Tehnic vorbind termenul “Perfect” folosit pentru o reteta Martini ce are ca şi ingredient vermutul înseamnă părţi egale din vermut dulce şi vermut sec. Haideţi să descoperim impreuna reteta Martini, însă ce înseamnă să prepari un “Martini Perfect”?
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Vermutul ingredient important pentru o reteta Martini
În tot acest angrenaj vermutul nu este ingredientul de bază. Cu toate acestea, pentru a transforma un pahar de gin rece într-un Martini, el este foarte important. Un lucru la fel de important ce trebuie înţeles despre vermut în relaţia cu Martini este acela că pentru o lungă perioada de timp singurul vermut folosit la cocktailuri a fost vermutul italian, dulce şi rosu. Mult mai târziu a fost introdus în scenă vermutul franţuzesc, sec şi alb.
Să luam spre exemplu cocktail Manhattan, care este preparat desigur cu vermut italian. Dacă-l dorim cu vermut franţuzesc vom cere un “Dry Manhattan“. Dacă-l dorim preparat cu părţi egale din vermut italian şi franţuzesc vom cere un “Perfect Manhattan“.
Ştiind acestea, nu vi se va părea surpirnzător să aflaţi că reteta Martini includ pe lista ingredientelor vermutul, italian pentru reteta Martini şi franţuzesc pentru reteta Dry Martini. Din păcate conceptul de “Dry Martini” a început să dispară ajungându-se ca acesta să fie preparat cu din ce în ce mai puţin vermut sau chiar deloc.
Echilibrul aromelor pentru o reteta Martini Perfect
După cele spuse mai sus putem ataca un alt aspect al preparării unui Martini perfect. Acest aspect nu este important doar în prepararea unui Martini, ci în prepararea oricărui cocktail, echilibrul aromelor.
Deci, un Martini care este preparat doar din gin , sau doar din vodcă, nu poate fi numit Martini.
- Ginul este el însuşi un mix de arome. Atât la vodcă, cât şi la gin, caracteristica este tăria dată de alcoolul de cereale, care nu poate fi considerată o aromă. În plus faţă de acestea, un gin de calitate este un amalgam de alcool din cereale, plante şi condimente, predominant ca aromă fiind ienupărul.
- Vermutul de asemenea este un amestec de ierburi şi flori. Spre deosebire de gin care este aspru şi aromat, acesta este blând şi plăcut la gust. Împreună aceste două ingrediente se completeaza reciproc foarte bine rezultand un echilibru al aromelor perfect.
Dezvăluirea secretului la o reteta Martini Perfect!
Secretul preparării unui Martini Perfect nu stă doar în folosirea unor ingrediente de cea mai bună calitate. Nici în folosirea unei cantităţi exacte de vermut, ci şi în folosirea unui al treilea ingredient, la fel de important ca şi toate celelalte, apa.
Apa folosită la prepararea unui Martini este rezultată din topirea gheţii cu care ingredientele sunt amestecate în shaker. Poate varia de la 20ml până la 30 de ml, în funcţie de mărimea cuburilor de gheaţă, timpul de amestecare al ingredientelor, etc.
Rolul apei în orice cocktail este de a tempera intensitatea aromelor şi de a reduce “arsura” alcoolului. Indicat este să nu tineţi ingredientele la rece deoarece în momentul amestecării acestora cu gheaţa, aceasta din urmă nu se va mai topi, iar apa care este atât de importantă pentru cocktail nu va mai fi eliberată, rezultand un Martini foarte alcoolizat.
Conexiunea cu Vodca
Orice discuţie despre Martini trebuie să includă şi o secţiune rezervată pentru vodcă. Există foarte mulţi oameni care preferă Vodca Martini. Cum s-a ajuns aici?
Cum spuneam şi mai sus este foarte important să existe un echilibru al aromelor. Când acesta nu mai există datorita faptului că au existat oameni care au înţeles, greşit, că un Dry Martini se prepară cu foarte puţin vermut sau chiar deloc, s-a ajuns să se prefere un pahar de vodca în locul unuia de gin.
Degustarea
Deci, până la urmă care este reteta pentru un Martini perfect?
Ceea ce vă propun este să încercaţi să preparaţi cele trei retete Martini care urmează şi să vă daţi singuri cu părerea. Pentru asta aveţi nevoie de o sticlă de gin de calitate şi o sticlă de vermut sec. Puteţi folosi shaker-ul dar cel mai bine este să amestecaţi ingredientele direct în pahar. Preparaţi toate cele trei reţete odată pentru a putea să le încercaţi şi să vă formaţi o părere.
- reteta martini 1 – foloseşte doar gin fără nici un pic de vermut.
- reteta martini 2 – se amestecă 60ml gin cu 7,5ml vermut sec.
- reteta martini 3 – se amestecă 60ml gin cu 15ml vermut sec.
Nu am pomenit nimic despre garnitură, măslina sau coaja de lămâie. Asta deoarece vrem sa ne focusăm asupra înţelegerii “echilibrului aromelor”, şi este ştiut că orice garnitură are impact asupra gustului băuturii.
Acum urmează partea cea mai distractivă. Va trebui să gustaţi pe rând din fiecare dintre cele trei retete martini şi să vedeţi care vă place cel mai mult. Baftă!!
Lasă un răspuns