Painea sau pita harica este acea paine consumată în special de către pustnici. Din acest motiv i se spune şi paine pusticeasca. Aceasta paine pustniceasca este hrana pentru trup şi pentru suflet în acelaşi timp, este hrană vie. Pita harica nu se coace ca painea de casa şi se prepară doar din grâu mărunţit (secară, orz sau ovăz), fără a îndepărta nimic – în mod tradiţional i se spune uruială.

Cum se prepară paine pustniceasca

Peste uruială se pune apă şi se frământă până se obţine o cocă destul de tare. După framantat se lasă la dospit între 10 şi 12 ore, la o temperatură de 38 de grade celsius. Deoarece are nevoie să fie lăsată atâta timp la dospit, este indicat să se prepare seara şi să se lase peste noapte.

Cantitatea optimă pentru o zi este de 1-3 g pentru 1 kilogram din masa corporală la o singură masă. Dacă am 65 de kg, îmi vor trebui 190 g, iar pentru cele 3 mese zilnice îmi sunt suficiente 570 g.

Aceasta paine pustniceasca nu se mănâncă mai repede de 10-12 ore. Acesta este timpul optim în care se formează energiile vii.

Se ştie despre acestă pita harica că este un tratament nemaipomenit pentru multe boli. Dezintoxică organismul, îl păstrează tânăr şi în echilibru. Asta doar în cazul în care aceasta paine pustniceasca este consumată cu hrană vie – nefiartă, neprăjită, necoaptă (urzici, sfeclă roşie, dovlecei, pătrunjel, păstârnac, conopidă, morcov, gulii, ţelină, salată verde, seminţe de dovleac şi de floarea soarelui, nuci, alune, castane comestibile şi arahide)! Este interzis in acest regim uleiul ca şi alte produse grase, dulciurile şi produsele lactate. Se pot consuma cu prudenţă acriturile şi ardeiul iute.

Dacă ţinem acest regim timp de 60 de zile, atunci toate toxinele din corp se elimină, iar orice boală este eliminată.

Mai multe despre pâinea pustnicească aflăm de la Părintele Ghelasie Gheorghe de la Mănăstirea Frăsinei – regimul parintelui Ghelasie pentru o viata sanatoasa:

Share the Love!

10 comentarii la „Cum se prepara pita harica sau paine pustniceasca si beneficiile ei”

  1. Maria

    Iertati. Dar se pune drojdie pt a ?

  2. Florin

    Buna ziua!

    Imi puteti explica va rog cum se face totusi painea asta ca nu inteleg foarte clar: adica se toarna apa peste faina de grau integrala si se framanta bine, apoi se lasa la dospit (adica se lasa coca respectiva intr-un bol acoperit si se pune intr-un loc cald , asa cum se procedeaza cu aluatul normal?), apoi dupa 10-12 ore se poate consuma ca atare(adica sub forma de pasta care inca mai e moale pentru ca nu s-a uscat) sau se poate intinde in strat subtire ca sa se usuce? Adica asta mai dureaza vreo zece ore.
    Eu asta nu inteleg: dospitul e una si uscarea e altceva? sau?
    Multumesc! :)

  3. petra

    Draga Jorjette,sunt convinsa ca nu am gasit intamplator aceasta reteta …sper din tot sufletul meu ca sa-i faca bine fiicei mele, operata la san .

  4. MARI

    Felicitari Jorjette,esti demna de urmat.Vreau sa incerc prepararea painii pusticesti dar unde pot sa o las la dospit la temparatura spacificata?,Locuiesc in zona de munte,aerul e mai tot timpul umed ,numai daca incerc in duba cuptorului la temperatura cea mai mica ,cu usa usor deschisa sau poti sa-mi dai o idee mai buna?Sanatate si toate cele bune!

    1. Buna, draga mea. Iti multumesc! Acum pe timp de vara poti incerca sa o lasi ziua la soare, e destul de cald, iar pe timp de toamna – iarna o poti pune pe soba la dospit. Nu trebuie sa ai un termometru ca sa pastrezi exact temperatura, asa ca stai linistita. Intentia ta conteaza si dragostea cu care faci painea.

      E specificat in articol ca e indicat sa se faca noaptea in special pentru cei care nu au timp si in timpul zilei nu sunt acasa. Te rog sa ma tii la curent cu rezultatele obtinute!

      Sanatate si o viata minunata!

  5. Roland Popcev

    Bravo Jorjette pt. curajul tau,si mersi pt. reteta.Poate fi facuta din mai mult de 4 cereale? Se pot pune si seminte ca: mac,de dovleac,floarea soarelui,susan,nuca,etc.? Ar influenta asta dospirea? Probabil c-ar trebui sa-ntreb un brutar de meserie,nu? Multa sanatate si fericire+bunastare.

  6. ovidiu

    Referitor la reteta pentru painea pustniceasca, mi-a placut ca ai specificat temperatura de 38 de grade pentru dospire si faptul ca nu e bine sa mananci inainte de 12 ore. Formarea energiilor iara este o informatie foarte interesanta. Ganduri bune……………

    1. Ati incercat pana acum painea pustniceasca?

      Numai bine va doresc si eu!

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *