Dafinul (Laurus nobilis) este un arbore sau arbust, originar din Asia Mica si Peninsula Balcanica. In Romania, dafinul este cultivat in sere si vara se scoate afara. In popor, dafinul se mai numeste bibici, ciuma-fetei, frunzisoara, laur, liorbe, liubau, turbare, oricum altfel ca doar e o ciudatenie venita de pe alte meleaguri.
Dafinul ~ Părți folosite in scop medicinal: frunze și fructe
Cu prea bine cunoscute proprietati culinare, frunzele dafinului pot fi ușor narcotice și ajută la digestie atunci când sunt adăugate la garnituri, marinate, supe sau tocane. Lemnul de dafin este folosit pentru a da aromă alimentelor afumate, iar uleiul de dafin obținut din fructele dafinului, aromatizează anumite lichioruri fine, adica bauturi traditionale din plante de prin plaiurile asiatice..
Frunzele si fructele de dafin au importanta terapeutica. Sunt utilizate in atonii stomacale, boli nervoase, spasme, gastralgii, stimulente ale digestiei si ale poftei de mancare. Fructele dafinului au proprietati mai puternice si de aceea sunt folosite in general la prepararea unor extracte hidroalcoolice sau nonalcoolice pe baza de dafin.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cum folosim dafinul pentru a aduce beneficii pentru sanatate?
Pentru stimularea digestiei, a poftei de mancare, combaterea atoniei stomacale, bolilor nervoase, se prepara o infuzie din cateva frunze uscate maruntite peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se indulceste dupa gust si se beau 2-3 cani pe zi.
In dispepsii atone, gastralgii, gripa, bronsita, se pregateste o infuzie din 4 g frunze de dafin si 8g coaja de portocala, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se beau 1-2 cani pe zi.
Pentru tratarea reumatismului cronic, paraliziei, se prepara o alifie din fructe sau frunze zdrobite de dafin, amestecate cu untura proaspata, topita. Se lasa la macerat 24-48 de zile la temperatura camerei. Dupa aceasta perioada se incalzeste usor continutul si se strecoara. Se amesteca bine pentru uniformizare si se pastreaza la rece intr-un recipient de sticla. La nevoie se ung articulatiile sau alte zone afectate. Acest unguent cu frunze de dafin se foloseste si pentru mancarimi, entorse, contuzii si iritatii ale pielii.
Un decoct de frunze adăugat la apa de baie vă va scuti de durerile membrelor, iar uleiul esențial din frunze de dafin diluat poate trata entorse și articulații reumatice, dar poate de asemenea irita pielea dacă nu este suficient de diluat.
Fructele și frunzele de dafin se fierb la foc mic până se înmoaie și se face o cataplasmă cu miere pentru răceală care se aplică pe piept. Cu ceai de frunze și fructe de dafin se fac băi care ajută la problemele vezicii urinare, intestine și organele de reproducere feminine. Utilizați 2 lingurițe pentru o cană de apă și fierbeți aproximativ 45 de minute, după care strecurați și adăugați la apa de baie.
Pentru alungarea insectelor din casa, se fac fumigatii cu frunze de dafin puse pe jaratec. Acestea lasa in camera un miros placut.
Consumul de dafin – Precautii si contraindicatii
Frunzele de dafin sunt acceptate de majoritatea oamenilor atunci cand sunt adaugate in mancare. Frunza insa nu poate fi digerata, asa ca se elimina din mancare dupa ce s-a eliberat uleiul din planta.
Frunzele de dafin pot interfera cu controlul zaharului din sange. Monitorizeaza cu atentiezaharul din sange in caz de diabet si in cazul in care folosesti frunza de dafin ca medicament.
Utilizări magice ale dafinului
Frunzele de dafin erau folosite de către preotesele din Delfi. Tămâia și frunzele de dafin se spune că induc o stare de transă profetică. Se ard pentru puteri psihice, pentru purificare, exorcism, vindecare, sănătate, protecţie, divinaţie, viziuni, clarviziuni, energie, putere, tărie, inspiraţie, înţelepciune, meditaţie, de apărare, pentru cuvântul creator.
Pune frunze de dafin sub pernă pentru a avea inspirație și viziuni. Plantă a soarelui, dafinul aduce lumina în casă chiar și în cea mai întunecată perioadă a anului. Frunzele de dafin alungă boala și blestemele.
Aromoterapie. Uleiul esential de dafin este folosit cu succes in entorse, răceală, gripă, insomnie, reumatism.
Despre cultivarea dafinului
Deși dafinul este un arbust foarte atractiv sau un arbore mic, este crescut ca și un condiment. Frunzele de culoare verde închis sunt foarte mirositoare, mai ales atunci când se usucă. Frunzele uscate sunt rupte sau maruntite in produsele preparate de orice bucătar. Frunzele nu se inmoaie foarte mult timp în preparat și sunt eliminate înainte de a fi mâncat. Dafinul poate fi însă cultivat pur și simplu ca arbust ornamental. El are frunze cu o formă plăcută și poate fi ușor tuns într-o anumită formă dorită. Frunzele sunt adesea folosite pentru a face coroane și jerbe.
Lasă un răspuns