care nu se mai satură cu frunzele. Dacă te afli în aceeaşi situaţie, îndepărteză afidele cu un jet usor de apă (cu un dus sau un furtun). Dacă ai îndepărtat micii dăunători, cu ajutorul unui pulverizator, stropeşte planta cu un amestec de apa si o lingurita de ulei de neem. Acest amestec va ţine afidele la distanţă. Verifică planta la fiecare 4-5 zile si daca este cazul, reia procedura.

Pasul 10 – Iernarea copacului de avocado

Copăceii mici pot fi scoşi afara pe tot parcursul verii, dar toamna, dacă temperatura scade sub 8 grade Celsius, trebuie băgaţi la iernat.

Va face vreodată copacul de avocado crescut in casa fructe?

Greu de spus! Uneori copaceii încep să facă fructe după 3-4 ani, alţii după 15 ani, iar alţii nu fac fructe niciodată. Este indicat să creşti mai mulţi copăcei de avocado pentru a ajuta la polenizare. Cu toate acestea, nu te astepta ca fructele să fie la fel cu fructul din care ai luat sămânţa. Avocadele comercializate sunt crescute din ramuri altoite pentru a controla fructele rezultate. Un copac dezvoltat în mod natural poate fi foarte diferit de mamă!

Floare de avocado polenizare
Albina ce polenizeaza floare de avocado

Dacă ai încercat să creşti un copăcel de avocado acasă, poveşteşte-ne experienţa ta! Cu siguranţă ne este de folos.

Sursa articolului

Soiuri si flori de avocado


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

171 de răspunsuri la „Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure”

  1. Avatar Vidoc Oldrock
    Vidoc Oldrock

    Avocado se plantează afară ,precum smochinul !
    Iarna se acoperă cu frunze ,în momentul când vârfurile se ard din cauza gerului …adică la temperatura de ” O ” …zero grade …
    No problem nici pentru lămâi sau lewandru …..
    Aveți grijă toptuș ca plantele să fie bine învelite pe timpul iernii ,cu sac de polietilenă deasupra pentru ca apa să nu pătrundă și să îngheșe tulpina …
    Viață lungă și nororc mult prieteni !

    1. Avatar Jorjette C

      Multumim frumos pentru informatiile pretioase! Sanatate, spor in toate si numai bine!

  2. Am 4 aguacatero in ghiveci,intr- o saptamina ii altoiesc,au trecut de 4 ani,ii altoiesc cu ramuri de aguacate cu pielea fina gustoase care i- mi plac mai mult,sper sa reusesc sa ajung cu ei din Tenerife in Romania..

  3. Am deja 4 aguacatero DIN seminte ,in 2 saptamini ii altoiesc si sper sa am fructe in 2 ani am rame de aguacate di cele cu pielea fina,ca sint mai gustoase si rezistente.sperf sa pot ajunge cu ei din Tenerife in Romania in curtea casei mele.

  4. Salut , baieti cer ajutor … se usuca virful are 3 cm ce sa fac ??? ….

    1. Avatar Jorjette C

      Taie varful uscat, astfel se usuca si mai mult!

  5. Buna ziua ,

    Am avut si eu câțiva sâmburi si la fel din pura curiozitate si fara sa am vreo speranța, am aruncat sâmburii intr-un ghiveci , fara sa ii pun in apa sau altceva . Iar acum am 5 copăcei de avocado , nu foarte mari inca , care sper sa țină si sa se faca frumoși .

  6. buna, ti-am urmat sfaturile si am reusit sa cresc nu 1 ci 3 copacei de avocado, au fost plantati in aceasi perioada dar diferentele dintre ei sunt mari adica sunt de inaltimi diferite, i-am pus in pamant cand aveau o naltime de aprox 10 cm si le-am mai taiat din radacini pentru a se inalta mai rapid, acum am o problema cu 1 dintre ei , i s-au incretit frunzele ma gandesc ca poate de la prea multa apa sau asa ar trebui sa fie? nu stiu.. oricum multumesc.

    1. Avatar Jorjette C

      Buna! Daca consideri ca i-ai pus prea multa apa, lasa-l o perioada fara sa vezi cum evolueaza. Oricum este posibil sa fie o reactie normala – asa am patit si eu in apropierea iernii.

  7. e leguma nu e fruct ,,,,

  8. Avatar viorica macovei
    viorica macovei

    Viorica;vanesya am pus în pămînt un sîmbure de avocado din pură curiozitate ; nu ştiu cît timp a trecut, dar,cînd am vrut să arunc ghiveciul ,am descoperit că încolţise,şi, l-am lăsat A avut un accident şi am crezut că a murit,dar şi-a revenit.Acum are 80 cm pînă la primele frunze şi două ramuri de cîte 15 cm.Nu ştiu ce să fac mai departe;nu vreau să-l pierd,îmi este drag,

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna ziua si imi cer scuze de intarzierea raspunsului. Nu prea am inteles insa care e problema. Ati spus ca si-a revenit. Acum ca are 80 de cm are nevoie de un ghiveci mare. Pamantul trebuie sa fie fertilizat acum inainte de iernare.

      Ce accident ati avut cu el?

  9. Avatar Manuela Constantin
    Manuela Constantin

    Am constatat ca unul din cei 3 simburi pe care i-am pus in apa a iesit! Are tulpina de vreo 5-7 cm si o radacina serioasa, cam tot asa! Abia astept sa-l vad mare 🙂
    Ma bucur ca am vazut postarea de aici, ca asa mi-a venit si sa pun simburii in apa.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Ma bucur tare mult ca macar unul a reusit. Sa creasca mare si sa va bucure! Ceilalti 2 samburi de avocado nu au dat nici un semn de viata?

  10. Am pus 3 samburi de avocado in luna martie,intru-un ghiveci cu pamant din comert.Udam ghiveciul la 3,4 zile si dupa 2 luni nu sa intamplat absolut nimic.Pe la jumatatea lunii iunie am vazut ca au iesit 3 betisoare din pamant,care in max.8,9 zile au ajuns la 25 cm si cu niste frunze verzi frumoase.Cred ca trebuie mutati in ghivece separate.Pentru fiecare copacel ajunge un ghiveci cat galeata sau trebuie mai mare? Cat de inalt poate creste?

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna Jeni si bine ai venit! Daca au ajuns la 25 de cm, ii poti muta linistita in ghivece separate pentru ca astfel se vor dezvolta mult mai bine. Pentru moment ajunge un ghiveci cat galeata, o sa il schimbi probabil in timp cand o sa creasca suficient de mare. El creste in functie de cum il lasi tu. La un moment dat va trebui sa-i tai varful ca sa ramifice sa nu creasca in sus. Tu decizi cand doresti sa nu mai creasca in inaltime si vrei sa increapa sa ramifice. E posibil sa ramifice si singur, tot ce poti sa faci este sa ai grija de fiecare in parte si sa ii observi. Fiecare se dezvolta diferit.

      Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *